Petr Čech ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

10. říjen 2014

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je brankář londýnské Chelsea a české fotbalové reprezentace Petr Čech.

Jan POKORNÝ, moderátor Dobrý den, Petře.

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceDobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátorMy se setkáváme krátce poté, co jste po čase znovu stoupnul do branky londýnské Chelsea. Jaký to byl okamžik, když se Courtois zranil?

Čtěte také

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceTak vlastně i po té první srážce, tak už to vypadalo, že půjdu hrát rovnou, ale tím, že vlastně se cítil dobře a neměl žádný viditelný problém, tak ho vlastně nechal doktor pokračovat v tom zápase s tím, že jakmile ucítí to, že prostě není stoprocentní, takže prostě ukáže a že, když bude potřeba, že se vyměníme, takže vlastně nějakých 10 minut už jsem počítal s tím, že se může stát, že na to hřiště půjdu. A vlastně po těch 10 minutách bylo vidět, že ten jeho stav není stoprocentní a vlastně nikdo nechtěl riskovat. Samozřejmě, když se člověk necítí v bráně úplně stoprocentně a špatně vnímá prostor, tak vlastně to je tak akorát nebezpečný na to, aby se s někým znova srazil a to zranění bylo ještě větší, takže si myslím, že vlastně v posledních letech tady těm zraněním dává hodně pozornosti a je to dobře, protože vlastně i to, že Thibaut vlastně nakonec ten zápas nechává a postoupil, tak bylo jedině dobře pro jeho zdraví.

Jan POKORNÝ, moderátorFotbaloví fanoušci si možná řekli ha, zadostiučinění pro Petra Čecha. Je to příliš cynické?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceJá myslím, že nikdo nechce chodit na hřiště ve chvíli, kdy se jeho kolega zraní, takže důležité je to, že vlastně bude v pořádku a že vlastně sice se necítil 100 %, ale dokončil ten zápas, ale bude v pořádku, a to si myslím, že je hlavní pro mě. Samozřejmě bylo důležitý vstoupit do toho zápasu tak, abych vlastně tomu týmu pomohl, což nakonec se stalo a vyhráli jsme 2:0, takže to vítězství pro nás bylo velice cenné a důležité, protože jsme nechali vlastně Arsenal za sebou 9 bodů a i když je to na začátku sezóny, tak každý náskok se počítá.

Jan POKORNÝ, moderátorTomáš Rosický nastoupil, tuším, posledních nějakých 78 minut, vystřelil si na vás?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceTak oni měli jenom dvě zblokovaný střely, sice měli hodně držení míče a dostávali se do takových příležitostí u vápna, ale nezakončili, takže Tomáš tam měl několik akcí, ty dobře rozehrál a tu hru oživil, ale je pravda, že za těch 89 minut, který na hřišti byly, tak vlastně bylo to 2:0, takže si myslím, že pro ně tam moc nebylo času na to, aby s tím zápasem něco udělali.

Jan POKORNÝ, moderátorPosloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, hostem je fotbalový brankář Petr Čech. Petře, vy jste v rozhovoru pro Mladou frontu DNES řekl, že tragédií je válka na Ukrajině a ne vaše postavení v klubu, to z vás jen tak vypadlo, anebo dlouhodobě taky přemýšlíte i o jevech, které nesouvisejí s fotbalem a mají mnohem větší vliv na stav světa než to, jestli chytáte momentálně v Premier League, nebo ne?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceTak samozřejmě člověk sleduje dění nejenom okolo sebe, ale i vůbec vlastně v celém světě tím, že i cestuje všude možně a navíc se to vlastně dotýká nás všech, protože ono, ať se to nezdá, tak v dnešní době se všemi moderními technologiemi, i co se týče válečného stavu, tak ani válka na Ukrajině nebo všechny možný neshody ať je to na Blízkém východě nebo v Africe, tak se nás dotýkají, protože v dnešní době ty zbraně jsou prakticky okolo nás všude.

Jan POKORNÝ, moderátorMáte si třeba v šatně vašeho londýnského klubu o těchto tématech s kým popovídat, anebo jste s takovými myšlenkami sám?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceTak většinou samozřejmě všichni vnímají to, co se děje na tom, vlastně na tom světě nebo v okolí. Navíc někteří, některé státy samozřejmě, i co se týče národního týmu a vůbec fotbalové ligy, tak jsou i omezené tím, co se děje okolo v okolí, třeba Belgie v loňském nebo v minulém čase národního týmu vlastně neodehrála zápas s Izraelem, protože samozřejmě byly tam nepokoje v Gaze, takže to vlastně nebezpečí toho, že ten zápas bude v ohrožení, tak nikdo nechtěl riskovat to, že třeba nehráli, takže ono se to dotýká i toho sportu a všichni víme, že prostě i ten sport je důležitej.

Jan POKORNÝ, moderátorŽijeme v divném světě, na tom se asi shodneme, teď nemluvím o fotbale. Konflikt na Ukrajině, o tom už jsme mluvili, Islámský stát, v jehož jménu teroristé podřezávají lidi. Naposledy to byl britský taxikář. Vyjádřil jste soustrast anglickým spoluhráčům, třeba Terrymu nebo Cahillovi?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceTak já myslím, že abych řekl pravdu, tak ne, protože, kdybych měl vyjadřovat soustrast za každého člověka, který nějakým způsobem se stane obětí ať už je to terorismus anebo vlastně válečný konflikt nebo cokoliv jiného, tak myslím, že v dnešní době by člověk nedělal nic jinýho. Takže člověk se snaží nějakým způsobem tyhle ty věci vnímat, aby byl v obraze, ale moc nad nimi nepřemýšlí, protože vy chcete žít ve světě, který má i pozitivní stránky a já se snažím myslet hlavně na to pozitivní.

Jan POKORNÝ, moderátorNicméně v souvislosti třeba s počítáním toho takzvaného muslimského státu, mění se nějak podvědomě například vztah k muslimským fotbalistům v Premier League?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceJá myslím, že ne, že prostě všechno záleží na jednotlivcích, že prostě díky jednomu incidentu se nedá všechno vlastně, všichni se nedají hodit do jednoho pytle, je to hodně o jednotlivcích a stejně tak jako můžeme najít jednotlivce z řady křesťanů nebo jiného náboženství, kteří prostě vystoupí z řady a udělají chybu, tak prostě nedaj se všichni hodit do jednoho pytle.

Jan POKORNÝ, moderátorVy žijete, Petře, na ostrovech dostatečně dlouho na to, abyste si všimnul, jestli se tamní společnost mění nebo nemění ve vztahu k cizincům, jestli se třeba neobjevují víc lidé, kteří nasazují i třeba na Středo, Východoevropany? Jak to tam je?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceJá myslím, že ne, že vlastně ta Anglie díky tomu, že třeba Londýn je hodně kosmopolitní, tak prostě to, že se tam ty kultury prolínají už dlouhou dobu, nebo prakticky historicky pořád, tak si myslím, že ta Anglie je na to zvyklá. Samozřejmě jsou opatření tak, aby to neškodilo, ale myslím si, že v tomhle tom je Anglie hodně otevřená.

Jan POKORNÝ, moderátorMůj kolega Jiří Hošek, který je zpravodajem rozhlasu v Londýně, mi vyprávěl, jak byl jednou v šatně londýnské Chelsea a říkal, že je třeba na rozdíl od šatny v Liverpoolu, kde se sedí podle seniority v týmu a podle toho, kdo se s kým potkává na hřišti, tak v Chelsea, že tam viděl takové rozřazení podle jazykových kroužků až. Je to tak?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceJá myslím, že ne, že vlastně ...

Jan POKORNÝ, moderátorJak tam sedíte?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceŽe vlastně ty místa v té šatně, tak většinou se prostě zaplňují a vyměňují podle toho, jak ti hráči přicházejí, protože někteří hráči samozřejmě zůstávají dlouho, jako jsem třeba já, nebo John Terry nebo to byl Frank Lampard nebo Didier Drogba, tak vlastně měli jsme tam svoje místo, že ty lidi okolo nás se třeba měnili. U nás třeba brankářů, máme takovej svůj brankářský koutek, kde jsme také tam na straně všichni pohromadě, ale je pravda, že když třeba přijde nový hráč a je místo mezi těmi hráči, kteří třeba jsou ze stejný země nebo který mluví stejným jazykem, tak většinou prostě to místo dostane tam vedle nic, ale není to tak, že by se to dělalo schválně, ale ono to tak nějak vždycky vyplyne.

Jan POKORNÝ, moderátorNení to jako ve Spojených státech, kde mají zakázáno mluvit svým rodným jazykem, musejí jenom anglicky?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceTak hlavním jazykem je angličtina samozřejmě pro všechny, ale jinak, co se týče šatny, tak to člověk může používat i svůj rodný jazyk.

Jan POKORNÝ, moderátorJá se ještě jednou s dovolením vrátím k tomu, co jste říkal o té Ukrajině, že je to mnohem důležitější téma, než kdo momentálně stojí v brance londýnské Chelsea. Mě tak napadá, když tohle řekne brankář, uznávaný brankář klubu, který patří ruskému podnikateli, nedostane pak vynadáno?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceTak určitě ne. Já vlastně nemyslím si, že ať je, ať jsou to Rusové nebo Ukrajinci, tak nemyslím si, že jsou šťastný z té situace, která vznikla, protože jich se to dotýká samozřejmě taky ve všech možných směrech, ale když jsme se k tomu vrátili, tak samozřejmě vlastně 15 let jsem vlastně v zápřahu, kdy chytám každý zápas nebo jsem chytal každý zápas v průměru vlastně přes 50, někdy i přes 60 zápasů za rok, takže proto to neberu jako tragédii, protože prostě, možná i třeba pro to moje tělo mít 123 měsíce ne v takovém zápřahu, že třeba to může být výhodou, že třeba si trošku odpočinu a zase budu vlastně plný energie. Každopádně nejsem samozřejmě rád z toho, že dostávám příležitost takhle málo a samozřejmě dělám všechno proto, aby se to otočilo, ale uvidíme, jak se ta situace vyvine.

Jan POKORNÝ, moderátorA mezi námi už jste měl někdy v téhle situaci ruku na mobilním telefonu, že tomu Romanu Abramovichovi zavoláte, protože máte k sobě už nějaký pevnější vztah za tu dobu a řeknete heleďte, Romane, já bych chtěl chytat?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceTak tohle, myslím, že tohle bych asi nikdy neudělal, protože ...

Jan POKORNÝ, moderátorHanba by vás fackovala?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentace... žijeme v konkurenčním prostředí, kde prostě každý si hraje o to svoje místo a záleží na trenérovi, jaký hráče vybere. Vlastně trenér má všechno v rukou, řekněme, tím stylem, že on vybere 11 hráčů, který nastoupí na začátku na ten zápas a ostatní se akorát musí snažit o to, aby vlastně v té základní jedenáctce byli. To, jaký má trenér důvod postavit takového nebo takového, je ve finále jedno, protože on je zodpovědný za ten tým.

Jan POKORNÝ, moderátorJak se dá charakterizovat váš dnešní vztah s trenérem Mourinhem?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceStejně profesionální, jako byl předtím a myslím si, že na tom se nic nezměnilo. A jak říkám, člověk musí respektovat to, že ten trenér je zodpovědný za ten tým a že prostě musí vybrat hráče tak, jak chce, a to, že vlastně vybírá tak, jak vybírá, samozřejmě je věc jedna. Mně se to nelíbí, protože chci hrát, ale musím to respektovat, protože prostě tak to je, ale dělám všechno proto, aby se ta situace obrátila.

Jan POKORNÝ, moderátorA on má stejně profesionální vztah ke všem hráčům Chelsea, nebo k někomu má blíž a k někomu dál?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceTak, abych řekl pravdu, tak asi jsou hráči, ke kterým má blíž, protože je zná delší dobu, ale co se týče, co se týče té šatny nebo toho týmu jako takového, tak ten vztah jeho je profesionální ke všem.

Jan POKORNÝ, moderátorPrátm se i proto, že když se José Mourinho vracel do Chelsea, tak vyšlo najevo, že si po tu dobu, co trénoval jinde, takže si psal nebo volal s Terrym nebo s Lampardem. S vámi byl taky v kontaktu, když ještě netrénoval Chelsea?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceJá vlastně, abych se přiznal, tak pro mě je jakoby ..., já funguje vyloženě na profesionální bázi a vlastně měl jsem to takhle s každým trenérem, vlastně nemůžu říct, vlastně s žádným trenérem, který mě kdy vedl, tak si nepíšu.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže vy to neberete jako nefér, že se vlastně žádný souboj s Thibautem Courtoisem letos nekonal?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceTak samozřejmě to, že se souboj nekonal, mě mrzelo, protože jsem myslel, že se konat bude, ale jak říkám, prostě faktem zůstává, že klub a trenér může udělat rozhodnutí takové, jaké chce a já, je pravda, že jsem po těch letech očekával, že ten souboj o místa bude, nebyl. A teď samozřejmě bude záležet jenom na tom, jak Thibaut bude pokračovat.

Jan POKORNÝ, moderátorMám se zeptat, já se zeptám, co si myslíte, je Thibaut Courtois teď lepší než vy?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceJá myslím, že by bylo nekolegiální hodnotit svýho kolegu, ještě vlastně řekněme veřejně v rozhovoru a v rádiu nějakým způsobem.

Jan POKORNÝ, moderátorA on to neuslyší.

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceŘekl bych, že prostě nerad bych se do toho pouštěl. Takže řeknu takhle, řeknu, oba máme na srdci to samý, oba chceme hrát a oba se snažíme o to, abychom hráli, momentálně Thibaut chytá a má to ve svých rukách.

Jan POKORNÝ, moderátorJste teď v České republice, povídáme si v salonku jednoho hotelu, což je možná i slyšet z našeho rozhovoru. Tady v České republice, ale ono to není jenom tady, fotbalu rozumí každý a když jdete večer na pivo a zrovna včera po tom zápase Chelsea Arsenal, mohli jsme slyšet různé hlasy, jestli jste náhodou tu situaci nepodcenil od začátku, jestli jste neměl odejít v létě do silného klubu, víte, takoví ti rozumbradové, co tam sedí u toho půllitru, ale jsou to legitimní otázky.

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceSamozřejmě. Já myslím, že důležité je to, že člověk nějakým způsobem cítí to rozhodnutí a já jsem byl přesvědčen na to, že vlastně mám šanci se o tu svoji pozici rvát a abych mohl hrát a vlastně po těch letech v tom klubu, tak jsem prostě nechtěl jen tak se sebrat a odejít bez toho, aniž bych k tomu dal šanci a myslím si, že je to logické a samozřejmě já jsem člověk, který má rád soutěž, který má rád výzvy a tohle prostě byla jedna ze situací, že prostě proč utíkat. Je to, prostě žijeme v konkurenčním prostředí a uvidíme, co se stane, takže vlastně jsem neměl šanci o to místo bojovat a že prostě to rozhodnutí o tom, kdo tu sezónu začne, padlo, prostě padlo bez toho, bez nějakýho velikýho boje, to mě samozřejmě mrzelo, ale uvidíme jako, jak se to bude vyvíjet dál, protože na lavici sedět samozřejmě nechci dlouhou dobu, chci hrát a šanci jsem tomu dal, takže uvidíme, jak se ta situace bude dál vyvíjet a v případě, že se ta moje situace žádným způsobem nebude vyvíjet k lepšímu pro mě, tak samozřejmě asi udělám rozhodnutí, které bude lepší pro mě, ale nechci předbíhat.

Jan POKORNÝ, moderátorDalší přestupový termín je v lednu, to jsou 3 měsíce?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceSamozřejmě ve fotbale i týden je dlouhá doba, tak uvidíme, co se do té doby stane. Jak říkám, jestliže se do ledna moje situace nějakým způsobem nezlepší, tak určitě je variant spousta.

Jan POKORNÝ, moderátorČlověk, který zná Londýn, nebo tam chvíli žil, tak ví, že Londýn je návykové město a málokomu by se člověk měl divit, že se mu tam odtud nechce, zvlášť když pro děti je to domov, řešíte i tuhle stránku věci?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceTak samozřejmě to je důležitá stránka, ale momentálně ten fotbal je na prvním místě, takže ta otázka zůstat nebo odejít, bude čistě fotbalová.

Jan POKORNÝ, moderátorHostem Dvaceti minut Radiožurnálu je fotbalový brankář Petr Čech, který tento týden se stal vlastně podnikatel nebo stává podnikatelem tím, že vstupuje do projektu Kolo pro život?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceTak neřekl bych, že se stávám podnikatelem, jelikož vlastně, když se člověk dostane do klubu, jako jsem já a je tam 10 let, tak samozřejmě i ten jeho výdělek nějakým způsobem přesahuje normální výdělek a s těmi penězi se musí pracovat, takže to není jenom tak, že prostě najednou po 10 letech bych se rozhodl s nimi něco dělat, ale prostě jsou možnosti, jak ty peníze investovat a nějakým způsobem využít, i tu možnost vůbec, že člověk ten kapitál má a může dělat projekty, které jsou zajímavé a Kolo pro život je jeden z projektů, který nás poslední dobou, mě a vlastně partneři, kteří do toho vstoupili se mnou, zaujal na takovou míru, že jsme se rozhodli vlastně do toho vstoupit a posunout projekt, který funguje už dlouhou dobu a má svoji tradici a má svoje fanoušky a má svoje příznivce, tak, že bychom ho posunuli ještě o nějaký ten krok dál.

Jan POKORNÝ, moderátorTak vy asi moc nemusíte myslet na zadní kolečka, to asi není ten hlavní důvod, proč Kolo pro život?

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceTo určitě ne, mně se tam líbí ten ráz toho projektu, který prostě zahrnuje celou rodinu, zahrnuje děti a zahrnuje vlastně takovej i rekreační sport řekněme. Já, když jsem byl dítě, tak jsem trávil na kole spoustu času a v dnešní době, vlastně v tom provozu a s počtem aut, který momentálně prostě všude jsou, tak už to není až tak úplně možné a tady vlastně to Kolo pro život organizuje závody, organizuje vlastně prakticky i celý víkend pro tu rodinu, jestliže někdo má rád kolo a může se vlastně zapojit do soutěží, do všech možných her i pro děti, takže to si myslím, že v tomhle tom směru vyhrálo, protože na kole jezdí každý, ať si budem povídat, nebo ne, tak, když se zeptáte někoho, jestli umí hrát fotbal, tak ne každej řekne ano, ale jestli se někde zeptáte, jestli umí jezdit na kole, tak já neznám osobně člověka, který by mi řekl, že neumí jezdit na kole.

Jan POKORNÝ, moderátorMožná dvouleté dítě by vám to řeklo.

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceTak možná to by mi to řeklo, ale ...

Jan POKORNÝ, moderátorPokud by umělo mluvit.

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceAle z těch větších já si myslím, že všichni jezdí na kole a čím víc nebo čím víc těch možností budou mít, tak možná i víc lidí bude jezdit na kole.

Jan POKORNÝ, moderátorBudete teď víc v jednom kole, jak se říká v Čechách.

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceJe pravda, že i tohle přísloví se k tomu dá nebo tohle to přirovnání se dá použít.

Jan POKORNÝ, moderátorTak, Petře, hodně štěstí ve vaší fotbalové i kolové kariéře.

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceDěkuju moc.

Jan POKORNÝ, moderátorPetr Čech, host Dvaceti minut Radiožurnálu. Na shledanou.

Petr ČECH, brankář londýnské Chelsea, brankář české fotbalové reprezentaceDíky. Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.