Petr Čech se blíží k dalšímu rekordnímu zápisu. Tentokrát v počtu startů za reprezentaci

11. listopad 2015

Listopad může být pro fotbalového gólmana Petra Čecha měsícem rekordů. V anglické Premier League chybí brankáři Arsenalu jediné čisté konto k tomu, aby vyrovnal rekord Davida Jamese v počtu zápasů bez obdržené branky a blízko významnému milníku je i v reprezentaci. Pokud nastoupí v pátečním přípravném utkání proti Srbsku nebo v úterním v Polsku, bude mít stejně jako Karel Poborský 118 reprezentačních startů.

Od debutu Petra Čecha v národním dresu sice již uplynulo více než 13 let, ale zkušený gólman si premiéru za národní tým vybavuje velmi dobře. „Foukal vítr a nebyli tam skoro žádní fanoušci. Hrálo se na Kypru a zápas Česka s Maďarskem místní moc netáhl," vzpomíná na utkání z února 2002, ve kterém odchytal 70 minut.

Během své reprezentační kariéry odehrál Petr Čech za reprezentaci mnoho důležitějších mezistátních soubojů. Například zápasy světového šampionátu v roce 2006 či semifinále Eura 2004.

„Z dosažení takového milníku mám pochopitelně radost. Když jsem měl sny o tom, že si jednoho dne zahraji za reprezentaci, tak jsem v nich doufal, aby se mi to splnilo alespoň jednou,“ prozrazuje vítěz Ligy mistrů z roku 2012.

„Skutečnost, že mám nakonec možnost vyrovnat rekord v počtu startů a posléze ho třeba i překonat, mě velmi těší. Jsem rád, že jsem zůstal v národním týmu tolik let a že jsem si zachoval výkonnost a přízeň trenérů po tak dlouhou dobu,“ vysvětluje jeden z nejúspěšnějších hráčů české historie.

Spekulovat o tom, kolik utkání za reprezentaci ještě odehraje, však brankář londýnského klubu nechce. „To bude záležet především na mém zdravotním stavu, výkonnosti a na tom, aby mě trenér vůbec povolal. Opravdu se to těžko odhaduje. Takový Dominik Hašek dokázal chytat i po čtyřicítce a patřil k nejlepším hráčům v lize,“ připomíná třiatřicetiletý Čech hokejovou legendu, která ukončila kariéru až ve svých 46 letech.

Petr Čech
autoři: jsu , jkn
Spustit audio