PET lahve nevyhazuje, ale vyrábí z nich šperky a doplňky do domácnosti

4. leden 2019

Jednou se nudila při psaní školní práce a zaujala ji barva PET lahve, ze které zrovna pila. Tak ji napadlo, že by mohla z plastu něco vytvořit. Z toho se zrodil koníček, kterému se Barbora Kocmichová věnuje už deset let.

„Začátky byly příšerné, to je nepublikovatelné, ale postupně jsem se zdokonalovala,“ vzpomíná s úsměvem.

PET lahev vždy rozstříhá a tvaruje nad svíčkou. Vyrábí hlavně šperky a někdy také doplňky do domácnosti. „Nejtěžší je udělat to tak, aby obě náušnice byly stejné, aby květ vypadal stejně na obou stranách,“ popisuje.

Shánění materiálu je celkem snadné. „Lahve sbírá celá rodina, lidé ve škole. Hlavně je ale už dnes neuvěřitelná nabídka barev lahví. Dřív se nedala sehnat růžová nebo červená, dnes už je to bez problému,“ dodává.

Začátečníkům radí, aby si nejprve zkusili vyrobit třeba originální mističku. „Bohatě stačí žehlička, pečicí papír a samozřejmě lahev. Ustřihnete dno a zatavíte žehličkou. Mezi žehličku a lahev dávám pečicí papír, aby se nezničila žehlicí plocha. Je to nejrychlejší a nejsnadnější způsob. Mističku pak můžete natřít akrylovými barvami, nakreslit na ni různé vzory a podobně,“ líčí.

Barbora Kocmichová dokonce pro zájemce pořádá kurzy, sama své výrobky nabízí na různých akcích. Jednou z nich je výstava kreativity, kterou pořádá českobudějovická publicistka Monika Brýdová. Akce se znovu uskuteční v Praze – Dubči už na jaře, od 29. do 31 března.

Spustit audio

Související