Pěstounů je málo. Hlavně pro starší děti je těžké najít novou rodinu, zůstávají proto v ústavech

23. květen 2022 08:36

Mnoho dětí v ústavech a málo těch, kteří jsou ochotni je přijmout do pěstounské péče. To je stav, který se v Jihočeském kraji opakuje každý rok. Z téměř 130 dětí loni rodinu našel jen zlomek z nich. Většinou to jsou navíc malé děti. Ty starší, třeba už školou povinné, zůstávají v dětských domovech dál.

„Nějak jsem se rozhodla, že risknu i starší dítě, že mi to stojí za pokus dát mu šanci, že nikdo z nás nemůže říct, že děti jsou děti do tří let a pak už je nechceme,“ říká Gabriela Dřevová ze Strakonicka.

V pěstounské péči má jedno dítě, brzy by mělo přibýt další. „Teď přijmu chlapečka, kterému bude sedm let. Máme dva měsíce na to, abychom se sžili, a půjde do první třídy. Myslím, že to bude mazec, ale těším se a myslím, že to stojí za to,“ dodává.

O pěstounské rodiny se v Jihočeském kraji stará také organizace Prevent 99. Ředitelkou sekce náhradní rodinné péče je Anna Němcová, která je sama pěstounkou. I díky tomu klientům dokáže lépe porozumět. „I když každý má svoje motivace a svoje obavy, myslím, že tomu víc rozumím a také jim asi snáz a autentičtěji dokážu povědět, co je čeká, jaké obtíže i radosti,“ potvrzuje.

Čtěte také

Například loni si pěstouni v Jihočeském kraji vzali do péče téměř 40 dětí. Jenom sedm z nich ale bylo starší pěti let. „Opravdu si na to netroufají. Mají obavy, že to dítě už si z původní rodiny, života přináší příliš zlozvyků, příliš věcí, které nedokáží změnit, a že už do jejich rodiny nezapadne. Bojí se, že by to nezvládli,“ vysvětluje Anna Němcová.

Podle ní by se ale situace mohla změnit. Především tím, kdyby lidé měli lepší povědomí o pěstounské péči. „Myslím, že lidé mají málo informací, málo se o tom mluví a je málo možností vidět, jak vypadá osmileté dítě, které přišlo o rodinu, že je to opravdu malé bezbranné dítě, které potřebuje, aby ho někdo měl rád,“ doplňuje.

Zájemci o to stát se pěstouny můžou poradnu organizace Prevent 99 kontaktovat. Působí v celém Jihočeském kraji.

Spustit audio

Související