Pelikán očekává revizi některých kauz, které odložili pražští žalobci za Hercegové

8. únor 2016

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán očekává, že nový šéf pražského městského zastupitelství prověří některé kauzy odložené za předchozího vedení. Podle něj u řady případů existují „důvodné pochybnosti“, zda skutečně měly být odložené. Dosavadní městská státní zástupkyně Jana Hercegová na svou funkci rezignovala koncem ledna, její nástupce by měl být znám do konce února.

Jana Hercegová čelila kritice za to, že zastavila některé kauzy. Objevovaly se pochyby, zda nemařila některá vyšetřování kolem lobbisty Romana Janouška.

Hercegová nikdy nebyla z ničeho obviněná, Pelikán však má i tak ohledně ukončení některých kauz pochybnosti.

„Očekávám revizi v minulosti odložených případů, protože u řady případů existují důvodné pochybnosti o oprávněnosti toho odložení,“ řekl Pelikán. O jaké kauzy by se mohlo jednat, však nespecifikoval.

Hercegová na svou funkci rezignovala 29. ledna. Zdůvodnila to tím, že je prý ve funkci devět let a chtěla umožnit personální obměnu.

Svým krokem se možná vyhnula odvolání – podle informací Českého rozhlasu se chystalo.

Návrh mohla dát podle zákona vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová do rukou ministra spravedlnosti, který by pak ve věci rozhodl. Podle informací ČRo bylo Vrchní státní zastupitelství nespokojené s tím, že Hercegová dlouhodobě neřešila chyby svých podřízených.

Tomu by nasvědčovala i slova ministra Pelikána. „Jde prostě o obecný problém efektivity nebo tedy spíše neefektivity městského státního zastupitelství ve vyšetřování závažné hospodářské a korupční kriminality, kdy existence takového typu kriminality v poměrně velkém rozsahu právě na území Prahy je nepochybná, ale nijak se neprojevila na výsledcích,“ podotkl Pelikán.

Bradáčová na otázku, zda odvolání Hercegové skutečně chtěla, odpověděla jen vyhýbavě.

„Myslím si, že s ohledem na to, že paní doktorka Hercegová zvolila cestu rezignace – a já to považuji za odpovědný krok vůči soustavě státního zastupitelství – je zbytečné o druhé variantě jakkoli spekulovat,“ řekla.

autoři: ČRo , mch , jaf
Spustit audio