Pavla Vrbu čeká premiéra na střídačce reprezentace. Úspěch mu přeje i soupeř

5. březen 2014

Nového kouče národního týmu Pavla Vrbu čeká první velká zkouška. Fotbalová reprezentace nastoupí v pražském Edenu k přípravnému utkání proti Norsku a právě trenér bude zřejmě tou nejsledovanější postavou zápasu.

„Doufám, že nebude pod příliš velkým tlakem. Je to opravdu dobrý trenér, který odvedl skvělou práci v Plzni. Pro tento zápas a pro nás je to myslím dobré, bude to těžký duel: nadšený domácí tým, který chce trenérovi i národu ukázat, že má budoucnost,“ říká norský trenér Per Mathias Högmo.

„Tlak, který zažívám během posledních čtrnácti dnů, není optimální, ale jdu do role, která nebude jednoduchá a která pod tlakem bude. Ten jsem ale zažil už i v Plzni a Žilině, takže nevidím důvod, proč bych na něj neměl být připravený,“ věří Pavel Vrba.

Hráči by si přáli úspěch. „Já bych řekl, že ten první zápas je dobré vyhrát pro pohodu a klid do práce pro realizační tým. Pro celkové klima je vždy lepší, když se začne pozitivním výsledkem,“ říká gólman Petr Čech.

Trenér Pavel Vrba si na úvod svého angažmá u reprezentace pozval prakticky nejsilnější možnou sestavu včetně kapitána národního týmu Tomáše Rosického.

„Určitě to je i proto, aby si trenér ozkoušel, co potřebuje. Důležitost zápasu tu je hlavně z důvodu, že začíná něco nového. Veřejnost i my všichni jsme plní očekávání,“ přiznává záložník Arsenalu.

Když se oba týmy utkaly před dvěma a půl lety naposledy, byla z toho v Oslu po matném výkonu česká porážka 0:3 a málem také konec kouče Michala Bílka. Ten nakonec tento debakl ustál a skončil až loni, kdy už bylo jasné, že mužstvo neuspělo v kvalifikaci o světový šampionát.

Čtěte také

Bílek nebyl kvůli defenzivnímu hernímu stylu, který praktikoval, oblíbený u fanoušků. Ti teď doufají, že se změní projev týmu na ofenzivnější s příchodem Pavla Vrby. První příležitost to ukázat má nový trenér večer proti Norsku.

Pokud by zápas s Norskem výsledkově nevyšel, pořád jde jen o přípravu. „Když vyhrajeme a nepoustoupíme na mistrovství Evropy, k čemu nám bude, že jsme první zápas vyhráli? Když prohrajeme a postoupíme na mistrovství, bude všechno super,“ říká se smíchem defenzivní univerzál Michal Kadlec.

Utkání Česko - Norsko začne na stadionu pražském Edenu v půl sedmé večer.

Umístění české fotbalové reprezentace na žebříčku FIFA (1994 - 2013)
autoři: mva , vman
Spustit audio