Parkování pro místní označí v Plzni modré pruhy

17. květen 2015

V centru Plzně se v příštích dnech na ulicích poprvé objeví modré vodorovné pruhy značící parkovací místa pro místní. Novinka má řidičům usnadnit parkování i orientaci

Celkem bude v centrální oblasti města, zejména v historickém jádru, vyznačeno kolem stovky míst v modrých zónách. Zatím na místa vyhrazená pro místní obyvatele a podnikatele s parkovací kartou upozorňují jen dopravní značky. Vodorovné modré značení v ulicích má řidičům usnadnit parkování a současně také orientaci.

Plzeň se s nápadem inspirovala u jiných měst, například Prahy. Impulzem pro zřízení modrých zón byly i stížnosti místních. Vadilo jim, že nevědí, kde jsou pro ně zóny rezervovány.

Město nechá vyznačit místa ve dvanácti oblastech centra. Modrá barva se objeví například v Sedláčkově ulici mezi Riegrovou a Solní ulicí. Právě tam často Plzeňané i turisté chybovali. Auto sice mohou odstavit při obou stranách vozovky, při pravé straně je to ale možné jen pro držitele parkovací karty. Řidiči, kteří tam zaparkovali na místě pro rezidenty, se tak často nevyhnuli botičce a to i přesto, že zaplatili parkovné.

Nové modré vodorovné značení najdou lidé také v Truhlářské a Veleslavínově ulici, v sadech 5. května, v Perlové, Solní, Pražské, Prešovské a Bezručově ulici či ve východní části náměstí Republiky. Radnice doufá, že se novinka osvědčí. Je podle ní jednou z mála možností, jak zvýhodnit plzeňské občany, živnostníky a podnikatele.

autor: sch
Spustit audio