Pardubická rychlodráha dostane clony proti oslnění

8. listopad 2018 08:03

Silničáři chystají novinku na čtyřproudé silnici na výjezdu z Pardubic na Hradec Králové, kde namontují přes 4 tisíce kusů plastových clon, které by měly zvýšit komfort jízdy za tmy.

Clony budou řidiče chránit před oslněním protijedoucími auty. Jsou to zploštělé zelené sloupky, umístěné těsně za sebou tak, aby nepropouštěly světlo z aut.  Řidič je možná znají z dálnice D11. Objevit by se nově měly na trase Ohrazenice - Rosice nad Labem, tedy zhruba od nadjezdu u Globusu až po křižovatku U Trojice. To je úsek, kde ve středovém dělícím pásu chybí keře, které by bránily oslnění při jízdě.

Péče o zeleň je moc pracná

Proč Ředitelství silnic a dálnic nevysadí keře? Zeleň vyžaduje mnohem víc péče, údržba plastových clon je nenáročná a vyjde levněji. Jsou odolnější proti počasí a povětrnostním vlivům. Navíc se dají připevnit na svodidla nebo středové betonové zábrany.

Montáž by podle firmy Eurovia měla začít v příštích týdnech, práce na zakázce za zhruba tři miliony korun potrvají dohromady asi tři měsíce. Řidiči by podle mluvčí firmy Ivety Štočkové měli počítat s dopravním omezením v místech, kde zrovna budou pracovat dělníci.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související