Pardubice vyhrály v Brně a slaví extraligový titul!

19. duben 2012

Hokejisté Pardubic využili ve finále play-off České pojišťovny hned první matchball. Šesté utkání série vyhráli v Brně 5:1 a celkově zvítězili nad Kometou 4:2 na zápasy. Slaví tak šestý titul v klubové historii.

V předchozích dvou finálových duelech v Brně dokázaly Pardubice vstřelit pouze dvě branky ze hry, v šestém a nakonec rozhodujícím utkání celé série se ale prosadily hned pětkrát. Navíc výkon mužstva podpořil jistými zákroky gólman Růžička, za kterého prošla pouze jediná střela.

Východočeši nebyli v utkání jednoznačně lepším týmem, jak by se podle skóre mohlo zdát, na rozdíl od Komety se jim ovšem dařilo v koncovce.

Úvod zápasu nabídl vyrovnaný souboj s minimem šancí. V polovině 6. minuty ale musel za faul na trestnou lavici domácí Jaroslav Svoboda a Pardubice nabídnutou přesilovku rychle využily. Po přihrávce Koláře vypálil bez přípravy z mezikruží Starý a puk skončil v horním rohu Trvajovy branky. Brno gól nepoložil a brzy mohlo vyrovnat, jenže Čermákova střela zazvonila o tyč.

Hosté si pak s přehledem udržovali vedení především dobrou obranou středního pásma. Tu domácí překonávali jen s obtížemi, i tak ovšem mohli vyrovnat. Bičánková tvrdá rána šla po teči jednoho z hráčů mimo a gólem neskončil ani nadějný pokus Vašíčka.

Brněnský obránce si vše vynahradil v poslední minutě první třetiny, kdy se k němu odrazil puk po skrumáži před pardubickou brankou a on napálil kotouč z mezikruží za bezmocného Růžičku.

Rozhodující druhá třetina

Vyrovnávací branka Kometu povzbudila a do druhého dějství vlétla ve velkém stylu. Kováčika ale vychytal Růžička a Erat trefil tyč. Pardubice se více než dvě minuty nemohly dostat z vlastního obranného pásma, jenže když poprvé zavítaly před Jiřího Trvaje, hned skórovaly. Buchtele se kličkou dostal sice za branku, tu ale obkroužil, nabil na kruh Benákovi a ten nekompomisně prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

Chvíli na to ujížděl na Trvaje osamocený Starý, brněnský brankář ovšem jeho úmysl přečetl a dokázal puk vyrazit. Domácí potom opět převzali iniciativu a tlačili se do útoku, v cestě jim ale stál bezchybný Růžička. Navic se Kometa dopustila dvou zbytečných faulů v řadě a Pardubice dostaly výhodu přesilovky 5 na 3. A tu hned po sedmi sekundách využily.

Ránu od modré ještě dokázal Trvaj vykrýt, puk se ovšem odrazil ke Kolářovi, který zadovkou poslal přihrávku na Koukala, a pro toho nebyl problém trefit poloprázdnou branku. Hosté tak vedli v polovině utkání 3:1.

Čtěte také

Brno viditelně znervóznilo a místo hokeje se začalo věnovat soubojům a vzájemnému pošťuchování. To hostům jednoznačně vyhovovalo, sami udrželi klidné hlavy a ještě do konce druhé třetiny přidali další gól.

Tomáš Zohorna dostal přihrávku do jízdy za domácí obránce a v nájezdu překonal Trvaje bekhendovým blafákem.

V poslední dvacetiminutovce se sice Kometa snažila, znovu a znovu ale ztroskotávala na tentokrát velmi jistém Růžičkovi. Když se navíc potom ve 49. minutě šťastně odrazil puk ke Kolářovi a ten popáté překonal Trvaje, bylo o novém mistrovi jasno. Pardubice si ve zbytku utkání náskok bezpečně pohlídaly a slaví šestý titul v klubové historii.

Finále ČP play off hokejové Tipsport extraligy - 6. zápas:

HC Kometa Brno - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 1:5 (1:1, 0:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 20. Vašíček - 7. Starý (Kolář I, Píša), 23. Benák (Buchtele), 30. Koukal (Kolář I, Sičák), 35. T. Zohorna (Bartek, Somík), 49. Kolář I (T. Zohorna). Rozhodčí: A. Jeřábek, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:2. Diváci: 7200 (vyprodáno). Konečný stav série: 2:4.


autor: mva
Spustit audio