Paralympionici se po příletu z Jižní Koreji vrací k běžným povinnostem. Medaili nepřivezli

25. březen 2018

Bez medailí, zato s nezapomenutelnými sportovními zážitky se z paralympiády v Jižní Koreji vrátili dva reprezentanti z našeho regionu. Sledge hokejista olomouckých Kohoutů Martin Novák a zrakově handicapovaný student Univerzity Palackého, alpský lyžař Tadeáš Kříž. Na relaxování po svých premiérových paralympijských startech moc času neměli.

„Protože mám nějaké resty z předchozích semestrů, i kvůli sportovnímu vytížení, některé předměty mám ještě před sebou,“ popisuje zrakově handicapovaný lyžař Tadeáš Kříž. Studenta třetího ročníku Aplikovaných pohybových aktivit by za normálních okolností čekalo psaní bakalářské práce a státnice. Nejen kvůli své premiérové účasti na paralympiádě se ale rozhodl, že si studium o rok prodlouží. „I s tím handicapem mi to všeobecně trvá všechno déle, takže na to bude aspoň prostor,“ dodává Tadeáš Kříž.

Se svým 12 místem v obřím slalomu je spokojený. O účasti na paralympiádě se totiž dozvěděl na poslední chvíli. Při tréninku v dějišti her si navíc poranil ruku. „Vypla mně lyže, která mě řízla do ruky, takže jsem musel na šití, ale bylo to v takovém místě, že jsem bez problému jezdil se zalepenou rukou,“ popisuje Kříž, který se na paralympiádu chce probojovat i za čtyři roky.

Sledge hokejista: Nebyl to propadák, ani úspěch

Spousta povinností čekala po návratu domů i útočníka olomouckých sledge hokejistů Martina Nováka, který pracuje ve speciálním obchodu pro handicapované. „Mám tady kopu práce na stole a musím ty resty tady nějak dořešit, takže jsem zkrátka už naplno v pracovním zapojení,“ popisuje Martin Novák.

Z 6. místa, které při svém prvním sledge hokejovém turnaji na paralympiádě pomáhal vybojovat, má smíšené pocity. Česká reprezentace totiž pomýšlela i na medaili. „Hned ten první zápas nám nešťastně utekl v prodloužení, takže jsme podle papírových předpokladů už ztratili šanci o tu placku hrát. Abych tak řekl, nebyl to ani propadák, ani nějaký úspěch,“ komentuje.

Paralympijské hry pro něj byly ale především velkým sportovním svátkem. „Lidi tam fandili, bavili se, byla tam perfektní atmosféra. Opravdu jsem si to užíval,“ říká Novák.

České paralympijské výpravě se v Jižní Koreji žádnou medaili získat nepodařilo. Příležitost budou mít sportovci opět za čtyři roky na hrách v čínském Pekingu.

Spustit audio

Související