Papež v tradičním vánočním poselství odsoudil konflikty v Sýrii, Iráku a na Ukrajině

25. prosinec 2014

Papež odsoudil konflikty v Sýrii a Iráku a vyzval svět k humanitární pomoci. František tak učinil v tradičním poselství Urbi et orbi – Městu a světu. Svatý otec také vyjádřil naději na smír na Ukrajině a vzpomněl na oběti, které zemřely minulý týden při masakru na pákistánské střední škole.

Papež se pomodlil za křesťany na Blízkém východě i za děti, které jsou obětí sexuálního násilí, bídy a nedostatku nebo ze kterých se z donucení stávají vojáci. Vyjádřil se rovněž proti umělému přerušení těhotenství.

Na Svatopetrském náměstí papeži naslouchaly tisíce lidí, další miliony ho sledovaly na televizních obrazovkách.

Tradiční sváteční proslov zaznívá z papežových úst každý rok o Velikonocích a o Vánocích. Kázání je vždy zaměřeno na poselství míru.

„Na pokoj lidem různých náboženství, různých barev, různých jazyků. Je to jednoznačně poselství toho poutníka na zemi, římského biskupa, který chce poselství z Betléma šířit celému světu – a to je poselství míru,“ vysvětluje římskokatolický duchovní Zdeněk Jančařík.

Pro papeže Františka se jednalo o druhé vánoční Urbi et orbi od doby, co nastoupil do úřadu. Loni vyzval k řešení syrské občanské války a konfliktu v Jižním Súdánu.

Františkovi předchůdci měli ve zvyku mluvit v několika světových jazycích včetně češtiny. Současná hlava římskokatolické církve ovšem tuto tradici dosud nezopakovala.

Oslavy v Betlémě

Do Betléma na palestinském Západním břehu se mezitím sjely tisíce křesťanských poutníků. Narození Ježíše Krista věřící oslavili během půlnoční bohoslužby v Chrámu Narození Páně. Duchovní i politici vyzvali k náboženské toleranci a míru na Blízkém východě.

Poutníky přišel pozdravit i palestinský prezident Mahmúd Abbás, který je muslim. „Doufáme, že Bůh přinese do příštích svátků mír a klid a že společně překonáme vzájemnou nesnášenlivost a násilí, které nás stále na mnoha místech trápí,“ prohlásil.

autoři: vlu , nah , vid | zdroj: ČTK
Spustit audio