Památky v Ústeckém kraji zahajují novou sezóna. Mění se otevírací doba a někde i cena vstupného

27. březen 2024 14:40

Na hradech a zámcích v Ústeckém kraji brzy naplno začne nová turistická sezóna. Některé památky letos otevírají dříve než v minulých letech. Kasteláni si také pro návštěvníky připravili bohatý program.

Poprvé se mohou návštěvníci vydat na hrady a zámky už 28. března. Jde například o zámek ve Velkém Březně na Ústecku. Tam se současně také o týden prodlouží návštěvnická sezóna.

Na zámku v Libochovicích na Litoměřicku připravili 29. března pro dětské návštěvníky zkrácenou prohlídku, která bude zaměřená na Velikonoce a Pašijový týden. Stejně tak na zámku Jezeří na Mostecku.

Libochovice

Hazmburk letos díky teplému počasí otevřel už první březnový víkend. Od začátku dubna se pak během víkendů otevře zámek i Stekník na Lounsku, Benešov nad Ploučnicí na Děčínsku, Krásný Dvůr na Lounsku nebo Duchcov na Teplicku.

Na řadě památek v Ústeckém kraji čekají návštěvníky novinky. Například na Jezeří se nově bude chodit spodní branou. Součástí velkého okruhu s vyhlídkou bude letos také průchod spodní částí jižní věže, kde se lidé dozvědí podrobnosti o původním krucifixu od Lobkowiczů.

Rok 2024 je věnován Habsburkům

Letošní sezónu Národní památkový ústav vyhlásil jako rok Habsburků. Ve Velkém Březně se zaměřili na hraběte Chotka, který byl nejvyšším purkrabím Českého království a zařizoval i korunovaci Ferdinanda V. K této příležitosti se připravují dvě nové výstavy.

V Ploskovicích pak chystají novou expozici, která detailně ukáže, jak Habsburkové žili a bydleli. Celé patro zámku, všechny místnosti se upravují do původní podoby, kdy žil na zámku císař Ferdinand V. se svojí manželkou Marií Annou. První návštěvníci se jejich komnatami projdou letos v červenci.

Zámek Ploskovice

V nové sezóně se také na některých památkách mění cena vstupného. Někde si lidé připlatí a to o 20 korun víc. Jde o zámek v Ploskovicích, Velkém Březně, Krásném Dvoře a kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě.

U ostatních památek v Ústeckém kraji podle mluvčího Národního památkového ústavu Tomáše Pospíšila zůstává základní vstupné hlavních prohlídkových tras na úrovni z roku 2023.

Spustit audio

Související