Ozvěny dne - zprávy 27. února 2010

27. únor 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Ničivé zemětřesení zasáhlo Chile. Zatím je přes 120 obětí. Tající sníh zvýšil hladiny řek, záplavy zatím nehrozí. Velký požár v noci na dnešek zničil lanškrounskou tržnici. V cenách Alfreda Radocka bodovalo pražské divadlo Komedie. A počasí, zítřek bude oblačný až zatažený, od jihozápadu deštivý a větrný, teploty do 10 stupňů.

Po zemětřesení v Chile se šíří Pacifikem vlna tsunami

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Chile zasáhlo největší zemětřesení za posledních 50 let. Otřesy o síle 8,8 stupně Richterovy škály si vyžádaly přes 120 obětí. Bilance ale nemusí být konečná. Jaká je aktuální situace v Chile, to ví kolegyně ze zahraniční redakce Lubica Bergmanová. Hezký podvečer.

Lubica BERGMANOVÁ, redaktorka:
Hezký večer. Z Chile přicházejí stále nové zprávy. V zemi platí stav nouze, vyhlásila ho odstupující prezidentka Michelle Bacheletová. Zároveň ale vyzvala veřejnost ke klidu. Obyvatele ale dál straší následné dotřesy. Jejich intenzita dosahuje v průměru 6 stupňů Richterovy škály. Jen v metropoli Santiagu se zhroutilo několik budov a mostů, škody hlásí ale také tamní mezinárodní letiště, které bude nejméně 2 dny zavřené. Spoje, které do Chile měly anebo mají namířeno, tak budou přistávat v Argentině. Vůbec nejblíž epicentu bylo další velké chilské město Conception. Tam například kvůli poškození museli evakuovat několik nemocničních budov.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Říkali jsme, že zemětřesení vyvolalo vlnu tsunami. Jak je to s ní?

Lubica BERGMANOVÁ, redaktorka:
Přesně tak. Ta se šíří teď napříč Pacifikem, v pohotovosti je řada zemí, tsunami se přehnala částí souostroví Juan Fernandez, kde napáchala značné škody, úřady už evakuovaly i nižší oblasti na Velikonočním ostrově, na Havaj by vlna měla dorazit podle odhadů zhruba kolem 22. hodiny a její cesta by podle expertů citovaných světovými agenturami měla skončit až u japonských břehů, nicméně tam by měla dosahovat výšky zhruba jedné stopy, tedy asi 30 cm.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Vše podstatné shrnula v Ozvěnách dne Lubica Bergmanová, díky.

EU nabízí pomoc Chile

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Situaci v Chile sledují Spojené státy, které jsou připraveny do země vyslat pomoc, stejně už reagovala i Evropská unie. V krátké době po sobě je to už podruhé, kdy evropská sedmadvacítka nabídla pomoc státu postiženému takovou přírodní katastrofou. Bezprostředně po zemětřesení na Haiti poslala Evropská komise na ostrov humanitární pomoc za 30 milionů eur.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Unijní diplomaté v Santiagu de Chile jsou v kontaktu s monitorovacím a informačním centrem Evropské komise a s experty generálního ředitelství pro humanitární pomoc. Zatím zpracovávají zprávy o rozsahu škod a hodnotí, o jakou asistenci by mohlo mít Chile zájem. Eurokomisařka pro mezinárodní spolupráci a humanitární pomoc Kristalina Georgievová v prohlášení k chilskému zemětřesení uvedla, že komise je připravená poskytnout okamžitou pomoc a koordinovat kroky evropských států, pokud ji o to Chile požádá. Evropská unie se snaží podat pomocnou ruku co nejrychleji, po zemětřesení na Haiti se totiž unijní mechanismus civilní ochrany založený před 9 lety stal terčem kritiky médií pro svou těžkopádnost. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Záplavy z tajícího sněhu nehrozí

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Tání sněhu v Česku zvýšilo hladiny některých řek. Druhého stupně povodňové aktivity, tedy pohotovosti dosahují teď vody na dvou místech, na Radbuze u Staňkova na Plzeňsku a na Novohradce u Uhřetic na Chrudimsku. Na dalších místech v západních, středních a východních Čechách jsou první stupně.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Záplavy zatím nehrozí. Potvrzuje to Petr Vicenta z Povodí Vltavy.

Petr VICENTA, Povodí Vltavy:
Nepředpokládáme nějakou dramatickou situaci a ohrožení životů nebo majetku osob.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Také podle Jiřího Petra z vodohospodářského dispečinku povodí to není žádné drama.

Jiří PETR, vodohospodářský dispečink:
Naštěstí neprší, čímž je teda to tání zpomaleno, ty vodní toky samozřejmě se zvedají, nicméně není to dramatické.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Podle hydrologů je dobře, že sníh taje pomalu. V nejnižších polohách už skoro roztál, naopak ve středních a na horách ještě zůstává. Žádné škody z tání se zatím nečekají. V noci a zítra by řeky mohly klesat. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Krkonoše nebezpečí lavin

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Kvůli oteplení v Krkonoších stouplo nebezpečí lavin na třetí stupeň. Laviny hrozí nejvíc na svazích na polské straně hor. Třetí lavinový stupeň platí i v Jeseníkách.

Berlínská vládní koalice řeší odpojení atomových elektráren

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Kdy by se měly odpojit ze sítě zbývající německé atomové elektrárny, o tom teď bouřlivě debatuje berlínská vládní koalice. Ta chce každopádně změnit dosavadní atomový zákon, který předpokládá odpojení reaktoru ze sítě do roku 2021.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Pravicová koalice šla už do voleb s tím, že by předčasný konec jaderné energetiky nebyl zodpovědný a že by elektřina z obnovitelných zdrojů nestačila vzniklou mezeru zaplnit. Své kolegy teď ale překvapil Röttgen. Ten si myslí, že by Německo mohlo skončit s využíváním energie z jádra už do roku 2030. Röttgen mimo jiné upozorňuje na postoj veřejnosti, která se dlouhodobě staví proti atomu. Nůž do zad teď ale ministrovi vrazila vlastní poslanecká frakce CDUCSU. V osmistránkovém materiálu, ze kterého cituje deník Bild, naopak varuje před definitivním odstavením jaderných reaktorů před rokem 2030. O budoucnosti zbylých 17 atomových reaktorů chce spolková vláda rozhodnout do letošního podzimu. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Irácká vláda zve vyřazené důstojníky k návratu do armády

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Na 20 tisíc důstojníků irácké armády, které po svržení Saddáma Husajna Američané vyřadili ze služby, se bude moci vrátit. Spojené státy odstranily většinu velitelských struktur, které sloužily bývalému baasistickému režimu. 9 dnů před napjatě očekávanými volbami teď ale důstojníky vyzývá s okamžitou platností k návratu do armády vláda Núrího Málikího.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Když americká okupační zpráva před 7 lety zakázala stranu Baas a vyhodila z armády tisíce důstojníků, mělo jít o rázné bouchnutí dveřmi za krvavým Saddámovým režimem. Dnes už ale i američtí činitelé připouštějí, že čistky byly jedním z největších omylů. Už proto, že rozložily armádu a tisíce nezaměstnaných a zahořklých vojáků se přidaly k povstalcům. Pokud o jejich rehabilitaci teď ale vyvolává podobné rozpaky. Vstřícné gesto k Saddámovým důstojníkům učinil šíitský premiér Málikí, který přitom zastává k bývalým baasistům velmi nesmiřitelné stanovisko. Řada sunnitských poslanců proto premiéra obvinila, že týden před volbami mu nejde o nápravu křivdy, ale o hlasy voličů. Břetislav Tureček, Český rozhlas, severní Irák.

Český patriot 2009

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Asociace nositelů legionářských tradic dnes vyhlásí nositele ceny Český patriot 2009. Cenu dostávají lidé, kteří významně přispěli do historie České republiky. Ocenění veřejnosti tentokrát získal badatel Jan Kuks. Manažerka projektu Český patriot Jindra Svitáková říká, čím si ocenění zasloužil.

Jindra SVITÁKOVÁ, manažerka projektu:
To je historik badatel, stará se o zachování hrobů legionářů v zahraničí a zvlášť se zabývá internačním táborem ve Svatobořicích, kde byla internována spousta našich občanů za druhé světové války, příbuzní letců nebo vojáků, kteří utekli do zahraničí, aby bojovali proti fašismu.

V Lanškrouně shořela vietnamská tržnice

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V Lanškrouně na Orlickoústecku v noci shořela vietnamská tržnice. U požáru zasahovalo 5 hasičských jednotek. Při požáru naštěstí nebyl nikdo zraněn. Dopoledne na místo přijeli vyšetřovatelé i psovodi, aby zjistili okolnosti požáru.

Iveta ZÁLESKÁ, redaktorka:
Zhruba v 9 hodin večer hasiči dostali hlášení o požáru. Za 4 hodiny se jim oheň podařilo zlikvidovat. Až do dopoledne požářiště hlídali dobrovolní hasiči, aby se oheň znovu nerozhořel a nezačal se dál šířit. Torzo zničené budovy teď posoudí statik. Co způsobilo požár v lanškrounské tržnici se zatím neví. Na místě byl i speciálně vycvičený pes na vyhledávání příčin požáru. Vyšetřovatelé ale stanovili 3 verze, nedbalost, úmyslné založení a závadu na elektroinstalaci. Podle předběžných odhadů byla škoda vyčíslena na 5 milionů korun. Z východních Čech pro Radiožurnál Iveta Záleská.

Ceny Alfreda Radoka 2009

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V pražském Divadle Kolowrat se dnes rozdaly ceny Alfreda Radoka za rok 2009. Divadelní ceny se letos udílely už poosmnácté. Co se týče nejsledovanějších kategorií, tak cenu za mužský herecký výkon dostal Martin Pechlát za inscenaci GoebbelsBaarová a za ženský herecký výkon Kateřina Burianová za představení Srpen v zemi indiánů. Inscenací roku je Vojcek v režii Daniela Špinara z divadla Na Vinohradech. Divadlem roku se stalo divadlo Komedie. Více už jeho umělecký šéf David Jařab.

David JAŘAB, umělecký šéf:
Jsme rádi, protože to je cena pro celé naše divadlo, to je pro nás nejcennější a je to cena za celou sezonu, a to je vlastně to, co my sledujeme, opravdu nějakou soustavnou dramaturgii a ne jeden tah na bránu, ale aby všechny inscenace měly vysokou kvalitu a o to nám jde, takže v tomto směru je to pro nás důležité.

Budou se rozdávat filmové Cézary

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V Paříži dnes večer vyhlásí filmové Cézary. 25 bronzových sošek uděluje každý rok francouzská umělecká akademie, která má téměř 3,5 tisíce členů.

Jan POKORNÝ, redaktor:
Diváci v pažížském divadle Chatelet budou tleskat nejlepším hercům, herečkám, výkonům ve vedlejších rolích a hlavně nejlepšímu francouzskému filmu. Podle letošních předpovědí by se jím měl stát snímek Prorok režiséra Jacquesa Audiarda, který v kinech vidělo milion 200 tisíc diváků. Jestli předpověď vyjde, bude jasné až večer. Už teď se ale ví, že do filmové síně slávy v Paříži uvedou amerického herce Harrisona Forda, poctu vzdají filmaři taky nedávno zesnulému průkopníkovi francouzské filmové nové vlny Ericu Rohmerovi. Slavnostnímu ceremoniálu bude předsedat herečka Marion Cotillardová, držitelka Oscara, ale i Českého lva za hlavní roli ve filmu Edit Piaf. Z Paříže Jan Pokorný, Český rozhlas.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu