Ozvěny dne - zprávy 10. ledna 2010

10. leden 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

moderátorka:
Ledovka, sníh, tisíce lidí bez proudu, zpoždění vlaků i autobusů, tak to teď vypadá na území republiky. O zavádění tělesných skenerů na česká letiště by mohla do měsíce jednat vláda. Povstalecká bomba v Afghánistánu zabila britského novináře. A počasí, zítra bude sněžení už jen místy a občas a mělo by slábnout, teploty do minus 1 stupně.

Sníh komplikuje provoz na silnicích

moderátorka:
Na mnoha místech republiky znovu nebo stále ještě intenzivně sněží. Unavení silničáři jen s vypětím všech sil udržují komunikace sjízdné. Nejinak tomu je v Praze, řidiči by měli jet v nezbytně nutných případech. Odpoledne jednal v souvislosti se sněhovou pohotovostí v Praze krizový štáb. Jaký je výsledek jednání, to se ptám kolegyně Kláry Bílé.

Klára BÍLÁ, redaktorka:
Dobrý den. Tak podle 1. náměstka primátora hlavního města Prahy Rudolfa Blažka je situace v Praze mimořádná, výsledek je ale takový, že integrovaný záchranný systém v Praze funguje tak, jak má. Zdravotnická záchranná služba dojela k pacientům včas, hasiči nemají žádný problém a počet dopravních nehod se mírně zvýšil, ale žádná z nich neměla vážné důsledky. Veškerá technika na silnicích pracuje nonstop. Pokud jde o městskou hromadnou dopravu, všechny trasy povrchové dopravy jsou obslouženy, jen tramvaje mohou nabírat 15 minutové zpoždění. Magistrát také zprovoznil bezplatnou linku 800 100 991, na které je k dispozici veřejnosti po dobu sněhové pohotovosti nepřetržitá služba, na ni se mohou lidé obracet v případnými problémy. Pokud se situace nezlepší, sejde se krizový štáb i zítra.

moderátorka:
To byla Klára Bílá s aktuálními informacemi z pražského krizového štábu. Teď se podíváme, jak to vypadá se sněhem v některých dalších krajích. Začínáme tím Královéhradeckým a voláme Martina Pařízka.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Dobrý podvečer. Ta situace tady je už mnohem lepší a to i přesto, že stále sněží. Silničáři zůstávají v terénu a daří se jim udržet téměř všechny silnice sjízdné. I nadále přesto platí, aby lidé vyjížděli jen na nejnutnější cesty a řízení věnovali maximální pozornost. Problémy byly ještě odpoledne například v okolí obcí Neděliště, /nesrozumitelné/. Tam cestáři nasadili těžkou techniku. V platnosti zůstává kalamitní stav na Královéhradecku, Rychnovsku a Náchodsku, podle situace se o jeho odvolání bude rozhodovat zítra dopoledne.

Iveta ZÁLESKÁ, redaktorka:
Iveta Záleská, Pardubický kraj. Tady se ocitly stovky lidí bez elektrického proudu, během dne tu pršelo a mokrý a těžký sníh začal lámat větve stromů, které padají do vedení vysokého napětí. Největší problémy hlásí energetici na Holicku a v Horním a Dolním Jelení. I když nepřetržitě pracují na odstraňování poruch, lidé stále hlásí nové a nové. Kalamitní stav ale zatím vyhlášen nebyl.

Pavel PAVLAS, redaktor:
Situaci ve středních Čechách sleduje Pavel Pavlas. Sněžení a nepříznivé počasí si v kraji okolo hlavního města vyžádalo první těžké zranění. V Chotilsku na Příbramsku dnes dopoledne spadl strom na 75letého muže a těžce ho zranil. Co se týká silnic, tak si jsou s opatrností sjízdné. Středočeští policisté museli od rána řešit několik desítek nehod, ale všechny se obešly bez těžkých zranění. Taktéž bez zranění skončila ranní nehoda autobusu, který ve Vestci u Prahy narazil do autobusové zastávky. Plné ruce práce měli i středočeští hasiči. Od půlnoci vyjížděli v souvislosti se sněhem ke 30 případům. V Kralupech nad Vltavou například čistili od sněhu střechu plaveckého stadionu, na 6 místech pak odstraňovali popadané stromy, nejvíce na Benešovsku a v okrese Prahavýchod.

Daniel BURDA, redaktor:
Daniel Burda, Vysočina. Aktuálně z hlavního tahu Žďár nad Sázavou Jihlava, hustě sněží, na silnici je do 5 centimetrů sněhu, zatím ale není podmrzlý, ani se netvoří sněhové jazyky. Silničáři mají navíc v terénu všech 260 strojů. Takže větší komplikace v kraji nemáme. Naopak sjezdovky hlásí třičtvrtě sněhu a začalo najíždění běžeckých tratí.

Z Moravskoslezského kraje na Slovensko už opět jezdí vlaky

moderátorka:
Na hlavním železničním tahu z Moravskoslezského kraje na Slovensko už opět jezdí vlaky. Železničářům se podařilo obnovit provoz v úseku mezi Čadcou a Mosty u Jablunkova, který byl přerušen kvůli vlaku uvízlému v závěji a popadaným stromům. Práce na obnovení provozu trvaly 6 hodin.

Sníh a mráz komplikovaly situaci také v Evropě a Asii

moderátorka:
Sníh a mráz komplikovaly situaci také v Evropě a Asii. Rekordní jsou nejen teploty, ale také odběry plynu a elektřiny. Husté sněžení a poryvy větru řádily na severovýchodě Německa, kritická situace panuje na ostrovech v Baltském moři. Na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem musely zrušit na 350 letů. Značné materiální škody a oběti na životech si vyžádalo počasí v Číně a Indii. Sněhový bouře v Ujgurské oblasti zničila téměř osm stovek domů a dalších 5 tisíc poškodila, v Indii pak zemřelo 240 lidí.

Zavádění tělesných skenerů na letiště

moderátorka:
Na plošné zavádění tělesných skenerů na česká mezinárodní letiště by možná musel přispět i stát. Skenery by podle českých zákonů měla nakoupit jednotlivá letiště na vlastní náklady. Suma se ale může vyšplhat do nemalých částek. Jen pražské ruzyňské letiště by totiž skenerů potřebovalo minimálně 80.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Už čtyři země oznámily, že na svých letištích tělesné skenery chtějí používat. O zavedení nové technologie se uvažuje po vánočním pokusu o atentát na americké letadlo směřující z Amsterdamu do Detroitu. Pokud bude nutné plošně skenery zavést, mohli by to finančně pocítit i cestující, potvrdil generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák.

Miroslav DVOŘÁK, generální ředitel Letiště Praha:
Z pohledu samozřejmě investice Letiště Praha na to má, ale ve finále to vždycky zaplatí cestující, protože ty náklady se přenášejí v podobě letištní taxy.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Nebránil by se proto ani pomoci od státu. Zavádění skenerů podporuje ministr vnitra Martin Pecina. Preferoval by ale, kdyby se do praxe dostávaly postupně.

Martin PECINA, ministr vnitra:
Já bych byl pro to, aby se skenery zavedly na ty problematické lety, to znamená do Spojených států, do Izraele.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Podle Peciny by do měsíce měla i česká vláda zavádění tělesných skenerů probrat. Svůj názor totiž bude muset poslat do Bruselu. Veronika malá, Radiožurnál.

Slabá účast Chorvatů při volbách prezidenta

moderátorka:
Za velmi slabou lze označit účast Chorvatů v dnešním rozhodujícím kole prezidentských voleb. Do 11 hodin přišlo k urnám pouze málo přes 12 procent oprávněných voličů. Ti se rozhodují, zda chtějí pokračovat v dosavadním kurzu, anebo se vyrovnat s komunistickou minulostí. Velmi nebezpečným trendem je v Chorvatsku také nárůst nacionalismu.

Jaromír JANEV, redaktor:
Ve volebních místnostech zaznamenali jen několik incidentů, které nemohly ovlivnit celkový výsledek. V jednom středisku rozbil výtržník okno, ve dvou vesnicích u Plitvických jezer zase nemohli kvůli nepřízni počasí otevřít volební místnosti. V Záhřebu i dalších velkých městech panuje běžná nedělní atmosféra a lidé plní zdejší kostely, včetně katedrály. V převážně katolickém Chorvatsku panuje o volbách tradice, že lidé jdou volit po návštěvě kostela, což může ještě pozitivně ovlivnit účast. Ve středu a na jihu země je ale negativně ovlivňují povodně. Jaromír Janev, Český rozhlas, Záhřeb.

Zpravodaje britského nedělníku zabila v Afghánistánu exploze

moderátorka:
Zpravodaje britského nedělníku Sunday Mirror zabila v Afghánistánu exploze. Šlo o podomácku vyrobenou bombu povstalců. Novinář cestoval s jednotkou příslušníků americké námořní pěchoty.

Milan KOCOUREK, redaktor:
Zpravodaj listu Sunday Mirror Rupert Hamer zahynul v severoafghánské provincii Nawa spolu s jedním příslušníkem americké námořní pěchoty a s jedním afghánským vojákem při výbuchu improvizované bomby pod jejich vozem. Hamerův redakční kolega, fotograf Philip Coburn a 4 příslušníci americké námořní pěchoty utrpěli při výbuchu těžké zranění. Britský ministr obrany Bob Ainsworth vzdal Hamerovi hold. Řekl, že Hamer a Coburn ho doprovázeli během jeho nedávné návštěvy Afghánistánu, dobře je znal a jejich profesionalismus na něho učinil velmi dobrý dojem. Ministr dodal vím, že pracovníci ministerstva obrany, s nimiž byl Jamer v úzkém kontaktu, respektovali jeho práci a zpráva o jeho úmrtí nás všechny velice zarmoutila. Pro Radiožurnál Milan Kocourek, Spojené království.

Bratři Formanové představují v Paříži projekt Obludárium

moderátorka:
V Paříži stojí jedno české šapitó. Bratři Formanové představují Francouzům projekt Obludárium. No, a na představení je ve francouzské metropoli také náš zpravodaj Jan Pokorný. Honzo, hezký podvečer.

Jan POKORNÝ, redaktor:
Hezký podvečer z jednoho pařížského předměstí, které se jmenuje Antony. Představení bratří Formanů Obludárium právě v tuto chvíli končí. Po tradičním přídavku a za chvíli se tady v tomto šapitó otevře tradiční martini, takové překvapení bratrů Formanů nejenom pro pařížské publikum. Musím říct, že toto jedno z deseti představení Obludária tady v Paříži přijali Francouzi víc než vstřícně, protože, jak říkají bratři Formanové, Francouzi dokáží vytvořit představení, protože jsou velice, velice citlivým publikem, takže v té pasáži Obludária, kde bratři Formanové nechávají hádat publikum, který ze čtyři herců je proslulý /nesrozumitelné/, teda bratr Jack, sklidili velký aplaus a paní, která seděla v hledišti vedle mě, nejprve řekla, že to představení je mysteriózní a když jsem odcházel, tak mi jenom špitla vy Češi jste dobří. No, a to je docela potěšující. Takže z pařížského předměstí Antony pro Český rozhlas Jan Pokorný.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu