Ozvěny dne 9. 5. 2002

9. květen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Poslanci schválili návrh na financování nákupu stíhaček Gripen

Naše armáda by mohla po letech diskusí dostat místo zastaralých a dosluhujících sovětských letadel moderní stíhačky. Poslanci totiž dnes schválili vládní návrh na financování nákupu 24 nadzvukových letounů JAS-39 Gripen britsko-švédského konsorcia BAE Systems Saab. Pro přijetí zákona, který to má umožnit, hlasovalo ve sněmovně 98 ze 188 přítomných poslanců. Proti jich bylo 89. Jednání sledovala parlamentní zpravodajka Radiožurnálu Milada Richterová.

Pro zákon hlasovali všichni přítomní sociální demokraté kromě exministra obrany Viléma Holáně. Pro byli i lidovci, někteří unionisté a dva komunisté. Proti zákonu hlasovala ODS a většina komunistů a unionistů. Karel Vymětal z KSČM se zákonem nesouhlasil, protože se obává, že se nákup bude financovat přes Českou exportní banku.

Karel Vymětal, poslanec za KSČM: A může to znamenat vlastně zastavení státní podpory vývozu z celé republiky. Já si myslím, že za to ty stíhačky nestojí. Prostě to není podle mého názoru cesta.

Nákup stíhaček naopak podpořil šéf poslanců Unie svobody Karel Kühnl.

Karel Kühnl, předseda poslaneckého klubu Unie svobody: Nedomníval jsem se od samého začátku, že to zrovna musí být Gripeny, je mně to upřímně řečeno jedno, které to budou, ale máme mít vlastní nadzvukové stíhačky.

S tím souhlasí i sociální demokraté. Poslanec této strany Miloš Titz tvrdí, že i pro případ zajištění vzdušné ochrany země v případě mírových misí naší armády v zahraničí stíhačky potřebujeme.

Miloš Titz, poslanec za ČSSD: Eventuelně bránit něčemu hodně zlému, jako je mezinárodní terorismus a podobně. Tam, když nebude nadvláda ve vzduchu, tak se to na té zemi prostě vyhrát nedá.

Zákon teď ještě posoudí Senát a prezident republiky.

Gripen je vůbec prvním strojem čtvrté generace, který je používán

Jaké technické parametry mají víceúčelové nadzvukové stíhačky Gripen, to zjišťoval Robert Mikoláš.

Gripen je vůbec prvním strojem čtvrté generace, který je používán. Je vybaven nejmodernějšími datovými systémy, což umožňuje i jeho jednoduchou obsluhu. V pilotní kabině dominuje trojice barevných vícefunkčních obrazovek a širokoúhlý průhledový display. Jako jediný je také schopen létat nadzvukovou rychlostí ve všech výškách. Ve výzbroji má mimo jiné rakety typu vzduch - vzduch a vzduch - země. Česká republika má navíc dostat Gripeny, které jsou plně interoperabilní s letouny NATO. Nebude tedy chybět i vybavení na čerpání pohonných hmot za letu. V současné době je ve výzbroji švédské armády, zavést je chce Jihoafrická republika, v pronájmu je má Maďarsko a o jejich koupi uvažuje například Rakousko či Brazílie.

U soudu může skončit spor o cenu pozemků pod družstevními domy v Praze

Až u soudu může skončit spor o cenu pozemků pod družstevními domy v Praze. Místy čtyřtisícové částky za metr čtvereční v domech, které stojí na obecní půdě, nikdo platit nechce. Navíc když státní pozemky pod domy byly do majetku družstev převedeny bezplatně. O podrobnosti se zajímal Michal Fila.

Praha stanovila cenu parcel podle cenové mapy, která určuje průměrně dva tisíce korun za metr čtvereční, místy i dvojnásobek. Stát podle zákona převedl pozemky pod družstevními domy do majetku družstev bezplatně a v dalších menších městech se většinou zastupitelé s družstvy dohodli na přijatelných cenách. To potvrzuje také Miloslava Kopová z brněnského bytového družstva Nový domov.

Miloslava Kopová: Tento problém neřešíme, magistrát města Brna rozhodl o jednotné ceně 100 korun za metr čtvereční zastavěné plochy pod bytovými domy ve vlastnictví družstva.

Vedení Svazu bytových družstev věří, že podobný stav se podaří zajistit také v Praze.

Ivan Přikryl: Zastupitelé jsou jistě moudří a vědí, že toto je nespravedlivé, že to je tvrdý dopad, a budou hledat tu hranici, aby vyhověli našim členům. My bychom přivítali, kdyby ta sleva byla 60, 70 %.

Říká předseda svazu Ivan Přikryl a věří, že kompromisu se podaří dosáhnout do konce května, aby celá záležitost nemusela končit u soudů.

Ivan Přikryl: Jestliže je to dva tisíce nebo čtyři tisíce korun, tak začínáte přemýšlet.

Poslanci odmítli vzít na vědomí závěrečné hodnocení práce vlády

Závěrečné hodnocení práce vlády za celé její funkční období poslanci odmítli vzít na vědomí. Proti byla až na výjimky celá opozice. Podrobnosti od parlamentního zpravodaje Radiožurnálu Víta Dvořáka.

Výsledky vlády poslanci hodnotili už v úterý. Narozdíl od Miloše Zemana, který vyzdvihoval hlavně ekonomické úspěchy, opozice bez výjimky zkritizovala v podstatě všechny resorty. Před dnešním hlasováním sice premiér Zeman poslancům doporučoval, aby zprávu vlády alespoň vzali na vědomí, když už ji nehodlají schválit. Sněmovna ale i to zamítla drtivou většinou hlasů opozice. Stejně tak poslanci odmítli vládě za její práci poděkovat. "Nemrzí mě to," řekl Miloš Zeman při odchodu ze sálu.

Miloš Zeman, předseda vlády ČR: Nebyl-li přijat návrh, aby sněmovna vzala tuto informaci na vědomí, tak tím sněmovna dokázala, že je bezvědomá. To je vše.

To, že sněmovna odmítla závěrečnou zprávu vlády vzít alespoň na vědomí, v podstatě nemá žádný praktický význam. I opoziční poslanci to berou s rezervou. Například Petr Nečas z ODS.

Petr Nečas, poslanec za ODS: Nemluvě o tom, že tento dokument je velmi tendenční, je v podstatě sebechválou vlády, takže by bylo i podivné, kdybychom brali na vědomí sebechválu vlády.

Teroristický útok v jihoruském městě Kaspijsk si vyžádal 32 životů

32 mrtvých a nejméně 150 zraněných si vyžádal teroristický útok v jihoruském městě Kaspijsk. Došlo k němu v den oslav vítězství nad fašismem. Prezident Putin akci odsoudil a přijal mimořádná opatření. Pokračuje zpravodaj Českého rozhlasu v Ruské federaci Petr Voldán.

Mezi oběťmi atentátu je vedle šestnácti vojáků, příslušníků hudby námořní pěchoty, také dvanáct dětí. K explozi došlo poblíž hlavního náměstí Kaspijsku, když nálož vybuchla vedle vojenské kapely v době, kdy místem procházel slavnostní průvod. Ruský prezident Vladimír Putin svolal okamžitě představitele silových struktur. Ředitel Federální bezpečnostní služby Nikolaj Patrušev, kterého prezident pověřil řízením vyšetřování, si už prohlédl místo katastrofy, kde měla vybuchnout nálož o síle rovnající se třem až pěti kilogramům trinitrotoluenu. Vladimír Putin označil pachatele za vyvrhele, ke kterým se společnost má právo chovat jako k nacistům.

K brutální ozbrojené bankovní loupeži došlo v maďarském městě Mór

K brutální ozbrojené bankovní loupeži došlo v maďarském městě Mór ležícím asi 60 kilometrů západně od Budapešti. Kriminalisté považují tento zločin, který skončil několikanásobnou vraždou, za nejhorší svého druhu v historii Maďarska. Podrobnosti má spolupracovník Radiožurnálu, redaktor Slovenského rozhlasu v Budapešti Gregor Martin Papuzcek.

Šest mrtvých a dva těžce zraněné lidi zanechali po sobě dva lupiči, když krátce po poledni přepadli filiálku jisté zahraniční banky na sídlišti v městě Mór. Podle dosavadních zpráv, když náhle vstoupili do banky, začali střílet, pravděpodobně ze samopalu. Neví se, kolik peněz odnesli, jisté však je, že šéf maďarské policie nabízí 10 milionů forintů odměny tomu, kdo přivede vyšetřovatele na stopu krutých zločinců. Ti údajně utekli z místa činu pěšky, později nasedli do připraveného auta. Na jejich hledání nasadili neuvěřitelné množství policejní síly.

Izrael začal přesunovat armádní jednotky k hranici pásma Gazy

Izrael dnes začal přesunovat armádní jednotky k hranici pásma Gazy. Zahájil tak přípravu na odvetu za úterní sebevražedný atentát v obci Rišon Lecion, při kterém zemřelo šestnáct Izraelců. Izraelská armáda rovněž začala podle nejnovější informace vojenského rozhlasu s okamžitou platností povolávat záložníky. Vojenskou operaci v pásmu, odkud zřejmě pocházel atentátník, schválil na noční mimořádné schůzi bezpečnostní kabinet. Zároveň pověřil premiéra Ariela Šarona a ministra obrany Benjamina ben Eliezera, aby rozhodli o konkrétní podobě odvety.

Pokud by se volby konaly počátkem května, vyhrála by je ČSSD

Pokud by se volby do sněmovny konaly počátkem května, vyhrála by je ČSSD s dvouprocentním náskokem před ODS. Vládní sociální demokraty by volilo 24 % občanů. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění by se do dolní komory dostala ještě Koalice lidovců a Unie svobody - DEU a komunisté.

Česká polní nemocnice je už kompletně v Afghánistánu

Česká polní nemocnice je už kompletně v Afghánistánu. Na mezinárodním letišti v Kábulu dnes přistáli poslední příslušníci 6. polní nemocnice. Ta se 20. května zařadí pod velitele mise mezinárodních mírových sil ISAF.

Slovenští hasiči se snaží dostat pod kontrolu požár v Nízkých Tatrách

Slovenští hasiči se snaží dostat pod kontrolu požár v nepřístupném terénu Nízkých Tater. Les u Liptovského Jána hoří už 24 hodin a oheň pohltil více než hektar lesa. Hasiči už požádali o pomoc i vojáky.

Skupinu padělatelů bankovek odhalili severomoravští policisté

Pětičlennou skupinu padělatelů bankovek odhalili severomoravští policisté. Jde o mladíky ve věku od sedmnácti do jedenadvaceti let z Frýdku-Místku. U jednoho z nich policisté objevili padesát kusů padělaných bankovek, každou v hodnotě 200 korun. Další pachatelé pak tyto peníze dávali do oběhu v různých obchodech a restauracích. Martin Válek ze severomoravské policie považuje za úspěch, že odhalili i výrobce padělků, 27letého muže z Frýdku-Místku, který bankovky vyráběl na svém počítači.

Martin Válek: Už v roce 1998 a 1999 se nám vlastně tyto padělky bankovek těchto sérií objevovaly, v té době jsme nebyli schopní nebo se nám nepodařilo zjistit výrobce těchto bankovek a s tím, že jsme objasnili tento případ, tak jsme objasnili i tyto případy z toho roku 1998 a 1999. I v tomto případě vlastně ty peníze byly vyráběny pomocí inkoustového tisku na tiskárně, ale to, že to byl padělek, bylo jasné na první pohled vlastně, protože jim chyběl ten ochranný proužek.

Reforma veřejné správy Senátem neprošla

Reforma veřejné správy Senátem neprošla. Zákon o pověřených obcích senátoři vrací sněmovně s návrhem na rozšíření počtu těchto obcí minimálně o jedenáct. V pražském Valdštejnském paláci je senátní zpravodajka Radiožurnálu Dana Jaklová.

Po zániku okresních úřadů ke konci letošního roku totiž má část jejich agendy přejít na kraje a část právě na 192 pověřené obce. ODS je s reformou nespokojená. Například senátor a jičínský starosta Jiří Liška o ní tvrdí:

Jiří Liška, senátor za ODS, starosta Jičína: Dům, který je stavěn od střechy, a to je myslím výstižný název pro připravovanou reformu, nemůže dobře stát.

Zastánci reformy, senátoři ČSSD a část Koalice zase soudí, že státní správa se tak přiblíží občanům, ale lidovecký starosta Chlumce nad Cidlinou a autor petice proti reformě, kterou podepsaly více než čtyři stovky měst, Miroslav Uchytil protestuje:

Miroslav Uchytil, senátor za KDU-ČSL, starosta Chlumce nad Cidlinou: My máme strach, že ta nevyvolená města postupně zaznamenají úpadek podle skrytého lobby, tam, kde je výkon státní správy, tam se posléze usídlí skrytá ekonomická moc.

Zatímco Chlumec nad Cidlinou se mezi pověřené obce nedostal, jedenácti městům se to podařilo. Jsou mezi nimi například Kuřim, Pohořelice, Vizovice či Nepomuk.

Evropská unie dnes slaví svátek - Den Evropy

Evropská unie dnes slaví svátek - Den Evropy. 9. května 1950 tehdejší francouzský ministr zahraničí Robert Schuman přednesl projev k založení Evropského společenství uhlí a oceli. Tak byly položeny základy evropského integračního procesu. V posledních letech se k oslavám připojila i Česká republika. V Praze jim po celý den patří část ulice Na příkopě poblíž dolní části Václavského náměstí. Právě tam se s mikrofonem vydala Pavla Dluhoschová.

Jedním z účinkujících byl i písničkář Jiří Dědeček. Proč se rozhodl podpořit myšlenku evropské integrace?

Jiří Dědeček: Když po té Evropě jezdíte, tak si uvědomíte, že to je přínos. Kdo tady žije a nevytáhne paty, tak pochopitelně nikam nechce, ale když jedete po Evropě, která nemá hranice, která je jedním velkým soustátím, tak je to daleko povzbudivější, než když vás každých dvě stě kilometrů kontrolují policajti, celníci na obou stranách.

Mezi občany ale nezněly jen unisono optimistické hlasy.

Anketa: Já se na to dívám tak jako nestranně a opatrnicky, jo. Myslím si, že aby Česká republika si nevylosovala Černého Petra v té Evropské unii.

Tyto obavy odmítl šéf delegace Evropské komise v Praze Ramiro Cibrian. Ten myšlenky evropské integrace hájil přímo v diskusích s občany.

Ramiro Cibrian, šéf delegace EK v Praze: Jsem spokojen a nemám obavy o budoucnost.

Evropský svátek dopoledne pozdravil i prezident Václav Havel.

Na pražském Výstavišti začal mezinárodní knižní veletrh Svět knihy 2002

Na pražském Výstavišti začal mezinárodní knižní veletrh Svět knihy 2002. Osmý ročník této významné akce má jako ústřední téma čtenáře třetího tisíciletí a představí se na něm knihy 230 českých a 250 zahraničních nakladatelů. Hlavní expozice je pak věnována literatuře zemí Visegrádské skupiny. O účasti autorů z Polska více řekl Radiožurnálu programový ředitel Polského kulturního institutu v Praze Zbigniew Machej.

Zbigniew Machej: Jsou to úspěšné autorky prózy, jako Olga Tokarczuková, která tady už vydává svoji druhou knížku v nakladatelství Host, jako Magdalena Tulli, která teď v nakladatelství !!NEROZUMÍM!! vydala knížku Spehe, se bude jmenovat v češtině, a paní Natasza Goerke, která zatím v češtině nevydala knížku, ale vydala knížku v Praze v anglickém nakladatelství !!NEROZUMÍM!!.

Dnešek patřil na veletrhu Svět knihy odborníkům, od zítřka ale bude přístupný i pro veřejnost. Lidé vedle nákupu knih za výhodné ceny mohou navštívit některý z desítek doprovodných programů. Na veletrhu se budou předávat také různá literární ocenění.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál je druhou nejposlouchanější stanicí v ČR

Český rozhlas 1 - Radiožurnál poslouchalo v prvním čtvrtletí tohoto roku 982 000 posluchačů. Radiožurnál je tak druhou nejposlouchanější stanicí v Česku. Na prvním místě je Rádio Impuls s 1 032 000 posluchačů. Třetí místo zaujímá Frekvence 1, kterou si naladilo 729 000 lidí. Český rozhlas 2 - Stanice Praha má 452 000 posluchačů.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu