Ozvěny dne 9. 4. 2002

9. duben 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Poslanci napravili chybu ve volebním zákoně

Poslanci napravili chybu ve volebním zákoně, který sice umožňoval volit také krajanům v zahraničí, ale nepočítal s časovým posunem v jiných zemích. Volby by se tak značně zkomplikovaly. Podrobnosti má parlamentní zpravodaj Radiožurnálu Vít Dvořák.

Pokud by zákon poslanci neopravili, poslední volební místnost na našich zastupitelských úřadech v cizině by se uzavřela až o devět hodin později než v České republice. To by znemožňovalo okamžité zveřejňování předběžných výsledků. S nimi by se muselo počkat právě oněch devět hodin. Ministr Stanislav Gross k tomu říká:

Stanislav Gross, ministr vnitra ČR: Pokud poprvé jsme zakomponovali do volebního zákona možnost volení v zahraničí, tak samozřejmě to s sebou přivádí určité technické problémy, které se v tuto chvíli projevily.

Po dnes schválené novele budou krajané volit o něco dříve a volby tak u nás doma i v zahraničí skončí nejpozději ve stejný čas.

Stanislav Gross, ministr vnitra ČR: Z pohledu občanů, kteří žijí v České republice, se nemění vůbec nic.

Zveřejňování předběžných výsledků voleb by tak mělo proběhnout podle dosavadních zvyklostí.

Politické strany, hnutí a koalice odevzdaly své kandidátky pro sněmovní volby

Politické strany, hnutí a koalice odevzdaly své kandidátní listiny pro sněmovní volby. Definitivně však o tom, které subjekty budou v červnu skutečně kandidovat, rozhodnou okresní úřady v sídlech krajů do 26. dubna. Detaily Dana Jaklová.

Do té doby totiž musejí okresní úřady všechny kandidátky zkontrolovat, případně vyzvat strany, aby listiny doplnily či opravily. Radiožurnálu to potvrdil Samuel Truschka z tiskového oddělení ministerstva vnitra. Ten popsal i další osud kandidátek.

Samuel Truschka: Do 27. dubna, to znamená 48 dní před dnem voleb, musí okresní úřady v sídle kraje zaslat zaregistrované kandidátní listiny Státní volební komisi, která 30. dubna bude losovat čísla, která přidělí jednotlivým politickým stranám, politickým hnutím a koalicím, které ve volbách kandidují.

Všechny krajské kandidátky také musejí mít potvrzení politických stran o složení patnáctitisícového nevratného příspěvku na volební výdaje. Teprve po vylosování pořadí kandidujících stran se z kandidátek stanou hlasovací lístky. Ministerstvo vnitra jich pro červnové volby vytiskne 12,6 milionu sad. Účast ve volbách Grossův resort odhaduje na osm a čtvrt milionu voličů v České republice i v zahraničí.

Koruna opět radikálně posilovala

Koruna opět radikálně posilovala. Prorazila další historickou hranici, když se dostala na úroveň 30 korun 5 haléřů za euro. Posílila tak oproti ránu o celých sedmdesát haléřů. Obchodníky odpoledne trochu zklidnilo prohlášení centrální banky. Její viceguvernér Luděk Niedermayer řekl, že současné rychlé posilování koruny neodpovídá podmínkám a možnostem domácí ekonomiky.

Luděk Niedermayer: Domnívám se, že česká koruna opravdu nadměrně posílila, to posilování začalo v očekávání velkého přílivu deviz do ekonomiky a tím, že centrální banka zaujala přístup k privatizačním výnosům státu ve směru, že je bude kupovat, tak se změní jejich peněžní toky ve směru, že nebude takový velký přebytek deviz na finančním účtu platební bilance, a to znamená, že tlaky na posílení směnného kursu budou slabší.

Niedermayerovo prohlášení nebylo myšleno přímo jako slovní intervence, přesto po něm měna mírně oslabila na úroveň 30 korun 30 haléřů. Před koncem obchodování se trend začal opět otáčet a kurs skončil na úrovni 30 korun 18 haléřů.

Milion lidí přišel do Londýna na pohřeb královny matky

Milion lidí přišel do Londýna na pohřeb královny matky. Souhrn pro vás připravil Jan Šmíd.

Ve Westminsterském opatství se Británie rozloučila s matkou britské královny Alžbětou dvěma minutami ticha a kyticí růží, kterých bylo 101. Slavnostní bohoslužbu doprovázely údery zvonů.

Po ukončení obřadu v opatství se pohřební vůz vydal na západ k soukromému obřadu ve Svatojiřské kapli na hradě Windsor.

To byl Milan Kocourek, spolupracovník Radiožurnálu z Londýna. "Bůh ochraňuj královnu," zaznělo z úst více než dvou tisíc pozvaných prominentních hostů na závěr bohoslužby. Královna Alžběta II. celá v černém stála na čestném místě vedle svého manžela, prince Philipa. Z chrámu ji a rakev její matky vyprovázely zvuky oblíbených skotských dudáků. S výjimkou Charlese, který cestoval spolu s rakví, se celá královská rodina a nejvýznamnější hosté poté odebrali do Buckinghamského paláce. Soustrast britskému lidu projevil náš premiér Miloš Zeman během setkání s Tonym Blairem.

Miloš Zeman, předseda vlády ČR: Nikoli z formálních důvodů, ale z důvodů hluboké úcty ke královně matce, která zůstala se svým lidem uprostřed bombardovaného Londýna, bych chtěl britskému premiérovi říci, že nejenom britský, ale i český lid s hlubokým pohnutím lituje jejího úmrtí.

Na železničním přejezdu na Olomoucku se srazil mezinárodní rychlík s kamionem

Na železničním přejezdu na Olomoucku se dnes dopoledne srazil mezinárodní rychlík s kamionem. Informace zjišťoval Adam Fričer z olomoucké redakce Českého rozhlasu.

Rychlík Košičan jedoucí z Prahy do Košic se na křižovatce s okresní silnicí třetí třídy střetl s kamionem, který jel od obce Červenka směrem na Královou. Řidič nákladního vozu utrpěl těžká zranění, a i když mu olomoučtí záchranáři poskytli rychlou lékařskou pomoc, brzy po nehodě zemřel. Cestujícím ve vlaku se naštěstí nic nestalo. O dalších škodách hovoří velitel směny Hasičské záchranné služby Českých drah v Olomouci Lubomír Kaprál.

Lubomír Kaprál: Došlo k vykolejení lokomotivy, k poškození železničního svršku, zatím rozsah škod těžko říct, částečně byla poškozená trolej, no, a ten automobil teda byl zdemolován.

Příčinou neštěstí byla zřejmě nepozornost řidiče kamionu, jak mi potvrdil přednosta regionálního inspektorátu Českých drah Česká Třebová Miroslav Šnajdr.

Miroslav Šnajdr: Vypadá to na to, protože ty blikače blikaly a ten náraz do toho auta byl vzadu, tak on asi se to snažil ještě přejet, no, ale už to nestihl.

Rychlíky jsou odkloněny přes Brno, místní přepravu zajišťují autobusy.

Řidičům kamionů nehrozí žádný postih za jízdu po českých silnicích

Řidičům kamionů nehrozí žádný postih za jízdu po českých silnicích. Domnívá se to šéf Sdružení podnikatelů Bedřich Danda, podle kterého se zákon zakazující jízdu automobilů nad dvanáct tun brzy změní.

Bedřich Danda: Došlo k legislativní chybě, bohužel to přehlédli poslanci, přehlédl to teda i Senát, já si myslím, že dojde v brzké době k nápravě, a podle mých neoficiálních informací policie nebude postihovat řidiče kamionů, kteří jezdí po silnicích.

Podnikatelé v autodopravě očekávají změnu zákona nejpozději do dvou měsíců.

Šéfové parlamentních stran jednají o společném postoji k Benešovým dekretům

Šéfové parlamentních stran právě jednají o společném postoji k Benešovým dekretům. Na schůzku je pozval ministr zahraničí Jan Kavan. Informace z Černínského paláce připojuje Lenka Šumová.

Schůzka představitelů všech parlamentních stran v tuto chvíli stále probíhá. Všichni se ale víceméně shodují na jednom.

Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL: Že Benešovy dekrety nejsou překážkou vstupu do Evropské unie, nikdo nechce tedy žádnou revizi, ani majetkovou, ani nějakou územní.

Řekl předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, který tedy také souhlasí s ujišťováním ministra zahraničí Jana Kavana.

Jan Kavan, ministr zahraničí ČR: Naši lidé v pohraničí, kteří dneska žijí v domech nebo mají chaty, které získali po odsunu Němců, já sám mám takovou chatu v Kytlici u Nového Boru, nemají žádný důvod se obávat, že by nějakým politickým aktem najednou jim Němci tento majetek znovu konfiskovali nebo že by o to prostě přišli.

Poslanecká sněmovna by se společným stanoviskem k dekretům mohla zabývat na své schůzi, která začne 23. dubna. Většina lidí ale poválečné dekrety jako problém nevnímá.

Anketa: Co bylo, to bylo, už je to dávno pryč a tohleto by se vůbec už mělo vymazat.

Ať to nechají na pokoji, protože proč vytahovat stará strašidla.

Dějiny se nedají přepisovat.

No, já si myslím, že by se mělo postupovat nějak koordinovaně, aby to nenarušilo stávající majetkové poměry.

Otázku dekretů, na jejichž základě byl konfiskován majetek většiny sudetských Němců, hlasitě nastoluje jen pár evropských politiků. Patří mezi ně sudetští Němci, někteří rakouští politici a maďarský premiér Viktor Orbán.

Na vojenském letišti u Čáslavi přistály čtyři stíhačky JAS-39 Gripen

Na vojenském letišti u Čáslavi přistály čtyři stíhačky JAS-39 Gripen. Předvedení letounů předchází podpisu smlouvy o jejich nákupu pro českou armádu. O zařazení těchto nových nadzvukových strojů do výzbroje se má definitivně rozhodnout do červnových voleb.

Lidé budou mít blíže na úřady

Lidé budou mít blíže na úřady, například pro občanské průkazy a cestovní doklady. Převod kompetencí okresních úřadů na 194 obce schválila Poslanecká sněmovna. Zákon ještě projedná Senát a posoudí prezident.

Blízkovýchodní konflikt se znovu vyhrocuje

Blízkovýchodní konflikt se znovu vyhrocuje. Při prohledávání domů v palestinském Džanínu zemřelo třináct izraelských vojáků. Osudnou se jim stala výbušnina, kterou nastražili Palestinci, aby zpomalili postup Izraelců. Předseda izraelské vlády Ariel Šaron na dnešní událost reagoval tím, že oznámil pokračování protipalestinské vojenské ofenzívy. Ještě před incidentem v Džanínu se izraelské jednotky stáhly ze dvou palestinských měst. Vojáci sice opustili Kalkíliji a Tulkarm na západním břehu Jordánu, ale zůstali v jejich blízkosti. Naopak ráno vjely izraelské tanky a obrněné transportéry do malého palestinského města Dura nedaleko Hebronu a na krátkou dobu vnikly tanky také do samotného Hebronu.

V polské Osvětimi se dnes konal Pochod živých

Asi dva a půl tisíce mladých lidí se dnes účastnilo Pochodu živých v polské Osvětimi. Připomněli si tak památku obětí holocaustu. Na místě byl také zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák.

Účastníci pochodu prošli tříkilometrovou trasu z Osvětimi do sousedního bývalého koncentračního tábora v Březince. V čele pochodu vlály desítky izraelských vlajek. V Březince účastníci pochodu zapálili šest svící na památku šesti milionů obětí holocaustu. Pochody živých se v Osvětimi konají od roku 1988. Vždy se na nich sejdou Poláci a Židé z mnoha států. Student Pedros z argentinského Buenos Aires odpověděl Českému rozhlasu na otázku, proč se spolužáky do Osvětimi přijel.

Pedros: Abychom nezapomněli a poznali něco víc z této kapitoly naší historie.

Pochod živých provázela mimořádná bezpečnostní opatření. Na trase pochodu hlídalo 250 uniformovaných policistů a blíže neurčený počet příslušníků polských a izraelských bezpečnostních služeb.

Afghánská policie má stále napilno

Afghánská policie má stále napilno. Novou vlnu zatýkání vyvolal včerejší pokus o atentát na ministra obrany Afghánistánu Muhammada Fahíma. Jak z Kábulu telefonuje spolupracovnice Radiožurnálu z agentury Epicentrum Petra Procházková, policejní razie mají ale negativní následky.

Jak nám dnes potvrdili někteří vůdci národnostních menšin, především Paštuni, obyvatelstvo se obává, že pronásledování extrémistů může být zneužito k vyřizování osobních účtů, jak je to v Afghánistánu zvykem. Tádžici, kteří mají dnes naprostou většinu ve vládě, se podle Paštunů mohou pod rouškou boje s teroristy snažit zbavovat politické konkurence a vyřizovat si staré spory se svými ideologickými nepřáteli. Proto by obyvatelé východních paštunských oblastí přivítali, kdyby na vyšetřování a následné masové zatýkání dohlížely například mezinárodní mírové jednotky.

Prezident Václav Havel ukončil oficiální návštěvu Malty

Prezident Václav Havel ukončil oficiální návštěvu Malty. Na závěr dvoudenních jednání se sešel s premiérem Adamem. O jejich setkání informuje zvláštní zpravodajka Radiožurnálu ve Vallettě Klára Stejskalová.

Rozhovorům dominovala Evropská unie a zkušenost z přidružovacího procesu. Malta sice patří až do druhé vlny uchazečských zemí, ale splňuje ekonomická i legislativní kritéria. Dosud uzavřela pouze o tři kapitoly méně než Česká republika. Prezident Havel se věnoval i budoucnosti unie, vyloučil obavy některých politiků o ztrátu identity i o to, že hlas menších zemí v unii zanikne. Evropská unie podle něho dnes nabízí asi nejspravedlivější uspořádání v dějinách, ale i lepší podmínky k rozvoji svébytnosti. Prezident Havel na Maltě zůstává na soukromé zdravotní dovolené.

Češi jsou v inteligenčních testech úspěšní

Češi jsou v inteligenčních testech úspěšní. Podle zástupců organizace Mensa k tomu přispívá i skutečnost, že v současnosti používané testy byly vytvořeny pro euroatlantickou civilizaci. Mensa dnes v pěti českých a moravských městech pořádala Velké jarní testování IQ, kterého se zúčastnily převážně děti. Pokračuje Blanka Číhalová.

IQ si v naší zemi nechávají změřit především děti a studenti, kteří si vybírají školu nebo zaměstnání. Podle Václava Fořtíka, předsedy Rady dětské Mensy, mají Češi pro dobré výsledky v inteligenčních testech také genetické základy.

Václav Fořtík: V minulosti přes nás přecházely různé armády a znáte to, když armáda přechází přes nějaké území, tak plení a znásilňuje a podobně, takže my jsme skuteční Evropané, takže máme dobrou genetickou skladbu, jako že jsme lehce nad průměrem, když se to vezme, co se IQ týče.

Česká pobočka světové organizace Mensa má v současné době asi 1 700 členů a řadí se na sedmé místo ve světě.

Ve věku nedožitých 82 let zemřel včera scénograf Josef Svoboda

Ve věku nedožitých 82 let zemřel včera v Praze významný scénograf světového formátu Josef Svoboda. Dlouhá léta jeho tvorby byla spjata s Laternou Magikou, kterou v roce 1958 založil s bratry Radokovými a od roku 1978 byl jejím uměleckým šéfem. Že má Josef Svoboda na této scéně své pokračovatele, o tom Radiožurnál ujistil ředitel Laterny Magiky Petr Tošovský.

Petr Tošovský: Je symbolické, že vlastně svoje poslední veliké dílo, scénografii k titulu Past, který měl premiéru v roce 1999, je to takzvaná virtuální projekce do prostoru bez použití projekčního plátna, nazval sám, že to je nikoliv scénografie pro jeden titul, ale vlastně tvůrčí nástroj, s kterým se dá pracovat dále, a je jenom symbolické, že tento nástroj převzali mladí tvůrci, generace dvacetiletých a třicetiletých tvůrců v naší poslední inscenaci Graffitti, která měla premiéru teď v únoru letošního roku.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu