Ozvěny dne 8. září 2006

8. září 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Evropská unie chce zvýšit daň u piva

Brusel chce zvýšit daň u piva. Plán Evropské komise by se kromě naší země týkal ještě dalších šesti členů Evropské unie. Důvody zjišťoval zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Vít Pohanka.

Vít POHANKA:
Evropská unie si stanovila minimální výši spotřební daně na alkoholické nápoje v roce 1992. Od té doby vzrostly spotřební ceny v Unii o víc než třicet procent. Výběr spotřební daně proto v absolutních číslech vzrostl také. Evropská komise chce přesto její povinnou minimální výši zvednout. Dnešní návrh komise je podle jedné z jejích mluvčí Marie Assimakopoulou pouze reakcí na žádost členských zemí. Ty se prý dohodly, že se bude daň valorizovat v závislosti na inflaci. Minimální sazby na pivo uplatňuje Česká republika a šest dalších zemí. V ostatních státech Unie je daň z piva tak jako tak vyšší, takže by jiné země sazby upravovat nemusely. V případě Česka by navrhované opatření znamenalo vyšší cenu asi o třicet haléřů na průměrný půllitr a mělo by platit zhruba od roku 2008-2010. Návrh musí ale ještě schválit všechny členské státy. V oblasti daňové politiky platí právo veta, takže není jisté, jestli komise s tímto návrhem v této podobě vůbec uspěje. Vína se přitom příslušná směrnice netýká. Minimální spotřební daň je v jeho případě nulová, což v minulosti prosadily tradiční vinařské státy, především Francie. Podle komentátorů jde v podstatě o skrytou dotaci vinařů.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Podrobněji se k uvažovanému zvýšení daně u piva vrátíme ve zpravodajském magazínu Stalo se dnes, který začíná v jednadvacet hodin.

Policie dopadla šéfa vytunelované pražské záložny

Policie dopadla šéfa vytunelované pražské záložny Petra Bubeníčka. Roky se vyhýbal nástupu do vězení, kam ho soud poslal na devět let kvůli stamiliónovým podvodům. Pražští policisté Bubeníčka chytili v podstatě náhodou, přiznal to jejich mluvčí Ladislav Bernášek.

Ladislav BERNÁŠEK, mluvčí pražské policie:
Pražská policie zadržela Petra Bubeníčka včera v podvečer. K tomu zadržení v podstatě došlo po silniční kontrole v Praze 4, kde Bubeníček předložil policistům falešné osobní doklady, plus doklady agentů Bezpečnostní informační služby a průkaz pracovníka Meziresortní protidrogové komise. Policisté Bubeníčka vyzvali, aby je následoval na služebnu, nicméně ten nasedl do svého vozidla a začal ujíždět. Po krátké chvíli ho policisté zadrželi.

Soud nechal zavřít Petra Smetku

Ve věznici dnes skončil také zakladatel vytunelované stavební společnosti H-System Petr Smetka. Soud ho nechal zavřít, protože se pokoušel prodat obstavený majetek. Smetka si ode dneška začal odpykávat dvanáctiletý trest, který mu v červnu uložil vrchní soud. Nedostal tak obvyklý čas, aby se na nástup do věznice připravil.

Výpadek proudu v centru Prahy

Centrum Prahy se dnes skoro na hodinu ocitlo bez elektřiny. Nejezdily tramvaje, proud nešel ani v obchodech, v restauracích a nefungovaly semafory. Na pět minut se zastavilo i metro na trase A. Hasiči museli vyprostit čtyři lidi, kteří uvízli ve výtazích. V pražských ulicích natáčel kolega Ondřej Kubala.

Ondřej KUBALA:
Hromady lidí na zastávkách, tramvaje stojící v dlouhých kolonách a vypnuté semafory. Tak vypadala na první pohled před polednem situace v centru Prahy. A co se stalo? Došlo k technickým problémům na žižkovské rozvodně elektřiny.

Petr HOLUBEC, mluvčí Pražské energetiky:
Ta rozvodna Střed je složena ze čtyř transformátorů, jeden z nich jsme zapínali bez zatížení a při zapínání tohoto transformátoru došlo k výpadku i těch ostatních tří, které však již napojeny na další síť byly.

Ondřej KUBALA:
Říká mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec. Co přesně se ale stalo, zatím nikdo neví. Energetici teď budou několik dní celou rozvodnu rozebírat a hledat, kde se stala chyba. Postižené oblasti už jsou mezitím dávno napojeny na jiné zdroje. Dnešní výpadek proudu také pocítili obchodníci. Do zhasnutých prodejen moc zákazníků nepřišlo.

prodavačka chlazené drůbeže:
Hlavně jsme přišli vo plno zákazníků, protože tady jsou zvyklí dopoledne hodně nakupovat. Kdybych spočítala těch lidí za kolik by, tak je to určitě dva tisíce ztráta, jestli ne, kdosi třeba vodjížděl, berou si třeba pět kilo, deset kilo stehen nebo něčeho, že jo.

Ondřej KUBALA:
Říká prodavačka chlazené drůbeže a žižkovský číšník ji doplňuje.

žižkovský číšník:
Docela pakárna, co mám na to říct. Bez piva, bez ničeho, bez kofoly, že jo, bez ničeho, všechno, co prakticky se točí, k tomu je potřeba proud, no.

Ondřej KUBALA:
Nicméně většina hostů restauraci prý neopustila a všichni jsou rádi, že nešel proud jen pětačtyřicet minut. Zboží v mrazácích totiž v tomto počasí nestačilo rozmrznout.

Brožová nadále zůstává předsedkyní Nejvyššího soudu

Na příští úterý odložil Ústavní soud rozhodnutí o platnosti odvolání předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové. Prezident Václav Klaus ji odvolal letos v únoru. Brožová tak nadále zůstává ve své funkci.

Otevřen případ firmy premiéra Topolánka

Protikorupční policie otevřela případ úvěru bývalé firmy VAE premiéra Mirka Topolánka. Topolánek a jeho bývalí společníci čelí podezření, že před lety získali podvodně úvěr od První městské banky.

Politické strany obdrží peníze za hlasy získané ve volbách

Ministerstvo financí poslalo politickým stranám peníze za hlasy získané ve volbách. Šest stran si celkem rozdělí pět set čtrnáct milionů korun. Nejvíc, sto osmdesát devět milionů, bere vítěz voleb - ODS.

Další odklad startu raketoplánu Atlantis

Raketoplán Atlantis zůstává na zemi. NASA dnes kvůli technickým problémům znovu odložila jeho start. S aktuální informací se hlásí zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha. Alexi, dobrý večer.

Alexandr PÍCHA:
Dobrý večer. Řídící středisko na mysu Canaveral nakonec odložilo start kvůli problémům s palivovým čidlem na spínání hlavního motoru. Už před tím technici řešili podobný, ale menší problém, když chladicí pumpa jednoho ze tří palivových článků elektrického systému dávala nestabilní údaje. Posádka Atlantis má opravdu smůlu, připravovala se vůbec nejdéle ze všech posádek po havárii Columbie už od roku 2003. Start se odkládá už dva týdny. Nejprve uhodil blesk do startovní plošiny, pak přišel hurikán nebo tropická bouře Ernesto a teď opakovaná série drobných závad.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A je ještě šance, že Atlantis v nejbližší době odstartuje? Pokud vím, tak dnešek byl nejzazší termín, protože Rusové odmítli posunout start svého Sojuzu k mezinárodní stanici.

Alexandr PÍCHA:
Ano. Posádka se teď půjde najíst a pak půjde spát. Bude vstávat po půlnoci, protože NASA se pokusí o start ještě zítra před polednem. Rusové ale zatím doopravdy Američanům nevyhověli, takže Kennedyho řídící středisko se nakonec rozhodlo misi raketoplánu Atlantis o den zkrátit. Američané a jeden Kanaďan to ale budou mít opravdu nabyté, protože musejí namontovat na Mezinárodní kosmickou stanici velké sluneční panely a další stavební díly.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
To byl Alexandr Pícha. Děkujeme do Spojených států.

Mnichov se připravuje na návštěvu papeže

V Mnichově se dolaďují poslední detaily před zítřejším příletem papeže Benedikta XVI. Hlava katolické církve stráví v rodném Bavorsku celkem šest dní a bude celebrovat tři mše. Devětasedmdesátiletý papež se svěřil s tím, že chce ještě jednou vidět místa, kde žil a pracoval. Náš zpravodaj Jiří Hošek zjišťoval, jak to v bavorské metropoli vypadá v těchto chvílích.

Jiří HOŠEK:
"Je určitě dobře, že přijede, ale pro naše obchody to velký význam nemá," hodnotí návštěvu Josefa Ratzingera řezník z malého krámku v centru Mnichova. Ten je alespoň rád, že se mediální pozornost stočila od skandálu se zkaženým masem jiným směrem. Příliš velký zájem poutníků zatím překvapivě nezaznamenala ani prodejkyně oficiálních suvenýrů vyrobených u příležitosti návštěvy svatého otce. Na jejím stánku se skví heslo papežovy bavorské cesty: Kdo věří, není nikdy sám.

prodavačka suvenýrů:
Obchody ještě moc neběží, jsme pořád v počátečním stádiu, protože papež dorazí až zítra. Lidé se zajímají o všechno, co souvisí s vírou, ale jsou to opravdu jen takové symbolické maličkosti.

Jiří HOŠEK:
Taková symbolická svíčka s obrázkem Josefa Ratzingera přijde na šest eur. Černé tričko, které rovněž zdobí usměvavá tvář svatého otce, pak na patnáct.

studentka:
"Návštěva papeže je mi relativně lhostejná, celý ten humbuk mi připadá přehnaný," řekla mi mladá studentka, která pozorovala dokončování květinové výzdoby na Mariánském náměstí. Právě tam budou zítra odpoledne směřovat první kroky nejvyššího představitele katolické církve.

Britští architekti představili návrhy mrakodrapů

Dva proslulí britští architekti Norman Foster a Richard Rogers představili v New Yorku své návrhy mrakodrapů pro Grand Zero, místo, kde 11. září 2001 při teroristickém útoku na věže Světového obchodního centra zahynuly skoro tři tisíce lidí. Pokračuje spolupracovník Radiožurnálu ve Velké Británii Milan Kocourek.

Milan KOCOUREK:
Lord Foster of Thames Bank, který v londýnské city projektoval například prosklený mrakodrap, jemuž se říká Gherkin - Okurka, představil svůj návrh věže o osmasedmdesáti patrech zakončené čtyřmi krystaly diamantů, jež se svažují směrem k parku uprostřed areálu na Grand Zero. Vedle této budovy bude stát jen o sedm pater nižší mrakodrap projektovaný lordem Rogersem. Ten je například autorem projektu banky Lloyd´s v Londýně a Center Pompidou v Paříži. Oba britští architekti spolupracovali na svých projektech s japonským kolegou Fumihiko Makim, jehož budova bude stát vedle jejich ve skupině pěti mrakodrapů spolu s Věží svobody, ta má být dominantou celého areálu.

Americké raketové základny jako zbraň proti terorismu

Jednou ze zbraní proti terorismu by mohly být i uvažované americké raketové základny u nás nebo v Polsku. Tématu se dnes podrobně věnoval ve svém pořadu moderátor Martin Veselovský. Jeho rozhovor s naším velvyslancem v NATO Štefanem Füllem si můžeme v repríze poslechnout v jednadvacet hodin a třicet minut.

Policisté a celníci provedli zátah proti podvodníkům

Sedmnáct lidí z litvínovské společnosti SETADIESEL a dalších zpřízněných firem skončilo za mřížemi. Jsou podezřelí, že připravili stát nejméně o sto padesát milionů korun. Potvrdilo to vedení finanční policie. U třinácti podezřelých už soud povolil uvalení vazby. Jak dodává náš reportér Vít Dvořák, zátah proti podvodníkům provedli policisté a celníci v noci z úterka na středu.

Vít DVOŘÁK:
Do nočního zátahu byly v Česku, ale i v sousedním Německu nasazeny stovky kriminalistů a celníků. Už před dvěma lety podvodníci získali povolení k výrobě změkčovače barev, kde je nižší spotřební daň. Ze surovin pak ale ve skutečnosti vyráběli naftu a tu prodávali majitelům čerpacích stanic.

Jiří TREGLER, celní správa:
Díky tomuto povolení docházelo k míchání a následné distribuci v poměru, který nebyl prvotně schválen orgány celní správy.

Vít DVOŘÁK:
Potvrzuje Jiří Tregler z celní správy. Vyšetřovatelé zabavili skoro dvě stě devadesát tisíc litrů nafty. To by pro celé Česko vystačilo na tři dny. Od počátku však podvodníci stihli vyrobit a rozprodat okolo patnácti milionů litrů. Samotní motoristé, kteří si naftu koupili, prý mohou být v klidu.

Naďa OTČENÁŠKOVÁ, mluvčí finanční policie:
Dá se říct, že v podstatě paradoxně kvalita motorové nafty, která se původně vyráběla pod názvem Změkčovač epoxidových pryskyřic, byla ve finále kvalitnější, než je běžná motorová nafta.

Vít DVOŘÁK:
Ujišťuje mluvčí finanční policie Naďa Otčenášková. Vyšetřování je v plném běhu. Bližší podrobnosti kriminalisté ani celníci zatím říct nechtějí. Podle nepotvrzených informací ČTK je mezi zatčenými také generální ředitel litvínovské firmy SETADIESEL Ladislav Mandík.

Dny evropského dědictví

V Jičíně začaly Dny evropského dědictví. Jejich letošním tématem je otisk historických osobností. A právě do jičínské Valdštejnské lodžie zavítal Albrecht z Valdštejna. Jak dodává redaktorka Vlaďka Matějková, město si od akce slibuje větší prestiž a zviditelnění přinejmenším ve střední Evropě.

Vlaďka MATĚJKOVÁ:
Dny evropského dědictví každoročně otevírají zajímavé a výjimečné architektonické a sakrální památky, muzea, galerie a další prostory. V České republice se zpřístupňují i soukromé a veřejné budovy, které jsou jinak běžně uzavřené. Tak tomu bude i v Jičíně, který letos pořádá Národní zahájení dnů. Podle jičínského místostarosty Richarda Koníře je to pro Jičín mimořádně významná příležitost.

Richard KONÍŘ, místostarosta Jičína:
Takové nádherné zviditelnění města na celostátní úrovni, to je šance, která se neopakuje. Zároveň je to ovšem příležitost, abychom se i my tady v Jičíně zamysleli nad tím, co tady máme, co ještě můžeme odprezentovat a je tady výborná možnost upozornit na právě památky tady v nejbližším okolí.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
O víkendu se díky Dnům evropského kulturního dědictví otevírají desítky dalších památek, které si jinak prohlédnout nemůžeme. Někde bude vstup dokonce zdarma. Národní galerie by takovou výhodu chtěla návštěvníkům umožnit po celý rok a usiluje proto o zrušení trvalého vstupného. Víc zjistila redaktorka Naďa Bělovská.

Naďa BĚLOVSKÁ:
Vstupné chce ponechat pouze u aktuálních výstav, které jsou finačně náročnější. Aby si ale galerie mohla dovolit vstupné zrušit, potřebuje, aby jí finanční výpadek příjmů vynahradil stát, upřesňuje ředitel Národní galerie Milan Knížák.

Milan KNÍŽÁK, ředitel Národní galerie:
My dostáváme příspěvek od státu dvě stě deset milionů ročně. Tato částka, o kterou bychom přišli, by byla cirka deset milionů korun, to znamená, byly by to asi čtyři a půl procenta toho příspěvku, co nám dává stát. Čili, to navýšení by bylo velmi malé a umožnilo by to masivní přístup lidí do galerie.

Naďa BĚLOVSKÁ:
Zrušení vstupného považuje za smysluplné i Kateřina Tlachová z Moravské galerie v Brně.

Kateřina TLACHOVÁ, Moravská galerie v Brně:
Velmi bychom stáli o to umožnit přístup bez vstupného návštěvníkům alespoň do našich stálých expozic, protože podobně jako v Národní galerii děláme dny s volným vstupem a zveřejňujeme samozřejmě informace o tom, kdy volný vstup bude a vždycky sledujeme zvýšený počet návštěvníků.

Naďa BĚLOVSKÁ:
Ministerstvo kultury dalšímu navýšení rozpočtu příliš nakloněno není. Podle Ludmily Kadrnkové z odboru vnějších vztahů ministerstva ale navrhované zrušení vstupného nezamítá.

Ludmila KADRNKOVÁ, odbor vnějších vztahů ministerstva kultury:
Návrh zatím nikdo nezamítl, bude se o něm teprve jednat. Odbor muzeí, galerií a ochrany movitého kulturního dědictví považuje návrh zpřístupnit veřejnosti expozice Národní galerie bezplatně za podnětný, ale nicméně se musí k němu vyjádřit také ostatní odbory a širší vedení ministerstva

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu