Ozvěny dne 8. 5. 2002

8. květen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Celý svět si připomíná 57 let od konce druhé světové války

Celý svět si dnes připomíná 57 let od konce druhé světové války. Památku obětí největší válečné katastrofy v dějinách uctili lidé také na řadě míst České republiky. Reportérka Radiožurnálu Pavla Dluhoschová sledovala dění v Praze.

Touto fanfárou začal ráno pietní akt na pražském Vítkově. Věnce k hrobu neznámého vojína položili nejvyšší ústavní činitelé, prezident Václav Havel, místopředseda Senátu Zdeněk Vojíř, předseda sněmovny Václav Klaus a vicepremiér Pavel Rychetský. Oběti nejtěžšího válečného konfliktu uctili i představitelé armády, obyvatelé Prahy a také váleční veteráni. Pro některé z nich jsou ale válečné události dodnes natolik bolestné, že zastiňují i tehdejší radost z konce války.

Neuveden: Jakou můžu mít vzpomínku, když jsem prošel, tři roky koncentrák, předtím Stalinův gulag a pak frontu.

Padlé kamarády i všechny válečné oběti si u památníku na náměstí Svobody v Praze připomněli zahraniční letci a další bojovníci za svobodu. Byli mezi nimi i generálové Alois Šiška a František Peřina, kteří bojovali v britském královském letectvu.

Bezpodmínečná kapitulace byla podepsána 8. května 1945 v Berlíně

Bezpodmínečná kapitulace podepsaná 8. května 1945 v Berlíně nařizovala německým jednotkám složení zbraní do půlnoci na 9. května. 57 let staré události vám připomene Marek Janáč.

Kapitulaci podepsal polní maršál Wilhelm Keitel s dvěma dalšími generály a vysílal ji tehdejší sovětský rozhlas v přímém přenosu do celého světa.

Neuveden: Keitel vstává, přechází ke stolu, sedá si, snímá násadku, podepisuje.

"Toto už není pouhý papír," říká v Moskvě spokojený Stalin. Ví velmi dobře, že v Československu je 8. května ještě stále plně ozbrojená německá armáda, která odmítá kapitulovat a bojuje s povstalci.

J. V. Stalin: Ale spoléhám na to, že Rudé armádě se podaří přivést je k rozumu.

Praha 8. května bojuje s jednotkami SS, které zapalují radnici a popravují civilisty. O sovětských tancích jedoucích od Drážďan nikdo nic neví. Povstalci tedy prosí o pomoc americkou armádu u Karlových Varů a připravují se na Němce.

Neuveden: Znovu vyzýváme obyvatelstvo Prahy a okolí, aby pokračovalo na stavbách barikád a překážek na všech cestách a silnicích vedoucích ku Praze.

Odpoledne Němci v Praze podepisují příměří a některé jednotky odcházejí na západ. Američané připravují pomoc Praze, pokud tu budou Němci vraždit i po půlnoci 9. května. Následujícího dne je Praha osvobozena. Na jejích barikádách zahynulo 3 700 českých obránců.

Prezident Václav Havel jmenoval tři nové generály

U příležitosti oslav osvobození jmenoval prezident Václav Havel také tři nové generály. Hodnost brigádních generálů získali dosavadní plukovníci Josef Sedlák, František Malenický a Ivo Zbořil. Význam tohoto slavnostního aktu zhodnotil na Pražském hradě náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Armádní generál Jiří Šedivý: Ve jmenování nových generálů vidíme záruku toho, že nově započatá reforma ozbrojených sil bude úspěšně dokončena. Všichni tři nově jmenovaní generálové jsou generálové nové generace, která je vzdělána na nejvyšších a nejprestižnějších školách strategické úrovně.

Jiřího Šedivého prezident povýšil do nejvyšší vojenské hodnosti, armádního generála. Válečný veterán František Fajtl, který se proslavil zejména v bitvách o Francii a Anglii, byl jmenován generálporučíkem.

V polské Osvětimi se dnes otevřela česká a slovenská národní expozice

V polské Osvětimi se dnes za účasti premiéra Miloše Zemana otevřela pro veřejnost česká a slovenská národní expozice v Ústředním památníku národů. Osvětimí prošlo na 50 000 československých občanů, Židů, politických vězňů i Romů. Přežilo jich jen asi 6 000. Z místa telefonuje spolupracovník Radiožurnálu, zpravodaj České televize v Polsku Miroslav Karas.

Miloš Zeman ve svém projevu upozornil, že jsou ve světě stále politici, kteří chtějí dělit lidi podle rasy a náboženského vyznání. Jak řekl, v Evropě se znovu zvedá nová hnědá postfašistická vlna. V této souvislosti připomněl slova Jörga Haidera, že esesmani byli poctiví a slušní lidé, či slova Le Pena, že plynové komory byly drobnou epizodou ve druhé světové válce. "Pokud budeme lhostejní k návratu hnědého moru," řekl Zeman, "a nebudeme proti němu aktivně bojovat, hrozí, že příští generace budou možná navštěvovat jiné koncentrační tábory."

Život amerického vojáka si vyžádalo cvičení na Karlovarsku

Život amerického vojáka si vyžádalo cvičení ve vojenském prostoru Hradiště na Karlovarsku. 29letý muž se smrtelně poranil při havárii palivové cisterny. Další voják při nehodě utrpěl pouze lehká zranění a vrátil se k jednotce. Více zjišťoval Zdeněk Trnka z karlovarské redakce Českého rozhlasu.

Příslušník americké armády Jeffery Sellars podlehl rozsáhlým vnitřním zraněním v plzeňské nemocnici, kam byl převezen. Jak uvedl náčelník generálního štábu 5. armádního sboru americké armády Kenneth Quinlan, s ohledem na příbuzné zemřelého a stav vyšetřování další fakta a podrobnosti nelze poskytnout.

Kenneth Quinlan: Chtěl bych říci jediné, je to tragická, velmi tragická nehoda a my myslíme na rodinu toho vojáka. V tuto chvíli je incident v počáteční fázi vyšetřování a žádné podrobnosti nemáme k dispozici.

V doupovských horách začínají manévry 5. armádního sboru a 3. pěší brigády americké armády. Cvičení, kterého se účastní na dva tisíce osob, potrvá do 3. června.

V Izraeli a na palestinských územích dnes vládlo velké napětí

Bezpečnostní síly palestinské správy evakuovaly úřední budovy v Ramalláhu na západním břehu Jordánu. Obávají se odvety Izraele za včerejší sebevražedný útok, při kterém v zábavním klubu v městečku Rišon Lecion u Tel Avivu zahynulo šestnáct lidí a téměř šedesát bylo zraněno. Kvůli těmto událostem se dnes v Izraeli schází vláda. Její zasedání svolal premiér Ariel Šaron, který zkrátil oficiální návštěvu Spojených států a vrací se do země. Z Izraele se hlásí zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Jednání izraelského kabinetu má rozhodnout o rychlé protiakci za sebevražedný útok ve městě Rišon Lecion. Izrael obvinil z odpovědnosti za atentát palestinskou autonomii. Samospráva dnes útok islámského hnutí Hamas odsoudila a prezident autonomie Jásir Arafat nařídil bezpečnostním složkám, aby se snažily zabránit dalším útokům proti izraelským civilistům. Arafat dokonce poprvé pojmenoval sebevražedný atentát teroristickým činem proti nevinným civilistům. V Izraeli i na palestinských územích dnes vládlo v důsledku útoku velké napětí a podle analytiků v oblasti se dá očekávat prudké zhoršení situace.

Vláda USA vyzývá palestinskou samosprávu k reformě

Po včerejším sebevražedném útoku v Izraeli americká vláda opět vyzývá vedení palestinské samosprávy, aby si vybralo mezi mírem a rozšiřováním násilí. "Je čas, aby se palestinská samospráva reformovala," prohlásil mluvčí Bílého domu Ari Fleischer. Informace má spolupracovnice Radiožurnálu ze Slovenského rozhlasu Olga Baková.

Prezident Bush podle slov mluvčího Ariho Fleischera čeká na to, jaké kroky na zastavení násilí palestinská samospráva učiní. To je oficiální postup. Nejmenovaný vysoce postavený představitel Bílého domu však pro agenturu AP řekl, že Spojené státy po včerejším útoku upouštějí od své předcházející taktiky. "Izraelskému premiérovi Arielu Šaronovi se už nebudeme plést do toho, jak má na sebevražedné útoky reagovat," prozradil nejmenovaný zdroj." Rozhněvaný Šaron před odjezdem z Washingtonu prohlásil: "On vstává jen proto, aby nás zabíjel, my ho však předběhneme a zabijeme ho jako první." Zároveň dodal, že Izrael bude ve vykořeňování teroristické infrastruktury pokračovat.

Pákistánské Karáčí se stalo dějištěm pumového atentátu

Také pákistánské Karáčí se stalo dějištěm pumového atentátu. Útok na autobus vezoucí francouzské občany skončil smrtí deseti z nich, mrtvý je i pákistánský řidič autobusu a pravděpodobně sebevražedný atentátník, který se vyhodil do povětří, když do autobusu najel se svým vozidlem. Jiná verze vyšetřování uvádí, že u autobusu explodovalo auto s nastraženou náloží. Francouzi se v Pákistánu podíleli na montování ponorky typu Agosta. Někteří pákistánští činitelé označili za možného původce atentátu sousední Indii, ta ale vinu rezolutně popřela.

Muž podezřelý z atentátu na Pima Fortuyna je před soudem

Muž podezřelý z atentátu na krajně pravicového nizozemského politika Pima Fortuyna je před soudem. Pokračuje zpravodaj Milan Fridrich.

Motiv pro vraždu Pima Fortuyna je možná vzdálený tomu, co se očekávalo. Státní žalobce v Amsterodamu obvinil z atentátu 32letého ekologického aktivistu zadrženého na místě činu. Policie našla v bytě tohoto muže ve městě Hardveigu munici stejného kalibru, kterou byl předevčírem zastřelen Pim Fortuyn. Pachatel, jehož přesnou totožnost policie zatím tají, prý neskrýval svůj hněv, že Fortuyn chce zrušit zákaz pro kožešinové farmy. Nizozemská média tvrdí, že to by mohl být motiv atentátu. Jinak v ulicích Rotterdamu dnes bylo opět několik tisíc lidí odsuzujících Fortuynovu vraždu. "Je nepřijatelné, aby v Holandsku došlo k vraždě politika," zněl nápis na jednom z transparentů.

Václav Havel pozval na pracovní večeři předsedu ČSSD Vladimíra Špidlu

Povolební strategii chce probrat prezident Václav Havel s předsedou sociální demokracie Vladimírem Špidlou. Pozval si ho proto na pracovní večeři na Pražský hrad. Před šéfem ČSSD se prezident setkal také s leadery dalších parlamentních stran. Jako prvního přijal předsedu ODS Václava Klause, minulý týden pak na zámku v Lánech poobědval se šéfkou Unie svobody - DEU Hanou Marvanovou a předsedou lidovců Cyrilem Svobodou.

Sasko zvažuje uzavření česko-německého přechodu Cínovec - Altenberg

Německá spolková země Sasko zvažuje uzavření česko-německého přechodu Cínovec - Altenberg pro vozidla s nebezpečnými náklady. Po trojím vynuceném přerušení provozu na přechodu v uplynulých dnech čeká zemská vláda v Drážďanech na výsledky právní expertízy, která má posoudit možnost odklonu přepravy nebezpečných nákladů na železnici.

JETE opět nedodává elektřinu do sítě

Jaderná elektrárna Temelín opět nedodává elektřinu do sítě. Mluvčí Temelína Milan Nebesář upřesnil, že pracovníci prvního bloku už včera odstavili v rámci testů turbínu a snížili výkon reaktoru na půl procenta. Nyní pracují na seřízení regulací výkonu turbíny, pak začnou opět zvyšovat výkon reaktoru a připojí turbogenerátor do rozvodné sítě.

Několik aut zničila v Liberci vyvrácená lípa

Několik aut zničila v Liberci vyvrácená lípa. Strom nedaleko zoologické zahrady porazil náhlý poryv větru. Podle pracovníka nedaleké restaurace Rybářská bašta bylo štěstí, že strom nikoho nezranil, protože parkoviště v dnešním slunečném počasí doslova praskalo ve švech.

Neuveden: Tři auta byla značně poškozena, lidi byli z toho dost vylekaní, takže bylo štěstí, že skutečně nedošlo k nějakému vážnému úrazu. Řešilo se to perfektně, během několika minut tady byl hasičský sbor, za nimi přijela policie, začali teda s likvidací stromu, takže celá ta živelná pohroma, dá se říct, byla během několika minut odstraněna.

Podle libereckých hasičů vyvrátil silný vítr ve městě celkem tři stromy, ve dvou případech se to ale obešlo bez větších škod.

Už sto dnů trvá v Hřensku na Děčínsku stav nebezpečí

Už sto dnů trvá v Hřensku na Děčínsku stav nebezpečí. Byl vyhlášen 29. ledna kvůli padajícím skalám, které začaly ohrožovat životy i majetek lidí. Událost sleduje Josef Suk z ústeckého studia Českého rozhlasu.

První ohroženou oblastí se stalo okolí hotelu Lugano a počátkem března začal stav nebezpečí platit ve čtyřech dalších částech obce. Dvakrát byla nařízena evakuace domů a místních provozoven. Někteří lidé se ubytovali v hotelu U lípy a na návrat domů stále čekají.

Anketa: Co tady, akorát se vyspíme.

Na zahrádce člověk dělal, přeci práce, vypere, vyžehlí, a tady, co?

Několik nestabilních skalních bloků se podařilo už odstranit nebo zajistit a sanace dalších pokračuje. Přednosta děčínského okresu Jiří Benedikt ale považuje za největší problém financování prací, za které stát odborným firmám dluží už skoro dvacet milionů.

Jiří Benedikt, přednosta děčínského okresu: I když já si samozřejmě myslím, že stát by měl být příkladem všem v platební morálce a měl by platit samozřejmě hned, jak je to možné.

I přes všechny problémy šéfa sanačního zásahu Pavla Veselého těší dobrá spolupráce, která zažehnávání hřenského nebezpečí provází.

Pavel Veselý: Jsou to nejenom lidé, kteří pracují nahoře na skalách ve dne v noci, ale jsou to i místní občané, kteří prostě jsou rádi, že se s těmi skalami něco děje, že vůbec má někdo o ně zájem, když už teda nejsou finance.

Dnes začíná 39. ročník mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha

Dnes začíná v přímém přenosu na ČT 1 mezinárodní televizní festival Zlatá Praha. Podrobnosti Jaroslav Doleček.

První ročník mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha se konal v roce 1964. Starší jsou už jen festivaly Prix Italia, Monte Carlo a Montreaux. Dnes večer bude tedy zahájen už 39. ročník Zlaté Prahy a podle slov ředitele přehlídky Tomáše Šimerdy se o slavnostní ráz večera postarají tóny klasiků.

Tomáš Šimerda: Zvolili jsme program sestavený z děl českých skladatelů, těch nejslavnějších, Janáček, Martinů, Dvořák.

Dodejme ještě, že hrát bude Symfonický orchestr FOK s dirigentem Leošem Svárovským a že koncert ve Smetanově síni Obecního domu i televizní přenos začínají ve 20 hodin. Letos se akreditovalo 123 zahraničních hostů a do soutěže se přihlásilo 83 snímků. Dalších šestnáct se v rámci Zlaté Prahy prezentuje mimo soutěž.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu