Ozvěny dne 8. 4. 2002

8. duben 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Britský premiér Tony Blair podpořil postoj ČR v otázce Benešových dekretů

Britský premiér Tony Blair podpořil postoj České republiky v otázce Benešových dekretů. Pochválil nás také za pokrok v přibližování k Evropské unii. Více Jan Šmíd.

Britský premiér dal jasně najevo, že Velká Británie nemíní v otázce Benešových dekretů ustoupit ze svého stanoviska z roku 1996.

Tony Blair, britský premiér: Britská pozice se nezměnila. Všechny otázky týkající se historie jsou citlivé. Věřím však, že politika Evropské unie by se měla zaměřit hlavně na budoucnost. Důvod, proč se hlásíme k postoji britské vlády z roku 1996, je ten, že stále věříme jeho platnosti a nemyslím si, že tato otázka může formovat jakoukoliv diskusi uvnitř EU v souvislosti s přijetím České republiky.

Zdůraznil Blair. O Benešových dekretech budou naše politické špičky jednat zítra. Britský premiér také ocenil účast českých lékařů v mezinárodní misi ISAF v Afghánistánu i naši pomoc v boji proti terorismu. Jednalo se také o vzájemném obchodu, který za poslední rok vzrostl o 25 %. V obchodní výměně je Velká Británie na třetím místě, ale je až sedmým největším investorem. Premiér Zeman proto vyjádřil naději, že realizací offsetových programů v souvislosti s naším nákupem stíhaček Gripen by se Londýn mohl dostat na, jak žertem zdůraznil, medailovou pozici.

Miloš Zeman, předseda vlády ČR: Medal position, Tony, medal position.

Tony Blair se setkal také s veterány druhé světové války

Britský premiér Tony Blair se během své bleskové návštěvy v Praze setkal kromě politiků také s veterány druhé světové války, kteří bojovali ve Velké Británii. Pokračuje Kateřina Šuranská.

Tony Blair poděkoval českým letcům za to, jak pomáhali během války udržovat odpor proti Německu.

Tony Blair, britský premiér: Bojovali nejen za svou nebo moji zemi, ale také za zájmy Evropy. Do velké míry je to právě jejich práce, že dnes máme Evropu, která žije v míru a prosperitě, a po mnoha letech těžkostí a problémů mohou být země, jako je Česká republika, uvítány v Evropské unii.

Předseda Sdružení zahraničních letců generál Stanislav Hlučka neskrýval, že ho Blairův zájem o veterány těší. Podle něho jim však Česká republika dodnes hodně dluží.

Generál Stanislav Hlučka: Já prostě bych tak moc nejásal. Bojujeme od roku 1990 o nějaký ten penzion, který by, když ti lidé zůstanou samotní nebo nejsou schopní, aby někdo se staral, jako je to běžné ve světě.

Irák zastavil dodávky ropy do zemí podporujících Izrael

Irák zastavil dodávky ropy do zemí podporujících Izrael. Podle iráckého prezidenta Saddáma Husajna bude toto rozhodnutí platit po dobu třiceti dnů, nebo pokud se Izrael nestáhne z palestinského území. Izraelský premiér Ariel Šaron dnes ale znovu prohlásil, že neukončí vojenskou operaci, která by měla rozbít teroristické skupiny a zabránit dalším sebevražedným útokům Palestinců. Bližší informace o rozhodnutí Iráku posílá z oblasti spolupracovnice Radiožurnálu Simona Hejlová.

Husajn tak splnil výhrůžky z minulého týdne, kdy upozornil, že pokud nebudou stažena izraelská vojska z Palestiny, nebude svět dostávat iráckou ropu. Dodávky irácké ropy jsou nyní zadrženy v přístavu Mina Albakr v Perském zálivu a v tureckých přístavech. Zastavení dodávek ropy požadovalo minulý týden v Dubaji sedm tisíc demonstrantů. Na výzvu íránské vlády se mají v pátek sejít islámské země produkující ropu a vyhlásit třicetidenní pozastavení dodávek ropy do zemí podporujících Izrael.

Husajnovo rozhodnutí by nemělo ceny ropy ovlivnit

Jaké může mít krok Iráku dopady na ceny ropy a pohonných hmot, to zjišťovala Jitka Hanžlová.

Kvůli rozhodnutí Iráku se zřejmě sejde Organizace zemí vyvážejících ropu. Prezident OPEC Alan Rodriguez si ale zatím nemyslí, že by bylo nutné nějak reagovat. Kuvajt už oznámil, že se k plánům Iráku nehodlá připojit. Samo Husajnovo rozhodnutí by nemělo ceny ropy ovlivnit. Irák, když mu to dovolí sankce OSN, exportuje asi desetinu vývozu zemí OPEC a zastavené dodávky odpovídají 4 % mezinárodního obchodu s ropou. Světové zásoby jsou v tuto chvíli dostatečné a kryjí poptávku. Přesto vzrostla cena ropy v Londýně asi o dolar a čtvrt.

Ivo Nejdl: Aktuální růst cen je způsoben spíše nervozitou trhu z dalšího vývoje na Blízkém východě, nikoli však nedostatkem suroviny.

Říká Ivo Nejdl, analytik Raiffeisen Bank. Zvednout ceny ropy by mohla právě jen politická nestabilita nebo možné reakce dalších velkých producentů, což připomíná Zdeněk Šafka, odborník na ropné trhy z ČSOB.

Zdeněk Šafka: V téhleté vyhrocené náladě z nebezpečí válečného konfliktu na Blízkém východě s možností stávky na venezuelských naftových polích je vážné nebezpečí a vysoce pravděpodobné, že cena ropy opět se pohne směrem vzhůru.

V České republice nás ale zřejmě čeká zdražení pohonných hmot v každém případě, protože od ledna vzrostly ceny ropy na světových trzích už o 30 % a s blížící se letní sezónou toho prodejci budou chtít využít.

Rada bezpečnosti OSN se opět schází v New Yorku

Bez ohledu na ropné embargo Iráku se na územích palestinské autonomie dále bojuje. Izraelské vrtulníky dnes ostřelovaly raketami palestinský uprchlický tábor v Džanínu na západním břehu Jordánu. Boje neustaly ani v Nábulusu a střelba zněla také u betlémské Baziliky Zrození Páně, kde Izraelci už několik dnů obléhají desítky Palestinců. Podle zástupce Izraele při OSN se izraelští vojáci stáhnou z palestinských měst koncem tohoto týdne. Rada bezpečnosti Organizace spojených národů se dnes v New Yorku opět schází, aby mimo jiné vyslechla zástupce Izraele a Palestiny při OSN. Slovo v Ozvěnách dne dostává Olga Krupauerová, Český rozhlas Washington.

Jedná se už o sedmé zasedání rady bezpečnosti během jedenácti dnů. Velvyslanec Izraele při OSN Jehuda Langri před jednáním v rozhovoru pro televizní stanici CNN dnes uvedl, že izraelské jednotky se stáhnou z palestinských měst před příjezdem amerického ministra zahraničí Colina Powella do Jeruzaléma koncem tohoto týdne. Palestinský zástupce při OSN Násir Alkidva ve stejném rozhovoru obvinil Izrael, že podkopává Powellovu misi na Blízký východ.

Prezident Václav Havel si pobyt na Maltě prodlouží

Prezident Václav Havel si pobyt na Maltě prodlouží. Po skončení státní návštěvy absolvuje na středomořském ostrově ozdravný pobyt. Z Valety telefonuje zvláštní zpravodajka Radiožurnálu Klára Stejskalová.

Podle doktora Kotíka by měl Václav Havel absolvovat ozdravný pobyt u moře čtyřikrát do roka. Zdejší podnebí je pro prezidenta příznivé. Touto dobou je zde podnebí podobné jako na Lanzarotte.

MUDr. Ilja Kotík: Je tady příjemná vlhkost vzduchu a prostě my víme, že to přímořské počasí panu prezidentovi vyhovuje, nakonec to potvrdil i poslední ozdravný pobyt na Lanzarotte.

Mluvčí prezidenta Ladislav Špaček popřel, že by si dovolenou na Maltě vyžádaly nečekané zdravotní komplikace.

Ladislav Špaček, mluvčí prezidenta Václava Havla: Pan prezident se s námi nevrátí, zůstává tady a stráví tady, dejme tomu, týden, pobyt je v soukromí, takže záleží především na něm.

Prezident Havel dnes absolvoval jednání s jeho protějškem Demarkem. Malta podobně jako Česká republika chce uzavřít vstupní jednání do Evropské unie ještě do konce tohoto roku. Vstup do unie zde ale nemá jednoznačnou podporu.

Oba výherci včerejšího jackpotu Sportky podali své tikety na Moravě

Oba výherci včerejšího jackpotu Sportky podali své tikety na Moravě, v trafice velkého nákupního střediska ve Zlínském kraji a na benzínové pumpě na Olomoucku. Protože budou vyplaceny nejvyšší výhry v historii Sportky, zachová společnost Sazka maximální anonymitu výherců. Jejich utajení vidí jako nejlepší i psychologové. Pokračuje Blanka Číhalová.

Zatímco první z výherců vsadil plnou sázenku se šancí, druhému stačily tři sloupečky. Oba výherce 74 milionů korun chce společnost Sazka ponechat v anonymitě. Zveřejněny budou pouze informace, které noví milionáři sami pro veřejnost uvolní. Psycholog Slavomil Hubálek se domnívá, že naprosté utajení by bylo nejlepší, v naší zemi však není možné. Výherci by podle psychologa měli rozumně uvažovat, kam peníze uloží.

Slavomil Hubálek: Určitě se na ně začne obracet řada lidí o pomoc, budou v určitém riziku, že by jim někdo chtěl ty peníze zcizit.

Peníze mohou podle Hubálka negativně poznamenat i psychiku výherců.

Slavomil Hubálek: Je tam strašně vysoké riziko alkoholismu, drog, všech možných závislostí a dokonce je tam větší sebevražednost než v prostředí, které je vlastně chudé nebo průměrné.

Ústecký soud poslal dva ze čtyř Romů za mříže

Ústecký soud poslal dva ze čtyř Romů za mříže. Odsouzení půjčovali peníze na stoprocentní úrok, který pak pod pohrůžkou zbití nebo zabití vymáhali zpět. Josef Tamáš stráví ve věznici s ostrahou čtyři roky, Roman Belák pak deset měsíců. Milan Tamáš dostal trest podmíněný v délce osmnácti měsíců s odkladem na tři roky. Poslední obžalovaná, Rosálie Tamášová byla pro nedostatek důkazů zproštěna viny. Případ sledovala Ivana Solničková z ústecké redakce Českého rozhlasu.

V ústecké Matiční ulici žije v současné době asi padesát rodin, z nichž přibližně 90 % je závislých na státní podpoře a dávkách sociální péče. Odhadem 70 % si někdy půjčuje na stoprocentní úrok od romských lichvářů, takzvaných úžerníků. Podle výpovědi svědků byli dlužníci pod neustálým tlakem. Úžernické klany vyhrožovaly nejen takzvaným klientům, ale i jejich rodině. Jedna ze svědkyň uvedla, že peníze po ní bratři Tamášové požadovali za dluh jejího bratra. Ona sama má čtyři děti a jejímu tříletému synovi vyhrožovali s nožem v ruce.

Neuvedena: Neustále chodili, že můj brácha dluží, furt, zmlácený.

Rosálie Tamášová a její synové Josef a Milan popřeli, že by od Romů v Matiční ulici vymáhali více peněz, než jim půjčili. Po vynesení rozsudku se Josef Tamáš na místě odvolal.

Policisté šetří první případ výpalného na ostravské Stodolní ulici

Policisté šetří první případ takzvaného výpalného na ostravské ulici Stodolní. Na tomto místě, kde jsou desítky klubů a barů, požadovali dva cizinci po jednom z majitelů podniku peníze. Když nezaplatil, surově ho zbili. Policie nyní zjišťuje, jestli jde o ojedinělý případ nebo se na Stodolní ulici rozmáhají mafiánské praktiky. Detaily má Andrea Čánová, Český rozhlas Ostrava.

Dva zřejmě kosovští Albánci za majitelem klubu chodili delší dobu. Zpočátku chtěli 300 000, pak 100 000 a když ani to nezaplatil, surově ho zbili. Poté majitel klubu vše nahlásil policii. Tomáš Lansfeld z ostravské policie potvrdil, že zatím nemají v rukou pádné důkazy o tom, že takové mafiánské praktiky se na Stodolní ulici plné klubů a barů rozrostly ve větší míře.

Tomáš Lansfeld, mluvčí Policie ČR: Těch řečí, že to tak je, to je spousta, ale konkrétních indicií, to znamená, že by někdo přišel a řekl, že v tom a v tom baru ten a ten člověk požadoval tu a tu částku po tom a tom člověku, to nemáme. A nemůžeme taky vyloučit, že se to ani neděje v jiných barech, že jsou to prostě jenom řeči. Ale prověřujeme to.

Škoda Auto plánuje letos vyrobit v Kvasinách 25 000 vozů modelu Superb

Automobilka Škoda Auto plánuje letos vyrobit v modernizovaném závodě v Kvasinách na Rychnovsku 25 000 vozů modelu Superb. Modernizace závodu v Kvasinách trvala čtrnáct měsíců, stála přes šest miliard korun a patří k největším investicím Škody Auto. V současné době zaměstnává zhruba 1 550 zaměstnanců a jejich počet by měl narůst až na konečných dva tisíce. Automobilka je tak podle ředitele závodu Jana Tauchmana největším zaměstnavatelem rychnovského okresu.

Jan Tauchman: V regionu momentálně ta situace je trošičku složitá, já se přiznám, že my využíváme i vlastně cizí personál, to je praxe známá z Mladé Boleslavi, ale postupně bychom chtěli ho samozřejmě nahradit personálem tady z regionu a věřím tomu, že tento závod přitáhne zájemce o práci.

Odborník na statiku nařídil zbourat další část hotelu Oharka v Lounech

Odborník na statiku nařídil zbourat další část poničeného hotelu Oharka v Lounech. Jeho část se před týdnem zřítila pravděpodobně po výbuchu elektrického bojleru a pohřbila pod sebou šest lidí. Demoliční práce budou pokračovat do konce tohoto týdne.

Dozorce opavské vazební věznice patrně pomáhal dvěma vězňům při přípravě útěku

36letý dozorce opavské vazební věznice patrně pomáhal dvěma vězňům při přípravě útěku. Dozorce byl už zproštěn výkonu služby. Případ vyšetřuje policie. Podle ní u jednoho z vězňů totiž Vězeňská služba našla několikametrové lano a u druhého mobilní telefon se soukromým číslem podezřelého dozorce.

Pravděpodobný pokus o atentát na afghánského ministra obrany nevyšel

Pravděpodobný pokus o atentát na afghánského ministra obrany Muhammada Fahíma nevyšel. Nálož explodovala asi 200 metrů za kolonou vozidel, ve které ministr jel. Politik vyvázl bez úhony, ale čtyři lidé z přihlížejícího davu zahynuli a dalších osmnáct je zraněno.

Na vrchol Sněžky se v budoucnosti dostanete pouze pěšky

Na vrchol společné nevyšší hory Krkonoš Sněžky se v budoucnosti dostanete pouze pěšky. Mimo jiné i o tom dnes jednali ministři životního prostředí České republiky a Polska Miloš Kužvart a Stanislav Zielichowski ve Varšavě. O výsledcích jednání ví více polský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák.

Velmi pečlivě je podle polských i českých odborníků třeba posoudit vliv výstavby nové lanovky na nejvyšší českou horu. Ta by v zájmu ochrany přírody Sněžky neměla vést až na vrchol, ale například jen na Růžohorky. Poláci i Češi zastávají názor, že počet turistů na Sněžce je třeba snižovat přirozenou cestou. Na vrchol by se tedy každý měl dostat pouze vlastními silami, tedy pěšky.

Nejvlivnější mediální skupina v Německu oznámila platební neschopnost

Nejvlivnější mediální skupina v Německu Kirch-Gruppe dnes podle očekávání oznámila platební neschopnost. Po padesáti letech tak opouští tiskový trh zakladatel tohoto impéria Leo Kirch. Bavorské vládě, která magnáta podporovala, nastaly značné problémy. Důvody vysvětluje zpravodaj Českého rozhlasu v Německu David Šťáhlavský.

Krach Kirchova impéria se okamžitě stal jedním z předvolebních témat. Kancléř Schröder obvinil bavorského ministerského předsedu Stoibera z neschopnosti. Schröderův hlavní volební protivník podporoval Kircha. Na uvolněná místa německého mediálního trhu se tlačí Rupert Murdoch a Silvio Berlusconi.

Gerhard Schröder, německý kancléř: Německo je svobodný stát s tržní ekonomikou, jsme v zásadě otevření všem zahraničním investorům. Nic nemám ani proti tomu, aby Rupert Murdoch zavedl v Německu placenou televizi.

Prohlásil poněkud dvousmyslně kancléř Schröder. Pověstným kamenem, který stáhl koncern pod vodu, je totiž placená televize Premiére. Kirch ji založil právě s Murdochem.

Ohroženo je deset tisíc pracovních míst, banky ale slibují, že budou minimalizovat propouštění.

Dnešní slavnost květin k Mezinárodnímu dni Romů organizovala Indie

Desítky žlutých narcisů pustili Romové během svého dnešního mezinárodního dne po hladině Vltavy. Mají symbolicky vyjádřit nekonečnou cestu romského etnika nejen v dějinách, ale i po různých koutech světa. Romská slavnost květin se dnes uskutečnila i na dalších místech světa. Letos ji organizovala Indie, která je považována za pravlast romského etnika.

Výstava s názvem Česká architektura 1989 až 1999 očima kritiků putuje po ČR

Česká architektura 1989 až 1999 očima kritiků, takový je název výstavy, která putuje po městech patřících do sdružení Česká inspirace. Ode dneška je k vidění v Poličce. Dále se objeví například v Jindřichově Hradci, Kutné Hoře či v Třeboni. Na základě výběru jedenácti nejvýznamnějších kritiků a historiků vznikla přehlídka 45 architektonických realizací a tří studií. Více organizátorka výstavy Daniela Manďáková.

Daniela Manďáková: Města České inspirace jsou města, která jsou bohatá nejenom kulturou, kvůli čemuž vlastně toto sdružení vznikalo, ale i historickým dědictvím, architektonickým dědictvím. A právě na této výstavě se krásně ukazuje spojení jednak historického architektonického dědictví a jednak moderních prvků architektury.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu