Ozvěny dne 7. srpna 2008

7. srpen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Česká národní banka snížila úrokové sazby

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Lidé, kteří se chystají vzít si hypotéku, se mohou radovat. Česká národní banka snížila úrokové sazby o čtvrt procenta, na tři a půl procenta. Rozhodnutí vítají zejména exportéři. Snížení sazeb by mělo zastavit posilování české měny. Dnešní rozhodnutí bylo zřejmě jedním z nejsložitějších, důvodem je současný vývoj ekonomiky, která je na jedné straně ohrožovaná silným kusem koruny, na straně druhé příliš vysokou inflací. Hlavní ekonom společnosti Atlantik Petr Sklenář si ale nemyslí, že by krok bankéřů přinesl vyšší inflaci, tedy růst cen.

Petr SKLENÁŘ, ekonom společnosti Atlantik:
Osobně si myslím, že ne, že ta inflace se v aktuální době dostává na svůj vrchol. Během letních měsíců. A ten zbytek roku by měl již přinést zpomalení inflace a největší skok by měl přijít na začátku příštího roku, kdy odpadne řada těch dopadů, které přinesly reformy, poplatky, vyšší spotřební daně a tak dále. Ale teď zůstává jenom otázkou, jak rychlé to zpomalení bude.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Česká národní banka také očekává letos i v roce 2009 pomalejší růst ekonomiky. Ve své nové prognóze snížila odhad letošního růstu hrubého domácího produktu na čtyři celá a jednu desetinu procenta z předchozích čtyř celých a sedmi desetin.

Část mezd by mohli zaměstnanci dostávat v eurech

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
České podniky se potýkají s dopady rychle posilující koruny. Některé z firem proto chtějí část mezd platit svým zaměstnancům v závislosti na kursu koruny k euru. Předseda národního výboru Mezinárodní obchodní komory Jaromír Drábek připomíná, že se o této možnosti diskutuje už delší dobu, a říká, že jde o správnou myšlenku.

Jaromír DRÁBEK, předseda národního výboru Mezinárodní obchodní komory:
Argumenty proti, že to Zákoník práce nedovoluje, to si myslím, že je úplně mylný pohled. Přece proměnlivá složka mzdy vždycky může být závislá i na prosperitě podniku, na výsledcích podniku. Takže není nic špatného na tom, pokud pohyblivá složka mzdy bude odvíjena od toho, jak se vede podniku. A to je samozřejmě závislé i na tom, jaký je kurs koruny vůči euru. Takže vyplácení pohyblivé složky mzdy v euru nebo v koruně, přepočítáno podle kursu eura, je naprosto systematická věc.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Odborům se to ale nelíbí. Čím silnější bude koruna, tím budou odměny v eurech nižší.

Násilnosti na hranici mezi Gruzií a Jižní Osetií

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V konfliktní zóně mezi Jižní Osetií a Gruzií se v noci znovu střílelo. Terčem ostřelování se podle ruských médií stalo několik obcí v Jižní Osetii. Gruzínská strana na ně podle jihoosetínských představitelů zaútočila minomety a granátomety. Naopak Gruzie tvrdí, že šlo jen o odpověď na palbu, která přišla z Jižní Osetie.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Napětí v konfliktní oblasti se v posledních dnech stupňuje. Právě dnes se měly obě strany sejít u jednacího stolu. Jižní Osetie svou účast na schůzce ale nakonec zrušila. Jednání se hodlá zúčastnit pouze za podmínky, že k němu usedne Rusko a také Severní Osetie. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Protesty proti porušování lidských práv v Číně

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Čína odmítá kritiku amerického prezidenta George Bushe o porušování lidských práv a náboženských svobod. Podle Pekingu jde o zasahování do vnitřních záležitostí země. Šéf Bílého domu, který se zítra v Pekingu zúčastní zahajovacího olympijského ceremoniálu, vyzval Čínu k propuštění disidentů a politických vězňů.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Bushovu kritiku odmítl slovy, aby se nepletl do vnitřních záležitostí Číny. Uvedl také, že Číňané mají zajištěna základní práva a v zemi existuje i náboženská svoboda zaručená ústavou. O porušování lidských práv chce ale v Pekingu mluvit s čínskými představiteli i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Proti politice Číny dnes protestovali v Hongkongu tři američtí aktivisté čínského původu, které komunistické úřady odmítly vpustit do země. K většímu tlaku na Peking kvůli jeho politice v súdánském Dárfúru vyzvala v bývalé britské kolonii i americká herečka Mia Farrow. Robert Mikoláš, Český rozhlas, Čína.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Proti politice čínské vlády omezující lidská práva i práva menšin dnes protestovaly tisíce exilových Tibeťanů a jejich přívrženců v indickém Dillí a nepálském Káthmándú.

Pokus sesadit pákistánského prezidenta Mušarafa

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Pákistánská vládní koalice se pokusí sesadit prezidenta Parvíze Mušarafa. Předseda Pákistánské lidové strany Zardárí ho varoval, aby se tomu nepokoušel předejít rozpuštěním parlamentu a vyhlášením předčasných voleb. Pokud by to zkusil, bylo by to prý jeho poslední rozhodnutí namířené proti občanům a Pákistánu.

Koloc netuneloval podle soudu Rubenu Náchod

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Krajský soud v Hradci Králové dnes zprostil obžaloby bývalého automobilového závodníka Martina Koloce. Ten čelil obvinění, že v letech 1991 až devadesát tři tuneloval náchodský gumárenský podnik Rubena. Firmu tak ve spolupráci s jejími vrcholnými manažery měl postupně připravit skoro o čtvrt miliardy korun. Soud dal dnes obžalobě zapravdu v tom, že Koloc dělal s Rubenou fiktivní obchody, dospěl ale k závěru, že jí tyto transakce nijak nepoškodily. Státní zástupkyně Ilona Kufčíková je ovšem opačného názoru a hned uvádí jeden z příkladů, kdy k tunelování docházelo.

Ilona KUFČÍKOVÁ, státní zástupkyně:
Došlo k nedůvodnému vyvedení strojů, které byly klíčovým zařízením společnosti Rubena. A tyto stroje byly simulovaným způsobem převedeny na jiné subjekty a teprve poté se formou zpětného leasingu vrátily zpět do Rubeny. Samozřejmě Rubena je musela splácet a tam, domnívám se, že ke způsobení škody došlo. A to bude následně odůvodněno v podaném odvolání.

Institutu rehabilitace zrakově postižených hrozí zánik

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Institutu rehabilitace zrakově postižených hrozí podle jeho ředitele Pavla Wienera zánik. Důvod? Nejsou peníze. Jedná se přitom o ojedinělý projekt výcviku instruktorů prostorové orientace. Ze vzniku této situace viní ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Pavel WIENER, ředitel Institutu rehabilitace zrakově postižených:
Protože nám ministerstvo identickej projekt s loňským škrtlo a prohlásili prostě, že to jinak nejde a že vůči nám žádné závazky nemají. Dokonce jsme splnili i veškeré podmínky, to znamená získání podpory univerzity, lékařská fakulta je ochotna nás začlenit. Ale to je informace, kterou dostalo ministerstvo školství v květnu, od té doby se nestalo prostě vůbec nic.

Radek MUSÍLEK, redaktor:
Náměstek ministra školství pro sociální programy ve školství Dušan Lužný má však jiný názor.

Dušan LUŽNÝ, náměstek ministra školství pro sociální programy ve školství:
Tento institut nemá oficiálně akreditovaný žádný studijní obor, na základě kterého by ministerstvo mělo nebo muselo poskytovat finanční prostředky na vzdělávání ze státního rozpočtu. V současné době čekáme vlastně na tu koncovku a tím je žádost rektora Karlovy univerzity o poskytnutí naprosto mimořádné dotace.

Radek MUSÍLEK, redaktor:
Lidé z institutu dodávají, že za současného stavu budou muset svou činnost ukončit k 31. srpnu. Radek Musílek, Radiožurnál.

Česko sužuje sucho

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Česko sužuje sucho. Nedostatek vody je znát na řekách, ale i ve studních. Například na východě Čech je podle vodohospodářů hned několik míst, kde v korytech řek klesly hladiny jen na několik centimetrů. Hasiči pak denně vyjíždějí jen v Královéhradeckém kraji k několika požárům nejen na polích, ale i v lesích, říká mluvčí Lesů České republiky Radek Drahný.

Radek DRAHNÝ, mluvčí Lesů ČR:
Naši lesníci drží takzvané požární hlídky, tedy jsou v lese, monitorují, jestli z lesa nejde kouř, a hlídají právě to, aby případné požáry nenapáchaly velké škody.

Festival nového cirkusu Letní Letná

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Až dvacet tisíc diváků by podle pořadatelů mohlo navštívit festival nového cirkusu Letní Letná. Loňský ročník v prostředí Letenských sadů i Staroměstského náměstí v Praze navštívilo šestnáct tisíc lidí. Jak ale říká dramaturg přehlídky Ondřej Císař, Letní Letná chce zůstat komorním festivalem.

Ondřej CÍSAŘ, dramaturg přehlídky:
Neradi bychom, abysme tímto počtem odradili diváky a měli z toho právě posluchači třeba i pocit, že se jedná o masovou akci typu prostě hudebních festivalů. Není to tak. Jedná se o celkový počet, který je rozložen do celých těch čtrnácti dnů trvání toho festivalu. A navíc to místo je vlastně dost rozsáhlé a to znamená, že je to stále velice komorní festival. Tahle ta atmosféra bývalých poutí na Střeláku se nám daří vlastně držet, no.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Hvězdou přehlídky nového cirkusu bude francouzský soubor Les Colporteurs. V Česku vystoupí vůbec poprvé a jeho členové budou hrát divadlo na visutém laně. Letní Letná začíná 20. srpna.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu