Ozvěny dne 6. března 2007

6. březen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Rozšířené vedení KDUČSL projedná Čunkovu podporu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Předsednictvo KDUČSL na dnešní ranní schůzce podpořilo svého šéfa Jiřího Čunka. Podle lidoveckých špiček by neměl kvůli úplatkářské aféře odstupovat ze stranických ani vládních funkcí. K dalšímu jednání se právě teď v Poslanecké sněmovně schází širší vedení lidovců. Na místě má Radiožurnál zpravodajku Václavu Vařekovou.

Václava VAŘEKOVÁ:
Jednání celostátního výboru lidovců by mělo začít každým okamžikem. Jak se bude odvíjet, to je těžké říci. Předsednictvo má jasno před širší vedení strany chce předstoupit s tím, že svého předsedu Jiřího Čunka podporuje a nedoporučí mu, aby odstoupil. Ten sám si důvěru vysvětluje i tím, že je celá jeho aféra podle něj někým vyvolaná záměrně.

Jiří ČUNEK, předseda KDUČSL:
Za prvé jsem předložil nějaké kroky, které činím v té trestněprávní oblasti, a myslím si, že hlavně je to proto, že vidí, že ta hra je tak neprůhledná, dokonce pro mě samotného už, že říkají, že se ten boj musí dobojovat.

Václava VAŘEKOVÁ:
Regiony nejsou v postoji ke kauze Jiřího Čunka jednotné. Někteří předsedové krajských organizací volají po tom, aby Jiří Čunek vyvodil osobní odpovědnost. Jiní říkají, že obviněný politik vrhá na stranu špatné světlo. Kraje ale spojuje to, že všichni čekají, jak jim předsednictvo svůj postoj, tedy podporu Čunka, vysvětlí a co chce dělat proto, aby voliče a příznivce strany aféra neovlivnila.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Výsledky jednání lidovců nám naše reportérka řekne po jednadvacáté hodině v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes.

Julínek odvolal ředitele tří fakultních nemocnic

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek odvolal ředitele tří fakultních nemocnic. Důvodem bylo podle Julínka dlouhodobě špatné hospodaření těchto zařízení. Odvolán byl ředitel Thomayerovy nemocnice Petr Malý, ředitelka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marie Alušíková a ředitel Fakultní nemocnice v Olomouci Jaroslav Vomáčka. Julínek chce uvolněné posty obsadit kvalifikovanými manažery. Pokračuje redaktorka Věra Masopustová.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Odvoláním ředitelů tří fakultních nemocnic nastartovalo ministerstvo zdravotnictví razantní změnu v pravidlech řízení nemocnic. Prioritou je hospodaření a ekonomická stabilita. Ta podle Tomáše Julínka u olomoucké a dvou pražských nemocnic chyběla.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Jsou to dlouhodobě zadlužovaná zařízení, zvlášť Olomouc, Vinohrady, a hovořil jsem o jedna celá devíti miliardách, které jim ty plusy dělají. My už je nechceme nalívat.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Julínkův předchůdce David Rath označil odvolání tří ředitelů fakultních nemocnic za stranickou čistku. To Julínek odmítá, nicméně uvedl, že nemocnice se zadlužily právě za vlády sociálních demokratů.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Je tady jasná historie řízení těchto nemocnic a hospodaření těchto nemocnic za posledních osm let, kdy sociální demokracie vládla. Prostě nebezpečná a destabilizující je situace, kdy je nemocnice zadlužena. My chceme, aby nemocnice zadlužené nebyly a pak nebudou destabilizované.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Všechny fakultní nemocnice vloni hospodařily s kladnými výsledky. Státní dotace ve výši téměř dvou miliard korun šly na úhradu starých dluhů. Kladná čísla v účtech ale zpochybnil náměstek ministra pro řízení, ekonomiku a právo Marek Šnajdr.

Marek ŠNAJDR, náměstek ministra zdravotnictví pro řízení, ekonomiku a právo:
Pokud odečteme tu mimořádnou dotaci v roce 2006, tak ta čísla jsou záporná, jsou výrazně záporná.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Ve všech třech nemocnicích vyhlásí ministerstvo výběrová řízení na nové ředitele. Současně je čeká forenzní audit hospodaření.

Církev otálí s předáním katedrály sv. Víta

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kancelář prezidenta republiky a zástupci Metropolitní kapituly se nedokázali dohodnout, kdy bude církev ochotná předat katedrálu svatého Víta na Pražském hradě zpátky státu. Vyjednávání bude pokračovat v pátek. Navrácení chrámu Správě Pražského hradu přitom vyplývá z verdiktu Nejvyššího soudu, který předchozí rozsudky vyznívající ve prospěch církve už před měsícem zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. Proč se tedy církev předání klíčů od chrámu brání? Otázka pro reportéra Víta Dvořáka.

Vít DVOŘÁK:
Církev argumentuje třeba tím, že jí patří inventář chrámu a že dřív než o klíčích je třeba mluvit o řadě jiných věcí.

Václav MALÝ, biskup:
Otázka průvodcovské služby, otázka vstupného, otázka údržby, otázka úklidu, energetiky.

Vít DVOŘÁK:
Kdy církev katedrálu vydá, na to ale biskup Václav Malý neodpověděl. Už před dnešním vyjednáváním se přitom kardinál Miloslav Vlk nechal slyšet, že v zatím posledním verdiktu soudu se o předání katedrály zpět státu nic nepíše. A Hradu vyčetl nátlak na církev, prý horší než v padesátých letech. Nejvyšší soud ale dnes navečer ústy svého mluvčího Petra Knötiga vzkázal, že církev by měla katedrálu předat státu bez otálení.

Petr KNÖTIG, mluvčí Nejvyššího soudu:
Každé rozhodnutí Nejvyššího soudu je závazné pro všechny účastníky řízení, kteří jsou povinni se mu zcela podrobit.

Vít DVOŘÁK:
Komu by svatý Vít měl patřit, o tom se dál dohadují i jeho návštěvníci.

osoba:
Asi určitě státu.

osoba:
No, já spíš myslím, že církvi.

osoba:
Je to státní památka.

osoba:
Rozhodně církvi. To je takové nějaké historické dědictví.

Vít DVOŘÁK:
Stokorunové vstupné do chrámu i po dnešku církev vybírá dál, a to i přesto, že správa Hradu je pro zrušení.

Ladislav JAKL, tajemník prezidenta:
Není žádný nástroj, jak tohoto cíle dosáhnout.

Vít DVOŘÁK:
Říká tajemník prezidenta Ladislav Jakl. Spory o vlastnictví katedrály a přilehlých domů se vlečou už skoro čtrnáct let.

Sebevražedný atentát v irácké Hille

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Při atentátu dvou sebevražedných útočníků v iráckém městě Hilla zahynulo nejméně devadesát poutníků. Oběti z řad šíitských věřících směřovaly do posvátného města Karbalá. Na Blízkém východě máme zpravodaje Jaromíra Janeva, se kterým jsme právě ve spojení. Jaromíre, co tedy na jihu Iráku se přesně stalo?

Jaromír JANEV:
Atentátnícisebevrazi se vmísili mezi davy poutníků a odpálili vesty s výbušninami, které měly ukryté pod šaty. Jak uvedl zpravodaj televize AlArabíja, o život přišly o atentátech další desítky lidí směřující do Karbalá, a to na různých místech nedaleko posvátného města i přes mimořádná bezpečnostní opatření. Šíitští muslimové míří po tisících na pouť z celého Iráku, aby si připomněli konec čtyřicetidenního období smutku po dni, kdy v sedmém století našeho letopočtu u tohoto města zahynul násilnou smrtí imám Husajn spolu se svou rodinou.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
To byl aktuálně náš zpravodaj Jaromír Janev.

Bilance zemětřesení na Sumatře

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sedmdesát mrtvých a desítky zraněných, to je dosavadní bilance dvou ranních zemětřesení, která zasáhla indonéskou Sumatru. Vláda už začala rozvážet do postižených oblastí pomoc. Hlavní silnice na ostrově je ale silně poškozená a to ztěžuje záchranné práce. Některé nemocnice už jsou přeplněné, vláda proto postavila na fotbalovém hřišti v hlavním městě Padangu pohotovostní stany. Stovky domů se zřítily, některé oblasti zůstaly bez elektřiny a telefonického spojení. Lidé ve strachu před tsunami prchli do výše položených míst. Podle úřadů ale ničivá vlna nehrozí. V televizi CNN to potvrdil mluvčí indonéského prezidenta Dino Patti Djalal.

Dino Patti DJALAL, mluvčí indonéského prezidenta:
Indonésie má z poslední doby plno zkušeností se zemětřeseními. Guvernér řídí záchranné operace, my koordinujeme jeho práce s armádou a policií a pomáháme záchranářům starat se o zraněné. I přesto je komunikace a doprava stále problém. Silnice jsou zničené, stejně tak telefonní dráty. Je to opravdu výzva, pokoušíme se odhadnout škody a současně pátrat po dalších obětech.

Michael Čaš nadále odmítá zavinění autonehody

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Bývalý vedoucí dopravního inspektorátu ve FrýdkuMístku Michael Čaš, který podle obžaloby silně opilý zavinil dopravní nehodu, dnes před Okresním soudem v Ostravě opět popřel svou vinu. Proti jeho verzi, že on auto neřídil, stojí výpovědi čtyř svědků.

Martin Chvál dnes rezignoval

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání Martin Chvál dnes rezignoval. Vedl ho k tomu údajný nedostatek důvěry mezi ním a ministryní školství Danou Kuchtovou ze Strany zelených. Centrum, které Chvál vedl, má na starosti přípravu státních maturit.

Únik dráždivého plynu z havarovaného kamionu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Sezimově Ústí unikl z italského kamionu dráždivý plyn. Tři lidé se ho nadýchali a museli je ošetřit v nemocnici. Kamion převážel tetrahydrotiofen, který se používá jako příměs k zemnímu plynu.

ODS zakládá s britskými konzervativci nové uskupení

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Hnutí za evropskou reformu, tak se jmenuje nové politické uskupení, které spolu s britskými konzervativci zakládá česká ODS. Premiér Mirek Topolánek na zakládající konferenci v Bruselu odmítl další politické sjednocování Evropské unie a podpořil její rozšiřování, současně potvrdil vytvoření nového klubu v Evropském parlamentu. Informuje zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Vít POHANKA:
Premiér Topolánek vysvětluje vznik nového politického uskupení především tím, že pro ODS je v europarlamentu těžká spolupráce s některými dalšími členy největší lidovecké frakce, zkráceně EPP.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/:
Prohráváme hlasování, kdy velká část EPP hlasuje se socialisty speciálně pro Čechy ve velmi citlivých tématech, to se týká i volného pohybu služeb nebo jiných zákonů.

Vít POHANKA:
Nové politické uskupení má sjednocovat především liberálnější pohled na ekonomiku a odmítání evropské ústavy. Předseda britských konzervativců David Cameron na dotaz Českého rozhlasu odmítl často citovaný názor, že vznik nové frakce rozdrobí, a tedy oslabí pravici v Evropském parlamentu.

David CAMERON, předseda britských konzervativců:
Raději budeme Evropské straně lidové dobrými sousedy než jejími nespokojenými nájemníky.

Vít POHANKA:
Říká David Cameron s tím, že se s evropskými lidovci dokáží konzervativci z Česka i Británie v hodně otázkách shodnout a budou tedy často hlasovat stejně.

Summit EU neprojedná umístění amerického protiraketového systému

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
O umístění amerického protiraketového systému se na nadcházejícím summitu Evropské unie mluvit nebude. V pořadu 20 minut Martina Veselovského o tom mluvil europoslanec za německou Stranu zelených Milan Horáček.

Milan HORÁČEK, europoslanec za německou Stranu zelených /ukázka z pořadu 20 minut Martina Veselovského/:
Tak já si myslím, že je to důležitý z toho důvodu, když diskutujeme evropskou ústavu a konsekvence, tak nám nejde jenom o to, abychom měli společnou zahraniční politiku, ale společnou zahraniční a bezpečnostní politiku. A do té to patří. Když diskutujeme otázku nějakého deštníku, tak abychom se pod něj jenom jakoby nepostavili, ale abychom ho aspoň spoludrželi nebo i spolufinancovali.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Celý rozhovor Martina Veselovského opakujeme v půl desáté večer.

Nejcennější oblasti NP Šumava zůstanou ladem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Polomy po orkánu Kyrill zůstanou v nejcennějších zónách Národního parku Šumava ležet. Ministr životního prostředí Martin Bursík na schůzce Správy Národního parku Šumava a starostů šumavských obcí oznámil zásadní rozhodnutí v oblastech s přirozeným vývojem, kde se ponechají lesy i s polomy po lednové vichřici bez zásahu. Ve sporu o postup likvidace kalamity se tak postavil na stranu Národního parku Šumava.

Martin BURSÍK, ministr životního prostředí /SZ/:
To znamená v těch nejcennějších územích, které tvoří zhruba osmnáct procent plochy parku, ponechat ten les přirozenému vývoji a ponechat to přirozené obnově, anebo tam do toho jít s pilou a všechno to vytěžit. Ale v momentě, kdyby došlo k tomu odtěžení, tak v ten moment už se to nevrátí zpátky do těch přirozených procesů, to by trvalo několik generací.

Ministerstvo vyzývá k výměně řidičských průkazů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Motoristé by neměli nechat povinnou výměnu řidičských průkazů až na konec letošního roku. Dnes je k tomu vyzvalo ministerstvo dopravy. Jak vysvětluje redaktor Petr Jansa, úředníci se obávají, že by se tak výměna nemusela stihnout.

Petr JANSA:
Výměna se týká v zásadě tří typů řidičských průkazů.

Jan KNĚŽÍNEK, ministerstvo dopravy:
Tato povinná výměna se týká řidičských průkazů vydávaných od roku 1964 až do konce roku 1993.

Petr JANSA:
Konstatuje doktor Jan Kněžínek z ministerstva dopravy. Celkem je u nás vydáno na šest a půl milionu průkazů a výměna se týká pětiny z nich.

Karel HANZELKA:
K dnešnímu dni se to týká přibližně jednoho milionu dvou set osmdesáti tisíc lidí, takže zhruba milionu a čtvrt.

Petr JANSA:
Konstatuje Karel Hanzelka. V listopadu bylo vyměněno na sedmnáct tisíc průkazů. Za měsíc únor už třicet tisíc, ale stále to nestačí.

Ivo VYKYDAL, náměstek ministra dopravy:
Nicméně to číslo těch třicet tisíc je pořád nízké, protože my bysme potřebovali, aby měsíčně docházelo k výměně, dejme tomu, sto třiceti tisíc řidičských průkazů. V současné době ta výměna probíhá asi čtyři a půlkrát pomaleji, než by byl ten stav, aby výměna probíhala kontinuálně a pravidelně.

Petr JANSA:
Upozorňuje náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal. Držitelé řidičských průkazů vydaných v letech 19942000 si je musí vyměnit do konce roku 2010. Pro průkazy vydané v letech 20012004 se lhůta posouvá na konec roku 2013.

Novinky ženevského autosalonu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Proslavený ženevský autosalon dnes nabídl na osmdesát světových a evropských premiér nových vozů. Byla mezi nimi i dvě auta, která mají něco společného s Českou republikou. Premiéry Hyundaie i 30 a druhé generace Škody Fabia sledoval reportér Radiožurnálu Jan Říha, kterého teď zdravím ve vysílání Ozvěn dne. Honzo, hezký večer.

Jan ŘÍHA:
Hezký večer. Novinka korejské automobilky Hyundai, model i 30 je pro nás zajímavá tím, že by se měla za dva roky začít vyrábět v novém evropském závodě v Nošovicích v České republice. Do té doby bude sjíždět z výrobních linek v Koreji. Výstavba továrny bude stát přibližně třicet sedm miliard korun. Nový Hyundai i 30 zatím jen v pětidvéřovém provedení hatchback je modelem nižší střední třídy a stane se konkurentem například Volkswagenu Golf. Automobilka Škoda v Ženevě představuje druhou generaci malého modelu Fabia. To znamená, že stávající fabia pomalu končí ve výrobě. Škodovka v Ženevě představuje pouze pětidvéřovou variantu hatchback, která bude stát v základní výbavě bez stokoruny čtvrt milionu korun s benzinovým motorem jedna celá dva. Pokračovat do konce roku bude výroba první generace Fabie v provedení kombi i sedan, se kterým se ale ve druhé generaci nepočítá. Nová Fabia v provedení kombi by se měla podle zákulisních informací poprvé objevit na podzimním autosalonu ve Frankfurtu. Ještě dodám, že fotografie novinek ženevského autosalonu si můžete prohlédnout na internetových stránkách motozurnal.automix.cz.

Pražská divadla kritizují systém rozdělování grantů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zástupci pražských divadel opět kritizují systém rozdělování peněz. Po úřednících Magistrátu hlavního města Prahy požadují radikální změnu v systému udělování takzvaných grantů. Podle reportérky Radiožurnálu Michaely Veteškové někteří dokonce navrhují rozpustit grantovou komisi.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Granty rozděluje komise Magistrátu hlavního města Prahy. Jedním ze třinácti členů je i divadelní publicista Vladimír Just.

Vladimír JUST, divadelní publicista, člen grantové komise Magistrátu hlavního města Prahy:
Začíná to objevností dramaturgickou nebo kurátorskou, pokračuje to samozřejmě nějakým přesahem té tvorby mimo město, mimo republiku, dále je tam rozvoj informační společnosti, zapojení různých skupin obyvatelstva.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Podle něj dotovat divadla, která vydělávají, je nesmysl. To si ale nemyslí Janek Ledecký z Divadla Kalich.

Janek LEDECKÝ, Divadlo Kalich:
Já se nervu vo peníze, ale rveme se vo zrušení diskriminace na trhu.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Pobuřuje ho, že na stejném divadelním trhu v Praze nejsou rovné šance. Podle Hany Gregorové z Divadla Radka Brzobohatého kamarádi rozdělují peníze zase kamarádům a dodává, že grant jejich divadlo nedostalo s odůvodněním, že je komerční a podporu nepotřebuje.

Hana GREGOROVÁ, Divadlo Radka Brzobohatého:
Já nevím, co je komerce. Komerce je to, když někdo prodává. V tom případě by ta dotovaná divadla měla mít lístky zadarmo.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu