Ozvěny dne 31. prosince 2008

31. prosinec 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Jiří Paroubek chce řešit kauzu Orgoníkové sám

XXmoderátorka:
Do kauzy kompromitujících materiálů se vložil Jiří Paroubek. Předseda sociální demokracie vyzval senátora Vladimíra Drymla, aby se omluvil poslankyni Haně Orgoníkové i celé straně, kterou poškodil. Ze zahraniční dovolené tak reagoval na zprávu Mladé fronty DNES, podle které měl Dryml shánět na svoji stranickou kolegyni kompromitující materiály přes detektivní agenturu. Paroubek se také od Drymlova jednání distancoval. Zároveň ho označil za selhání jedince, které nemá znaky systémového jednání, vydírání, politické korupce a zastrašování tak, jako tomu bylo v kauze poslance ODS Jana Moravy.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Poslankyně a šéfka královéhradecké krajské organizace ČSSD Hana Orgoníková prohlášení předsedy strany Jiřího Paroubka uvítala. Zároveň také Radiožurnálu řekla, jak by omluva od Drymla měla vypadat.

Hana ORGONÍKOVÁ, poslankyně, šéfka královéhradecké krajské organizace ČSSD /ČSSD/:
Zda se doktor Dryml omluví, jakou formou, to zatím nevím, domnívám se, že by to mělo být stejnou formou jako vyšly všechny ty záležitosti kolo té kauzy. Čili do médií.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Senátor Vladimír Dryml se ale Orgoníkové omlouvat nehodlá. Neudělal prý nic trestného ani špatného. Chtěl si jen ověřit určitou informaci.

Vladimír DRYML, senátor ČSSD:
Až pan předseda strany se vrátí ze zahraničí, tak já doufám, že se ve třech sejdeme a vysvětlíme si některé nejasnosti jak mezi mnou a přítelkyní Orgoníkovou tak i přítelem Paroubkem. Protože informace, které dostává, asi jsou trošku nepřesné.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Jiří Paroubek chce kauzu senátora Drymla řešit osobně. Proto chce od Mladé fronty DNES všechny materiály, které v této souvislosti pořídila. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Izrael nevyslyší výzvy k příměří

XXmoderátorka:
Izrael nevyslyší výzvy k příměří. Své nálety na pásmo Gazy nezastaví ani na osmačtyřicet hodin, během kterých by se na palestinské území dostala humanitární pomoc. Politické špičky tak odpověděly na dva návrhy, které přišly z Evropské unie. Podle Izraele by zastavení útoků popřelo smysl pětidenní operace, protože na židovský stát dál dopadají palestinské rakety. Jen dnes jich bylo kolem padesáti.

Břetislav TUREČEK:
Jak řekl premiér Ehud Olmert, tažení bude pokračovat, dokud Izrael nedosáhne svých cílů. Jejich výkladů se ale různí i samotní izraelští představitelé. Jedni tvrdí, že bombardování má zajistit bezpečnost obyvatelům jižního Izraele. Jiní politici uvádějí, že Izrael se snaží svrhnout vládu tvořenou hnutím Hamas. Jeden z představitelů této islamistické organizace prohlásil, že pokud Hamas dostane takový návrh, bude zvažovat zastavení palby. Pokud své akce ukončí také Izrael a jestliže úplně otevře přísun zboží do Gazy, tam se podle humanitárních agentur vyhrocuje krize. Izraelské nálety už zranily na dva tisíce lidí a okolo čtyř set jich zabili. Podle OSN tvoří čtvrtinu mrtvých civilisté. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

EU bude vyjednávat na Blízkém východě o příměří

XXmoderátorka:
Pravděpodobně už v neděli odjede na Blízký východ český ministr zahraniční Karel Schwarzenberg. Jako zástupce předsednické země Evropské unie se seznámí se situací a možnostmi mírového řešení konfliktu. Půjde o první neočekávaný úkol, který se před českým předsednictvím v Unii objevil.

Pavel NOVÁK:
Evropská unie chce sehrát v blízkovýchodním mírovém procesu větší roli než dosud. Vysílá proto do oblasti ministerskou delegaci. Spolu s Karlem Schwarzenbergem se tam vydá i jeho švédský kolega jako představitel následující předsednické země a také pravděpodobně vysoký představitel Unie pro společnou bezpečnostní a zahraniční politiku Javier Solana. Ačkoliv se Česko považuje za přítele Izraele, v jednáních se všemi stranami konfliktu musí reprezentovat společné stanovisko Unie. Na schůzce v Paříži vyzvali ministři zahraničí k uzavření okamžitého a trvalého příměří a k otevření hranic Gazy pro přísun humanitární pomoci. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Dopravní nehodovost bude nadále klesat

XXmoderátorka:
Na českých silnicích zemřelo letos zřejmě nejméně lidí od roku 1990. Méně mrtvých bylo jen v roce 2006. Vyplývá to z předběžných policejních statistik. Dopravní nehody od začátku roku k dnešnímu dni nepřežilo devět set osmdesát pět lidí. Je to zatím o sto třicet osm méně než loni, kdy se počet obětí zastavil až na čísle tisíc sto dvacet tři. Podle dopravního experta Stanislava Humla bude tento trend s velikou pravděpodobností pokračovat i v příštím roce.

Stanislav HUML, dopravní expert:
Ten příznivý výsledek zejména v následcích má na svědomí, s opatrností to prohlašuji, bodový systém. Zkrátka už se začíná projevovat jeho dopad do naší společnosti. Takže osobně si myslím ,že ten výsledek příštího roku bude ještě lepší.

moderátorka:
Přesná čísla k letošním nehodám bude mít policie až za týden.

Problémy s nevyměněnými občanskými průkazy

XXmoderátorka:
Právě dnes končí platnosti občanských průkazů bez strojově čitelných údajů vydaných do konce roku 2003. Lidé, kteří si je nestihli vyměnit, můžou mít po Novém roce problémy při vyplácení důchodů, sociálních dávek nebo při jednání s peněžními ústavy. Například ve správním obvodu Šumperk se to týká víc než stovky lidí. Opozdilcům navíc hrozí i pokuty, říká vedoucí správního odboru šumperské radnice Olga Breizettelová.

Olga BREIZETTLEOVÁ, vedoucí správního odboru šumperské radnice:
V našem správním obvodu včetně Šumperka zůstalo pouze sto sedmdesát čtyři nevyměněných občanských průkazů. Čili to je opravdu překvapující, když si řekneme, že ještě v říjnu jich bylo skoro dva tisíce. Ten, kdo ho nemá vyměněný, tak občanský průkaz je neplatný a může mít problém na poště při převzetí zásilky nebo peněz, při vyřizování úvěru ve spořitelně, v peněžních ústavech. Ty postihy tam jsou. Tam může být pokuta uložena až do deseti tisíc korun.

XXmoderátorka:
Na jihu Čech se objevila falešná eura. Dvouseteurové bankovky dával do oběhu zatím neznámý pachatel. Podrobnosti přidá policejní mluvčí Jana Kameníková.

Jana KAMENÍKOVÁ, policejní mluvčí:
Dne 10. prosince bankovky předložil v jedné lišovské restauraci německy mluvící občan, který je chtěl rozměnit na české koruny. Následujícího dne byly padělané bankovky předloženy zřejmě stejnou osobou v jedné prodejně v Třeboni. Policisté v této souvislosti varují nejen obchodníky, ale i všechny občany, aby věnovali zvýšenou pozornost nejen eurobankovkám uvedené nominální hodnoty, ale také německy mluvícímu muži.

Požáry následkem zábavní pyrotechniky

XXmoderátorka:
Konec roku znamená tradičně vyšší počet výjezdů hasičů. Důvodem je hlavně neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou. Jak ale říká mluvčí hasičů Petr Kopáček, v posledních dnech může za vyšší počet požárů i na první pohled maličkost, chybějící sníh.

Petr KOPÁČEK, mluvčí hasičů:
Ta chybějící pokrývka funguje jako velmi dobrá prevenci proti vzniku těch požárů venkovních a ty tvoří velkou část těch požárů. To znamená, když chybí ten sníh, je víc požárů tráv, keřů, bohužel často i těch popelnic a kontejnerů. Druhá taková hlavní příčina může být samozřejmě v topné sezóně. V tom uklidnění během Vánoc, kdy se lidé zdržovali většinou doma a přeci jen si to hlídali. Nový pracovní týden, kdy aktivita vzrostla, tím pádem přibylo počet požárů.

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti pracuje na Silvestra

XXmoderátorka:
Herci Slováckého divadla v Uherském Hradišti neodpočívají ani o Silvestru. Už tradičně připravili pro diváky závěrečné představení roku. Letos padla volba na úspěšnou komedii Jedna plus dva rovná se šest. Specifika silvestrovského vystoupení popisuje herec Josef Kubánik.

Josef KUBÁNIK, herec:
Silvestrovské představení je specifické v tom, že si jedinkrát v roce můžeme na jevišti dovolit úplně všechno a nehrozí nám žádné pokuty. A samozřejmě, že toho náležitě využíváme. Baví se hlavně diváci. Pro nás je to horší, protože do poslední chvíle nevíme, co si na sebe s kolegy připravíme.

autor: haa
Spustit audio

Více z pořadu