Ozvěny dne 31. července 2009

31. červenec 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Průmyslová výroba v červnu zmírnila propad na 12 %. Ekonomové čekali horší vývoj.

osoba:
Pro nás je to určitě pozitivní překvapení. Jedená se o první výrazné zlepšení v reálných datech.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pět milionů korun dají starostové a nezávislí do kampaně TOP09. Chtějí využít i finanční dary.

osoba:
Dáváme tento seznam dárců dopředu vědět podle zákona je tento seznam dárců je třeba dát do konce března následujícího roku.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na německých silnicích začal nejobávanější víkend v roce.

redaktor:
Nekritičtější situace by na klíčových tazích měla nastat zítra odpoledne. Už dnes se ale v Severním Porýní Wesfálsku, BádenskuWürtembersku a Bavorsku tvořily kolony dlouhé desítky kilometrů.

Český průmysl se v červnu zřejmě odrazil ode dna

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Český průmysl se v červnu zřejmě odrazil ode dna. Produkce průmyslových podniků oproti minulému roku klesla jen o 12 %. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Ještě v květnu a dubnu se průmyslová výroba propadala o 22 %. Po řadě výrazně negativních informací z české ekonomiky od začátku roku jde o první náznak zmírnění recese.

Jiří ŠKOP, analytik Komerční banky:
Pro nás je to určitě pozitivní překvapení. Jedná se o první výrazné zlepšení v reálných datech. Do určité míry se může jednat o obnovu zásob, které výrazně propadly v prvním kvartále letošního roku.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Říká analytik Komerční banky Jiří Škop. Našemu průmyslu pomáhá také zavedení šrotovného v okolních státech. Podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela mají české podniky pravděpodobně to nejhorší už za sebou. Začíná jim přibývat nových zakázek. Průmysl v eurozóně se podle ekonomů odrazil ode dna už v květnu. Například v Německu, které je naším hlavním obchodním partnerem vzrostla průmyslová produkce oproti minulému měsíci o skoro 4 %. Tomáš Medek, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
O nových údajích o průmyslové výrobě budeme mluvit podrobněji za chvíli v Radiofóru.

Zvýšení příspěvku pro postižené

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Od srpna se mění podmínky pro vyplácení příspěvku na péči u zdravotně postižených lidí a seniorů. Upravuje to novela zákona o sociálních službách.

Kateřina ROŽOVÁ, redaktorka:
Účinnost nabývá od prvního srpna jen část zákona, jak vysvětluje Štěpánka Filipová z ministerstva práce a sociálních věcí.

Štěpánka FILIPOVÁ, ministerstvo práce:
To se zvýší měsíční příspěvek pro lidi s největším postižením na 12 tisíc korun měsíčně. Týká se to zhruba 25 tisíc osob a také dojde ke zmírnění podmínek pro vznik nároku na příspěvek na péči pro děti do 18 let tak aby na něj dosáhly především chronicky nemocné děti. Především jde o to, aby se snížil počet úkonů, které zakládají nárok na přiznání daného příspěvku na péči u dětí do 18 let.

Kateřina ROŽOVÁ, redaktorka:
Od ledna příštího roku počítá zákon s takzvaným kombinovaným vyplácením příspěvku pro nejméně postižené. Polovinu dostanou lidi hotově, další část pak formou nepeněžního plnění. Kateřina Rožová, Radiožurnál.

Podnikatelé mohou dočasně čerpat slevy na sociálním pojištění

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Od zítřka bude také platit novela zákona, která umožní podnikatelům dočasně čerpat slevy na sociálním pojištění. Jedná se protikrizové opatření vlády. Bude trvat do konce roku 2010. Pokud chce zaměstnavatel slevy čerpat, musí vyplnit formulář, který je dostupný na webových stránkách České správy sociálního zabezpečení.

TOP09 shání peníze na kampaň

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Starostové a nezávislí dolaďují společné kandidátky se stranou TOP09 pro podzimní předčasné volby. Do kampaně Starostové investují 5 milionů korun. Hlavní vklad uhradí z krajských a senátních mandátů, které už strana má.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Investice do kampaně u společné kandidátky TOP 09 by se tak mohly pohybovat v desítkách milionů korun. Kromě peněz za mandáty chtějí Starostové v 5 milionech získat i další prostředky.

Stanislav POLČÁK, místopředseda strany Starostové a nezávislí:
Budeme hledat ještě další vnitřní zdroje pomocí darů našich členů sympatizantů.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Řekl o financování kampaně místopředseda Starostů a nezávislých Stanislav Polčák. Dohodu o strategické spolupráci uzavřely obě strany do roku 2012. Podle průzkumu Factum Invenio by TOP09 překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny. Jak by vypadala její případná povolební spolupráce, ale nechtěl lídr TOP09 Karel Schwarzenberg předbíhat.

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničních věcí:
Že bych dneska se zabýval koho, když se dostaneme do parlamentu, kdybychom uzavřeli nějakou koalici, koho bychom kam vyslali, s odpuštěním, teď máme jiné starosti.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Václava Vařeková, Radiožurnál.

Přijetí společné měny eura

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Přijetí společné měny eura v letech 2014 nebo 2015 je podle europoslance za ČSSD Jiřího Havla reálné. Evropská unie by ale podle něj měla změkčit podmínky. Havel to řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Jiří HAVEL, europoslanec /ČSSD/:
My teď budeme na úrovni deficitu veřejných financí, kolem, řekněme, nějakých 5 %, ale evropský průměr bude nějakých 6 až 7 procent. Je tedy možné, že kritéria, která by byla uplatněna na nás, by se dalo vyjednat, že by nebyla tak tvrdá, že by i to setrvání v tom povinném tunelu, kde musíme udržet kurz, by bylo kratší než bylo doposud a podobně. Ale tato jednání ještě nezačala.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Podle Havla je důležité udržet rozpočtové schodky v určitém rozmezí. Na co nejrychlejším vstupu do eurozóny by navíc měla spolupracovat celá politická scéna.

Nápor na německých dálnicích

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Největší nápor v roce zažijí o tomto víkendu německé dálnice. Do pohybu se dala takzvaná druhá dovolenková vlna ze severního Německa a prázdniny začaly také dětem v Bavorsku a BádenskuWürtembersku. Na hlavních dopravních tepnách ale bylo rušno už dnes.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Trpělivost, dobrá nálada, dostatek tekutin i pohonných hmot, to jsou v těchto hodinách hlavní atributy pro úspěšný průjezd Německem. Nekritičtější situace by na klíčových tazích měla nastat zítra odpoledne. Už dnes se ale v Severním Porýní Westfálsku BádenskuWürtembersku a Bavorsku tvořilo kolony dlouhé desítky kilometrů. Největší nápor zažívala dálnice A 3 Frankfurt Würtzburg a také A 8 Stuttgart Mnichov. Kromě velmi silného provozu za to mohly i desítky stavenišť. Celková délka uzávěr má po celém Německu dosahovat bezmála 1 tisíce kilometrů. Vláda kancléřky Merkelové vyčlenila v letošním roce v rámci boje s dopady hospodářské krize 12 miliard eur na údržbu a rozšíření silnic a dálnic. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Výbuch při odlévání zvonu ve Francii

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Při výbuchu ve slévárně na západě Francie se zranilo 46 lidí, z toho několik těžce. Výbuch nastal při odlévání zvonu, kterému přihlížela skupina turistů. Lehce zraněné ošetřili lékaři na místě. Ostatní převezli do nemocnice.

Jan ŠMÍD, redaktor:
K neobvyklému výbuchu došlo dnes krátce po poledni ve městě VilledieulesPoeles poblíž západofrancouzského města Rennes. Při veřejné demonstraci odlévání bronzového zvonu o váze více jak šesti tun se bronz roztavený na jedenáct set stupňů rozprskl a zasáhl padesátku přihlížejících, z nichž většina utrpěla popáleniny různých stupňů. Na místo okamžitě přijelo několik sanitek a ošetřili všechny turisty s lehkým zraněním. Do nemocnice v Avranches, nedaleko známého MontSaintMichel, byl převezen s těžším zraněním jeden turista. Příčiny exploze nyní vyšetřuje policie. Z Francie Jan Šmíd, Český rozhlas.

Výbuchy u 5 mešit v Bagdádu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Asi 30 Iráčanů zabila série pumových útoků na mešity v Bagdádu. Více než 50 dalších lidí teroristé zranili. Po několika měsíčním relativně klidném období se tak v irácké metropoli dál vyhrocuje situace. Časově se nárůst násilí shoduje se stažením amerických vojáků z iráckých měst.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Celkem 6 bomb nastražených v automobilech zabíjelo a mrzačilo prakticky zároveň u 5 mešit ve chvíli, kdy z nich po páteční modlitbě odcházely davy věřících. K masakrům se zatím nikdo nepřihlásil. Určitým vodítkem k pachatelům ale může být skutečnost, že terčem byly výhradně šíitské a nikoliv sunnitské mešity. Američané se stáhli z měst na své základny před měsícem. Od té doby zahynulo 430 Iráčanů, což je nejvíc za posledních 11 měsíců. Jednotky Spojených států mohou zůstat v Iráku až do konce roku 2011. Dneškem naopak končí mandát zahraničích vojáků ze všech ostatních zemí, tedy především Britů. Břetislav Tureček, Český rozhlas Blízký východ.

Raketoplán Endeavour je na Zemi

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Raketoplán Endeavour přistál po 16ti denní misi. Astronauti během pobytu vystoupili pětkrát do vesmíru. Vyměnili akumulátory a instalovali plošinu pro pokusy, japonskému modulu Kibo.

Vít POHANKA, redaktor:
Raketoplán Endeavour se na Zemi vrátil zcela bez problémů. Vzhledem k tomu, že odstartoval před víc než dvěma týdny po pěti odkladech až napošesté, byla na přistání upřená větší pozornost než je obvyklé. Při jeho misi byl na Mezinárodní vesmírné stanici rekordní počet třinácti lidí. Astronauti provedli při pěti vesmírných procházkách nutné udržovací práce a japonskou laboratoř Kibo doplnili o plošinu, která umožňuje provádět pokusy přímo v otevřeném prostoru. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Moraviatek se nekoná

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Moraviatek skončil dřív než začal. Organizátoři akci odpoledne zrušili. Ani po dvou dnech se jim totiž nepodařilo najít na jihu Moravy vhodné místo, kde by mohla hudební produkce začít. Nejprve chtěli pětidenní technopárty uspořádat u Mikulova. Pak se pokusili obsadit louku mezi Mikulčicemi a Moravskou Novou Vsí. Šlo ale o přírodní rezervaci, proto je policie přiměla ještě v noci k odjezdu. Když ani dnes dopoledne nenašli útočiště, informovali policii o odvolání akce. Podle velitele zásahu Martina Holce ale přesto policie dál situaci monitoruje.

Martin HOLEC, velitel zásahu:
Ověřujeme to ještě cestou Internetu a facebooku, ale takovou mám informaci přímo od pořadatele. Teď nevíme, co se bude dít, respektive očekáváme spíš nějakou akci menšího rázu, ne masivní. Pohyb je zaznamenán na Břeclavsku v lokalitě Hustopeče, kde se jedná o 14 vozů.

Děťátko v babyboxu v Brně půjde do rodiny

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Babybox zachránil další novorozené dítě. Našli ho lékaři ve vyhřívané schránce areálu Nemocnice Milosrdných bratří v Brně. Je to chlapec. Zatím mu doktoři a sestřičky říkají Jakub. Je zdravý a jakmile to bude možné, poputuje do nové rodiny. Radiožurnálu to řekl zakladatel babyboxů v Česku Ludvík Hes.

Ludvík HES, zakladatel babyboxů:
Děťátko je brzy svěřeno do náhradní rodiny a obvykle na zkušební dobu předběžným opatřením a tak po třech měsících je svěřeno pravomocným rozsudkem, rodina, která to dítě si převezme, tak samozřejmě si to dítě pojmenuje podle svého.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Jde už o čtvrté dítě nalezené v brněnském babyboxu. V celé zemi už funguje 25 boxů, do které mohou ženy v tíživé životní situaci odložit anonymně své dítě, aniž ho ohrozí na zdraví nebo na životě.

Festival GASK Artfest

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Festival, který spojuje hudbu, výtvarné umění a film, začal v Kutné Hoře. Je to nultý ročník projektu zvaného Gask Artfest 09. Desetidenní přehlídka má představit nové vlivy alternativní kultury. Nejde ale o akci pro menšinovou společnost. Podle organizátorů si v programu každý něco najde. O hudební části Art Festu zvané Creepy Teepee řekne víc hudební dramaturg Radia Wave Tomáš Turek.

Tomáš TUREK, hudební dramaturg, Radio Wave:
Ti umělci, kteří tam se představí v tom týdnu, jsou jména, které plní festival evropský velký festival. Tady se vlastně představí na nádvoří jezuitský koleje v Kutný Hoře. Stranou všeho dění vedle všech těch monstrózních festivalů jako hodně silný zážitek už teď dopředu se dá slíbit vystoupení Billa Callahana, písnička, se kterou vystupoval donedávna jako Smog nebo známí jsou v Česku také Handsome Furs, kteří čím dál tím víc lákají publika to jsou zase zástupci kandaské scény.

autoři: tet , ves
Spustit audio

Více z pořadu