Ozvěny dne 30. července 2010

30. červenec 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Radiožurnál, 18 hodin. Vysíláme Ozvěny dne. Spojené státy chtějí mít v Česku systém včasného varování před raketami. Opozice není proti.

Petr NEČAS, premiér:
Je předpoklad, že celý systém se stane součástí protiraketové obrany Severoatlantické aliance.

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Policie spouští další kontroly na silnicích. Zaměří se na hudební a sportovní akce.

Leoš TRŽIL, šéf dopravní policie:
Počítáme s vyšším důrazem na problematiku alkoholu a návykových látek v souvislosti s řízením motorových vozidel.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Rusko trápí mohutné požáry. Situaci stěžuje rekordní sucho.

Lenka KABRHELOVÁ:
Rusko zažívá nejteplejší léto za posledních 130 let. V evropské části země i na Sibiři vedra zničila podstatnou část úrody.

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Zítra bude většinou slunečno, na Moravě a ve Slezsku místy s přeháňkami a teploty vystoupí na 26°C.

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Začínají Ozvěny dne, u kterých vás vítají Veronika Sedláčková a Jana Veselovská.

Česko bude součástí protiraketové obrany v Evropě

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Česko bude součástí protiraketové obrany v Evropě. Spojené státy zde chtějí vybudovat centrum včasného varování. Tamní ministerstvo obrany už požádalo kongres o 2 miliony dolarů.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Zatím se jedná jen o dvoustrannou dohodu mezi Českou republikou a Spojenými státy. Proč, to vysvětlil premiér Petr Nečas.

Petr NEČAS, premiér:
Finanční prostředky budou poskytnuty z rozpočtu Spojených států Amerických, ale je předpoklad, že celý systém, včetně systému včasné výstrahy, ale i té protiraketové obrany se stane součástí protiraketové obrany Severoatlantické aliance.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Sociální demokraté jako velcí odpůrci amerického radaru v Brdech proti centru včasného varování v Česku nic nemají. Ale jen pokud bude součástí protiraketového systému NATO.

Lubomír ZAORÁLEK, /ČSSD/, stínový ministr zahraničí:
Pokud bude masivní dohoda, řekne si o finanční prostředky a podobně. Česká republika se prostě na tom bude podílet a nás to zajímá čistě věcně, odborně. Není to věc nějakého hlasování ano ne v parlamentu.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Vysvětlil stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek. Centrum by mělo být buď v Praze nebo jejím okolí. Stavbu a rozjezd zaplatí Spojené státy, o dalším financování zařízení se bude teprve jednat. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Policie chystá 80 bezpečnostních akcí

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Policie chystá na víkend na 80 bezpečnostních akcí. Jedním z důvodů jsou i deseti tisíce lidí mířících na různé hudební festivaly. Od začátku července totiž při nehodách zemřelo už 93 lidí.

Petr JANCA:
Festival Benátská noc na Malé skále. Mistrovství světa cestovních vozů na Masarykově okruhu nebo tuningový sraz u Příbrami. To jsou jen některé z akcí, na jejichž účastníky budou policisté o víkendu dohlížet.

Leoš TRŽIL, šéf dopravní policie:
Počítáme s větším důrazem na problematiku alkoholu a návykových látek v souvislosti s řízením motorových vozidel.

Petr JANCA:
Upozorňuje šéf dopravní policie Leoš Tržil. Jenom za první pololetí policie přistihla přes 13 000 opilých řidičů, tedy tolik, jako dopravní policie za celý loňský rok. U nehod se pak míra opilosti zvyšuje a alkohol má na svědomí přes 30 mrtvých, tedy každého desátého. Zařízení pod vlivem alkoholu přitom hrozí pokuta až 50 000 korun a 2 roky zákazu řízení nebo v případě trestného činu až rok vězení. Petr Janca, Radiožurnál.

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Problémy mohou čekat i řidiči, kteří se teď vydají k moři. Na hlavních tazích do Itálie nebo Chorvatska totiž hrozí obří kolony kvůli tomu, že v některých zemích začíná hlavní období dovolených.

Ministr dopravy se jel přesvědčit o dopravních kolapsech na Třinecku

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Ministr dopravy Vít Bárta slíbil pomoc obcím na Třinecku. Ti si stěžují na kamionovou dopravu. Opakovaně kvůli tomu zablokovali tranzitní tah na Slovensko. Ministr se dnes do Moravskoslezského kraje rozjel, aby se o dopravních kolapsech přesvědčil. A jak chce situaci řešit? To už je otázka na reportéra Michala Šofera.

Michal ŠOFER:
Vít Bárta žádné konkrétní řešení lidem nepřivezl. Slíbil, že problémy s kamiony bude řešit speciální pracovní skupina, kterou dnes založil a do které pozval také zástupce regionu. Bude ji řídit minulý ministr dopravy Gustav Slanečka, který dnes řekl, že jedním z možných řešení by bylo například zvýšení mýtného v určitých úsecích dne, kdy se lidé potřebují dostat do práce a do školy. Ministr Bárta chce iniciovat jednání s velkými dopravci a také se sousedními zeměmi, kterými by dočasně mohli vést objízdné trasy tranzitní dopravy. Pro Radiožurnál, Michal Šofer, Třinecko.

Pokud rodiče odmítnou očkovat své dítě, nehrozí jim trest

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Pokud rodiče odmítnou očkovat své dítě, nehrozí jim trest. Přelomové rozhodnutí vydal nejvyšší správní soud. Podle něj stát nemá na trestání právo, protože povinnost očkovat určuje podrobně pouze vyhláška ministerstva zdravotnictví. A to je podle soudců málo na to, aby stát za její porušení mohl trestat. S tím ale nesouhlasí Roman Chlíbek, z České vakcinologické společnosti. Podle něj je stále v platnosti zákon o ochraně veřejného zdraví, kde je uvedena povinnost očkování.

Rusko bojuje s požáry

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Centrální část Ruska bojuje s lesními požáry. Zemřelo při nich už více než 20 lidí. Tisíce dalších úřady evakuují. Prezident Dmitrij Medveděv povolal do boje s plameny armádu.

Lenka KABRHELOVÁ:
Plameny zuří podle ruského ministerstva pro mimořádné situace na ploše až 900 km čtverečních. Mnozí obyvatelé Voroněžské oblasti a města Nižní Novgorod zůstávají bez střechy nad hlavou. Ruský premiér Vladimir Putin, který odletěl do Nížegorodské oblasti, všem postiženým slíbil vyplatit kompenzaci ve výši 200 000 rublů, tedy zhruba 140 000 korun. Zároveň uvedl, že likvidaci požárů lesů a rašelinišť bude koordinovat speciální, vládou ustavená komise. Rusko zažívá nejteplejší léto za posledních 130 let. V evropské části země i na Sibiři vedra zničila podstatnou část úrody. Mnoho zemědělců čelí bankrotu. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Další podrobnosti o ničivých požárech v Rusku přinese Lenka Kabrhelová i v publicistické části Ozvěn dne.

Pátý den stávky v Řecku

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Už pátý den stávkují majitelé kamionů a cisteren v Řecku. V zemi dochází pohonné hmoty a v obchodech začíná chybět zboží. Stávkující se brání plánované liberalizaci jejich odvětví. Socialistická vláda premiéra Jorgose Papandreua ale zatím nedokázala vyjednat kompromis.

Martin DORAZÍN:
V centrální provincii Atika je benzín jen u jedné desetiny čerpacích stanic, před kterými se tvoří nekonečné fronty. Tenčí se i zásoby potravin v obchodech. Vláda už ve středu vyhlásila občanskou mobilizaci, ale její výsledky zatím nejsou valné. Policisté se snaží doručit písemné příkazy řidičům kamionů, aby se okamžitě vrátili do práce. Pokud neuposlechnou, hrozí jim odebrání licence, zabavení vozidla nebo i vězení. Z 35 000 registrovaných šoférů jich ale příkaz převzalo jen několik stovek. Ostatní se před policií skrývají. Ani další kolo jednání s vládou nepřineslo pozitivní výsledek. Přepravci oznámili, že ve stávce budou pokračovat. To zřejmě definitivně pohřbí letošní turistickou sezónu v Řecku. Martin Dorazín, Radiožurnál.

Slovenskou vládu opouští 4 poslanci

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Slovenská vláda má v parlamentu zřejmě ještě slabší podporu než se zdálo. V minulých dnech přišla nečekaná zpráva o tom, že z koaličního tábora chtějí odejít 4 poslanci. Čtveřice teď říká, že jejich odchod byl předem jasný a že chtěli založit novou politickou stranu.

Vojtěch BERGER:
Slovenská vláda ještě nedostala parlamentní důvěru a už je de facto menšinová. 4 poslanci kolem Igora Matoviče, všichni členové hnutí Obyčejní lidé, se dostali do parlamentu na kandidátce strany SAS, svoboda a solidarita. Strana je prý ale neposlouchala při debatě o vládním programu a tak se rozhodli odejít. Matovič navíc v televizi TA3 řekl, že má prý v SAS dohodu, podle které on a tři jeho kolegové budou součástí strany jenom do konce roku. Pak by se prý stejně vydali vlastní cestou. I když 4 poslanci tvrdí, že vládu budou podporovat, koalice má jistých už jenom 75 hlasů v Národní radě a to na většinu nestačí. Vojtěch Berger, Český rozhlas.

Jiří Tregler ředitelem vězeňské služby

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Vězeňská služba má nového ředitele. Vede ji Jiří Tregler. Luďka Kulu, který stál v čele vězeňství pět let, odvolal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Důvod? Reformy, které vězeňství čekají, si s ním nedokáže představit.

Václava VAŘEKOVÁ:
Audit hospodaření, hledání úspor a propouštění. To jsou kroky, které má ve vězeňské službě udělat nový ředitel Jiří Tregler. Podrobně by měl prověřit všechny zakázky, které vězeňská služba v posledním více než roce uzavřela. S úspornými kroky souvisí i propouštění. Generální ředitelství vězeňské služby by mělo zaměstnávat zhruba stovku lidí. Teď je jich o 80 víc.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti:
Je to celá řada úkolů, které očekávám od nového ředitele, nového manažera, který není zatížen starými vazbami a bude schopen, alespoň já doufám, tyto úkoly splnit.

Václava VAŘEKOVÁ:
Řekl po uvedení Treglera do funkce ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Jiří Tregler už o hledání úspor představu má.

Jiří TREGLER, generální ředitel vězeňské služby:
Musí předcházet určitá organizační systémová opatření a následně potom tedy se tato opatření budou promítat do finančního hospodaření.

Václava VAŘEKOVÁ:
Jiří Tregler do nové funkce přichází z pardubické věznice. Tu vedl 10 let. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Počet nakažených úplavicí v Českých Budějovicích stoupá

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Počet nakažených úplavicí v Českých Budějovicích stoupá. Podezření na vysoce infekční onemocnění má 50 lidí, vyšetření ho zatím potvrdila u 14 z nich. Tento počet se ale v následujících dnech s velkou pravděpodobností ještě zvýší. Potvrzuje František Kotrba z krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.

František KOTRBA, krajská hygienická stanice, České Budějovice:
Klinické příznaky infekčního onemocnění se dosud projevily zhruba u pěti desítek osob, další osoby s příznaky se nám ještě hlásí. Kultivační vyšetření dnes potvrdila další tři případy šigelozy, takže zatím evidujeme celkem 14 prokázaných případů tohoto bakteriálního onemocnění.

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Úplavicí se lidé nakazili zřejmě z bramborového salátu v jedné z českobudějovických jídelen. Hygienici vyšetřili všechny její zaměstnance a nařídili celkovou desinfekci provozu.

Začíná festival amatérského divadla Jiráskův Hronov

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
V Hronově na Náchodsku dnes začíná tradiční festival amatérského divadla Jiráskův Hronov. Amatérští divadelníci míří do Hronova z Česka i ze zahraničí.

Martin PAŘÍZEK:
Oficiální start festivalu je naplánoval sice až na sobotu, už dnes se ale představí první divadelní soubory. V průběhu devítidenního festivalu se na třech scénách odehrají představení 29 domácích a 6 zahraničních souborů. Organizátoři i letos naplánovali řadu seminářů. Jubilejní už 80tý ročník festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov končí v sobotu sedmého srpna. Martin Pařízek, Radiožurnál, Náchodsko.

První publicistická část přehled

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na jaká témata se zaměříme? Bílý dům potvrdil, že s Českem počítá v chystaném systému protiraketové obrany. Američané tady chtějí vybudovat centrum včasného varování. Rusko trápí extrémní vedra a mohutné požáry, při kterých zahynuly už dvě desítky lidí. A komentátor Radko Kubičko si klade otázku, jak významné je zadržení kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra ve Švýcarsku.

Spojené státy počítají s Českem v systému protiraketové obrany

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Spojené státy se poprvé jasně vyjádřili, že s Českem počítají v plánovaném systému protiraketové obrany. Další spolupráci Američané slibovali poté, co Barack Obama ustoupil od záměru vybudovat v Brdech radar. Místo něj by u nás mělo vzniknout centrum včasného varování, které má pátrat po raketách namířených proti státům Severoatlantické aliance. Potvrdil nám to premiér Petr Nečas.

Petr NEČAS, premiér:
Vedou se samozřejmě jednání, které budou mít i svůj technický rozměr a budou probíhat i v následujícím období. To, oč by se mělo jednat, je zařízení, které v sobě shromažďuje informace z různých typů senzorů a analyzuje je z hlediska včasné výstrahy použití například balistických raket proti spojencům v rámci Severoatlantické aliance. Toto zařízení by potom mělo být instalováno na našem území.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tolik předseda vlády a ODS, Petr Nečas. Do vysílání zvu bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého, dobrý večer.

Jiří ŠEDIVÝ, bývalý náčelník generálního štábu:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane generále, jak si máme představit takové centrum sdíleného včasného varování? Jak by mělo být velké, kolik lidí by tam pracovalo, jestli o tom máme nějaké informace?

Jiří ŠEDIVÝ, bývalý náčelník generálního štábu:
Já si myslím, že ještě dosud není přesně definováno, jak by mělo být to centrum veliké, v každém případě to bude prvek, který bude v sobě slučovat všechny informace, které v tomto regionu budou vysílány, jak již bylo řečeno. Z nich senzorů, ty se budou automaticky vyhodnocovat a později možná, po nějakém zásahu operátorů předávat do těch prostorů, které by byly ohrožené případným úderem raket. Já si nemyslím, že by to byl nějaký hodně velký objekt, ani početně by nebyl asi moc velkým počtem lidí obsazen. Je to skutečně jeden z prvků systému velení.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je to centrum, o kterém mluvíme, úplně jiné, než radarová stanice, o které se předpokládalo, že by mohla vzniknout v Brdech?

Jiří ŠEDIVÝ, bývalý náčelník generálního štábu:
To je úplně odlišné zařízení. Radar, to byl vlastně senzor, který měl aktivním způsobem vyhledávat ty odpálené rakety, vyhodnocovat jejich balistickou dráhu a předávat ty prvky, které vlastně zjistí, do centra protiraketové obrany a odtud potom by měl přijít povel k tomu, jakým způsobem ta raketa má být zničena. Toto centrum je spíš centrum, které již je v té komunikační a řadě systémů velení.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Zřejmě tedy, když už jste řekl, že by to nebylo příliš velké zařízení, možná ani co se týká lidí, které by ho obsluhovali, to budování nebo vznik by nemusel trvat tak dlouho nebo by nemusel být tak finančně náročný. Dá se to odhadnout?

Jiří ŠEDIVÝ, bývalý náčelník generálního štábu:
Já si myslím, že to je relativně, zase myslím, říkat, že je to jednoduché zařízení taky asi nemá, nebo to není úplně správné, protože tohle to bude velmi sofistikované zařízení,ale tou velikostí, fyzickou velikostí, nebude moc velké. Já si myslím, že se dá využít některých zařízení, které dneska Česká republika má a jsou zařazeny do protivzdušné obrany státu, případně nějaké jiné objekty, které slouží podobnému účelu. Tam bude hlavně asi podstatné, aby tam byly velmi optimální komunikační možnosti. To znamená, jak kabelové, radiové, tak pochopitelně i satelitní.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je těžké, pane generále, vycvičit nebo vyškolit člověka, aby dokázal obsluhovat zařízení, o kterém mluvíme? Já se ptám i proto, že premiér Petr Nečas si myslí, že nejprve by zřejmě rozjeli provoz Američané a pak by se na něm mohli podílet Češi. Proto se ptám, jestli je to složité, něco takového se naučit.

Jiří ŠEDIVÝ, bývalý náčelník generálního štábu:
Já si myslím, že my máme velmi schopné experty a pochopitelně po určité době, kdy bude muset být proběhne zaškolení a ti lidé budou muset přesně znát veškeré technické parametry. Parametry pro obsluhu, tak naši experti, jak už to jsou vojáci nebo občanští zaměstnanci vojenské zprávy, budou schopni takové zařízení obsluhovat. To si myslím, že tady nemusí mít naši spojenci strach, že bychom tento úkol nezvládli.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ještě jedna věc. Předseda vlády také uvedl, že by toto zařízení, toto centrum včasného varování mohlo stát někde blízko hlavního města. Nebylo by to přece jenom ale velké potenciální bezpečnostní riziko? Nebylo by lepší ho lokalizovat někde, tak jak se uvažovalo původně o radaru, třeba uprostřed lesů?

Jiří ŠEDIVÝ, bývalý náčelník generálního štábu:
Oni takové možnosti jsou různé. Já jsem neřekl, že je potřeba, aby to mělo velmi optimální komunikační spojení a to myslím,že bude co bude určující a jestli to bude poblíž Prahy nebo někde, dejme tomu, třeba, teďka prosím vás, si vymyslím, na Moravě, to je úplně jedno. Z tohoto pohledu si myslím,že je potřeba, aby to mělo spíš ty technické parametry než teritoriální. Ono to není úplně vázáno tak, jako byl radar, přivázán k nějakému terénu nebo prostoru v regionu, tak tyto prostředky, si myslím, že nejsou tak úplně nutné mít třeba buď přímo v Praze nebo někde poblíž. Tam se dá využít opravdu těch zařízení, které mimochodem ale kolem Prahy je jich několik a jsou ještě pořád ve velmi dobrém stavu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říká bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Já vám děkuji. Na shledanou.

Jiří ŠEDIVÝ, bývalý náčelník generálního štábu:
Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na druhé lince je politolog Petr Robejšek, dobrý večer.

Petr ROBEJŠEK, politolog:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Robejšku, dá se nabídka Spojených států, o které mluvíme, tedy systém včasného varování, který by tady mohl vzniknout považovat za ekvivalent a rovnocennou náhradu za radar, který tady měl vzniknout původně. Myslím, co se týká politické váhy a našich vztahů s Američany?

Petr ROBEJŠEK, politolog:
Určitě ne, já si myslím, že to je spíše takové malinkaté gesto útěchy. Na jednu stranu vůči nám, vůči České republice ,a na druhou stranu i takové malinkaté gesto, my tak úplně neustoupíme vůči Rusku, které se proti radaru velice silně bouřilo. Ale srovnatelné to jistě není.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Opozice, sociální demokracie, říká, že by jí to až tak nevadilo, kdyby toto centrum a ten vůbec celý systém protiraketové obrany nebyl jen věcí Spojených států Amerických, ale celého NATO a pokud také by to zařízení obsluhovali Češi. Vidíte to jako základní podmínky nebo na tom zase tak nezáleží?

Petr ROBEJŠEK, politolog:
Ale tak já myslím, že pánové z opozice tak argumentují právě proto, že jsou v opozici a jejich experti velmi dobře vědí, že když se hovoří o NATU a mluví se o akce schopnosti této obranné aliance, tak mluvíme hlavně o Spojených státech, v mnoha případě jenom o Spojených státech, takže to je, řekl bych, jenom takové rétorické kličkování. Ta podmínka, já ji tak nevidím jako nějak danou. Já si myslím, že to je spíše funkce té opoziční pozice. Přál bych si docela, ať už se to týká sociální demokracie nebo jakékoliv jiné strany, která právě vládne nebo je v opozici, pokud jde o zahraniční a bezpečnostní politiku, abychom tady měli vnitřní jednotu, která není diktována nějakými vnitřními rozpory, nýbrž vnitřním zájmem téhleté země a to bohužel ta sociální demokracie, doufám, že se v tomhletom ohledu zlepší, zatím nenabízí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Nakolik je vůbec pro Českou republiku teď podstatné, aby na to volání strany Spojených států odpověděla, jasným ano?

Petr ROBEJŠEK, politolog:
To si myslím, že je opravdu podstatné. To jsme trošku zůstali dlužni při té první akci, tam se obávám, že ta česká vláda, tehdejší česká vláda, neoperovala zvláště vtipně a chytře takticky. A teď by bylo třeba, abychom jasně řekli ano, my jsme vaši spojenci a my jsme ochotni tohle to přijmout na naše území, ale zároveň dali jasně najevo, že si uvědomujeme, že to není srovnatelné, to, co nám Američané nabízejí. Ale že přesto, právě proto, že jsme dobří spojenci, tak jsme ochotni spolupracovat a to bysme měli říct úplně jasně.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je tady jedna věc a to je Rusko. Tato strana se velmi ohrazovala proti vzniku radaru v Brdech a budování tohoto zařízení. Myslíte si, že bude mít něco i proti tomu, aby vzniklo v Česku centrum včasného varování?

Petr ROBEJŠEK, politolog:
No tak Rusko se bude chovat jako jakákoliv opozice, dejme tomu v České republice momentální opozice bude vždycky protestovat, když se bude jednat o cokoliv, co ta druhá strana dělá, aniž by to bylo v naprostém souladu s ruskými zájmy. To je víceméně pochopitelné, ale tak bychom to měli také brát. Samozřejmě musíme počítat s kritikou, musíme se s ní nějakým způsobem vyrovnat, ale jestli že to odpovídá našemu zájmu, teďkon myslím našemu západnímu zájmu, tak bychom se přes tu kritiku měli k té věci rozhodnout. A to si myslím,že je jediné správné a racionální chování, které Rusové samozřejmě off the record mimo otevřený projev samozřejmě také uznají. Jejich experti dobře vědí, o co jde a dobře vědí, že ani radarová základna, ani tohle to centrum ve skutečnosti Rusko nikdy neohrožovalo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říká politolog Petr Robejšek, děkuji i za vaše odpovědi, na shledanou.

Petr ROBEJŠEK, politolog:
Na shledanou.

Rusko sužují požáry, situace se nelepší

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Rusko sužují nezvyklá vedra a dlouhé sucho. Ve střední části země navíc řádí požáry. Oheň zachvátil celé vesnice a lesy a zabil na dvě desítky lidí. Další tisíce jich přišly o střechu nad hlavou. Do boje s požáry se zapojila už i ruská armáda. No a v Moskvě máme zpravodajku Lenku Kabrhelovou, dobrý večer.

Lenka KABRHELOVÁ:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Lenko, kde teď aktuálně je v Rusku situace nejhorší, kde zuří ony požáry nejvíc?

Lenka KABRHELOVÁ:
Ruská média uvádějí Moskevskou, Voroněžskou, Riazaňskou a Nížegorodskou oblast, tedy všechno je to vlastně evropská část Ruska. Celkem ty požáry mají pokrývat plochu asi 900 metrů čtverečních. V centrálním Rusku je těch ohnisek požárů 30, 14 z nich poblíž obydlených míst, ale ty údaje se mění každou chvíli s tím, jak se situace vyvíjí. Shořelo celkem přes 1000 domů, zvyšuje se také počet obětí. Teď už jich je neméně 23. Lidé opravu často čelí velice dramatickým situacím. Například vesnice Volga, tedy v Povolží, byla sežehnuta celá během pouhých 20 minut, shořelo tam 341 domů. Lidé přišli skutečně o vše, zachránili holý život. Jsou zcela napospas bez dokumentů, bez všeho.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pomáhá jim někdo? Mají možnost ukrýt se v nějakém provizorním ubytování, starají se o ně úřady?

Lenka KABRHELOVÁ:
Tak ruský premiér Vladimir Putin, který se vydal právě do Nížegorodské oblasti vlastně vyzval úřady, aby se okamžitě postaraly o lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou. V tuto chvíli jsou jich zhruba 2000. Tisíce dalších ale byly evakuovány. Úřady tedy by měli zajistit provizorní přístřeší. Dokonce Vladimir Putin apeloval i na spoluobčany, aby si pomáhali. Zároveň tedy během těch rozhovorů s lidmi, které například přinesla potom ruská televize, slíbil kompenzace jak postiženým, tak i tedy rodinám těch, kteří při požárech zemřeli. Mají se pohybovat minimálně od 200 000 rublů až po milion rublů. Slíbil také, že všechny ty zničené domy budou postaveny do konce roku. Slíbil 5 miliard rublů na okamžitou materiální pomoc, takže to je vlastně odpověď i na tu otázku, takže peníze na tu pomoc byly vyčleněny. Už předtím ruská vláda vyčlenila vlastně jenom na likvidaci, na samotnou likvidaci požáru 25 miliard rublů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já už jsem zmínila, že do boje s ohněm se zapojila taky ruská armáda. Daří se vojákům a hasičům dostávat alespoň trochu oheň pod kontrolu?

Lenka KABRHELOVÁ:
Tak jak jste zmínila, na pomoc byla povolána armáda, což vlastně svědčí o tom, že ty požáry se daří dostat pod kontrolu jenom ztěžka. Ony se skutečně šíří velice těžce. Přeskakují i velice rychle, přeskakují z místa na místo, k čemuž přispívá vítr, ale právě i ta přes měsíc trvající rekordní vedra, obrovská sucha. Rusko zažívá nejteplejší léto za posledních 130 let. Další věc je vlastně to, že ve velké části, co se týče těch obydlených částí, jde o vesnice nebo o zahrádkářské kolonie, kde jsou domky a chaty v drtivé většině ze dřeva. Ale ministerstvo pro mimořádné situace podle mnohých svědků tu situaci nezvládá, někteří lidé si stěžují, že na hlášení o požáru vlastně nikdo nereaguje. Hasiči nepřijíždějí, lidé často jsou nucení vzít to vše do svých rukou, bojují kyblíky s vodu, zahradními hadicemi. Mnozí blogeři na internetu se teď třeba stížnosti, obviňují úřady, že všechny síly soustředili na likvidaci těch lesních a rašelinových požáru tady, v okolí Moskvy, právě na účet ruských regionů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ty jsi právě v Moskvě, tam by měla být situace kritická hlavně kvůli smogu, který je velmi hustý. Způsobují to vedra, o kterých jsme už mluvili. Jak to tam vypadá v tuto chvíli?

Lenka KABRHELOVÁ:
Tak paradoxně teď tady právě kvůli tomu větru, který šíří tak rychle požáry, tady v samotné Moskvě se situace začíná zlepšovat. Ten vítr smog částečně rozfoukal. Po týdnu tady konečně přišel také déšť, respektive takový velice lehký deštík, na který tu všichni čekáme jako na spasení. Teď je tu pouze lehce přes 30 stupňů, což oproti těm 39 z posledních dnů je skutečně citelná úleva. Pokud ale ty požáry v moskevské oblasti zesílí a přiblíží se, je jenom otázka času, než se situace se smogem zase zhorší. Jinak tady byla skutečně na hraně. Podle expertů koncentrace škodlivin převyšovaly normy až 10krát. Varovali lidi, že vlastně dýchají během každých tří čtyř hodin ekvivalent dvou krabiček cigaret. Radili lidem nevycházet bez roušek, zůstávat uvnitř budov, prostě nechodit na otevřený prostor.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
To byla zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová. Do Moskvy přeju klidný večer.

Lenka KABRHELOVÁ:
Na slyšenou.

Poznámka Radka Kubička Jak je významné, že je Tomáš Pitr zadržen?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Zadržený Tomáš Pitr vzkazuje ze švýcarské vazby: " Moje zatčení je protiprávní". Prostřednictvím právníka tvrdí, že české úřady se pokoušejí dostat k citlivým informacím, které prý má k dispozici. Jak dlouho budou Švýcaři o podnikatelově vydání rozhodovat, zatím není jasné. Ani to, jestli Pitra do Česka nakonec pošlou. Tady by si měl odpykat 6 let za daňové podvody a nezákonné ovládnutí podniku Setuza. Jak významné tedy je, že se Tomáše Pitra podařilo zadržet? Ptá se ve své poznámce komentátor Českého rozhlasu 6, Radko Kubičko.

Radko KUBIČKO:
Podnikatel odsouzený za daňové úniky, který nenastoupil k výkonu trestu, byl zadržen ve Švýcarsku mezinárodním zatykačem. Stála by tato zpráva za hlavní titulky médií? Asi těžko. Jenže kolem Tomáše Pitra existuje spletitá síť kontaktů a podivných aktivit, že se nikdo nediví. Jenže víme, oč se tady vůbec hraje? Pitrova návratu do České republiky se prý mohou bát podnikatelé, mafiáni a taky politikové. Možná vlastní i bájný archiv zavražděného kmotra Mrázka. Ale Pitr tu snad vcelku v poklidu pobýval a přítomen byl i svému procesu. Uprchl až před výkonem trestu. A i ze zahraničí řídil prý své podnikání. Pokud by se ho měl tedy někdo bát, pak proč až po jeho zadržení ve Švýcarsku? Celé to na první pohled nedává moc smysl. Tím spíše, že naděje na Pitrovo vydání není velká, což přiznal i ministr spravedlnosti. Vzpomeňme na zadržení Tomáše Krejčíře v Africe, což oslavovala policie, média a ministr vnitra a v České republice dodnes není. Ano, to je ten, co uprchl policistům přímo při prohlídce svého domu, nikoli na druhé straně světa, ale v českých Černošicích a jehož případ zřejmě bude česká spravedlnost nucena řešit písemnou domluvou. Jsou ti lidé neviní a jen někomu vadí, jak rádi prohlašují, nebo je opravdu česká spravedlnost tak tragicky neschopná, že lépe její roli plní mnozí novináři, kterým nedělá potíže objevit místo úkrytu a rozkrýt některé aktivity? I média pak mají problém, jak vlastně tyto osoby pojmenovat. Buď jsou to totiž podnikatelé a je pouze v případě ztracených milionů o podnikatelské ztráty a riziko anebo jsou to zločinci, kteří připravili stát a důvěřivé společníky o podíly z majetku a zhusta i o život. Ale vše nasvědčuje spíše tomu, že postavy typu Pitra, Krejčíře, Mrázka a dalších stvořil systém úzkého propojení světa byznysu, politiky a organizovaného zločinu včetně zapojení státních orgánů. A to bude asi ta nejhorší zpráva. Z tohoto hlediska je vlastně jedno, kde osobně odsouzený Pitr právě je a jestli si půjde nakonec sednou za daňový únik. Je zřejmě jen kolečko v tom zrůdném mechanismu a symbolem kolapsu právního státu. A toho by se opravdu měli bát politikové, nejen ti, kteří mají máslo na hlavě, ale a to je nejdůležitější především občané takto fungujícího státu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Uzavírá komentátor Radko Kubičko, na řadě jsou zprávy.

Ozvěny dne krátké zprávy

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Radiožurnál, 18:30. Zprávy a Jana Veselovská. Řecká policie se střetla s protestujícím řidiči kamionů. Nedaleko severořeckého města Soluň se za použití obušků pokusila rozehnat demonstraci blokující místní rafinérii. Právě nedostatek benzínu a nafty je zatím nejvážnějším důsledkem pětidenní stávky dopravců. Zásoby ale začínají docházet také v obchodech s potravinami. Řecká vláda včera pohrozila řidičům zabavením licencí a uvězněním, pokud nezačnou znovu pracovat. Protesty ale zatím pokračují v neztenčené míře.

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Italská vláda Silvia Berluconiho ztrácí v parlamentu většinu. Z nejsilnější parlamentní strany se odštěpilo 33 poslanců. Bersluconi ale věří, že se mu podaří získat podporu poslanců ze středu politického spektra a vyhnout se tak předčasným volbám. Rebelové navíc slíbili,že vládu budou nadále podporovat v prosazování rozumného pravicového programu. K rozpadu vládní strany Lid svobody vedly ostré spory mezi premiérem a předsedou parlamentu G. Francem Finim, ten Berlusconiho obvinil z nemorálního chování a z nedemokratického vedení strany.

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Česko by se mělo přímo zapojit do nové protiraketové obrany, kterou plánují vybudovat Spojené státy. Na našem území chtějí Američané umístit centrum předběžného varování za několik milionů dolarů. Celý systém má nahradit původně plánovaný protiraketový deštník, na kterém se mělo Česko podílet radarem v Brdech. Premiér Petr Nečas Radiožurnálu řekl, že detaily nové dohody s Američany teď budou předmětem rozhovorů.

Petr NEČAS, premiér:
To, oč by se mělo jednat, je zařízení, které v sobě shromažďuje informace z různých typů senzorů a analyzuje je z hlediska včasné výstrahy použití například balistických raket proti spojencům v rámci Severoatlantické aliance. Toto zařízení by potom mělo být instalováno na našem území.

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Nestandardní kroky v době mezi střídáním Fischerovy a Nečasovy vlády se nevyhnuly ani ministerstvu pro místní rozvoj. Dva dny před nástupem ministra Kamila Jankovského, odvolal ředitel právního odboru ministerstva Martin Dušička všechny likvidátory z více než 20 firem, spadajících pod tento resort. Státní společnosti stále spravují několikamilionové majetky. Ten samý den pak ředitel vybral nové likvidátory. Někteří z nich už ale byli dříve kritizovaní za špatné hospodaření ve státních firmách. Nový ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský Radiožurnálu řekl, že podivné změny zarazil.

Kamil JANKOVSKÝ, ministr pro místní rozvoj:
Tím pádem prostě byl z funkce ředitele odboru odvolán, rovněž z funkce vedoucího oddělení a já v tuto chvíli ty nové likvidátory odvolávám a jmenuji ty původní likvidátory, kteří byli k datu 7.7.

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Šestý ročník festivalu České hrady dnes pokračuje čtvrtou dvoudenní zastávkou. Cílem putovního hudebního festivalu je tentokrát Rožmberk nad Vltavou. Zavedený a kvalitně obsazený festival nabízí špičky české a slovenské hudební scény.

Jitka BENEŠOVÁ:
Večer na hradě už počtvrté zahájí Katarína Knechtová. Rožmberk je prvním místem, kde letos vystoupí bratři Ebenové a s kytarou zazpívá Tomáš Klus.

Tomáš KLUS, zpěvák:
Já mám rád syrovou hudbu. Mám rád, když tam nejsou moc bohaté aranže, ale spíš ta hudba samotná, ta melodika a aranže okolo ní slouží tomu textu.

Jitka BENEŠOVÁ:
Po Tomášovi bude následovat vyhlášení nejlepší karnevalové masky. Druhý den návštěvníky čeká dvanáctihodinový festivalová maraton. Jitka Benešová, Radiožurnál.

Ozvěny dne přehled druhé části

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jestli v nejbližších hodinách plánujete cestu na jich k moři, obrňte se trpělivostí. Evropské dálnice čeká zatěžkávací zkouška. Zdravotní pojišťovny i někteří zástupci vládní koalice prosazují, aby lidé na léčbu úrazů, za které můžou sami, dopláceli ze svého. A do Prahy přicestovaly slavné babičky, které chtějí vylepšit svět. Taky o nich dnes budeme mluvit.

Nejvytíženější prázdninový víkend, hrozí nebývalé kolony

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jestli se chystáte k moři, cestu raději odložte na konec nadcházejícího víkendu, nebo vyražte až po něm. Na evropských dálnicích se totiž čekají nebývalé kolony kvůli tomu, že v některých zemích začínají prázdniny nebo celozávodní dovolené. Komplikace nastanou zřejmě především v Německu a v Rakousku na hlavním tahu to Itálie nebo Chorvatska. Vedoucího konzulárního jednatelství ve Splitu Pavla Bednáře jsem se zeptala, kde čeká na cestě k Jaderskému moři o tomto víkendu největší komplikace?

Pavel BEDNÁŘ, vedoucí konzulárního jednatelství, Split:
Největší komplikace, co se, pokud se týká pozemní dopravy turistů, čekají zejména na hraničních přechodech a potom následně na dálnicích na těch mýtných mýtnicích, kde se platí mýtné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Doporučil byste řidičům, kteří se i přes varování, že tento víkend může mít velmi velké dopravní komplikace, kteří se opravdu vydají k moři už teď, nějakou trasu? Máte nějaká doporučení?

Pavel BEDNÁŘ, vedoucí konzulárního jednatelství, Split:
My můžeme doporučit pouze cestu po dálnici, která je v zásadě nová, skvělá, nedoporučuji tu dálnici nějakým způsobem objíždět i přes ta rizika, že se někde teda člověk bude muset čekat na těch mýtnících nebo na té jediné mýtnici v zásadě. Tady je jediná mýtnice, která je za Záhřebem, kterou musí projet téměř všichni řidiči cestou na moře a cestou z moře. Existují objízdné trasy, ale tam jsou staré silnice, špatně průjezdné, špatně ošetřované a my doporučujeme pro turisty jedině cestu po dálnici.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Zkušenosti z minulého roku říkají, že někde dělali řidiči vyloženě chybu, že se vydávali špatnou cestou nebo cestou, která je zdržela?

Pavel BEDNÁŘ, vedoucí konzulárního jednatelství, Split:
Zkušenosti tak neříkají. Tady v minulým týdnu v tisku proběhly zprávy o možných alternativních cestách směrem k moři a ty výsledky byly takové, že ta dálnice je nejoptimálnější spojení, co se týká času, benzínu a tak dál, až na ty víkendové zácpy, které ty řidiče postihnout právě na těch mýtnících, popřípadě na hraničním přechodu se Slovinskem či Maďarskem.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
My v Česku narážíme často na ten problém, že se dálniční úseky a také některé úseky na rychlostních komunikacích často opravují, mění se ve staveniště, tam se doprava brzdní. Existuje takové riziko i v Chorvatsku, na některých místech?

Pavel BEDNÁŘ, vedoucí konzulárního jednatelství, Split:
Tak vzhledem k tomu, že ta dálnice je relativně nová a že pokud se opravuje, tak se opravuje mimo turistickou sezónu, tak já se domnívám, že v současné době by se nikde neměl český turista nebo žádný jiný turista motorizovaný na chorvatské dálnici setkat s nějakým plánovaným staveništěm.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je už nyní znát, že by doprava houstla? Že nadchází kritický víkend?

Pavel BEDNÁŘ, vedoucí konzulárního jednatelství, Split:
Už už není. Nevím, jestli nadchází úplně kritický víkend, ale nadchází podle mě klasický víkend letní víkend. A už na zprávách se silnic je vidět, že právě na té mýtnici před Záhřebem nebo za Záhřebem respektive, podle toho, z kterého směru se jede, se tvoří kolony aut. Navíc v kontinentální části Chorvatska prší. Ten déšť by se měl přes sobotu možná rozšířit i na celé Chorvatsko, takže i to dopravu zpomaluje a činí víceméně nebezpečnějsí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říkáte, že to je klasický letní víkend v době těchto letních víkendů, kdy je doba nejkritičtější, kdy je ta doprava nejhustší?

Pavel BEDNÁŘ, vedoucí konzulárního jednatelství, Split:
Nejhustší doba je všeobecně v sobotu oběma směry, kdy se ty turistické skupiny nebo turnusy mění tam a zpátky a i v neděli na večer, kdy se vracejí domů kontinentální nebo záhřebští Chorvaté, kteří jezdí na víkend k moři.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Mělo by cenu odložit cestu až na pondělí?

Pavel BEDNÁŘ, vedoucí konzulárního jednatelství, Split:
Tak to musí každý zvážit sám. Možná, že v těch nočních hodinách je ten provoz méně hustý než v denních hodinách. Zase pro české turisty možná větším rizikem jet na noc, protože potom k ránu už ta únava je přeci jenom větší a vzniká tady nebezpečí mikrospánku, z čehož jsou pak ty nekritičtější dopravní nehody.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Doporučuje vedoucí konzulárního jednatelství ve Splitu, Pavel Bednář.

Nehoda není náhoda budeme platit za vlastní nešikovnost?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Nehoda není náhoda a proto by lidé měli platit za léčbu, kterou si vyžádá nějaký úraz. Ať už ho zavinil třeba alkohol, neopatrnost nebo obyčejná nešikovnost. Tento nápad prosazují zdravotní pojišťovny a taky někteří experty vládní koalice. Třeba budoucí první náměstek ministra zdravotnictví z TOP 09, Ladislav Pavelka. Hlouběji do kapsy by podle něj mohli sáhnout třeba horolezci nebo motorkáři. Co si myslíte o tomto návrhu? Nebo máte nějaký dotaz? Pište nám, buď emailem na adresu ozvenydne@rozhlas.cz nebo smskou ve tvaru OD mezera a váš text na číslo 90 777 04. Diskutovat budou víceprezident Svazu zdravotních pojišťoven a ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček, dobrý večer.

Jaromír GAJDÁČEK, /TOP 09/, víceprezident Svazu zdravotních pojišťoven, ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ve spojení bych měla být taky s předsedou Sněmovního zdravotního výboru Borisem Šťastným z ODS, dobrý večer. Ne, v tuto chvíli se o spojení teprve snažíme, takže pane víceprezidente, řekněte, co přesně navrhují zdravotní pojišťovny? V jakých případech by pacienti mohli platit podle vašeho názoru ze svého za léčbu?

Jaromír GAJDÁČEK, /TOP 09/, víceprezident Svazu zdravotních pojišťoven, ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra:
Tak já bych nejdříve chtěl říct, že zdravotní pojišťovny už druhým rokem hospodaří deficitně, protože výběr pojistného je významně nižší, než byl v minulých letech a také nárůst úhrad zdravotní péče zdravotnickým zařízením chceme zachovat. To znamená, to je hlavní příčina, proč hledáme další zdroje peněz do systému veřejného zdravotního pojištění a zrovna ta úrazovost je věc, která je jasně ohraničitelná, jasně definovatelná a také vymahatelná.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tady byste tedy ty prostředky mohli získat, myslíte?

Jaromír GAJDÁČEK, /TOP 09/, víceprezident Svazu zdravotních pojišťoven, ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra:
Ano, samozřejmě, nejsou to rozhodující prostředky, ale je to také o tom, že lidé by měli trošinku zodpovědněji přistupovat ke svému zdraví. My jsme už si to v minulých letech odzkoušeli na dopravních nehodách, kdy máme dohodu s Policií České republiky, která nám hlásí zaviněné úrazy při dopravních nehodách. To znamená, když někdo se dostane do dopravní nehody a někdo jiný zaviní ten úraz, tak my už několik let využíváme tyto finanční prostředky a vymáháme vlastně od toho viníka dopravní nehody peníze.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jste úspěšní v těchto případech?

Jaromír GAJDÁČEK, /TOP 09/, víceprezident Svazu zdravotních pojišťoven, ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra:
Jsme úspěšní, samozřejmě komerční pojišťovny se snaží co nejvíce tu pojistnou událost nějakým způsobem snížit nebo to plnění snížit. Ale ta jednání probíhají a má to svůj řád a není s tím žádný problém. Znovu upozorňuji, že to samozřejmě nejsou rozhodující prostředky v tom více než 200 miliardovém rozpočtu českého zdravotnictví. Nicméně my chceme občany a potenciální pacienty do té hry nějakým způsobem vtáhnout.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Abychom nezamluvili tu první otázku. V jakých případech byste chtěli tedy pacienty vtáhnout do hry? Kdy už by měli být, jak vy říkáte, zodpovědní za to, jak se chovají, co dělají a případně si i připlácet za zdravotní péči?

Jaromír GAJDÁČEK, /TOP 09/, víceprezident Svazu zdravotních pojišťoven, ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra:
Tak chtěli bychom začít určitě tím, že víme, že někdo provozuje rizikové sporty a že si poláme ruce a nohy několikrát ročně a pak je v nemocnici dávají dohromady. A já tvrdím jednu věc, že systém veřejného zdravotního pojištění v České republice je založen na solidaritě zdravých s nemocnými, nikoliv zodpovědných s hazardéry. Takže bych začal určitě tady u těchto sportů a dovedu si představit, že ta pojistka, bude to dělat samozřejmě komerční pojišťovna, se kterou my pak budeme tu záležitost řešit a dovedu si představit, že ta pojistka bude odviset od toho, jak často ten člověk úraz bude mít.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Že by se mohla plynule zvyšovat podle vás. Oni by, měl by si komerčně připojistit podle toho, co vy si myslíte a co navrhujete každý, ale ten, kdo by se choval rizikově, by potom platil podle vás víc?

Jaromír GAJDÁČEK, /TOP 09/, víceprezident Svazu zdravotních pojišťoven, ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra:
Ano, platil by víc a naopak ten, který by žádné úrazy neměl, tak ta pojistka by mohla jít třeba tak, jak to máme u pojištění automobilu, třeba až na 50%.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Přeci jen ale je tady sporná věc. Řekněte mi, je možné vůbec odhadnout, jestli člověk si způsobil úraz sám, jestli to třeba nebylo, jak už jsem řekla, jenom nešikovnost nebo nešťastná náhoda?

Jaromír GAJDÁČEK, /TOP 09/, víceprezident Svazu zdravotních pojišťoven, ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra:
Je to otázka plnění. Já si myslím, že právě otázka plnění stejně tak, jako když vám vytopí byt sousedi nahoře, tak se vždycky ta pojišťovna to řeší. Je to normálně klasická pojistná událost, která ta pojišťovna nese určité riziko a je to normální klasické komerční připojištění, takže já v tom žádný problém nevidím.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Mě třeba zaujala jedna věc, že podle některých návrhů by mezi rizikové skupiny, řekněme, měli patřit motorkáři, ale proč ne řidiči osobních automobilů? Někdy se chovají doslova jako neřízené střely. Docela právem jsou nazývání piráty silnic někteří z nich.

Jaromír GAJDÁČEK, /TOP 09/, víceprezident Svazu zdravotních pojišťoven, ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra:
Ano, ale taky v současné době, když bourá řidič autem vícekrát, tak taky má tu pojistku vyšší. Já bych určitě neházel do pytle, do stejného pytle všechny motorkáře, protože je spousta zodpovědných lidí, kteří jezdí kvůli rekreaci, ale jsou taky lidé, kteří prostě ohrožují ostatní. A i v tom případě může zavinit tento úraz, je to skutečně oblast k diskuzi. My nemáme úplně ještě přesně vydefinováno, jak by to mělo vypadat, ale je to jedna z mnoha věcí, za které by stálo bojovat, nebo stálo by za to, o tom diskutovat. Tak, abychom skutečně do toho zdravotnictví přinesli další peníze a hlavně proto, aby lidé, kteří onemocní závažnou nemocí, aby na léčbu nemuseli čekat a aby nebyli ohroženi třeba nedostupností péče. Protože skutečně ta situace ve financování zdravotnictví není příznivá.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale je tady jedna věc, na kterou upozorňují kritici návrhu, o kterém mluvíme a to ta, že, jak už jste se zmínil u dopravních například u dopravních nehod, vy máte možnost vymáhat zpět po viníkovi havárie nebo té nehody náklady na léčení, ale údajně pojišťovny to někdy nedělají nebo nejsou důsledné, protože je to složitý proces. Často to stojí víc peněz než to, co se podaří vymoci nazpátek. Neulehčujete si tímto způsobem, nebo nechtěli byste si jen ulehčit práci? Že třeba zákon už teď vám umožńuje získávat peníze zpátky, ale jeho změna by vám hrála ve prospěch už jenom proto, že by vás to stálo míň úsilí?

Jaromír GAJDÁČEK, /TOP 09/, víceprezident Svazu zdravotních pojišťoven, ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra:
Tam o to úsilí nejde. Tam jde spíš o to, že skutečně jestli je někde pohledávka řádově třeba v tisíci korunách a je ten proces skutečně velmi složitý, tak investice, které se do toho vloží, tak samozřejmě převyšují ty náklady, ty náklady převyšují tu vymáhanou částku. Čili je to případ od případu. Já bych v žádném případě nechtěl, aby to bylo chápáno, že si chceme cokoliv ulehčovat. My chceme jenom získat další zdroj peněz a toto je jenom jeden z mnoha návrhů, které máme.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ještě jedna věc. Ta by možná zajímala část populace. Ať už tu, která má cigarety ráda nebo která je vyloženě nesnáší. Co kuřáci, měli by si podle vás doplácet víc?

Jaromír GAJDÁČEK, /TOP 09/, víceprezident Svazu zdravotních pojišťoven, ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra:
Ono je to trošku jiná kategorie než úrazovost. Je to taky samozřejmě alkoholismus, ale je to taky nadměrné požívání tučných výrobků potravinových nebo s vyšším obsahem cukru a podobně. Například v Dánsku udělali takovou věc v minulých letech, že zvýšili spotřební daň u výrobků, které mají větší obsah cukru nad nějaký stanovený limit a tyto peníze, které se vyberou navíc, tak jdou nějakou oklikou do zdravotnictví. A tohleto si já taky dovedu představit. Že by se zvýšila spotřební daň u těchto výrobků například o 1% a tím by se navýšil příjem státního rozpočtu a přesně tyto peníze takto vydefinované, by šly zpátky do zdravotnictví.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Domnívá se víceprezident Svazu zdravotních pojišťoven a ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček, díky, že jste si udělal čas. Na shledanou.

Jaromír GAJDÁČEK, /TOP 09/, víceprezident Svazu zdravotních pojišťoven, ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra:
Já vám děkuji a pěkný večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dalším hostem v této původně plánované diskuzi měl být i předseda Sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný z ODS. Přesto, že přislíbil svou účast, v tuto chvíli nezvedá telefon.

Česká koruna v posledních dnech rychle posiluje oproti euru i dolaru

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Česká koruna v posledních dnech a týdnech rychle posiluje oproti euru i dolaru. Vůči evropské měně se za poslední měsíc zhodnotila o skoro 4%. Pokud si teď vyměníte na dovolenou třeba 200 eur, zaplatíte za ně oproti konci června o 250 korun míň.

Tomáš MEDEK:
Česká měna se už třetí den drží pod hranicí 25 korun za euro. Na silnější hodnoty koruně pomohl zvýšený zájem zahraničních investorů o středoevropský region a také příznivý vývoj průmyslu v Německu, kam směřuje většina českého exportu.

Tomáš VLK, analytik, Patria Finance a.s.:
V posledních týdnech přišlo několik zpráv, které tu perspektivu koruny v očích investorů určitě zlepšili a koruna si vedla i lépe než okolní měny. Z domácí scény tam je pro korunu plus, že současná vláda nadále tlačí na rozpočtové úspory a tento program už se projevil i v hodnocení ratingových agentur. Nedávno jsme slyšeli například agenturu Moody´s, která upozornila, že by se Česká republika mohla dočkat i lepšího ratingu.

Tomáš MEDEK:
Říká analytik Patria Finance, Tomáš Vlk. S výměnou peněz na dovolenou podle něj není nutné spěchat.

Tomáš VLK, analytik, Patria Finance a.s.:
Myslím si, že ten současný kurz už je relativně výhodný ke směně valut, ale v příštích týdnech zde vidím prostor možná pro nějaké další posílení koruny. Jak výrazné bude, to těžko říct.

Tomáš MEDEK:
Ekonomka Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance očekává, že koruna bude směřovat vzhůru v dalších měsících.

Markéta ŠICHTAŘOVÁ, ekonomka, Next Finance s.r.o.:
Já jsem přesvědčená, že do konce roku se bez potíží kurz přiblíží minimálně k 24 korunám za 1 euro.

Tomáš MEDEK:
Exportérům zatím silnější kurz koruny problémy nedělá. Tomáš Vlk také neočekává, že by rychlé zpevnění české měny přineslo reakci ze strany Centrální banky, i když je kurz silnější oproti její prognóze.

Tomáš VLK, analytik, Patria Finance a.s.:
Ten rozdíl, myslím, není takový, aby vyvolal nějakou silnější reakci, ať už na straně snížení úrokových sazeb nebo dokonce intervence. Ale je možné, že přijde nějaké, řekněme, lehčí slovní varování o tom, že Centrální banka vidí zde třeba riziko toho, že pokud by dál posiloval, že by to pro výhled inflace i pro ekonomiku nemuselo být dobré.

Tomáš MEDEK:
Tomáš Medek, Radiožurnál.

13 domorodých Babiček v Praze

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Šestý rok už cestuje po světě cestuje 13 domorodých žen. Říkají si Babičky a pocházejí z různých částí zeměkoule, od indiánské severní Ameriky, Afriky, Tibetu, Nepálu až po Amazonský prales. Léčí a modlí se, aby, jak říkají, pomohly změnit svět k lepšímu. A zítra bude možné setkat se s nimi i v Praze. Konkrétně v Betlémské kapli, kde představí nový film nazvaný Pro příštích sedm generací.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
13 žen, o kterých pojednává film Pro příštích sedm generací, jsou babičkami z různých míst, kultur a tradic. Všechny jsou ale autoritami svých komunit, duchovními vůdkyněmi nebo léčitelkami. Když se poprvé v roce 2004 na popud americké terapeutky a učitelky Jyoti Prevatt setkaly, zjistily, že je načase udělat něco se současnou moderní civilizací.

Jyoti PREVATT, organizátorka mezinárodní rady 13 domorodých babiček:
Je potřeba zatřást světem. Musíme se probudit. Svět jistě všechny katastrofy přežije, ale co my? Když něco neuděláme, můžeme být dalším vyhynulým druhem na Zemi. Všechny máme vnoučata a chceme, aby mohly chodit po této planetě a žít kvalitní život. To je to, co nás žene dál, naše děti.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
Říká Jyoti, organizátorka mezinárodní rady 13 domorodých babiček. Doplnit jí chce ale hned mayská vědma a léčitelka z Nikaraguy, babička Flordemayo.

Mayská babička FLORDEMAYO, vědma, léčitelka, Nikaragua:
Největší problém je ve světe komunikace. Jak máme najít cestu k srdcím všech, které navštěvujeme? Cestujeme po světě a snažíme se nejen představovat nejen naši jednotnou skupinu, ale tuhle jednotu chceme také přinést celému světu. Spojit všechny, to je náš cíl a samozřejmě se také rozdělit o znalosti a zkušenosti.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
Flordemayo určitě ví, o čem mluví. Jako prezidentka konference domorodých amerických národů a ředitelka institutu tradiční medicíny má zkušenosti na rozdávání. Nejen o léčivých rostlinách celého světa, které sbírá a pěstuje. Stranou nechce zůstat ani nejstarší z babiček, Agnes. Vůdkyně indiánského kmene Talelmů Sileců, žijícího na území amerického státu Oregon. Ta na mě chrlí své poselství. Nemohu od ní ale odtrhnout oči, jení potetovaná vrásčitá tvář se při řeči stává skoro magickou.

Agnes PILGRIM, vůdkyně kmene Talelmů Sileců:
Nevím, zda si všichni uvědomujete, že jste děti vody, narozeni z vody. Po prvních 9 měsíců jste vyrůstali ve vodě v matčině těle, vodu potřebujete k životu, je pro vás klíčovou věcí. Chraňte ji proto a opatrujte. Myslím si totiž, že nás ještě v budoucnosti čeká boj o vodu.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
Vzkazy starých žen se různí, všechny jsou ale postaveny harmonii a provázanosti člověka s přírodou a jak dodává Jyoti.

Jyoti PREVATT, organizátorka mezinárodní rady 13 domorodých babiček:
Přijdeteli se podívat na náš film, vtáhne vás do naší poutě. Můžete pak s námi, Babičkami, cestovat a zjistit, co nás nejvíc zajímá, co chceme změnit, ale hlavně vám můžeme najít odpověď na otázky, které pro vás stále zůstávají nezodpovězené.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
Kdyby vás stařenky svou moudrostí neoslovily, jistě zaujmou alespoň jejich neskutečné osudy a životní příběhy. Osoby to jsou neskutečně charismatické, které nenechali chladným ani samotného tibetského duchovního vůdce Dalajlamu. Ten po setkání s nimi prohlásil: " Nebýt mnichem, jistě bych byl dědečkem". Kateřina Procházková, Radiožurnál.

Akce Respekt v Kladrubech se věnuje tragické situaci na silnicích

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Letošní léto je co do počtu úmrtí na silnicích velmi tragické. Mezi oběťmi jsou často motorkáři. I proto je otázka respektu mezi motoristy víc než aktuální. Snaží se o něj akce příznačně nazvaná právě Respekt, která tuto sobotu zve zájemce do areálu Rehabilitačního ústavu Kladruby.

Nikola BOJČEV:
Přímá zkušenost, to je největší zbraň proti bezohlednosti na silnicích. Shodují se na tom odborníci a i proto se akce Respekt neúčastní jen zdraví motorkáři a řidiči aut, potvrdil organizátor Lumír Kovář.

Lumír KOVÁŘ, organizátor akce Respekt:
No určitým způsobem už ten respekt vzbuzují účastníci toho srazu, kterými jsou naši pacienti, ať už současní nebo bývalí, spousta je jich na vozíčku nebo prostě je na nich vidět následek toho úrazu, kterej se jim stal v autě nebo na motocyklu, takže ty zdraví motorkáři, kteří přijedou, tak můžou na vlastní oči vidět, jak to může špatně skončit.

Nikola BOJČEV:
Tváří letošního ročníku je jezdec mistrovství světa silničních motocyklů Lukáš Šembera, který se zotavoval po těžké nehodě právě v Kladrubech. V rámci programu ukáže své umění a dívat se bude i motocyklista Radek Skalický, tvář loňského ročníku a člověk, který si dodnes nese následky z nehody.

Radek SKALICKÝ, motocyklista:
21.července, teď to byly tři roky, jsem jel na motorce po hlavní, paní mi nedala přednost. Čelně jsem naboural do auta a po dvou měsících v nemocnici zjistili, že mám poškozený nervy pro pravou ruku, tak mi jí museli uříznout.

Nikola BOJČEV:
Radek Skalický na motorky nezanevřel, naopak. Jezdil hned po nehodě. Uvědomil si ale, že je třeba změnit chování na silnicích a proto se akcí typu Respekt účastní a předává své zkušenosti dál.

motocyklista:
Taky si myslím, že by tam neměli jezdit jenom motorkáři třeba, ale i se přijít podívat i lidi, co jezdí autama, aby viděli, jak ty motorkáři potom dopadaj, jo, protože spousta aut zaviní tu nehodu na tý motorce a když pak někdo vidí, motorkář upad, hele, zase motorkář jo, se říká, ale ve většině případů za to může vlastně to auto.

Nikola BOJČEV:
Handicapovaní zájemci nemusejí zoufat. Spoluorganizátor akce, obecně prospěšná společnost Societa, zajišťuje dopravu do Kladrub. Je ale třeba se přihlásit předem, upozorňuje zástupce Society, Jakub Volák.

Jakub VOLÁK, zástupce obecně prospěšné společnosti Societa:
Ten odvoz je samozřejmě bezplatný, takže všichni, kdo mají zájem, mohou skrze naše webové stránky, kde najdou i příslušný kontakt nám zavolat nebo napsat mail a my je tam rádi odvezeme.

Nikola BOJČEV:
Akce Respekt začíná v 10 hodin dopoledne. Kromě vystoupení motocyklisty Lukáše Šembery zahraje třeba David Koller s Kollerbandem, diváci uvidí taky kaskaderskou show nebo exhibici čtyřkolek. Nikola Bojčev, Radiožurnál.


autoři: ves , jve
Spustit audio

Více z pořadu