Ozvěny dne 30. března 2007

30. březen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Správa svatovítské katedrály

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dobrý večer, u Ozvěn dne vás vítá Tereza Tomášková. Zástupci římskokatolické církve a Kanceláře prezidenta republiky se dohodli na společné správě svatovítské katedrály. Smír a oboustranná dohoda ukončily vleklé spory, komu chrám na Pražském hradě patří a kdo ho má spravovat. Pokračuje redaktorka Michaela Vetešková.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Diskuse o tom, komu katedrála patří a kdo by se o ní měl starat, se vedou skoro patnáct let. I když Nejvyšší soud s konečnou platností rozhodl, že patří státu, stejně jako padesát let předtím, mezi laiky i odbornou veřejností nepanuje jasný názor.

osoba:
Asi určitě státu.

osoba:
Asi církvi.

osoba:
Je to svatostánek, takže proč státu. No, církvi.

osoba:
No, já spíš myslím, že církvi, protože jim to patřilo vždycky.

osoba:
Státu.

osoba:
Tak je to státní památka.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Jasno je ale v otázkách správy svatovítské katedrály. Ta bude společná, a to vítá historik Dušan Třeštík, který říká, že je to jediné možné řešení.

Dušan TŘEŠTÍK, historik:
Já to říkám už od začátku toho sporu. Církevní vlastnictví nespadá pod občanský zákoník a není souditelné normálním občanským soudem. Toto je řešení jediné rozumné a zaplať Pán Bůh za ně.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Mluvčí prezidenta České republiky Petr Hájek potvrzuje, že katedrálu stát převezme šestnáctého dubna.

Petr HÁJEK, mluvčí prezidenta České republiky:
A vstupné se přestane vybírat dubna pátého.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Zruší také zpoplatněný vstup, který tam zavedli zástupci církve v době, kdy jí soud nižší instance katedrálu přiřkl, a to bylo loni na dobu pěti měsíců.

Prohlášení konkurzu na majetek Agrobanky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Prohlášení konkurzu na majetek Agrobanky je zřejmě nevyhnutelné. Vyplývá to z usnesení dnešní mimořádné valné hromady Agrobanky. Podle dozorčí rady i likvidátora je Agrobanka předlužená, a pokud se bude podání návrhu na konkurz oddalovat, hrozí likvidátorovi trestní postih. Podle některých odhadů by se mohlo stát, že do konkurzní podstaty bude zahrnuta i část GE Money Bank. Tento finanční ústav totiž koupil část Agrobanky. Jak ale dodává redaktorka Jitka Hanžlová, soudy zatím transakci nezapsaly do obchodního rejstříku.

Jitka HANŽLOVÁ:
Problémy se táhnou od roku 1996. Tehdy byla na Agrobanku, ovládanou Motoinvestem, uvalena nucená správa. Česká národní banka za guvernéra Tošovského pak v roce devadesát osm prodala zdravou část koncernu GE, a to za tři sta osmdesát milionů korun. Do nově vzniklého bankovního domu vložila centrální banka dvacet miliard korun. Nezdravá část Agrobanky pak zůstala akcionářům kolem Motoinvestu. Ti kupní smlouvu o prodeji zdravé části americkému koncernu GE napadli žalobou u soudu. Proto do dnešního dne nebyl prodej zdravé části banky zapsán do obchodního rejstříku. Z toho vychází spekulace, že po současném prohlášení konkurzu by se do konkurzní podstaty mohla dostat i část GE Money Bank. To ale označuje viceguvernér centrální banky Miroslav Singer za nereálné.

Miroslav SINGER, viceguvernér České národní banky:
Já si neumím představit, jak by mohla GE Money Bank skončit v konkurzní podstatě. Prostě naším názorem je, že se tak nestane. Za druhé musíme říct, a my jsme to řekli už minulý týden, že v souvislosti s potenciálním konkurzem Agrobanky nejsou žádným způsobem ohroženy vklady žádných vkladatelů, ani zájmy klientů jakékoliv banky, tedy ani GE Money Bank.

Jitka HANŽLOVÁ:
Podle dostupných informací se akcionáři Agrobanky snaží mimosoudně dohodnout s GE. Chtěli by získat osm set padesát milionů korun. K dohodě ale zatím nedošlo.

Plavební kanál v Přelouči nebude

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Plavební kanál na Labi se v Přelouči stavět nebude. Ministr životního prostředí Martin Bursík neudělil stavbě výjimku z ochranných podmínek kriticky a silně ohrožených druhů. Projekt už jednu výjimku dostal, ale ekologické organizace se proti rozhodnutí Bursíkova předchůdce Libora Ambrozka odvolaly a soud jim dal zapravdu. Více informací má redaktorka Věra Masopustová.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Stavba vodního stupně Přelouč není opodstatněná a měla by zásadní dopady na víc než dvě desítky vzácných živočichů a rostlin. To je hlavní důvod, proč Martin Bursík neschválil výjimku z ochranných podmínek kriticky a silně ohrožených druhů pro stavbu kanálu. A není jediný.

Martin BURSÍK, ministr životního prostředí /SZ/:
K tomu rozhodnutí nás mimo jiné jako vedlejší argument vedla starost o to, že ten další krok v pořadí by byla žádost o výstavby plavebního stupně Děčín, kde podle těch stávajících analýz a expertíz, které máme k dispozici, ten zásah by byl ještě významnější, nežli tady na té úrovni v Přelouči.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Ministerstvo životního prostředí nepřesvědčil ani argument o ekologických aspektech lodní dopravy a ekonomickém rozvoji Pardubického kraje. Naopak. Podle analýz, které si nechal resort zpracovat, má na hranici s Německem, kam lodě po Labi směřují, volné kapacity železniční doprava. Ministerstvo dopravy, jak potvrdil Jan Cieslar z jeho tiskového odboru, rozhodnutí kolegů ze životního prostředí respektuje.

Jan CIESLAR, tiskový odbor ministerstva dopravy:
V uzavřených smlouvách bylo s touto alternativou počítáno v doložkách o vyšší moci a stát tedy o žádné peníze nepřijde. Dobrou zprávou pro obyvatele Pardubického kraje je skutečnost, že finanční částka určená pro tuto stavbu bude přesměrována na jinou investici do dopravní infrastruktury v rámci Pardubického kraje.

Kufřík s výbušným systémem na brněnském magistrátu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pracovníci brněnského magistrátu našli v budově na Malinovského náměstí kufřík, pravděpodobně s výbušným systémem. Přesný obsah teď zjišťují pyrotechnici. Policie kvůli nálezu odklonila dopravu a evakuovala celou budovu. Situaci sledovala redaktorka Vlasta Gajdošíková.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Evakuace čtyř set úředníků trvala pouhých deset minut. Mimo budovu strávili dvě hodiny.

osoba:
Řekli nám, ať odejdeme, že je tam asi bomba.

osoba:
Jdem dom teda.

osoba:
Od toho jsou vaši nadřízení, aby vás svolali zpátky a ...

osoba:
Zatím tem nemáme chodit?

osoba:
My předáme zprávu vašim nadřízeným, kteří si vás jako vaše ovečky zavolají tam, kam potřebují.

osoba:
My jsme se právě vrátili a těšíme se do práce, celý tady živnostenský úřad.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Kufřík ležel ve ztrátách a nálezech možná i několik dní, uvedl náměstek brněnského policejního ředitele Karel Pospíšil.

Karel POSPÍŠIL, náměstek brněnského policejního ředitele:
Do jaké míry by tento předmět byl schopen někoho ohrozit nebo opravdu zda by byl nějaký funkční, to bude předmětem dalšího šetření. Vždycky, když je nástražný výbušný systém v podezření, tak se musí jednat tak, jako by byl účinný. Proto tady ta evakuace, proto ta opatření. Ale v současné době ta rizika jako taková byla veškerá vyloučena. Následně již probíhá tedy šetření, kde se tady ten kufřík samozřejmě vzal v této budově.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Jestli kufřík skutečně obsahoval funkční výbušninu, to budou policisté vědět během několika dní.

Zapomenutá věta by mohla pěstitele připravit o slivovici

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Jedna zapomenutá věta by mohla domácí pěstitele švestek připravit o slivovici. Alkohol vypálený z přebytků tohoto ovoce by musel změnit jméno. Věta se ztratila z nařízení Evropské unie o alkoholických nápojích. Likérky, které do destilátů ze švestek přidávají líh, by ale název slivovice mohly dál používat. Čeští politici se snaží chybu napravit. Jak ale říká redaktorka Blanka Číhalová, nebude to jednoduché.

Blanka ČÍHALOVÁ:
V pěstitelských pálenicích se nemluví o ničem jiném.

Josef RŮŽIČKA, majitel pálenice v Krnčicích:
Dost nadávají, říkají, jak vlastně ... jak to nakonec se bude jmenovat.

Blanka ČÍHALOVÁ:
Řekl majitel pálenice v Krnčicích Josef Růžička. Dodal, že už tak je to nefér, že ve velkém vyráběná pálenka s přídavkem lihu se jmenuje slivovice, stejně jako ta vyrobená čistě jenom ze švestek.

Josef RŮŽIČKA, majitel pálenice v Krnčicích:
Když je slivovice, tak musí bejt ředěná pouze prostě tou vodou a ničím jiným. A ne, že je tam přídavek lihu, to je prostě klasika v prodejnách.

Blanka ČÍHALOVÁ:
Pro konzumenty je důležitý obsah.

osoba:
To je jedno, jak se tomu říká.

osoba:
Chutná mi samozřejmě.

osoba:
Tak já si v zásadě myslím, že se jedná o obsah alkoholu v tomto nápoji.

Blanka ČÍHALOVÁ:
Klíčová věta vypadla při přepisování definice z přílohy do hlavní části nařízení Evropské unie o alkoholických nápojích.

Jan BŘEZINA, lidovecký europoslanec:
Chybí tam v podstatě a pro nás paradoxně konstatování, že se slivovicí může označovat i slivovice pálená jenom z ovocného destilátu, to znamená ta pravá slivovice.

Blanka ČÍHALOVÁ:
Uvedl lidovecký europoslanec Jan Březina. Není vyloučeno ani úmyslné vynechání důležité věty o slivovici.

Jan BŘEZINA, lidovecký europoslanec:
Existuje i názor, že to bylo záměrné.

Blanka ČÍHALOVÁ:
Europoslanec Březina vyjednává se zpravodajem dokumentu, aby tam chybějící větu doplnili. Ovšem jak mi řekl, už trochu ztratil na optimismu, protože se dozvěděl, že problém je složitý. Je už hodně daleko a bude potřeba nejenom spolupráce Evropského parlamentu, ale také Rady a Komise. Ministr zemědělství Petr Gandalovič doufá, že Česko o slivovici nepřijde.

Petr GANDALOVIČ, ministr zemědělství /ODS/:
Chci věřit, že to je nedopatření a že to nebylo způsobeno nějakým tlakem nějakých lobbyistických kruhů.

Růst platů zaměstnanců Škody Auto

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Odboráři a vedení mladoboleslavské Škody Auto se nedohodli na dalším růstu platů. Automobilce tak hrozí, že odbory vyhlásí hodinovou stávku v každé ze tří směn. Vyjednávání o mzdách bude pokračovat v pondělí.

Odvolání ředitele Národního parku Šumava

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministr životního prostředí Martin Bursík odvolal ředitele Národního parku Šumava. Aloise Pavlíčka nahradí jeho náměstek František Krejčí. Ministr Bursík si od nového vedení slibuje hlavně posílení spolupráce národního parku s obcemi.

Zelení mají pohrozit odchodem z vlády

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sociální demokraté vyzvali Stranu zelených, aby kvůli aféře vicepremiéra Jiřího Čunka a hrubému chování premiéra Mirka Topolánka pohrozila odchodem z vlády. Zelení říkají, že jako autonomní politická strana nebudou poslouchat apely ČSSD.

Zadržení britští námořníci

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Už týden zadržují íránské úřady patnáct britských námořníků. Íránská televize dnes celou aféru ještě vyostřila, když zveřejnila další reportáž, ve které se jeden z námořníků přiznává k tomu, že britské plavidlo nevplulo do íránských teritoriálních vod náhodou. Podrobnosti od zpravodaje Českého rozhlasu na Blízkém východě Jaromíra Janeva.

Jaromír JANEV:
Jeden z námořníků podle překladu íránské televize AlAlam dokonce říká, že narušení teritoriálních vod se odehrávalo každý den. V pořadí už druhé reportáži byly i záběry z místa, které měly dokázat, že šlo o íránské teritoriální vody, ale podle britského vojenského námořnictva, které má prý důkazy v podobě satelitních map, byla loď s vojenskými námořníky hluboko ve výsostných vodách Iráku. Mělo to být jedna celá šest desetin námořní míle. Zprostředkovat jednání o propuštění námořníků se v telefonickém rozhovoru s íránským prezidentem Ahmadínežádem snažil i turecký premiér Erdogan. Podle všeho se ale zdá, že Írán si námořníky ponechá jako reakci na americká a britská námořní cvičení v blízkosti jeho břehů a také pro případnou výměnu za pět pracovníků připravovaného íránského konzulátu v severoiráckém Erbílu, které zadrželi američtí vojáci loni v prosinci.

Vladimir Putin si možná prodlouží své vládnutí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ruský prezident Vladimir Putin si možná bude moci prodloužit své vládnutí. Prokremelští politici totiž zahájili kroky, které by mu umožnily zůstat v čele státu i po březnu 2008. Šéf horní komory parlamentu Sergej Mironov navrhl prodloužení funkčního období hlavy státu ze čtyř na pět až sedm let. Chce také zrušit část ruské ústavy, která znemožňuje zastávat prezidentský úřad více než dvakrát po sobě. Vladimir Putin v minulosti několikrát zopakoval, že ústavu neporuší a kandidovat už nebude. Svůj vliv na dění v Rusku si ale chce zachovat.

Platnost nového lustračního zákona v Polsku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Polští vědci a rektoři žádají prezidenta, aby pozastavil platnost nového lustračního zákona, dokud o něm nerozhodne Ústavní soud. Prezident Lech Kaczynski se chce s rektory sejít v druhé polovině dubna. Více už varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN:
Polští vědci a vysokoškolští učitelé nejsou proti lustracím jako takovým. Současná podoba zákona ale podle jejich názoru porušuje ústavní právo na svobodu vědecké činnosti a zveřejňování jejich výsledků. Podle zákona totiž lustrační podvodník nebo ten, kdo prohlášení nepředloží, nesmí deset let vykonávat svou profesi. Vědci se tak přidali k části novinářů a právníků, kteří upozorňují na nesmyslné důsledky novely. Lustrační prohlášení totiž musí předložit jak politický komentátor, tak přispěvovatel do časopisu o kutilství. Zákon se týká i cizinců. Slavný britský historik Norman Davis, který do polských novin často píše, nad lustračním zákonem kroutí hlavou. I on bude muset předložit prohlášení, že nespolupracoval s tajnými službami Polské lidové republiky.

Norman DAVIS, britský historik:
Vždycky jsem byl zastáncem lustrací. Ty ale musí mít nějaký smysl a tohle je takový cirkus, že škoda mluvit.

Martin DORAZÍN:
Říká autor mnoha historických prací o Polsku, profesor Norman Davis.

Kontaminované zdroje pitné vody v Číně

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Část zdrojů pitné vody pro čínskou metropoli je kontaminovaná. Problémy mají i další oblasti. Uvádí to čínská vládní agentura Xinhua, podle které jsou zasaženy i podzemní vody na mořském pobřeží ve městě Čchünchuangtao, kde se příští rok v rámci letních olympijských her uskuteční fotbalový turnaj. Podrobnosti od zpravodaje Českého rozhlasu Roberta Mikoláše.

Robert MIKOLÁŠ:
Úřady severočínské provincie Chepei, obklopující metropoli Peking, zjistily, že zdroje pitné vody byly natolik vyčerpány, že došlo k alarmujícímu poklesu jejich hladiny a ke kontaminaci solemi. Například v městě Cchangčou došlo ke snížení o dva metry. Vládní agentura Xinhua také upozorňuje na situaci v olympijském městě Čchünchuangtao, kde je prý většina podzemních vod nepoživatelná, protože se do nich dostala slaná mořská voda. Peking se přitom snaží zajistit co nejhladší průběh olympijských her, právě i zajištěním co nejkvalitnějšího životního prostředí a nezávadných tekutin i potravin.

Dnes ráno zemřel Aleš Voves

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dnes ráno zemřel Aleš Voves, jedna z nejvýznamnějších rozhlasových osobností sedmdesátých a osmdesátých let. Posluchači jeho osobitý hlas slýchali v tehdejším Mikrofóru a zejména ve vysílání Dobrého jitra z Prahy. Část svého rozhlasového života prožil vedla Aleše Vovse i Jan Pokorný.

Jan POKORNÝ:
Možná jen málo nynějších moderátorů už ví, že navazují vlastně na to, co do Českého rozhlasu v sedmdesátých a osmdesátých letech vnesl Aleš Voves. Nehovořil, on si s posluchačem povídal. V době, kdy rozhlas vysílal zprávy o úspěších pracujících kolektivů, Aleš Voves v Dobrém jitru z Prahy posílal děti do školy a upozorňoval školníky, aby včas zazvonili začátek vyučování. Aleš Voves před deseti lety z rozhlasu odešel, aniž by ho přestal milovat.

Aleš VOVES:
Improvizovat je možné, ale improvizace musí být i v tomto případě připravena.

Jan POKORNÝ:
Do redakce Dobrého jitra jsme chodili kolem nástěnky, kde už tenkrát čas od času viselo parte s oznámením, že do nebe odešel další rozhlasák. Žertem jsme se vítávali, je to dobré, ještě tady nevisíme. Dnes už to není pravda. Aleš Voves dnes ráno přeladil na nebeské rádio.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu