Ozvěny dne 3. ledna 2009

3. leden 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Česko řeší první spor v Unii dodávky ruského plynu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:

Utažené kohoutky s ruským plynem na Ukrajině už snížily dodávky v několika evropských zemích. Moskva Kyjev obvinila z toho, že si plyn nelegálně čerpá pro svou potřebu. Ukrajinský Naftogaz dnes oznámil, že hodlá s Ruskem opět zasednout za jednací stůl. Na ukrajinský dluh ale mají obě strany stále rozdílný názor. S podrobnostmi teď živě přišla do studia redaktorka Martina Hanáčková.

Martina HANÁČKOVÁ:

Dobrý večer. Dlužná částka se už podle ruského Gazpromu vyšplhala na šest set milionů amerických dolarů. Ukrajina ovšem tvrdí, že veškeré dluhy za plyn už Gazpromu zaplatila. Moskva na ni prý tlačí. Výkonný ředitel Gazpromu Alexandr Medveděv celé vyjádření Naftogazu dnes na návštěvě Prahy označil za lež.

Alexandr MEDVEDĚV, výkonný ředitel Gazpromu:

Můžete dále lhát, ale ta lež se nikdy nestane pravdou, a tou je to, že dluh Ukrajiny v hodnotě šest set milionů dolarů nebyl splacen. Tento cynický postoj nemá v naší energetické historii obdoby. My máme pro tuto situaci jediné vysvětlení. Podle našeho názoru je celý problém dán vnitropolitickým rozbrojem mezi premiérkou Tymošenkovou a prezidentem Juščenkem.

Martina HANÁČKOVÁ:

Alexandr Medveděv dnes jednal také s českým vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou. Ten potvrdil, že Evropská unie nebude v ruskoukrajinském sporu hrát roli zprostředkovatele, protože celou záležitost považuje za obchodně důvěrnou. Podle výkonného ředitele Gazpromu Alexandra Medveděva by měla Unie na Ukrajinu tlačit prostřednictvím předpisů Energetické charty. Ta od roku 1991 zlepšuje výměnu energií mezi členy sedmadvacítky a státy, které do Unie nepatří. Pokud se ale Rusko s Ukrajinou ani s touto pomocí v brzké době nedohodnou, má Evropa nástroje, jak zásobování plynem dlouhodobě řešit.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády pro evropské záležitosti /ODS/:

Vůči Ukrajině ten nástroj je evidentní, jsou, je to prostě diverzifikace přepravních tras ať už severní cestou v podobě Nord Streamu, nebo jižní cestou v podobě South Streamu. A vůči Ruské federaci je to diverzifikace dodavatelů, zas buď prostřednictvím dodávek kapalného zemního plynu, těch LNG do Evropy, anebo cestou toho budoucího jižního koridoru z oblasti Střední Asie a Blízkého a Středního východu.

Martina HANÁČKOVÁ:

České zásobníky s plynem jsou ale zatím plné. Jeho nedostatek proto u nás v současné chvíli nehrozí. Martina Hanáčková, Radiožurnál.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:

Opustit senátorský klub i funkci vicehejtmana byl měl podle předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka senátor Vladimír Dryml. Ten se podle Mladé fronty DNES pokoušel zajistit kompromitující materiál na svou stranickou kolegyni Hanu Orgoníkovou. S tou je už nějakou dobu ve sporu kvůli vrchlabské nemocnici, kde je ředitelem.

Michaela VETEŠKOVÁ:

Královéhradecký vicehejtman by se měl podle Jiřího Paroubka své stranické kolegyni Orgoníkové omluvit.

Jiří PAROUBEK, předseda strany ČSSD:

Považuju jeho čin za velké profesionální selhání, měl by odejít z funkce vicehejtmana, měl by aspoň dočasně, než se věci vyjasní, nebo možná trvale, odejít ze senátorského klubu sociální demokracie.

Michaela VETEŠKOVÁ:

To ale senátor Dryml už dříve odmítl. Sociálnědemokratický předseda Paroubek ale k odpovědnosti za celou kauzu povolal i Mladou frontu DNES, jejíž redaktor Robert Čásenský.

Robert ČÁSENSKÝ Mladé fronty DNES:

My jsme se to dozvěděli od jisté detektivní agentury jako typ, že pan senátor a lidé z jeho okolí něco takového shánějí. Ozval se mu potom náš spolupracovník, který předstíral bývalého policistu a detektiva. A několikrát se hned na počátku schůzky pana Drymla ptal, jestli skutečně má zájem o takové materiály na své oponenty, nejen na svoji kolegyni. A pan senátor Dryml několikrát za sebou říkal, ano, a popisoval důvody proč.

Michaela VETEŠKOVÁ:

Podle Čásenského o žádnou řízenou politickou provokaci nejde. Dryml se rozhodl na Mladou frontu DNES podat trestní oznámení. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Izrael zapojil do útoků proti palestinské Gaze dělostřelectvo

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:

Do izraelských útoků na palestinské pásmo Gazy se zapojilo dělostřelectvo. Je to vůbec poprvé od začátku operace Lité olovo před dvěma týdny. Dosud Izrael útočil výhradně ze vzduchu, pouze některé cíle ostřelovalo námořnictvo. Už několik dní se spekuluje, že Izrael podnikne do Gazy i pozemní invazi. Akce dělostřelectva tomu podle některých analytiků nasvědčují. Peter Lerner z izraelského ministerstva obrany řekl, že útoky nejsou namířené proti obyčejným lidem, ale proti hnutí Hamas, které Gazu ovládá.

Peter LERNER, izraelské ministerstvo obrany:

Nemáme vůbec nic proti lidem z Gazy, to, co nám vadí, je teroristická organizace Hamas, její členové nemají žádné ohledy k lidským životům. Působí ve školách, v mešitách. Izrael na druhou stranu posílá do oblasti humanitární pomoc. Dostává ji tam často pod přímou palbou.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:

Hnutí Hamas ale dnes zopakovalo, že se bude snažit zajmout izraelské vojáky, jako to udělalo před dvěma lety v případě desátníka Gilada Šalida. Podle Mustafa Bargutiho, člena palestinského parlamentu, se Palestina kvůli izraelským útokům potýká s humanitární krizí.

Mustafa BARGUTI, člen palestinského parlamentu:

Zahynulo asi osm dalších dětí a izraelská média tomu říkají degradujícím způsobem pouze hmotná škoda. Tato situace neskončí do té doby, dokud mezinárodní média nepřestanou opakovat lži Izraele. To, co se v Gaze děje, je jedna velká humanitární krize. Lidé nemají co jíst, nemají palivo, elektřinu a ve spoustě nemocnic chybí léky.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:

V izraelském tisku se ale objevují zákulisní náznaky, že židovský stát útoky nerozšíří před příjezdem mise Evropské unie. Tu zítra do regionu přivede český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Násilí v Mitrovicích posuzují Srbové a Albánci rozdílně

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:

Mezinárodní síly stále ještě neoznámily výsledky vyšetřování incidentu, při kterém bylo včera v Mitrovici zraněno nejméně šest lidí. Kosovští Srbové a Albánci posuzují etnické násilí a napětí v kosovské Mitrovici rozdílně.

Jaromír JANEV:

Kosovští Srbové jsou přesvědčeni o vině albánských extremistů, kteří měli podle nich vyhodit do vzduchu automobily zaparkované u srbské kavárny. Jak Českému rozhlasu sdělily zdroje z řad kosovských Albánců, podle jejich mínění jde o práci srbských tajných služeb. Přiznali napětí a také střed mezi Srby a Albánci v Mitrovici, ale k explozím se údajně nepřihlásila žádná albánská skupina. Podle kosovské strany měli Albánci lynčovat bývalého srbského polního velitele z doby války před devíti lety a Srbové pak měli vypálit dva albánské obchody. Z Kosova Jaromír Janev, Český rozhlas.

Rok 2009 bude na trhu práce rokem kritickým

XX Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Rok 2009 bude na trhu práce rokem kritickým. Předpokládají to lidé z úřadů práce. Už teď je nezaměstnanost například na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku téměř na rekordních hodnotách a ty se budou i nadále zvyšovat. Českému rozhlasu to potvrdil ředitel havlíčkobrodského úřadu práce Martin Kouřil.

Martin KOUŘIL, ředitel Úřadu práce Havlíčkův Brod:

Musíme se připravit na to, že nezaměstnanost poroste, musíme se připravit na to, že bude ubývat volných míst a musíme se připravit na to, že pro nezaměstnané mnohdy nebude i jiné východisko než se rekvalifikovat, a prostě adaptovat se na ten trh práce, který se značně změní.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:

Rekvalifikace se ve většině případů platí stát, zájem mezi nezaměstnanými je poměrně velký.

Pozvánka k pobytu v Krkonoších

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:

Volněji a také levněji bude v nadcházejícím týdnu ve střediscích západních Krkonoš. K odjezdu se dnes chystá většina hostů, kteří tam strávili Silvestr a Nový rok. Byli jich tisíce. Naopak příští týden o ubytování na horách velký zájem není, přestože ceny v hotelech a penzionech klesnou o třicet až padesát procent, říká to Eva Zbrojová z informačního centra v Harrachově.

Eva ZBROJOVÁ, Městské informační centrum Harrachov:

To už není tak dobrá obsazenost, mohu doporučit, pokad někdo má ještě volno, aby přijel, sníh je pěkný, sjezdovky jsou upravené. Ten první týden není až tak obsazený, takže i ceny vlastně spadnou po tom Silvestru, takže můžeme nabídnou dostatek volných kapacit.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:

Na sjezdovkách v západních Krkonoších leží třicet až čtyřicet centimetrů technického sněhu a díky mrazivému počasí pokračuje zasněžování. V provozu je většina vleků a lanovek a běžkaři najdou desítky kilometrů upravených tratí.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:

Koncert hudby Hradní stráže a Policie České republiky zahájí dnes večer už za hodinu Mezinárodní festival dechových hudeb Praha 2009, a to v Národním domě na Smíchově. Dvoudenního festivalu se zúčastní třináct orchestrů. Soutěžit budou dechovky z České republiky, Holandska, Německa, Norska, Švýcarska a Lotyšska. Říká to jedna z organizátorek festivalu Ivana Sládková.

Ivana SLÁDKOVÁ, organizátorka festivalu:

Začínáme večer zahajovacím koncertem hudby Hradní stráže a Policie České republiky od devatenácti hodin v Národním domě na Smíchově. Tento koncert je otevřen pro veřejnost. Samotná soutěž, protože součástí festivalu je soutěž dechových orchestrů, probíhá v neděli 4. ledna také v Národním domě na Smíchově, a to od půl desáté do osmnácti hodin.

Spustit audio

Více z pořadu