Ozvěny dne 28. 3. 2002

28. březen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Izrael odmítl saúdskoarabský mírový plán na řešení blízkovýchodní krize

Izrael odmítl saúdskoarabský mírový plán na řešení blízkovýchodního konfliktu, který schválily arabské státy na svém summitu v Bejrútu. Izraeli vadí hlavně to, že by měl palestinským uprchlíkům umožnit návrat na izraelská území, to by prý znamenalo konec státu Izrael. Více už blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev, který průběh summitu Ligy arabských států sledoval přímo na místě.

Libanonský ministr zahraničí Mahmúd Hamúd přednesl při závěrečném jednání takzvané bejrútské prohlášení, jehož součástí je také arabská mírová iniciativa.

Mahmúd Hamúd: Požadujeme, aby se Izrael stáhl ze všech arabských okupovaných území včetně Golanských výšin na linii ze 4. 6. roku 1967 a území dosud okupované na jihu Libanonu. Za b) požadujeme, aby došlo ke spravedlivému vyřešení otázky palestinských uprchlíků na základě rezoluce OSN číslo 194. Požadujeme ustavení palestinského státu s hlavním městem Jeruzalém v rámci hranic ke 4. 6. 1967.

Výměnou za to arabské země nabízejí v bejrútském prohlášení, že tím budou považovat arabsko-izraelský konflikt za vyřešený a budou pracovat na zajištění bezpečnosti pro všechny země v oblasti a zároveň nastolí normální vztahy s Izraelem v rámci atmosféry tohoto komplexního míru.

Arabské státy zároveň varovaly před dalšími palestinskými atentáty. Při včerejším útoku v izraelské Netanji zahynulo devatenáct lidí a na sedmdesát jich bylo zraněno.

Skinhead František Sobek půjde na sedm let do vězení

Skinhead František Sobek půjde na sedm let do vězení. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 1. 23letý mladík totiž napadl dva muže a těhotnou ženu. Pokračuje Dušan Valenta.

František Sobek patří k takzvanému militantnímu jádru skinheadů a výrazně se angažuje také v neonacistickém hnutí.

Jan Jařab, vládní zmocněnec pro lidská práva: Mírný trest to v žádném případě není, je to dlouhý vězeňský trest.

Hodnotí vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab. Případ se bude ještě projednávat u městského soudu, protože se skinheadův obhájce odvolal. I tak je ale důležité, že se postoj k rasově motivovaným trestným činům mění.

Jan Jařab, vládní zmocněnec pro lidská práva: Já to beru na vědomí jako zprávu o tom, že ty opakované násilné trestné činy ze strany neonacistických radikálů začínají být vnímány jinak, že začínají být vnímány ne už jenom jako hospodské rvačky, že už nejsou bagatelizovány a že jsou vnímány jako to, čím od samého počátku byly, to znamená násilnými a velmi nebezpečnými trestnými činy.

František Sobek není jediným skinem, který v těchto dnech zaměstnává soudy. Trest za vraždu očekává také Vlastimil Pechanec, který na svitavské diskotéce zabil třicetiletého Roma.

Krajský soud v Brně poslal do konkursu společnost Cebo

Více než tisíc lidí na Zlínsku přijde o práci. Krajský soud v Brně totiž poslal do konkursu největšího výrobce obuvi na Moravě, dceřinou společnost zlínského Svitu Cebo. Podle Romana Vernera ze zlínské redakce Českého rozhlasu se firma dostala do potíží, protože ztratila odbyt ve Spojených státech.

80 % produkce zlínského Ceba odebírala americká společnost Timberland. Kvůli vlastním odbytovým potížím zrušila kontrakt za více než jednu miliardu korun. Předseda představenstva Cebo Jiří Mlejnek komentuje dopad tohoto rozhodnutí na chod firmy.

Jiří Mlejnek: Ti ostatní kooperanti, byly to firmy Sioux, firma Gabor a firma Salamander, na základě ztráty důvěry ve stabilitu Ceba rovněž vypověděli své kontrakty s tím, že tedy by rádi dále dělali na Zlínsku, nicméně nechtějí kontrakt spojit se společností Cebo.

Odstupné pro uvolněné zaměstnance přijde společnost na zhruba 100 milionů korun.

Jiří Mlejnek: Cílový stav na konci bude asi 300 lidí a 700 lidí by mohlo přejít do těch nových společností, které by zajišťovaly původní kooperaci.

Podle ředitele zlínského úřadu práce Karla Chrastiny se míra nezaměstnanosti od 1. dubna zvedne asi o půl procenta.

Karel Chrastina: Vzhledem k tomu, že máme 922 volná místa, tak je možné, že řada z těch lidí práci sežene, ovšem budou tam i takoví, kteří z různých důvodů nemohou na volné místo nastoupit, a v takovém případě řadu měsíců zůstanou v naší evidenci.

Koruna dnes opět prolomila své historické maximum

Koruna dnes opět prolomila své historické maximum. Ani to ale nevyprovokovalo Českou národní banku k zásahu. Vychýlení kursu české měny však centrální banka považuje z dlouhodobého hlediska za riziko. Detaily má ekonomický reportér Radiožurnálu Michal Fila.

Koruna v poledne krátce posílila na nové historické maximum 30 korun a 98 haléřů za euro. Nový rekord tak posunula o dva haléře. "V dosavadních údajích o běžném účtu a vnější nerovnováze ale není bezprostřední dopad silné koruny vidět," uvedl po dnešním zasedání bankovní rady viceguvernér České národní banky Oldřich Dědek. Dodal, že hlavním nástrojem v boji s korunou zůstává dohoda s vládou o zamezení přístupu příjmů z privatizace a zahraničních investic na devizový trh.

Oldřich Dědek: Z toho důvodu se domníváme, že neexistují fundamentální důvody pro to, aby kurs pokračoval v takto rychlém zhodnocování.

Analytici jsou postojem centrální banky překvapeni. Potvrzuje to Patrik Chovanec ze společnosti BBG finance.

Patrik Chovanec: Centrální banka zřejmě svůj boj se silnou korunou vzdává, což samozřejmě neprospěje exportujícím firmám. Na druhé straně ovšem neustálé posilování koruny svědčí také o tom, že exportérská lobby není tak výrazná, aby tlačila na vládu a centrální banku v jejich společném boji proti dalšímu posilování koruny.

Protože se nepotvrdily obavy ze zásahu národní banky, česká měna šla krátce před sedmnáctou hodinou ještě výš a připsala si další rekord, 30 korun a 92 haléřů za euro.

Stanislav Gross je pobouřen dopisem Ivana Langera policejním ředitelům

Ministr vnitra Stanislav Gross je pobouřen dopisem, který poslal okresním a krajským policejním ředitelům místopředseda sněmovny a stínový ministr vnitra za ODS Ivan Langer. Vysvětluje v něm, proč sněmovna před nedávnem nepřijala zákon o služebním poměru bezpečnostních sborů. Pokračuje Helena Šulcová.

Politická agitace u policie. Tak reagoval na dopis Ivana Langera ministr vnitra Stanislav Gross.

Stanislav Gross, ministr vnitra ČR: Připadá mi to velmi nestandardní a byl bych rád, kdyby Policie České republiky byla odcloněna od předvolebních bojů a mohla se věnovat své práci.

Místopředseda ODS Ivan Langer napsal na policejní ředitelství třístránkový dopis, ve kterém vyjádřil pochybnosti o tom, jestli budou policisté z úst ministra Grosse a policejního prezidenta objektivně informováni o důvodech, proč zákon sněmovna nepřijala. Politickou agitaci Langer odmítá.

Ivan Langer, místopředseda PSP ČR za ODS: Je to absurdní a hysterická reakce pana ministra, protože oslovil jsem policisty, kterých se zákon týká, v naprosto věcném, klidném, racionálním duchu a není v tom ani trošička politické agitace a pan ministr to velmi dobře ví.

Dopis Ivan Langer neposlal ani ministrovi vnitra, ani policejním prezidentovi, což Grossovi připadá nepochopitelné.

Stanislav Gross, ministr vnitra ČR: Já se zpětně od okresních i krajských ředitelů dozvídám, že takovýto dopis začíná docházet na jednotlivé útvary české policie.

Ivan Langer, místopředseda PSP ČR za ODS: Pan ministr vnitra a pan policejní prezident byli přítomní projednávání toho zákona a slyšeli mé argumenty přímo, bohužel, policisté tam nebyli.

Vysvětluje Langer. Pro desetitisíce příslušníků bezpečnostních sborů měl mít zákon podobný význam jako pro státní úředníky služební zákon. Předloha měla definovat pracovní nároky, důvody pro propouštění z práce a další věci. Sněmovna předlohu nepřijala. Podle Grosse má tak nyní řada mužů zákona důvod opustit řady policie.

V Afghánistánu zahynul další americký voják

V Afghánistánu zahynul další americký voják. Člen elitní jednotky přišel o život při výbuchu pozemní bomby. Jak dodává z Washingtonu stálá zpravodajka Českého rozhlasu Olga Krupauerová, během tažení Spojených států proti terorismu zatím zemřelo 31 příslušníků amerických ozbrojených sil.

Mluvčí centrálního velení amerických ozbrojených sil v Tampě na Floridě Matthew Smith dnes oznámil, že exploze pozemní munice, zřejmě miny, zabila v Afghánistánu jednoho příslušníka speciálního komanda a dalšího zranila. Elitní vojáci byli podle mluvčího součástí malé jednotky, která absolvovala cvičení v izolované oblasti jižně od Kandaháru. Druhý zraněný voják není podle Pentagonu v ohrožení života. Podle agentury Reuters nebyly americké speciální síly v okamžiku incidentu zapojeny do žádné pátrací akce po bojovnících Al-Kajdy či Talibanu. Spojené státy mají v Afghánistánu v současné době na šest tisíc příslušníků ozbrojených sil.

Polský arcibiskup obviňovaný ze sexuálního obtěžování se vzdal své funkce

Polský arcibiskup obviňovaný ze sexuálního obtěžování se vzdal své funkce. Poznaňského metropolitu před měsícem obvinil z obtěžování studentů bohosloveckého semináře vlivný list Rzec pospolita. Slovo má zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Pavel Novák.

Poznaňského arcibiskupa papež Jan Pavel II. odvolal z funkce na jeho vlastní žádost. Vyšetřovací komise Vatikánu podezření ze sexuálního obtěžování bohoslovců a mladých knězů arcibiskupem nepotvrdila. Arcibiskup Juliusz Paetz se ale rozhodl odstoupit v zájmu zajištění klidu v diecézi. Řekl, že mu papež nabídl významné místo ve Vatikánu, ale on chce nadále pracovat v Poznani. Jde o první případ, kdy tak vysoký hodnostář katolické církve v Polsku opustil svůj post v důsledku sexuální aféry. Komentáře polských médií poukazují na to, že se tak stalo v předvečer Velkého pátku, kdy si křesťané připomínají mučednickou smrt Ježíše.

Skokem z okna se zabil pachatel včerejšího masakru ve francouzském Nanterre

Skokem z okna policejní budovy se zabil pachatel včerejšího masakru ve francouzském Nanterre. Psychicky labilnímu muži se podařilo při výslechu skočit z okna. 33letý Richard Durn včera zastřelil na pařížském předměstí osm radních a dalších dvacet lidí zranil.

Policie obvinila Z. Pražáka z vytunelování investičního fondu Kredital

Severomoravská policie obvinila náměstka ostravského primátora Zbyňka Pražáka z vytunelování investičního fondu Kredital, kde působil jako předseda představenstva. Společně s bývalým šéfem společnosti Petrem Kucharčíkem fond údajně připravil nejméně o 240 milionů korun. Pražák obvinění odmítá.

V chebském autoservisu Mitsubishi explodovalo před polednem auto

V chebském autoservisu Mitsubishi explodovalo před polednem auto. Nálož vybuchla při vysávání skla na koberečku u předních dveří vozu. Automechanik je ve Fakultní nemocnici v Plzni s vážným zraněním obličeje a očí.

Nechat si vyrobit padělané razítko není nijak složité

Nechat si vyrobit padělané razítko není nijak složité. Přesto drtivá většina Čechů pravost razítka na předkládaných dokumentech neověřuje. Policie ročně zaznamená desítky případů zneužití razítek a velké množství ani neodhalí. Problému se věnuje reportér Radiožurnálu Marek Janáč.

Že je případů opravdu hodně, jsme si ověřili při zadávání výroby razítka jedné střední školy.

Neuvedena: To je bez problémů. Já vám klidně tu zakázku můžu vzít.

Uspěli jsme. Stačila faxová objednávka. V jiné provozovně nám její vedoucí Josef Závranský potvrdil, že zájem podvodníků je velký.

Josef Závranský: Minimálně jednou za týden někdo takový přijde.

Jeho slova potvrzuje i mladík, který si před lety nechal vyrobit padělané razítko své bývalé střední školy.

Neuveden: Normálně jsem zašel do obchodu vlastně, kde se ta razítka dělají, a tam mi ho bez problémů udělali.

Tento mladík díky padělku získává nárok na zlevněné jízdné v městské hromadné dopravě. Za poslední tři roky tak připravil pražský Dopravní podnik o 6 960 korun.

Zuzana Knoblochová: Ne, s tím se naši pracovníci nesetkali.

Říká tisková mluvčí Dopravních podniků Zuzana Knoblochová. Její firma už zavádí protiopatření.

Zuzana Knoblochová: Chceme, aby se všichni vysokoškoláci prokazovali jejich platnými studentskými kartami.

Které mají vydávat přímo vysoké školy. Padělání razítka samo o sobě není trestné. Trestné je jeho použití. Zákony na to dostatečně pamatují, a tak výrobce Závranský radí ověřovat si pravost razítka a výrobcům podezřelé zákazníky rozhodně odmítat.

Josef Závranský: Protože to by pak tady postrádalo všechno smysl, že jo, kdybychom podporovali lumpy a gaunery.

Křesťané si dnes připomínají Zelený čtvrtek

Křesťané si dnes připomínají Zelený čtvrtek, tedy den Poslední večeře Páně, při níž se Ježíš loučil s apoštoly. Proč se tomuto postnímu dni vlastně říká zelený a co je s ním také spojeno, to zjišťovala Vlasta Valentová.

Jméno dostal Zelený čtvrtek nejspíše od zeleného mešního roucha, které se už od dvanáctého století v kostelích používalo. Jiné vysvětlení zelené barvy je v tom, že předvelikonoční půst se v této době vyvažoval právě zelenou stravou. K Zelenému čtvrtku ale neodmyslitelně patří i to, že se zvony po mši odmlčí až do Bílé soboty jako výraz hlubokého smutku nad Kristovým ukřižováním. Křesťanským Velikonocům předchází židovský svátek Pesah, neboli svátek nekvašených chlebů. Židovská komunita si jím připomíná odchod svých předků z egyptského područí. Pesah je vnímán jako symbol cesty z otroctví ke svobodě. Předseda Pražské židovské obce Tomáš Jelínek Radiožurnálu o Pesahu řekl:

Tomáš Jelínek: Jeho velká část se odehrává kolem rodinné večeře, kdy se probírá pesahová hakada, která určuje tu hlavní diskusi toho večera, která se týká právě otázky vyvedení z Egypta, proč se jedí nekvašené chleby, které jsou vzpomínkou na to, že tehdy Židé neměli čas, aby těsto vykynulo, a na cestu s sebou upekli pouze ty nekvašené placky.

V Berouně začal štáb ČT natáčet další díly Nemocnice na kraji města

V Berouně dnes začal štáb České televize natáčet dalších třináct dílů televizního seriálu Nemocnice na kraji města. Zatím jde pouze o záběry na jezdící sanitky. Naostro s herci se pak natáčení rozjede příští pátek. Podrobnosti telefonuje redaktorka Českého rozhlasu Regina Jitka Petráčková.

Režiséra seriálu Hynka Bočana čeká nyní těžkých 150 natáčecích dnů, v nichž bude muset překonávat dvacet let, o něž hlavní protagonisté Nemocnice na kraji města zestárli. V roli jejich potomků se představí například Tatiana Vilhelmová, Ondřej Brousek či Saša Rašilov a spolu s nimi třicítka nových postav. Scény z nemocničního prostředí se budou odehrávat v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích a kromě Prahy a studia na Kavčích horách se některé exteriéry budou natáčet i v Berouně. Půjde například o místní radnici, obřadní síň, kavárnu či městské školní hřiště. Natáčení seriálu skončí v listopadu a na televizních obrazovkách by se měl objevit na přelomu let 2003 a 2004.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu