Ozvěny dne 27. listopadu 2006

27. listopad 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Kauza Dalík ovlivnila jednání o vládě, rozjíždí se další rozhovory

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Premiér Mirek Topolánek měl dnes seznámit prezidenta Václava Klause o dosavadním stavu vyjednávání o nové vládě. Ze schůzky na Pražském hradě ale nakonec sešlo. Hlava státu ji zrušila. A důvod? Dosavadní jednání nikam nepokročila. Jak dodává reportérka Veronika Hankusová, situaci poznamenala i kauza premiérova tajemníka Marka Dalíka.

Veronika HANKUSOVÁ:
Mirek Topolánek chtěl sestavit kabinet ze čtyř nekomunistických stran zastoupených ve sněmovně. Takto vzniklá vláda by pak zemi spravovala do předčasných voleb na jaře nebo v létě 2008. Tuto možnost ale odmítla sociální demokracie a její šéf Jiří Paroubek už přišel i s vlastním návrhem řešení. Jeho znění už prý poslal Mirku Topolánkovi a úřadujícímu předsedovi lidovců Janu Kasalovi.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
To by mohla být koaliční vláda těchto dvou stran spolu se sociální demokracií do roku mezně až 2010.

Veronika HANKUSOVÁ:
Předsedu lidovců Jana Kasala tím Jiří Paroubek nepřekvapil. Určité kroky od něho totiž stejně očekával.

Jan KASAL, úřadující předseda KDUČSL:
Pan Paroubek, protože on je ten, kdo, řekněme, shodil jednu variantu ze stolu, tak by měl přinést nějakou jinou variantu, která by k jednání byla vhodná, tak možná, že zítra se toho dočkáme.

Veronika HANKUSOVÁ:
Ještě dnes večer se sejde Jiří Paroubek přímo s Mirkem Topolánkem. Řešit spolu nicméně budou hlavně výroky Topolánkova tajemníka Marka Dalíka týkající se sestavování nové vlády. Šéf ČSSD za ně po premiérovi žádal omluvu, kterou ovšem nedostal. Předseda ODS totiž ve slovech svého tajemníka nevidí nic špatného a některé jeho výroky dokonce mají odpovídat i oficiálnímu stanovisku strany. S tím ale nesouhlasí někteří občanští demokraté. Například místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně sněmovny /ODS/:
Trvám na tom, že Marek Dalík jako soukromá osoba nemá právo jednat, vystupovat a ani rozhodovat jménem ODS, a pokud tak činí, takže to nutně ODS poškozuje.

Veronika HANKUSOVÁ:
ČSSD teď čeká, jak na její návrh řešení zareaguje ODS. Zítra by už měla usednout k jednacímu stolu společně s lidovci.

Parkanová se bude ucházet o vedoucí funkci v KDUČSL

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
O křeslo předsedy KDUČSL se bude na prosincovém sjezdu strany ucházet také Vlasta Parkanová. Šéfka poslaneckého klubu lidovců bude soupeřit se senátorem Jiřím Čunkem, předsedou senátorského klubu KDUČSL Adolfem Jílkem a bývalým poslancem Jiřím Karasem. Vlasta Parkanová by chtěla KDUČSL změnit po vzoru evropské křesťanské demokracie.

Vlasta PARKANOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu KDUČSL:
Tady v Evropě jsou přítomné hodnoty, které vycházejí z křesťanských kořenů, ale oslovují i lidi, kteří se nehlásí k žádné církvi, kteří možná si o sobě myslí, že jsou i nevěřící, ale ty křesťanské hodnoty uznávají. Já bych tu stranu chtěla otevřít pro všechny lidi, kteří si myslí, že udržet křesťanské hodnoty v Evropě je důležité.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Mimořádný volební sjezd KDUČSL bude devátého prosince v Brně. Lidovci ho svolali po rezignaci bývalého předsedy Miroslava Kalouska, který ve straně narazil na velký odpor kvůli svým jednáním s ČSSD o vládě, která by závisela na toleranci komunistů. Stranu teď dočasně řídí Jan Kasal.

Do českého soudnictví míří čerstvé posily

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Do českého soudnictví míří čerstvé posily. Prezident Václav Klaus dnes na Hradě jmenoval devětadvacet nových soudců, kteří pak do jeho rukou složili slib. Podle informací ministerstva spravedlnosti míří noví lidé především na krajské soudy. Nejvíc jich půjde do Ústí nad Labem. Další soudce už prezident jmenovat nechce. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil by se podle něj měl teď soustředit hlavně na zefektivnění práce justice. Podrobnosti má reportér Pavel Otto.

Pavel OTTO:
Opatření pro rychlejší a také kvalitnější rozhodování soudů je hned několik. Třeba přijmout co nejvíce soudních asistentů, nebo oprostit soudy od zbytečných povinností, které mohou vykonávat řadoví úředníci. Prezident Klaus proto požaduje.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Aby už se spíše v tom resortu něco udělalo, restrukturalizací, změnou pojetí práce, větším využitím nesoudců pracujících na soudech.

Pavel OTTO:
Ještě donedávna se snažilo ministerstvo spravedlnosti řešit zahlcenost soudů právě zvyšováním počtu arbitrů. Prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa připomíná, že v desetimilionovém Česku obléká talár na tři tisíce mužů a žen.

Jaromír JIRSA, prezident Soudcovské unie České republiky:
To je číslo, které nemá téměř v Evropě obdoby. Cesta k tomu, jak toto číslo snížit, je právě cestou odplevelení té soudní agendy.

Pavel OTTO:
Jirsa zároveň chce, aby ministerstvo nemělo tak dominantní postavení vůči soudům. Podle něj je to způsobeno hlavně tím, že se dosud nepodařilo prosadit skutečnou reformu justice.

Bodový systém podle odborníků snížil nehodovost o pětinu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nehodovost se v Česku po zavedení bodového systému od prvního července snížila přibližně o pětinu. Pokles je patrný v počtech usmrcených i zraněných účastníků silničního provozu. Jak dnes zaznělo v Brně na mezinárodní konferenci o dopravní nehodovosti, velkou zásluhu na tom má i tolik diskutovaný bodový systém. Přes určité dílčí nedostatky by jeho podoba měla být zatím zachována. Soudí ředitel Centra dopravního výzkumu Josef Mikulík.

Josef MIKULÍK, ředitel Centra dopravního výzkumu:
V každém případě se očekává, že by měly být odstraněny ty systémové nesmysly, kupříkladu postižení toho cyklisty, který spadne z kola a sám se zraní, ale nemělo by se sahat do toho základu tohoto systému, postoj ministerstva je takový, ponechme tento systém zhruba jeden rok, průběžně ho vyhodnocujme a pak navrhněme případné úpravy, v tomto smyslu my jako Centrum dopravního výzkumu během čtrnácti dnů máme podat informaci o takové té první etapě vyhodnocení.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Josef Mikulík připustil, že řidiče dosavadní ostražitost opouští a opět začínají ve větší míře porušovat předpisy. Podle něj je také nutné znovu se vrátit k častějším policejním kontrolám na silnicích.

Obměna dozorčí rady ČSA

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Mimořádná valná hromada Českých aerolinií razantně obměnila dozorčí radu firmy. Vyměnila šest jejích členů. Novým předsedou se stal šéf Liberálního institutu Miroslav Ševčík.

Raiffeisenbanka nepřípustně získávala údaje o možných klientech

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Raiffeisenbanka nepřípustně získávala a zpracovávala údaje o možných klientech. K tomuto závěru dospěli kontroloři Úřadu pro ochranu osobních údajů. Banka sice vyvázla bez pokuty, musí ale všechno napravit.

Oliver Pospíšil podal ústavní stížnost proti rozhodnutí soudu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil z ČSSD podal ústavní stížnost proti rozhodnutí krajského soudu, který zrušil hlasování v jednom z okrsků v Brně Králově Poli. Stížnost by měla ukázat, že třiadevadesát hlasů v jednom okrsku nemohlo nijak změnit výsledek voleb ve městě.

Řešení kyperské otázky je i po dnešním jednání EU s Tureckem v nedohlednu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Přístupová jednání Turecka s Evropskou unií komplikuje neústupnost Ankary v řešení kyperské otázky. Podle finského ministra zahraničí Erkkiho Tuomioji do konce roku nebude možné uzavřít s Tureckem dohodu o Kypru. Jak krach přístupových rozhovorů vnímají v samotném Turecku, to z Ankary popisuje naše zvláštní zpravodajka Klára Stejskalová.

Klára STEJSKALOVÁ:
Přístup kyperských lodí do tureckých přístavů je v Turecku velmi citlivou otázkou a vláda premiéra Erdogana si rok před volbami nemůže dovolit ustoupit, pokud nedojde ke zrušení obchodního embarga vůči Severokyperské turecké republice. Už nyní má většina Turků pocit, že Turecko vychází Unii vstříc, aniž by to druhá strana ocenila. Nadšení, které provázelo zahájení vstupních rozhovorů, opadlo a většině Turků by podle všech průzkumů nevadilo, kdyby došlo k zastavení vstupních jednání. Úzké vazby s Evropou podporuje skupina prozápadně orientovaných intelektuálů, ostatní mají stále silnější pocit, že jejich země nemá důvod se Bruselu nadále doprošovat.

Izrael je ochoten oživit mírový proces palestinskou autonomií

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Izrael je ochoten oživit stagnující mírový proces palestinskou autonomií. Vyslovil se pro to premiér židovského státu Ehud Olmert. Současně nabídl Palestincům řadu konkrétních opatření, která by jim v případě, že se vzdají násilí, měla dopomoci k získání nezávislého státu v pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu. Slova šéfa izraelského kabinetu přivítal hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát. Podle něj jsou Palestinci zcela připraveni jednat o definitivní dohodě. Mezi klíčové body Olmertovy nabídky přitom patří propuštění většího počtu palestinských vězňů držených v izraelských trestnicích výměnou za osvobození izraelského vojáka zajatého Palestinci.

Smrtí Alexandra Litviněnka se začne ve čtvrtek zabývat koroner

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Smrtí bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, který zemřel minulý týden v Londýně, se začne ve čtvrtek zabývat koroner, tedy zvláštní soudce, který vyšetřuje úmrtí. Měl by zjistit příčiny smrti. Pitva se zatím odkládala kvůli obavám z ozáření. Britský ministr vnitra John Reid mezitím oznámil, že na několika místech v Londýně se našly stopy radioaktivity. Šlo o místa, kde se Litviněnko před svou smrtí pohyboval. Podle Reida ale není důvod k panice. Alexandr Litviněnko podlehl minulý týden následkům akutního ozáření. Před smrtí napsal prohlášení, v němž obviňuje ze své vraždy ruského prezidenta Vladimira Putina. Kreml to ale rezolutně popírá.

Sjezd německé CDU jasně potvrdil Merkelovou v čele strany

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Třiadevadesát procent hlasů, tímto jednoznačným volebním ziskem se může pochlubit staronová předsedkyně CDU Angela Merkelová. Ještě důležitější ale byla na drážďanském sjezdu nejsilnější německé strany debata o dalším směřování CDU. Křesťanské demokraty by teď totiž volilo jen asi třicet procent Němců, a to je nejnižší hodnota za poslední roky. Zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek má o vrcholné schůzce CDU další podrobnosti.

Jiří HOŠEK:
Volební triumf Angely Merkelové oznámil hostitel, saský ministerský předseda Milbradt, který na úvod sjezdu k pobavení jedenácti set delegátů překřtil kancléřku podle své ženy na Angeliku. "Poslali jsme Schrödera předčasně do politického důchodu. Pokud má teď objíždět zemi se svými memoáry, pak přejeme šťastnou cestu, ale my teď vládneme Německu, a to je důležité a správné," vyzdvihla kancléřka jeden z úspěchů CDU v posledním období. Pralo se ovšem taky špinavé prádlo a diskutovalo o sporném návrhu ministerského předsedy Severního PorýníVestfálska Jürgena Rüttgerse. Ten by rád prodloužil vyplácení podpory v nezaměstnanosti starším osobám na úkor mladých. "Mladí si v průměru najdou novou práci za čtyři měsíce, ale u dříve narozených je to měsíců čtyřiadvacet, pokud jim všude rovnou neřeknou, že jsou moc staří," hájil svůj návrh Rüttgers, podle kterého by konzervativní CDU měla být i stranou slabých.

Kubek: Nový zákoník práce neohrozí péči o pacienty

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nový zákoník práce podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka neohrozí péči o pacienty. Před jeho zavedením varují hlavně ředitelé nemocnic. Tvrdí, že už v dubnu vyčerpají povolené hodiny přesčasů a nemocnice budou muset některá oddělení uzavřít. Staronový šéf profesní komory tvrdí, že by norma měla platit od prvního ledna 2007. V čem vidí kvalitu zákoníku, vysvětlil Milan Kubek v diskusním pořadu Dvacet minut Martina Veselovského.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory:
Jasně deklaruje, že každá přítomnost zaměstnance na pracovišti je výkonem práce, musí být adekvátně honorována a počítá se do limitu přesčasové práce a na tom vlastním limitu přesčasové práce se od ledna příštího roku nic nemění. Sto padesát hodin ročně může zaměstnavatel nařídit a je možno se zaměstnancem dohodnout v průměru osm hodin týdně přesčasové práce.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Celý rozhovor s Milanem Kubkem reprizujeme v jednadvacet hodin a třicet minut.

Lidé by při výběru úvěrů měli být opatrní

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Lidé by při výběru úvěrů, pomocí kterých chtějí financovat vánoční nákupy, měli být opatrní. Sdružení obrany spotřebitelů tvrdí, že nakupující jsou finančními institucemi často přesvědčováni k rychlému uzavírání smluv bez důkladného seznámení se všemi podmínkami. Jak dodává redaktor Tomáš Medek, vánoční nákupy pak mohou skončit až exekucí majetku.

Tomáš MEDEK:
Mluvčí sdružení Ivana Picková říká, že lidé by si měli hlavně všímat, jestli poskytovatel úvěru uvádí v nabídce RPSN, tedy roční procentní sazbu nákladů na úvěr po dobu jednoho roku.

Ivana PICKOVÁ, Sdružení na obranu spotřebitelů České republiky:
Pak lidé s hrůzou zjistí, že sice budou platit jenom pět set korun měsíčně, ale bude se tahle ta platba vinout velmi dlouho, několik let, takže ten úvěr je zatíží i v období, kdy se třeba dostanou do finančních problémů.

Tomáš MEDEK:
Ekonom Vladimír Pikora z Next Finance vidí jako nejúspěšnější trik na klienty uvádění výše splátky místo sazby úvěru.

Vladimír PIKORA, ekonom Next Finance:
Že třeba za padesát tisíc musíme zaplatit tolik a tolik set korun měsíčně, z toho nám ale vlastně neplyne, jak ten úvěr je drahý, protože my nevíme, jak dlouho ho budeme splácet a daleko lepší by bylo, kdyby byla ta částka vyjádřena v procentech.

Tomáš MEDEK:
Pokud chceme na půjčce ušetřit, je lepší mít ručitele a na úvěr v bance nespěchat.

Vladimír PIKORA, ekonom Next Finance:
Tím pádem ona nám taky může dovolit dát ten úvěr levněji, pokud jí vlastně nechceme dát informace, spěcháme, v tu chvíli ten úvěr je zbytečně drahý.

Troilus a Kressida v Divadle Na zábradlí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pražské Divadlo Na zábradlí dnes uvede premiéru hry Troilus a Kressida. Tuto Shakespearovu dramatizaci řecké báje o trojské válce nastudoval v překladu Jiřího Joska režisér Jiří Pokorný. Hra se řadí do takzvaných shakespearovských problémových her. Je komedií pro ty, kdo myslí a tragédií pro ty, kdo cítí. Jak potvrzuje šéfdramaturgyně Divadla Na zábradlí Ivana Slámová, hra je skutečně žánrově neuchopitelná.

Ivana SLÁMOVÁ, šéfdramaturgyně Divadla Na zábradlí:
Protože je vlastně historická, je to tragédie, ale přitom to nemá všechny rysy tragédie jakoby podle toho klasického čtení a je velmi vtipná, je to prostě černá komedie, ale zase nemá úplně ty přesné charaktery tak, jak se řadila komedie. Takže proto si myslím, že to vzniklo. Jinak je velmi čerstvá, živá, prostě výborná.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu