Ozvěny dne 25. srpna 2007

25. srpen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Vojenským újezdem Brdy pochodovali odpůrci protiraketového radaru

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Začíná souhrnná zpravodajská relace. Od mikrofonu zdraví Eva Ziliziová. Odpůrci případného amerického radaru v naší republice dnes pochodovali po Brdech, kde by protiraketová základna mohla stát. Informaci o současných postojích k možné stavbě nového vojenského zařízení, připravil redaktor Ondřej Kapic. Dobrý den, Ondro.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Dobrý podvečer. Start protestního pochodu v Jincích narušil incident s aktivistou Janem Šináglem, který se s americkou vlajkou nad hlavou snažil protestující přesvědčit o kladech radaru. Ve strkanici pak přišel o část žerdi praporu. Na dvanáctikilometrovou cestu přes vojenský újezd Brdy se pak vydalo asi dvě stě odpůrců základny. Cíle této akce nám přiblížil mluvčí pořádající iniciativy Ne základnám Jan Májíček.

Jan MÁJIČEK, mluvčí iniciativy Ne základnám:
Pokračovat v protestech proti umístění radaru, zároveň chceme propojit lidi z Brd a z České republiky, aby si navzájem vyměnili kontakty, informace a aby možnost společně diskutovat o tom, co by případné umístění radaru znamenalo.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Argumenty odpůrců radaru jsou špatná komunikace vlády, částečně nevyjasněné otázky zdravotních rizik a také nesouhlas většiny občanů, potvrzuje starosta obce Trokavec Jan Neoral a dodává.

Jan NEORAL, starosta obce Trokavec:
Vlastně nemáme žádné speciální požadavky na vládu. My prostě jen chceme s vládou vést dialog na základě dialogu s odborníky a už ne, prosím vás, dnes s odborníky na zdravotní dopady, protože to je podružná záležitost. V prvé řadě je nutno vzít v potaz nebezpečí mezinárodního dopadu, nebezpečí pro občany České republiky.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Ne všichni starostové a obyvatelé obcí v blízkosti uvažovaného radaru jsou proti radaru. Zakládající listinu spolku obcí proti základně nepodepsali zástupci Strašic, Hrádku a Spáleného Poříčí, tedy obcí z Plzeňského kraje. Starosta Strašic na Rokycansku Jiří Hahner se nepodepsal i proto, že ještě čeká na výsledek místního referenda.

Jiří HAHNER, starosta obce Strašice:
Zatím čerpáme z podkladů ankety, kterou jsme uspořádali v květnu. A tam se nám bohužel dostavilo pouhých dvacet procent voličů, takže z toho usuzujeme, že tato problematika není pro občany Strašic stěžejní, že jsou daleko důležitější věci, které je více zajímají.

ČSSD chce daňové úlevy pro zemědělce

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Daňové úlevy naším zemědělcům chce prosadit sociální demokracie. Mohli by si každý rok odečítat splátky za koupenou státní půdu. Podle stínového ministra zemědělství a předsedy poslaneckého klubu ČSSD Michala Haška je totiž třeba zemědělce při nákupu pozemků podporovat. Nově schválené reformy jim navíc finančně spíš uškodily, říká Hašek.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD, stínový ministr zemědělství:
Každoročně Pozemkový fond prodává v zásadě zhruba kolem sta tisíc hektarů státních pozemků. Zbývá jich ještě zhruba půl milionu. No, a my navrhujeme, aby naši farmáři kromě vyjednaného přechodného období, kdy mají přednost před cizinci tak, aby byli i daňově zvýhodněni a byla to pro ně určitá motivace k tomu, aby si státní půdu pořídili.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Ministr zemědělství Petr Gandalovič souhlasí s tím, že státní půda se musí dostat do rukou českých zemědělců. Nechce ale znovu zaplevelit nově schválený daňový systém výjimkami, jak tomu bylo dřív, jak vysvětluje.

Petr GANDALOVIČ, ministr zemědělství /ODS/:
Přestože bych také samozřejmě rád souhlasil s jakoukoli podporou pro naše farmáře, s tímto konkrétním návrhem souhlasit nebudu. A musím zdůraznit to, že dnes už mají naši zemědělci naprosto výhodné podmínky právě v té třicetileté splátce za nakoupenou zemědělskou půdu. Nikdo jiný neměl možnost třicetiletých splátek při privatizaci státního majetku.

Václav Klaus navštívil Země Živitelku

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Na agrosalonu Země Živitelka v Českých Budějovicích byly dnes Národní dožínky. Z návštěvy Rakouska si na ně odskočil prezident Václav Klaus. Debatoval s agrárníky a návštěvníky výstavy a také při prohlídce několika pavilonů ochutnával české výrobky. Ty pak před svým odjezdem zpět k naším jižním sousedům doporučil kupovat domácím spotřebitelům.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Tak odjíždím s chutěmi moc dobrými, nicméně musel jsem toho degustovat snad víc, než by bylo zdrávo, takže, takže těžko hodnotit, ale myslím, že to, co se tady předvádí, je opravdu velmi kvalitní a znova opakuji, moc bych si přál, aby ty sýry, které jsem mohl zkusit, ty klobásy, to víno, ty džusy nebo sirupy nebo co to bylo, prostě ty jogurty, aby prostě to naši spotřebitelé kupovali a nehledali pouze cizí značku.

V Řecku kvůli požárům platí výjimečný stav

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
V celém Řecku kvůli ničivým požárům vládne výjimečný stav. Záchranáři totiž zatím s ohněm bezvýsledně bojují. Živel už připravil o život čtyřiačtyřicet lidí. Vyžádal si i značné materiální škody a spálil tisíce hektarů lesa a další vegetace. V zemi se tak začíná mluvit o ekologické katastrofě. Práci záchranářům navíc stěžují extrémně vysoké teploty i silný vítr. Situaci sleduje redaktorka Lubica Bergmanová.

Lubica BERGMANOVÁ, redaktorka:
Zuřivý souboj zatím stále vyhrává oheň. Řecký premiér už kvůli smrtícím požárům vyhlásil výjimečný stav, ten platí v celé zemi. Mohutné a stále nekontrolovatelné požáry zuří hlavně v rozsáhlých lesních plochách na jihořeckém poloostrově Peloponés. Právě tento region už začala média označovat doslova za krematorium. Hořet ale začalo dokonce i v okolí metropole a parku na aténském předměstí Filothei. Úřady navíc uzavřely hlavní silnici spojující metropoli s mezinárodním letištěm. Podle zástupce velvyslanectví České republiky v Athénách Jana Husáka se mohou čeští turisté dvacet čtyři hodin denně obracet telefonicky na náš zastupitelský úřad.

Jan HUSÁK, zástupce českého velvyslanectví České republiky v Řecku:
Touto cestou by jsme mohli zprostředkovat pomoc. My tu situaci sledujeme a víme o tom, že tam bylo několik desítek obětí. Nicméně informaci o tom, že by mezi oběťmi byli čeští občané, prozatím nemáme.

Lubica BERGMANOVÁ, redaktorka:
Kvůli nezvladatelné situaci už Řecko požádalo o pomoc Evropskou unii.

Britové zadrželi další podezřelé z vraždy školáka

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Britská policie zatkla dalších pět podezřelých ve věku od patnácti do osmnácti let v rámci pátrání po vrahovi jedenáctiletého chlapce Rhyse Jonese. Toho ve středu zastřelil v Liverpoolu zřejmě teenager se zahalenou tváří. V souvislosti s tímto případem už bylo zadrženo osm mladých lidí, mezi nimi dvě dívky. Případ sleduje náš spolupracovník ve Spojeném království Milan Kocourek.

Milan KOCOUREK, redaktor:
Policisté zatkli tři chlapce a dvě dívky ve věku od patnácti do devatenácti let. Ze tří mladých lidí zatčených předtím po vraždě Rhyse Jonese, byli dva propuštěni na kauci. Premiér Gordon Brown označil vraždu Rhyse za odporný zločin. Vyšetřovatelé si stěžují na nedostatečnou ochotu veřejnosti spolupracovat s policií. Vrchní inspektor Chris Armitt z liverpoolské policie řekl, že místní lidé by měli zkoumat své svědomí a zaujmout postoj proti gangsterům. Také slíbil spolehlivou policejní ochranu svědků. Na vyšetřování se podílí stovka detektivů, kteří tuto vraždu zařadili do kategorie nejzávažnějších zločinů.

Očekávaný dopravní prázdninový kolaps v Rakousku se nestal

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Dopravní prázdninový kolaps v Rakousku se dnes navzdory očekáváním nestal. Silný provoz ale přece jenom hlásí z tradičně nejvytíženějších tras. Podrobnější informace s výhledem dopravní situace na zítřek zjišťoval redaktor David Šťáhlavský.

David ŠŤÁHLAVSKÝ, redaktor:
Hned ve čtyřech spolkových zemích Německa, také v části Nizozemska končí prázdniny, a tak před Tauernským tunelem se tvořily opět kolony až sedmnáct kilometrů dlouhé. Gabriela Kreuzerová z rakouského automotoklubu potvrzuje.

Gabriela KREUZEROVÁ, rakouský automoklub:
Ze všech tranzitních tras hlásí silný provoz, ale kupodivu silnější byl v jižním než v severním směru.

David ŠŤÁHLAVSKÝ, redaktor:
Řidiči zřejmě vyslyšeli výzvy, aby nevyjížděli hned ráno. Podle dispečerky rakouského ÖAMTC se Rakousko tentokrát vyhnulo dopravnímu kolapsu.

Gabriela KREUZEROVÁ, rakouský automoklub:
Žádné dopravní komplikace nejsou pak ve směru na české hranice. Zítra dopoledne je ale možné počítat s hustým provozem z jihu na sever, protože někteří turisté raději odložili svůj návrat na neděli.

V Německu zaznamenali nový případ ptačí chřipky na kuřecí farmě

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
V Německu zaznamenali nový případ ptačí chřipky. Veterináři objevili ohnisko nákazy na kuřecí farmě nedaleko Norimberka na jihu země. Úřady postiženou oblast uzavřely. Podle prvních výsledků jde zřejmě o virus H5N1, který může být nebezpečný pro člověka.

Nad územím Gruzie se zřítilo letadlo

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Abcházie, proruská separatistická oblast v Gruzii, dnes potvrdila, že nad jejím územím se zřítilo letadlo. Jeho původ ale zatím není známý. Není také jasné, jestli jde o ruský letoun, na který údajně střílela gruzínská armáda kvůli narušení vzdušného prostoru Gruzie.

Z římské nemocnice dnes propustili Luciana Pavarottiho

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Z římské nemocnice dnes propustili italského operního pěvce Luciana Pavarottiho, který byl začátkem měsíce hospitalizovaný kvůli vysokým horečkám. Prodělal také řadu testů a léčbu v souvislosti s jeho bojem s rakovinou.

Opilý mladík přejel fanouška tuningu, který svým zraněním podlehl

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Sraz tuningových aut v Mimoni poznamenala nehoda opilého osmnáctiletého řidiče. Ten srazil jednoho z účastníků akce zvané Mimoňské války na bývalém vojenském letišti Hradčany. Těžce zraněný muž dnes ráno zemřel v nemocnici. Okolo stojící svědci poté, co řidiče odvezla policie do vazby, jeho Volkswagen Golf zdemolovali. Osmnáctiletý muž byl obviněný z ublížení na zdraví. Dodala českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Ivana BALÁKOVÁ, mluvčí Policie Česká Lípa:
Podle výpovědi svědků se vozidlo pohybovalo po hlavní runway neosvětlené. Policisté řidiče podezřelého z ublížení na zdraví krátce po události zadrželi a mimo jiné přístrojem Drégr mu naměřili jedna celá padesát šest promile alkoholu v dechu. Krevní zkoušku na alkohol odmítl.

Neonacisté zadrženi v Poddubí

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Další policisté zasáhli proti příznivcům neonacistického hnutí, kteří se sešli v rekreačním zařízení v Poddubí u Senohrab nedaleko Prahy. Kriminalisté na místě zajistili předměty propagující hnutí směřující k potlačení práv a svobod. Jednoho člověka zadrželi pro podezření ze spáchání trestného činu.

V Hradci Králové pokračuje festival HIP HOP KEMP 2007

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
V Hradci Králové pokračuje největší festival hiphopové hudby v Evropě HIP HOP KEMP 2007. Do areálu hradeckého letiště už přijelo kolem osmnácti tisíc fanoušků. Na pódiích se o víkendu vystřídá více než pět stovek účinkujících. I letos je pro návštěvníky připraven doprovodný program. Popsal ho organizátor festivalu Radek Maliník.

Radek MALINÍK, organizátor festivalu:
Je tady samozřejmě mimo hudby spousta nehudebního programu, jako breakdance stage, parkurová dráha, basketbalový hřiště, kde je možnost jak pro návštěvníky kempu si zahrát, pak jsou tam i exhibiční vystoupení profesionálů, spousta dalšího vyžití nejrůznějšího ražení.

V Německu probíhá festival technohudby

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
V sousedním Německu je zase v plném proudu tradiční festival technohudby Live Parade. V centru metropole průmyslového Porúří Essenu tančí v monotónním dunivém rytmu z téměř tří desítek vozů s výkonnou aparaturou několik set tisíc dobře naladěných a pestře nebo málo oděných tanečníků.

V pražské zoo křtili bizoní mláďata

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Hned čtyři bizoní mláďata se dnes křtila v pražské zoologické zahradě. Kmotry jimi byli členové Ligy lesní moudrosti, kteří vyznávají indiánské tradice. Už od dopoledních hodin si mohli hlavně dětští návštěvníci vyzkoušet v indiánské vesnici u bizoního výběhu dovednosti, jako je rozdělávání ohně nebo boj u mučednického kůlu. Pokračuje reportérka Věra Masopustová.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Křest čtyř ze šesti letošních bizoních mláďat se těšil velké pozornosti návštěvníků a radovat se z něj mohou i chovatelé, protože se už od padesátých let bizonům v pražské zoo velmi daří. O nových přírůstcích už víc průvodkyně Karolína Koláčková.

Karolína KOLÁČKOVÁ, průvodkyně:
Tahlens ta mláďata jsou vlastně první mláďata po novém býkovi, po novém plemeníkovi tady v tom stádě, takže to je jeho první úspěch a jsme rádi, že se mu podařilo tedy hned takové množství.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Kmotři z Ligy lesní moudrosti vybrali bizoním telatům ta pravá indiánská jména. To mi potvrdil za evropské indiány Václav Svoboda.

Václav SVOBODA, Liga lesní moudrosti:
Chtěli jsme, aby to vystihovali čtyřnásobnej zákon Ligy lesní moudrosti a chtěli jsme taky, aby to vystihovalo takovou tu mystiku, a to co předávaj šamanové prostě ze Severní Ameriky nám dál při nějakejch setkání a tak a aby to mělo nějaký smysl, jo, celý.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Malý bizoni dostali jména Plamen, Vítr, Ranní rozbřesk a Noční svit.

První hřbitov v Rusku pro domácí mazlíčky

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
A o zvířatech ještě jednou. První hřbitov v Rusku pro domácí mazlíčky otevřeli v hlavním městě Moskvě. Ruská metropole se tak rozhodla následovat příklad některých evropských měst, kde už pohřbívání psů a koček pár let funguje. Víc od moskevského zpravodaje Českého rozhlasu Petra Vavroušky.

Petr VAVROUŠKA, moskevský zpravodaj:
Na ploše dvou hektarů na okraji Moskvy vyrostlo centrum služeb, které zahrnuje kromě veterinární kliniky a psího salonu krásy, také krematorium a hřbitov pro domácí zvířata. Majitel centra investoval do neobvyklého nápadu dva miliony dolarů. Počítá, že během pár let se mu ale vložené peníze vrátí. Za kremaci psa či kočky si účtuje v přepočtu tři tisíce korun, roční pronájem skromné hrobky vyjde na dva tisíce. Celý projekt podpořila moskevská radnice a vlastník centra zvířecích služeb předpokládá, že příští rok zprovozní v ruské metropoli ještě jeden hřbitov. Jenom v Moskvě totiž ročně uhyne na sto padesát tisíc psů a dvě stě tisíc koček. Ruští ekologové si ale myslí, že zprovoznění krematoria a hřbitova pro domácí zvířata je jen rozmarem pro bohaté.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu