Ozvěny dne 25. srpna 2006

25. srpen 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Lidovci jednají o možné vládě s ČSSD

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Hezký večer u Ozvěn dne vám přeje Tereza Tomášková. Celostátní výbor KDUČSL v těchto chvílích hodnotí postup svého předsedy v povolebním vyjednávání. Dnes v noci se vedení lidovců a sociálních demokratů dohodlo na prioritách možného společného koaličního programu. ČSSD teď čeká na stanovisko lidovců, jestli umožní Miroslavu Kalouskovi pokračovat ve vyjednávání o případné menšinové vládě s ČSSD. Informuje redaktorka Lucie Husárová.

Lucie HUSÁROVÁ:
Grémium ČSSD se už dopoledne dohodlo na výrazném ústupku vůči lidovcům. Jde o tři body, které se týkají úpravy vztahů s církvemi, jak řekl místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Bohuslav SOBOTKA, místopředseda ČSSD:
Prvním je zrušení poslední novely církevního zákona, která byla přijata v Poslanecké sněmovně a která byla kontroverzní, ratifikace smlouvy s Vatikánem, kterou připravila předcházející vláda a která zatím nebyla ratifikována, a také na tom, že obě strany se zasadí o definitivní a spravedlivé vyřešení vztahu státu a církví v České republice.

Lucie HUSÁROVÁ:
Mezitím reagují na nové informace i občanští demokraté. Jejich předseda Mirek Topolánek poslal šéfovi lidovců dopis, ve kterém zveřejnil své obavy, že se Kalousek stal obětí dezinterpretací.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda ODS, předseda vlády:
Speciálně týkající se údajné snahy ODS změnit volební systém v České republice tak, aby poškodil, případně zlikvidoval malé strany, o údajném návrhu ODS rozdělit si moc ve státě s Českou stranou sociálně demokratickou.

Lucie HUSÁROVÁ:
Předseda vlády Mirek Topolánek dnes také oznámil, že koncem příštího týdne chce s projektem vlády jít za prezidentem republiky. Tato vláda by měla zemi přivést k předčasným volbám a zabránit nástupu komunistů k moci. Pokud prezident tento kabinet jmenuje, musí vláda do třiceti dnů požádat sněmovnu o důvěru.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Celostátní výbor KDUČSL, který posuzuje postup svého vedení při povolebních jednáních v posledních dnech, zatím oddálil své rozhodnutí. Na místě vyčkávají zpravodajky Radiožurnálu Milada Richterová a Lucie Husárová, jakmile budou znát postoj vedení lidovců, přihlásí se do vysílání.

Stále více lidovců požaduje rezignaci vedení strany

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Už před začátkem jednání celostátního výboru lidovců se ozvaly hlasy z brněnské, zlínské a moravskoslezské organizace, které tuto variantu odmítly a dokonce žádaly rezignaci vedení strany. Názory lidovců shrnuje reportérka Lucie Weissová.

Lucie WEISSOVÁ:
Brněnským, zlínským a moravskoslezským lidovcům vadí, že strana by tímto postupem ztratila důvěru jak svých členů, tak voličů, kterým před volbami slibovala, že s komunisty za žádnou cenu nepůjde. Brněnská organizace žádá okamžité ukončení rozhovorů, Zlín chce změnu vyjednavačů. Místopředsedkyně brněnského výboru strany Barbora Javorová vidí jen jedno možné řešení nastalé situace.

Barbora JAVOROVÁ, místopředsedkyně brněnského výboru KDUČSL:
Aby předsednictvo celé odstoupilo a aby byl svolán mimořádný sjezd.

Lucie WEISSOVÁ:
V Havířově jsou lidovci dokonce připraveni stáhnout kandidátku do komunálních voleb, když vedení KDUČSL umožní vznik vlády podporované komunisty. Podle šéfa jihočeské organizace KDUČSL Vladimíra Pavelky jsou všechna tato prohlášení předčasná.

Vladimír PAVELKA, šéf jihočeské organizace KDUČSL:
To rozhodně není tak úplně reprezentativní prohlášení, které by vyjadřovalo mínění, dejme tomu, celé krajské organizace. Já bych se v hodnocení takovýchto prohlášení neukvapoval.

Lucie WEISSOVÁ:
Krátce před dnešním jednáním celostátního výboru KDU se proti menšinové vládě s podporou komunistů postavil i místopředseda strany Cyril Svoboda.

Cyril SVOBODA, místopředseda KDUČSL:
Já žádný návrh tohoto typu jsem nepodporoval, nepodporuju a podporovat nebudu.

V takzvané rumové aféře padly opět pouze podmínky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V takzvané rumové aféře padly opět pouze podmínky. Šest obžalovaných dostalo tresty od osmnácti měsíců do tří let podmíněně. Jeden odešel úplně bez trestu. Krajský soud v Hradci Králové tak rozhodl v obnoveném líčení. V kauze staré třináct let obchodníci s alkoholem podle obžaloby připravili státní pokladnu o téměř šedesát milionů korun. Soudní jednání sledoval redaktor Jiří Máslo.

Jiří MÁSLO:
Rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové uložit za milionové daňové úniky jen podmínečné tresty se nelíbí státnímu zástupci Karlu Bužgovi.

Karel BUŽGA, státní zástupce /oprava: Pavel BUŽGA, státní zástupce/:
Je pravdou, že tresty, které krajský soud vyměřil obžalovaným, nejsou v souladu s naším návrhem. My si počkáme na písemně zpracovaný rozsudek a zvážíme, zda podáme odvolání v této věci.

Jiří MÁSLO:
Vyhlášení rozsudku v takzvané rumové aféře se dnes zúčastnil pouze jediný ze sedmi odsouzených, a to Štefan Kušnír. Ten naopak se svým, i když jen podmínečným trestem nesouhlasí vůbec.

Štefan KUŠNÍR:
Vlastně jsem dostal podmínku za to, že jsem někdy byl zaměstnán, to znamená, jestliže někde bude zaměstnaný, někdo něco udělá a vy za to máte nýst trest, a pak nechápu další věc v tom rozsudku, že vlastně Ostrava mě zprostila rozsudku a tady mi to napařili, takže budu se odvolávat.

Zatýkání podezřelých z nezdařených útoků v Německu pokračuje

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vyšetřování nezdařených vlakových atentátů v Německu přineslo další zatčení. Třetího podezřelého zadržela policie v Kostnici. Dalšího, v pořadí už čtvrtého muže, pak vyslýchají libanonské úřady. Podle všeho se tak potvrdila teorie, že za útoky stála větší teroristická skupina. Podrobnosti přidává z Berlína zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Jiří HOŠEK:
Policie prohledávala řadu hodin studentskou kolej v Kostnici, kde v pořadí třetí zadržený muž bydlel. Jeho identitu zatím úřady nezveřejnily. Každopádně i tento muž je podezřelý z účasti na teroristickém spolčení a pokusu o několikanásobnou vraždu. "Vycházíme z toho, že podezřelí byli naočkováni ideologií svaté války, džihádu, a tu se pokusili přenést do Německa. Došlo tu k náboženskému zfanatizování. Rychlým sledem zatčení jsme bezprostřednímu nebezpečí vzali hrot," řekl v rozhovoru pro stanici ZDF prezident Spolkového kriminálního úřadu Jörg Ziercke. Podle libanonských bezpečnostních složek je hlavním podezřelým dvacetiletý Džihád Hamad, který se včera sám vydal do rukou policie ve městě Tripolis. U jeho výslechu dnes kromě libanonských vyšetřovatelů byli i jejich němečtí kolegové. Hamad měl ve své výpovědi zmínit jméno další osoby, která mohla mít s přípravou bombových útoků něco společného. Tu vzápětí libanonská policie vyslechla, ale nezatkla, jak původně uvedly světové agentury.

EU se dohaduje o podobě zapojení do mise OSN v jižním Libanonu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Evropská unie se dohaduje o podobě zapojení do mise Spojených národů v jižním Libanonu. Francouzský ministr zahraničí Philippe DousteBlazy podle agentury AFP prohlásil, že celkově vyšlou Evropané do Libanonu šest a půl až sedm tisíc vojáků. Jeho irský kolega ale podle agentury Reuters hovořil až o devíti tisících. Z Bruselu z jednání ministrů zahraničí se hlásí zpravodajka České televize Barbora Šámalová.

Barbora ŠÁMALOVÁ, zpravodajka České televize:
V Bruselu se jedná o důvěryhodnosti Evropské unie. Finsko jako předsednická země doufá, že členské země poskytnou misi UNIFIL alespoň polovinu z celkového počtu patnácti tisíc příslušníků mírových sborů. S nejvelkorysejší nabídkou přišla Itálie, do Libanonu vyšle až tři tisíce vojáků, Francie dva tisíce, Španělsko poskytne osm set až tisíc mužů, skandinávské státy v čele s Finskem osm set, Belgie čtyři stovky. S menšími příspěvky přicházejí i další země. Naopak Německo se kvůli nacistické minulosti nechce vměšovat do záležitostí Izraele. Vyšle proto jen lodě na kontrolu pobřežních vod. Podobně jako Británie, která zajistí i průzkumné letouny. Česko je ochotné pomoci s poválečnou obnovou Libanonu, vojenská účast ale jasná není. Rozhodnout by o ní měla až nová vláda.

Útok na maďarskou studentku na Slovensku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na Slovensku se zvedá vlna extremního nacionalismu. Zatím nejvážnější incident se stal dnes ráno. Dvojice mladíků napadla studentku maďarské národnosti v západoslovenském městě Nitra. Ukradli jí kabelku, strhli náušnice a tričko a postříkali ji hanlivými nápisy "smrt parazitům" a "Maďaři za Dunaj". Policejní prezident v reakci na incident okamžitě vytvořil speciální jednotku na boj proti extremismu. Informuje zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Lubomír Smatana.

Lubomír SMATANA:
Studentku přepadli neznámí muži v západoslovenském městě Nitra. Od té chvíle probíhá speciální pátrací akce, kterou nařídil přímo policejní prezident. Podle něj zátah potrvá do té doby, dokud policie pachatele nechytí. Předseda Strany maďarské koalice Béla Bugár k tomu uvádí, že takových fyzických útoků je mnohem víc, lidé se však na policii neobracejí.

Béla BUGÁR, předseda Strany maďarské koalice:
Neboť většina lidí se bojí vypovídat na policii.

Lubomír SMATANA:
Vyhrocenou atmosféru dávají politologové do souvislosti s tím, že nacionalistická Slovenská národní strana se stala součástí vládní koalice a premiér Robert Fico protimaďarské výroky jejich představitelů dodneška neodsoudil.

Kontroly na onkologických pracovištích

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo zdravotnictví chystá hloubkovou kontrolu všech onkologických pracovišť v nemocnicích, které řídí. Prověřit chce podle šéfa resortu Davida Ratha postup léčby, smlouvy s pojišťovnami i vazby lékařů na farmaceutické firmy. Onkologové financování léčby rakoviny tento týden ostře kritizovali.

Vyloupení zlatnictví

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zlatnictví na kolonádě v Mariánských Lázních vykradli nad ránem lupiči. Autem vjeli do výlohy a ukradli šperky v hodnotě asi jeden a půl milionu korun. Policie po zlodějích pátrá.

Nález unikátního rukopisu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V knihovně Benediktýnského kláštera v Rajhardě na Brněnsku našli historici unikátní rukopis. Část latinského textu z přelomu osmého a devátého století objevili náhodou. O jedinečné listině si podrobně budeme povídat v pořadu Stalo se dnes krátce po jednadvacáté hodině.

Silná koruna může prodražit pobyt zahraničním turistům

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Silná koruna u nás může prodražit pobyt zahraničním turistům. Kvůli méně výhodnému směnnému kurzu pro cizince začínají být drahé například nákupy českého skla nebo starožitností. Naši obchodníci si už stěžují, že turisté o tento sortiment začínají ztrácet zájem. Redaktorka Naďa Bělovská se proto zajímala o to, jestli do budoucna silná koruna nemůže turisty odradit třeba i od samotné návštěvy Česka.

Naďa BĚLOVSKÁ:
Koruna od loňska posílila téměř o pět procent. Pro turisty to znamená, že zaplatí v přepočtu zhruba o pět procent víc například za návštěvu restaurace nebo za suvenýry. Podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka to ale nevadí, protože turistům dražší návštěvy restaurací a nákupy suvenýrů vykompenzuje klesající cena ubytování.

Jaromír BERÁNEK, analytik cestovního ruchu:
Turisté tlačí na ceny a klesají nám ceny zejména ubytování v celé České republice a potom nejvíce v Praze a předpokládáme, že v samotné Praze dojde v letošním roce v poklesu cen o cirka patnáct procent.

Naďa BĚLOVSKÁ:
Celkový pobyt v Česku by tak pro zahraniční návštěvníky finančně náročnější být neměl a strach z toho, že by nás silná koruna mohla do budoucna o příliv zahraničních turistů připravit, je zbytečný. Naopak do Čech bude mířit turistů zřejmě čím dál více.

Jaromír BERÁNEK, analytik cestovního ruchu:
Předpokládáme, že nárůst zahraničních turistů, kteří se u nás ubytují, bude v letošním roce někde kolem sedmi procent. Nákupy suvenýrového charakteru jsou zhruba na stejné úrovni, jako tomu bylo v minulých letech. Rozhodně zde silná koruna nesehrává podstatnou záležitost.

Neoprávněné použití olympijských znaků a symbolů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zimní olympijské hry doznívají ve sporech a žalobách. Před olympiádou a během ní některé firmy neoprávněně použily olympijské znaky a symboly. Český olympijský výbor se bránil, obrátil se na soud. V kauze Budějovického Budvaru padl třetí dílčí verdikt. Rozhodnutí o možném porušení zákona ale musí dát až soud, říká redaktorka Blanka Číhalová.

Blanka ČÍHALOVÁ:
Budvarová hokejáda s fandy Bobem a Davem v českých reprezentačních dresech, kteří chtějí odjet do Itálie pro cenné kovy. Tato kombinace v době olympiády byla protizákonná, vysvětluje místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Zedníček.

Jiří ZEDNÍČEK, místopředseda Českého olympijského výboru:
A zároveň mají v ruce napodobeniny olympijské pochodně, tak tohle to všechno dohromady v čase, v místě a v kombinaci všech těch použitých symbolů určitě implikuje jejich snahu identifikovat se s olympijskými hrami.

Blanka ČÍHALOVÁ:
"Budvar zákon neporušil," říká mluvčí podniku Petr Samec a odkazuje se na názor už třetí instituce.

Petr SAMEC, mluvčí Budějovického Budvaru:
Jsme velmi potěšeni rozhodnutím živnostenského úřadu, je to již třetí nezávislá instituce, která podpořila naše právní analýzy.

Blanka ČÍHALOVÁ:
"Rozhodnutí o porušení zákona ale může dát jedině soud," uvedl místopředseda Českého olympijského výboru Petr Zedníček. Budvar si toho podle svého mluvčího je vědomý a čeká na doručení žaloby. Olympijský výbor ale v zimě podnikl kroky i proti dalším firmám. Reklamní soutěž například stáhl pivovar Litovel. Naopak výrobce nápoje Kamikadze prokázal, že zákon neporušil a že na obaly použil logo, ke kterému měl souhlas.

ČR vrátila Rakousku více než dvě stě vzácných historických židlí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česko vrátilo Rakousku více než dvě stě vzácných historických židlí. Rakušané je za nacistické vlády schovali na zámku v jihomoravských Uherčicích ze strachu před bombardováním. Majetek bývalé monarchie ale nedostali po válce zpátky kvůli konfiskacím. Zástupci obou zemí se dnes sešli k podepsání smluv o vrácení majetku v Brně na hradě Veveří, kde byla redaktorka Gabriela Grmolcová.

Gabriela GRMOLCOVÁ:
Česká vláda rozhodla o navrácení těchto historických židlí a pohovek minulý rok. Proč se tak nestalo dřív, zdůvodňuje náměstek ministra kultury František Formánek.

František FORMÁNEK, náměstek ministra kultury:
Československá vláda se tím začala vážně zabývat až po roce 89, kdy identifikovala ty předměty, přesvědčila se, že to skutečně patří do toho souboru majetku rakouského státu a teprve začla procedura vyjednávání.

Gabriela GRMOLCOVÁ:
Podle velvyslankyně Rakouska v Česku Margot Klestilové se jedná především o symbolický akt mezi dvěma zeměmi.

Margot KLESTILOVÁ, velvyslankyně Rakouska v ČR:
Představuje to rodinné stříbro, každý jednotlivý kus vraceného nábytku představuje unikát a pro mě osobně je tento akt vrácení nábytku Českou republikou Rakousku důležitým politickým signálem, signálem přátelství a vzájemného porozumění a domnívám se, že jde proto o velice symbolickou událost, které jsme dnes byli svědky.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A na závěr Ozvěn dne ještě přehled nejdůležitějších událostí.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu