Ozvěny dne 25. 10. 2004

25. říjen 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Zestátňování soukromých zdravotnických zařízení ministryně zdravotnictví nechystá

Zestátňování soukromých zdravotnických zařízení ministryně zdravotnictví nechystá. Znovu to zopakovala po ranním jednání se zástupci České lékařské komory. Pracovní návrh se znárodňováním zdravotnictví na veřejnost pronikl v pátek. Vzešel z expertní komise ČSSD. Lékaři se proti němu okamžitě ohradili. Představitelé České lékařské komory se kvůli tomu brzy ráno sešli s ministryní Miladou Emmerovou. Na ministerstvu byla i reportérka Viktorie Hošková.

Viktorie Hošková: Zestátňování soukromých nemocnic a ordinací v plánu není, ujišťovala je znovu ministryně. Nevylučuje dokonce, že by mohl být pracovní materiál, který pronikl na veřejnost, podvrh.

Milada Emmerová: Zda vůbec odpovídá tomu, co bylo vyrobeno v té komisi v Lidovém domě.

Viktorie Hošková: Pokud by byl pravý, pak šlo podle ní jenom o iniciativu několika málo lidí ze stranické zdravotní komise. Někteří soukromí lékaři ale ujištěním ministryně nevěří. Třeba místopředseda Sdružení praktických lékařů, Jan Jelínek, poukazuje na to, že návrh vznikl v komisi, kde jsou lidé, se kterými Emmerová spolupracuje. Obává se proto, že materiál skutečně odráží myšlenky samotné ministryně i ČSSD.

Jan Jelínek: Tady jenom cosi prasklo dřív, než to mělo být dáno veřejnosti a je to obvyklá taktika, že ministryně se schová za komisi a nechá padnout úředníka.

Viktorie Hošková: Zveřejnění materiálu bude mít dohru pro odbornou komisi Sociální demokracie. Premiér Stanislav Gross o víkendu oznámil, že komisi obmění. Česká lékařská komora to vítá.

David Rath: To, že dva lidi něco napsali a vydali ten svůj osobní názor za stanovisko komise ČSSD, si myslím, že je ta hlavní chyba.

Viktorie Hošková: Dodává prezident komory, David Rath. Lékaři teď s napětím čekají na novou koncepci zdravotnictví. Původně ji měla ministryně předložit do konce října. Dnes ale řekla, že ji dá k dispozici až po senátních volbách 15. listopadu.

Reakce prezidenta na volby v Bělorusku a odposlechy v ČR

Prezident Václav Klaus je zneklidněn zprávami o průběhu nedávných parlamentních voleb v Bělorusku. Napsal to v dopise prezidentovi Běloruska, Alexandru Lukašenkovi. Jak Radiožurnálu řekl Klausův mluvčí, Petr Hájek, podobný názor má Václav Klaus i na průběh referenda o změně běloruské ústavy.

Petr Hájek: Kvůli těmto informacím sdílí prezident obavy četných běloruských i mezinárodních pozorovatelů, podle jejichž svědectví podmínky, za nichž se parlamentní volby i referendum konaly, neodpovídaly zásadám regulérního hlasování. To je pro českého prezidenta nepřijatelné. Soudí, že porušování základních občanských práv, pronásledování politické opozice a potlačování občanských protestů nemají v dnešní Evropě místo a vedou Bělorusko do mezinárodní izolace.

Václav Klaus se zároveň zajímá o praxi odposlechů. Poslední události kolem nich považuje za skandální. Zítra se proto na Pražském hradě sejde s premiérem Stanislavem Grossem. Klaus v pátek požádal ministra vnitra, Františka Bublana, aby zvážil odvolání policejního prezidenta, Jiřího Koláře. Podle prezidenta Kolář problém policejních odposlechů zlehčuje.

Petr Mach zproštění obvinění

Bývalý prezident fotbalové Sparty, Petr Mach, mohl dnes odcházet od pražského Městského soudu spokojený. Zprostil ho totiž obžaloby z podvodu kvůli bankovním úvěrům za celkem 160 milionů korun. Státní zástupkyně si ale myslí, že k trestnému činu došlo a na místě se odvolala. Další informace má redaktorka Blanka Číhalová.

Blanka Číhalová: Petr Mach si vzal úvěry od ČSOB před 13 lety. Svoji společnost následně i s dluhy převedl na jinou firmu. Nový majitel ale zemřel. Účetnictví firmy se ztratilo a zůstaly jen stamilionové dluhy. ČSOB na této firmě vysoudila zhruba 260 milionů korun. Petru Machovi hrozilo za podvod 5-12 let vězení. Pražský Městský soud ho dnes obžaloby zprostil. Mach je s rozsudkem spokojený.

Petr Mach: Byly zhodnoceny správně důkazy, které jsem předložil se svojí obhajobou a soud rozhodl podle našeho názoru správně. Já k tomu nemám co říct víc.

Redaktor (Blanka Číhalová): Státní zástupkyně Helena Čapková se proti dnešnímu rozhodnutí soudu odvolala.

Helena Čapková: Protože mám za to, že k trestné činnosti došlo a bližší podrobnosti vám uvádět nebudu, protože musím počkat na vyhotovení rozsudku.

Blanka Číhalová: Podle soudu se neprokázalo, že se Mach dopustil podvodu. Soudkyně ale uvedla, že Mach neplnil podmínky úvěrových smluv. Sám Mach to komentoval jen krátce.

Petr Mach: Je to 13 let. Za druhé tady ani nebyly k dispozici veškeré ty důkazní materiály, respektive veškeré ty smlouvy.

Blanka Číhalová: Soudkyně dnes tak uvedla, že chyb se dopustila i ČSOB a sama banka podle ní mohla aktivněji plnění závazků vymáhat.

Koruna vůči dolaru posílila

Česká koruna dnes vyšplhala na nový rekord k dolaru. Americká měna se během dne prodávala dokonce za 24 korun a 55 haléřů. Tak silná zatím koruna k americké měně nikdy nebyla. Zásluhu na zhodnocování naší měny však nemá vývoj naší ekonomiky, ale sám americký dolar, který na světových trzích neustále oslabuje. S čím propad dolaru souvisí a kam že se může koruna k americké měně dostat, zjišťovala redaktorka Naďa Bělovská.

Naďa Bělovská: Dolar sráží dolů vysoká cena ropy, která může zpomalit růst americké ekonomiky, blížící se americké volby s nejistým výsledkem a příliš mu nepomáhá ani vysoký schodek americké platební bilance. Podle ekonomky společnosti Next Finance, Markéty Šichtařové, nejsou tyto faktory pro americké hospodářství právě lichotivé, ale delší výrazné oslabování dolaru by způsobit neměly.

Markéta Šichtařová: Momentálně dolar mohl oslabit až k 1,30 dolarů za jedno euro. To by při příznivé konstelaci mohlo znamenat posílení koruny až na 24 korun za jeden dolar. Ovšem víc dolar pravděpodobně neoslabí. Po několika dnech by se koruna měla vrátit až k 25 korunám za dolar.

Naďa Bělovská: Slabý dolar zlevňuje dovážené suroviny, především ropu, a může tak alespoň částečně kompenzovat její zdražování na světových trzích. Ne všechny ale slabý dolar potěší, upozorňuje analytik České spořitelny, Luboš Mokráš.

Luboš Mokráš: Jeho vliv na naše exportéry je částečně negativní, především na ty, kteří vyvážejí do dolarových oblastí. Ovšem naše exporty jsou zaměřeny převážně dovnitř Evropské unie a proto je vliv na export podstatně méně významný než vliv na import.

Naďa Bělovská: Sečteno a podtrženo se tedy můžeme ze silné koruny k dolaru těšit, alespoň do té doby, než dolar na světových trzích opět posílí.

Přehled dalších zpráv

Za násilnosti při sobotním utkání mezi ostravským Baníkem a pražskou Spartou stíhají policisté 15 fanoušků. Polovina z nich jsou mladiství. Kriminalisté teď zkoumají 12hodinový záznam a nevylučují, že obviní další výtržníky. Jeden z fandů je stíhán za rasistické projevy.

Český podnik jedná v Indii o zakázce desetiletí. Firma Škoda export zvítězila v prvním kole v mezinárodním výběrovém řízení na dodávku elektrárny za 500 milionů dolarů, což odpovídá přibližně 12 miliardám korun. Pokud zakázku získá, půjde o největší kontrakt za posledních 10 let.

Zátah na cizince, kteří v Česku pobývají a pracují, provedla ráno policie. Příslušníci cizinecké a pohraniční policie v celé republice kontrolovali příjezdové silnice do větších měst, nádraží a zastávky MHD. Policisté zjišťovali, jestli jsou u nás cizinci legálně. Tématu se budeme věnovat v pořadu Radiožurnálu, Stalo se dnes, po 21. hodině.

Schůze Evropského parlamentu

Ve francouzském Štrasburku odstartovala napjatě očekávané schůze Evropského parlamentu. Právě na ní se bude pozítří rozhodovat o osudu nové Evropské komise. Kvůli kauze Buttiglione se přitom mnozí poslanci chystají zvednout ruku proti Barrosovu týmu. Dnes se radí o celé situaci parlamentní kluby. Vše sleduje na místě zpravodajka Pavla Kvapilová.

Pavla Kvapilová: Buttiglione svými výroky o ženách a homosexuálech způsobil vlnu nevole a designovaný předseda Barroso neustoupil některým frakcím, které si přály změnu portfolia pro kontroverzního Itala. U jména Buttiglione v Barrosově seznamu tak stále zůstává napsáno spravedlnost a vnitro. V tuto chvíli proto není jasné, jak hlasování dopadne. Pro komisi hodlá zvednout ruce klubu Evropské lidové strany, Evropských demokratů a malá frakce Unie pro Evropu národů. Proti se naopak mají postavit Zelení, komunisté a klub Nezávislost a demokracie. Všichni teď čekají na vývoj ve dvou velkých frakcích, u socialistů a liberálů. Socialisty Barroso svým postupem roztrpčil, šéf frakce Martin Schulz dal dnes najevo, že i u nich zřejmě skutečně bude velká část klubu proti. A podobně to vypadá podle nejnovějších informací i s liberály. Vyjednávat se bude až do poslední chvíle, protože vzhledem k situaci bude ve středu důležitý každý hlas.

Návrh na stažení židovských osadníků z pásma Gazy

Premiér Ariel Šaron předložil poslancům návrh na stažení židovských osadníků z pásma Gazy. Začalo tak jedno z nejzásadnějších jednání izraelského parlamentu. Slovo má blízkovýchodní zpravodaj Jaromír Janev.

Jaromír Janev: Zasedání Knessetu je od začátku velmi bouřlivé. Slyšet o sobě nechávají poslanci za izraelské pravicové a náboženské strany a také většina arabských poslanců, kteří jsou proti plánu. Pravicoví poslanci odmítají odsun, protože to rozdělí izraelskou společnost a protože také je to podle nich posvátná půda, patřící do země izraelské podle Tóry, svaté knihy judaismu. Podle arabských poslanců tento plán zmrazí další jednání s Palestinci, protože to údajně bude znamenat posilování židovských osad na západním břehu Jordánu. Diskuse má trvat do půlnoci a hlasovat se má zítra.

Předvolební strategie George Bushe

Získání nerozhodnutých voličů v rozhodujících státech, taková je strategie dvou hlavních soupeřů, George Bushe a Johna Kerryho, o americké prezidentské křeslo osm dní před volbami. Strategii současného prvního muže přibližuje zvláštní zpravodaj ve Spojených státech, Jan Šmíd.

Jan Šmíd: Bývalý newyorský starosta Rudolf Giulliani, který se stal pro Američany symbolem statečnosti po 11. září, se dnes připojí k Bushovi na mítincích v Coloradu a Iowě. Podle stratégů hrají otázky, týkající se boje proti terorismu a americké národní bezpečnosti v mnoha případech ještě důležitější roli než ekonomika. Proto se k Bushovi rovněž připojí populární senátor John McCaine i guvernér Kalifornie, Arnold Schwarzenegger. Bush se snaží sám sebe prezentovat jako silného vůdce, s nímž bude Amerika bezpečnější než s Kerrym. V průzkumech si v porovnání se svým demokratickým vyzyvatelem vede stále lépe.

Předvolební strategii Johna Kerryho

Demokrat John Kerry je dnes ve 12milionovém státě Pensylvánie, který má 21 volitelů. Johna Kerryho do Filadelfie přijede podpořit i Bill Clinton. Jeho vystoupení bude přímo na místě sledovat zpravodaj Miroslav Konvalina.

Miroslav Konvalina: Stratégové ve volební štábu Johna Kerryho věří, že čím více lidí půjde k volbám, tím větší šanci mají na vítězství. Tady v demokraticky naladěné Filadelfii za chvíli vystoupí John Kerry s nejpopulárnějším demokratem, Billem Clintonem. Voličům chtějí oživit vzpomínku na ekonomickou prosperitu 90. let, kdy Clinton kraloval v Bílém domě. Pensylvánie je jedním ze tří klíčových a vlivných států, které asi rozhodnou výsledek voleb. Clinton by tady chtěl povzbudit také černošské voliče, kteří ho sice tady ve Filadelfii milují, George Bushe ale chce volit 2x více Afroameričanů než minule.

Zavražděn 13letý školák z Hanušovic

Severomoravští kriminalisté intenzivně pátrají po vrahovi 13letého školáka z Hanušovic na Šumpersku. S proříznutým hrdlem a několika bodnými ranami ho před osmou hodinou ranní našli místní lidé. Jak dodává Václava Vařeková, lékařům se ho už nepodařilo zachránit.

Václava Vařeková: Třináctiletý žák osmé třídy odešel ráno do školy jako obvykle. Před osmou hodinou ranní ho našli lidé těžce zraněného, ležícího poblíž centra Hanušovic. Podle záchranáře Ivo Mareše chlapec do několika minut zemřel.

Ivo Mareš: Posádka naše, která přijela na místo, vlastně pokračovala v laické první pomoci a bohužel již se nepodařilo dítě zachránit, protože došlo k velkým krevním ztrátám.

Václava Vařeková: Policie s jistotou hovoří o násilné smrti. Více informací zatím zveřejnit nechce. Případ obyvatele Hanušovic doslova šokoval.

Projev obyvatel: Bojím se, jako jsem myslela, že tady se to nikdy nemůže stát, no.

Bojíme, doslova a do písmene se bojíme.

Václava Vařeková: Podle některých dětí byl žák agresivní, jiní spolužáci s ním problémy neměli. Jedním z motivů, který policie šetří, je tak i pomsta od ostatních dětí.

Rekordní odstupné v Ispat Nová huť

Více než 600 lidí chce dobrovolně opustit Ostravskou novou huť. Právě dnes začalo vedení firmy sbírat žádosti o vyplacení rekordního příspěvku, ale pouze v případě, že dotyčný zaměstnanec odejde z huti už ke konci listopadu. Ispat Nová huť chce do konce příštího roku propustit 2 tisíce lidí a tento krok by měl všechno urychlit. Ve hře je vyplacení až 25 měsíčních platů navíc. Podrobnosti má redaktor Českého rozhlasu Ostrava, Martin Knitl.

Martin Knitl: Nová huť chce vyplatit maximálně 1000 zaměstnanců. Výše odchodného se liší podle odpracovaných let a zařazení. Může jít v jednotlivých případech až o půl milionu korun, ale před zdaněním. Zájem je velký, více než 630 žádostí během prvního dne, to je více než polovina nabízeného počtu. Personální ředitel Jiří Gvušť ale dodává, že peníze dostanou jen ti vybraní.

Jiří Gvušť: Při posuzování žádosti budeme přihlížet i k tomu, z kterých výrobních jednotek, z kterých osádek ty žádosti jsou. Vymínili jsme si právo odmítnout tuto žádost.

Martin Knitl: A to bez udání důvodu. Odchodné nemající svým rozsahem u nás obdoby, není odstupným a tak nepodléhá žádnému dalšímu projednávání, například s odbory.

Neúspěšná registrace firmy TWRA v Česku

U Českého ministerstva vnitra se několik let snaží neúspěšně zaregistrovat pobočka celosvětové organizace Third World Relief Agency, zkráceně TWRA. Společnost je přitom podezřelá ze zapojení do sítě mezinárodního terorismu. Více informací zjišťoval reportér Radiožurnálu, Jan Hrbáček.

Jan Hrbáček: TWRA se podle západních zpravodajských služeb podílela na výzbroji bosenské armády v rámci balkánského konfliktu v první půli 90. let. Bezpečnostní informační služba se o riziku, které společnost představuje, zmiňuje ve dvou svých výročních zprávách. Mluvčí tajné služby, Jan Šubrt, o společnosti říká.

Jan Šubrt: TWRA se sice deklaruje jako humanitární organizace, ale je velmi závažně podezřelá z financování terorismu.

Jan Hrbáček: Súdánec Mohamed Abbas, který v České republice organizaci zastupuje, ale takové informace odmítá.

Mohamed Abbas: Nikdo mi nedal takové informace. Myslím, že to není pravda, ta organizace je ve Vídni oficiálně registrovaná a nemá problém s nikým.

Jan Hrbáček: TWRA se v Česku pokouší už několik let o registraci jako občanské sdružení. Se žádostí na Ministerstvu vnitra neuspěla ani poté, co rozhodnutí ministerstva napadl Nejvyšší správní soud. Společnost však svou snahu o registraci nevzdává a také proti druhému rozhodnutí ministerstva podala koncem září kasační stížnost opět k Nejvyššímu správnímu soudu.

Světoznámý violoncellista Miša Majsky v Praze

Světoznámý violoncellista Miša Majsky zítra a pozítří vystoupí v Praze. S orchestrem Symfonického orchestru Českého rozhlasu přednese jak Bedřicha Smetanu, Leoše Janáčka, tak Antonína Dvořáka. Jak dodává redaktorka Michaela Vetešková, Miša Majsky je původem z Ruska, odkud v 70. letech z politických důvodů emigroval do Spojených států.

Michaela Vetešková: Že bude hrát na violoncello se rozhodl ve svých osmi letech. Ve stejný, kdy se rozhodl přestat s kouřením. Kouřil totiž už ve svých pěti letech. A ve stejný den si řekl, že začne hrát na cello a nebude kouřit. Nikdo tomu nevěnoval tenkrát velkou pozornost, protože byl velmi živé a energické dítě, u kterého málokdo předpokládal, že vydrží celé hodiny den co den trpělivě sedět na židli a procvičovat hru na violoncello. A dnes po 50 letech nekouří a hraje na cello.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu