Ozvěny dne 23. července 2006

23. červenec 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Krátké zprávy

Na Bejrút a další libanonské cíle stále dopadají rakety. OSN chystá humanitární pomoc pro tamní obyvatele.

Hasiči v Národní parku České Švýcarsko dál likvidují rozsáhlý požár.

Inspekce ministra vnitra řeší případ policisty, který havaroval pod vlivem alkoholu.

V Iráku během jediného dne zahynulo přes 50 lidí.

A počasí, bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 28 až 32 stupňů.

Začínají Ozvěny dne, hezký večer vám přeje Tereza Tomášková.

Libanonská metropole Bejrút se znovu stala terčem izraelských raket

Libanonská metropole Bejrút se znovu stala terčem izraelských raket. Jejich cílem byla čtvrť považovaná za baštu islámského hnutí Hizballáh. Další bomby dopadaly i na město Saida na jihu Libanonu. Izraelské buldozery, tanky a obrněné vozy strhly plot na izraelsko-libanonské hranici a malá izraelská komanda začala pronikat do příhraničních osad v jižním Libanonu. Hizballáh odpověděl ostřelováním. Na sever Izraele vypálil desítky raket. Dopadly i na třetí největší město Haifa, kde údajně zabili dva lidi. Z izraelského Tel Avivu pokračuje náš blízkovýchodní zpravodaj Jaromír Janev.

Jaromír Janev: Libanonský ministr zahraničí dnes oznámil, že unesení izraelští vojáci jsou naživu a v dobré fyzické kondici. Tuto informaci, kterou přinesla všechna izraelská média ale nebylo možné potvrdit z nezávislého zdroje. Napětí, které přináší ozbrojený konflikt, se neustále stupňuje. Mimo své domovy je kvůli válečnému nebezpečí kolem půl milionu Libanonců. Tento údaj uvádějí zdroje OSN. Podle izraelského vojenského mluvčího odešel ze stejného důvodu z domova přibližně stejný počet Izraelců, kteří zaplavili hotely a penziony v Tel Avivu, Jeruzalémě a přímořském letovisku Ejlatu na břehu Rudého moře, ale i levnější ubytovací zařízení v kibucech po celé zemi, které nabízejí uprchlíkům ze severu slevy. Stupňují se také diplomatické iniciativy k ukončení konfliktu. Mimo jiné by během příštích hodin měla do Izraele přicestovat k jednáním americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Americká média věnují cestě americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové na Blízký východ velkou pozornost. Podrobnosti od zpravodaje Českého rozhlasu ve Washingtonu Alexandra Píchy.

Alexandr Pícha: Americká média přikládají cestě ministryně Riceové na Blízký východ velkou důležitost. Veřejnoprávní rádio NPR i síť NBC cituje americké diplomaty, podle kterých by pouhé zastavení palby bez odzbrojení Hizballáhu pouze zakonzervovalo současný stav. Ministryně Riceová se ještě před odletem setká ve Washingtonu se saudsko-arabskými představiteli. Saudská Arábie, Jordánsko a Egypt by měly přesvědčit Sýrii, aby nepodléhala Íránu a zastavila vyzbrojování militantního Hizballáhu.

Konflikt na Blízkém východě řeší desítky diplomatů. Sýrie, hlavní opora radikálů z Hizballáhu je ochotna o situaci diskutovat se Spojenými státy. Varovala ale Izrael, že pokud jeho vojska zahájí pozemní invazi do Libanonu a přiblíží se k syrským hranicím, Damašek vstoupí do konfliktu. Třináct arabských států volá po krizovém summitu. Oficiálně však v Lize arabských států chybí k tomuto kroku dvoutřetinová většina. Do mírové mise se zapojil také americký spojenec Katar, který má s židovským státem poměrně dobré vztahy. Z nejvíce ohrožených oblastí Libanonu prchají tisíce lidí. OSN proto chystá humanitární operaci. Příští týden by do Libanonu podle koordinátora humanitární pomoci Jana Egelanda měly zamířit první kamiony a lodě s léky, potravinami, oblečením a stany. Pomoc potřebuje nejvíc jižní část země, kde zásobování prakticky úplně přerušily izraelské útoky. Konflikt se dotýká i desítek Čechů, kteří v Libanonu pracují nebo mají v této arabské zemi rodiny. Více reportér Jan Hrbáček.

Jan Hrbáček: Česká diplomacie vyzvala před víkendem všechny Čechy, aby oblast opustili a aktivně se podílí na evakuaci. Jiří Zamazal, který v Libanonu pracuje, odcestoval v noci z pondělí na úterý do syrské Lathákie.

Jiří Zamazal: Evakuace začala srazem na ambasádě v Bejrútu v pět hodin ráno, pak jsem přijeli na shromaždiště do města a už během toho svažování jsme opět slyšely teda bombové útoky, ale potom během cesty, která probíhala celkem plynule, žádné bombové útoky nebyly, jediné zdržení potom bylo na hranicích, když jsme museli čekat asi pět nebo šest hodin kvůli vyřizování víz ze strany Sýrie, která si účtovala za každé vízum nějaký poplatek a těch autobusů na hranicích bylo strašně moc.

Jan Hrbáček: Asi hodinu po příjezdu do Lathákie přiletělo pro Čechy opouštějící místo válečného konfliktu vládní letadlo, kterým odletěli do Prahy. Zamazal dodal, že česká ambasáda v Bejrútu evakuaci zatím zvládá bez obtíží. Češka Radmila Masúdová by chtěla být v Libanonu se svými příbuznými, podle ní doplácejí na válečný konflikt nejvíce civilisté. Izrael dřív útočil spíš lokálně, teď ale útok podle ní pokrývá velkou část země. Izraelská armáda útočí převážně letecky a Libanon podle Masúdové vzdušnými válečnými silami nedisponuje.

Radmila Masúdová: Mám zprávy, někdy se člověk dovolá, někdy se nedovolá, zatím veškerý moji známí i rodina jsou v oblastech, kde nepadají bomby, ale samozřejmě člověk, kterej tam žije, Libanon je malá zemička, takže stát se může všechno.

Jan Hrbáček: Radmila Masúdová dodává, že podle zpráv od příbuzných se země ocitá na pokraji humanitární katastrofy.

Radmila Masúdová: Samozřejmě, ty lidi jsou tam ve stresu a mají obavy co bude dál, je tam nedostatek elektřiny, zřejmě bude i nedostatek vody, protože to, co se tam děje, tak to vlastně je válka proti lidem, třískaj tam do elektráren, do vodáren, do komunikací, ničej mosty, jak to bude dál, ty lidi tam nemůžou takhle žít dlouho.

Přinejmenším do pátku budou podle meteorologů Českou republiku sužovat vedra

Přinejmenším do pátku budou podle meteorologů Českou republiku sužovat vedra. Teploty se mají pohybovat mezi 30 a 35 stupni Celsia. Dál se tak bude prohlubovat extrémní sucho a tím i nebezpečí lesních požárů. Hasiči o víkendu zasahovali na řadě míst. Nejvážnější situace je v Národním parku České Švýcarsko, kde s požárem lesa bojují od včerejšího večera. Oheň už zničil nejméně 20 hektarů lesa ve skalách nad obcí Jetřichovice. Do zásahu se postupně zapojilo 24 hasičských jednotek s 30 auty. Jak dodává redaktor Josef Suk, přijeli také záchranáři z Německa a oheň pomáhají lokalizovat i posádky dvou vrtulníků.

Josef Suk: Zásobování vodou z letiště Binoci je plynulé, uvedl hasič Miroslav Kohout.

Miroslav Kohout: Deset minut od naplnění, vzlet, přistání a znovu naplnění.

Josef Suk: K přerušení zásahu dojde až ve večerních hodinách, doplnil člen řídícího štábu záchranných prací Milan Manzák.

Milan Manzák: U jednotlivých úseků budou hlídky, který to budou hlídat a podle toho, jak to zjistíme večer, jak to vypadá, tak zítra zase jednotky nasadíme.

Josef Suk: Hustý dým valící se z hořícího lesa už dva dny s obavami pozoruje jetřichovický chalupář Jiří Hošťák.

Jiří Hošťák: Jsem tady třicet let a nezažil jsem nic takového. Doslova šok z toho byl, lidi byli i trochu vyděšený kam až se to bude rozšiřovat.

Josef Suk: Dopady letošního největšího požáru v Českém Švýcarsku na okolní přírodu se zatím nedají odhadnout, tvrdí mluvčí Národního parku Antonín Votápek.

Antonín Votápek: Až čas ukáže, které stromy se po požáru vzpamatují a které nikoli.

Josef Suk: Od pondělí začne platit zákaz vstupu do lesa, připomněl ředitel Národního parku Zdeněk Pacelt.

Zdeněk Pacelt: Protože těch požárů značně přibývá.

Lesní požáry likvidovali hasiči také u Deštného v Orlických horách či v Jizerských horách v oblasti Olivetské hory. Požáry z tropického vedra trápí také Rakousko. U našich jižních sousedů teď platí zákaz grilování a kouření v lese a také v rekreační oblasti dunajského ostrova. Další informace doplňuje vídeňská zpravodajka Českého rozhlasu Marie Woodhamsová.

Marie Woodhamsová: Dosud největší boj sváděli s požárem v Korutanech. Dvě stovky hasičů, dva vrtulníky a železničáři s cisternovými vagony plnými vody byli celé hodiny v nasazení. Jejich pomocí se podařilo uhasit hořící křoví podél kolejí v délce pěti kilometrů. Přerušené železniční spojení mezi Arnoldsteinem a italskými hranicemi je už obnoveno. S okamžitou platností byl v Rakousku vyhlášen zákaz kouření a grilování v lesních zónách a na veřejných rekreačních prostranstvích.

Inspekce ministra vnitra řeší případ policisty, který havaroval pod vlivem alkoholu

Inspekce ministra vnitra řeší případ policisty, který havaroval pod vlivem alkoholu. Vedoucí Dopravního inspektorátu ve Frýdku Místku Michael Čaš v noci na dnešek naboural v Ostravě. Dechová zkouška pak odhalila v jeho krvi alkohol. Při nehodě se lehce zranila 32letá žena a její šestiletý syn. Proč se případem zabývá právě Inspekce ministra vnitra říká mluvčí ministerstva, Radka Kovářová.

Radka Kovářová: Protože se tam dechovou zkouškou potvrdilo podezření, že před jízdou požil alkohol. Veškeré další okolnosti tohoto incidentu jsou předmětem dalšího šetření, takže další informace vám v současné době nemohu poskytnout.

Během týdne jde už o druhý dopravní incident vysoce postaveného policisty. Policejního prezidenta Vladislava Husáka novináři přistihli, jak jede svým vozem rychlostí 190 kilometrů za hodinu. Husák se nakonec potrestal sám. Na tři měsíce se vzdal řidičského průkazu a slíbil, že dá deset tisíc korun na konto nadace Národ dětem.

Přehled dalších zpráv

Český turista nepřežil v masivu Mont Blancu zásah blesku. Muž tábořil s manželkou a dcerou v nadmořské výšce 3800 metrů v sousedství horské chaty pod štítem Goter. Když vyšel ze stanu, zasáhl ho blesk a na místě ho zabil. Manželka a dcera zůstaly ve stanu nezraněny.

V Krkonoších roztály poslední zbytky sněhu na úbočí Studniční hory, kde sníh každý rok vydrží nejdéle. Ani nejvyšším českým horám se nevyhýbají rekordní teploty, například na Sněžce v minulých dnech naměřil přes 22 stupňů, tedy vysoko nad průměrem.

80 studentů a podnikatelů z 22 zemí celého světa se učí česky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Do 20. ročníku Letní školy slovanských studií přijeli úplní začátečníci i pokročilí studenti, kteří bohemistiku studují v zahraničí.

Irák má za sebou další den plný násilí

Irák má za sebou další den plný násilí. Ráno sebevražedný atentátník odpálil na rušném bagdádském tržišti mikrobus plný cestujících. Na místě zemřelo 33 lidí. Odpoledne pak při explozi nedaleko budovy soudu v Kirkúk zahynulo 22 lidí. Jde o čtvrtý atentát, který se tento měsíc odehrál v etnicky rozděleném ropném středisku, o jehož ovládnutí soupeří arabské, kurdské a turkmenské zájmové skupiny. Mezitím obhájci bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna pohrozili, že budou bojkotovat soudní líčení, které má pokračovat zítra. Není to podle nich spravedlivý proces. U soudu zřejmě nebude zítra ani obžalovaný Saddám Husajn, který kvůli zdravotním problémům skončil v nemocnici. Držel protestní hladovku.

Indonésii postihlo další zemětřesení

Indonésii postihlo další zemětřesení, tentokrát o síle 6 stupňů Richterovy škály. Otřesy půdy na ostrově Sulavesy vyvolaly obavy z ničivých vln tsunami a donutili obyvatele k útěku. Úřady také vydaly varování, které o několik hodin později odvolaly. V pondělí postihlo zemětřesení jiný indonéský ostrov, Jávu. Po otřesech půdy o síle 7,7 stupně Richtera přišlo dva metry vysoká přívalová vlna, která připravila o život podle dosavadních údajů na 700 lidí. Dalších 300 se stále pohřešuje.

České ženy zase rodí děti

České ženy zase rodí děti. Populačně silné ročníky sedmdesátých let a ty, které dosud budovaly kariéru, to jsou budoucí matky, které zaplavují porodnice. Podle porodníků tento trend potrvá ještě dva až tři roky a pak se zastaví. Jak rodičky i lékaři prožívají baby boom po česku, zjišťovala reportérka Eva Hůlková.

Eva Hůlková: Během těhotenství ženy chystají výbavičku, ale také shánějí informace o kvalitě porodnic. Manželé Marek a Pavlína Rudovi tento aspekt rozhodně nezanedbali. Jejich potomek přijde každým dnem na svět v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí.

Pavlína Rudová: Budeme mít kluka, bude po otci, bude Marek. Ještě asi jedno dějství.

Marek Ruda: Premiéra, potom podruhé bude i zároveň, doufáme, i derniéra.

Eva Hůlková: Rodičky se často bojí, aby pro ně bylo uprostřed tohoto požehnaného léta místo. Zmatkům se dá předejít registracemi, řekl Radiožurnálu zástupce přednosty kliniky u Apolináře Zdeněk Hájek.

Zdeněk Hájek: Tím, že registrujeme určitý počet, tak si děláme ještě rezervu na neodkladné případy, my jsme prenatologické centrum a z toho důvodu nám odesílají nejen z Prahy, Středočeského kraje, ale i z jiných oblastí významné případy, které vyžadují super speciální péči na klinice, takže pro tyto případy máme tady rezervu.

Eva Hůlková: Pro čerstvou maminku Mirku Perst je porodnice důležitá nejenom z důvodu medicínských.

Mirka Perst: Tak jsme ve Fakultní nemocnici u Apolináře. Takže jsme šli tam, kde celá naše rodina se narodila. Manžel je z Rakouska, já jsem dlouho žila v Americe, ale přesto kořeny mám české, takže holčička se musela narodit v Praze.

V Uherském Hradišti pokračuje 32. ročník Letní filmové školy

V Uherském Hradišti pokračuje 32. ročník Letní filmové školy. Hlavním tématem je letos vztah člověka k přírodě. Představují se hlavně filmaři z Afriky a Kanady. To se odráželo i v dnešním programu, říká redaktorka Věra Hotařová.

Věra Hotařová: Účastníci Letní filmové školy si dnes mohli vybírat z téměř 50 pořadů. Mimořádné bylo dopolední setkání se všemi africkými režiséry, za nejvýraznější osobnost je považován 66letý Souleyman Cissé, v jeho díle se odráží kultura celého afrického kontinentu.

Souleyman Cissé: Já pouze ve svých filmech totiž zobrazuju tu krutou každodenní realitu, může Evropanovi připadat, že čerpá z mytologie, ale to je jenom odraz reality.

Věra Hotařová: Také večerní program nabídne mimořádná představení. Upozornil ředitel školy Jiří Králík.

Jiří Králík: Skvělého německého filmu o Boženě Němcové A touto nocí nevidím žádnou hvězdu za osobní účasti režisérky Dagmar Kniplové a film Carmen významného jihoafrického režiséra Marka Dont Formeje.

Závěrečný přehled zpráv

A nakonec jako vždy přehled nejdůležitějších událostí.

Na Bejrút a další libanonské cíle dopadají stále rakety. OSN chystá v Libanonu humanitární operaci. Napřed ale musí být pro kamiony a lodě s pomocí zajištěna bezpečnost, což je zatím problém.

Hasiči stále likvidují rozsáhlý požár v Národním parku České Švýcarsko. Dohašování potrvá ještě několik dní. Horké a suché počasí, které zvyšuje riziko požárů, podle odborníků potrvá přinejmenším do pátku.

Inspekce ministra vnitra řeší případ policisty, který havaroval pod vlivem alkoholu. V posledním týdnu je to už druhý případ selhání vysoce postaveného představitele policie.

V Iráku během jediného dne zahynulo při atentátech přes 50 lidí. V Bagdádu má zítra také pokračovat soudní proces se Saddámem Husajnem. Bývalý irácký prezident se ale líčení nezúčastní. Po hladovce je v nemocnici.

Tak takové byly Ozvěny dne, které připravila zpravodajský směny Zuzany Bančanské.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu