Ozvěny dne 22. 9. 2001

22. září 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Spojené státy přesouvají další zbraně do blízkosti afghánských hranic

Spojené státy pokračují v nejrozsáhlejší mobilizaci svých ozbrojených sil od války v Perském zálivu v roce 91. Chystají se na odvetný útok proti Afghánistánu. Právě tam se má ukrývat pod ochranou vládního hnutí Taliban saúdský milionář Usáma bin Ládin podezřelý z podílu na nedávných atentátech ve Washingtonu a New Yorku. Americká vláda dnes jedná o vyslání dalších letadel do oblasti Perského zálivu a Indického oceánu. Ze základen ve Spojených státech odstartovaly bombardéry B-1 a B-52 a také útočné letouny. Jejich počet není zatím znám. Suezským kanálem proplulo 12 lodí britského válečného námořnictva a jedna ponorka, plavidla směřují k vodám Perského zálivu. Je to o dva týdny dříve, než začíná plánované vojenské cvičení s ománskými ozbrojenými silami. Proti ozbrojené odvetě za teroristické útoky se vyslovil papež Jan Pavel II. Jak uvedl v úvodu své návštěvy Kazachstánu, krize, která nastala, by se měla řešit jednáním a dialogem.

Vojenskou odvetu za teror v USA podporuje podle průzkumu 45 % Čechů

Téměř polovina lidí ČR je pro vojenskou odvetu za teroristické útoky na Spojené státy. Vyplývá to z exkluzivního bleskového průzkumu agentury STEM pro Český rozhlas a ČT. Pokračuje Helena Šulcová.

Vojenskou odvetu podporují zejména mladí lidé, naopak občané nad 60 let už většinou říkají: Odveta? Ne.

Jan Hartl, ředitel agentury STEM: Muži jsou většinou pro odvetu, ženy zastávají spíše takové vyrovnané stanovisko.

Říká ředitel agentury STEM Jan Hartl. V boji proti terorismu by měli pomoci naši vojáci, vyplývá z průzkumu. Pro jejich zapojení do boje se vyslovila polovina dotázaných.

Jan Hartl, ředitel agentury STEM: Pro vyslání vojáků jsou spíše lidé s vyšším vzděláním a spíše muži, jednoznačně proti jsou příznivci KSČM.

Dvě třetiny občanů ČR si myslí, že jednou z příčin teroristického útoku na Spojené státy byla málo citlivá politika této světové velmoci. Téměř 60 % lidí zase tvrdí, že teroristické útoky budou v nejbližších dnech a týdnech ještě pokračovat. Také obava našich občanů, že událost přeroste ve světový válečný konflikt, je velmi silná.

Jan Hartl, ředitel agentury STEM: Obavu vyslovují více než dvě třetiny, konkrétně 69 % obyvatel. A jsou to častěji ženy než muži, mezi ženami to je dokonce téměř tři čtvrtě dotázaných.

Podle průzkumu vnímají dotázaní tragédii, která postihla Spojené státy, jako událost, která se týká každého Čecha.

Podle íránského rozhlasu se bin Ládin skrývá ve středním Afghánistánu

Íránský rozhlas prý vystopoval Usámu bin Ládina, skrývá se údajně ve středním Afghánistánu v provincii Uruzgán. V minulých dnech média zejména v sousedním Pákistánu spekulovala o jeho odchodu ze země na neznámé místo. Ministr zahraničí vládnoucího afghánského hnutí Taliban Vakíl Ahmad Mutavakkil však dnes naznačil, že je bin Ládin stále v Afghánistánu. Kam odejde Usáma bin Ládin, když vyhoví požadavku duchovních a opustí Afghánistán? Sousedé této asijské země vylučují, že by nejhledanějšího teroristu přijaly. Pákistán je připraven ho okamžitě vydat Američanům, postsovětské republiky Uzbekistán a Turkmenistán se společně s Čínou dušují, že ani nepřijde přes jejich území. Írán má těsné vztahy s afghánskou protitalibanskou opozicí, a tak ani tam bin Ládin nemůže. Vláda Jemenu se snaží udržet islámské teroristy pod kontrolou poté, co byla zaskočena pumovým atentátem na americkou bojovou loď USS Cole v říjnu loňského roku. Súdán, kdysi velký bin Ládinův obdivovatel, ho vypověděl na konci 90. let pod tlakem Saúdské Arábie a USA. Šanci nemá ani v Somálsku, kde působí radikální islámské skupiny.

Spojené arabské emiráty přerušily diplomatické styky s Talibanem

Spojené arabské emiráty přerušily s okamžitou platností diplomatické styky s afghánským vládním hnutím Taliban. Naprostá většina zemí světa uznává exilovou afghánskou vládu prezidenta Rabbáního, ta ale ovládá jen malou část afghánského území. Podrobnosti má spolupracovnice Radiožurnálu v Dubaji Simona Hejlová.

Spojené arabské emiráty, jedna ze tří zemí, které v roce 1997 uznaly Taliban, dnes oznámily, že přerušují s Afghánistánem diplomatické vztahy. Ministr zahraničí Spojených arabských emirátů uvedl, že se jeho země marně snažila přesvědčit Taliban, aby vydal Usámu bin Ládina mezinárodní justici. Protože Taliban svým negativním postojem ohrožuje celosvětový mír, nevidí Spojené arabské emiráty důvod, aby pokračovaly v diplomatických vztazích s Afghánistánem.

Pákistán své vztahy s Talibanem přerušit nehodlá

Pákistán už oznámil, že vztahy s Talibanem přerušit nehodlá. Z pákistánského Péšávaru se hlásí zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Robert Mikoláš.

Podle Islámábádu je totiž Pákistán klíčovou zemí pro komunikaci mezi Talibanem a zbytkem světa. Přesto se nyní vztahy mezi oběma zeměmi prudce zhoršují. Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf totiž nabídl Spojeným státům podporu v boji proti terorismu, což de facto znamená, že souhlasí s útoky na Afghánistán. O konkrétním využití pákistánských základen má přímo v Islámábádu jednat americká delegace. Podle některých pozorovatelů se mj. uvažuje o přístavu u Karáčí a o příhraničních městech Kvéta a Péšávar. I proto místní úřady zakázaly novinářům cestovat jak do uprchlických táborů, tak i směrem k hranici s Afghánistánem. V zemi dnes oproti včerejšku panuje relativní klid, i když radikálové i dnes v několika městech protestovali proti politice své vlády. Např. tady v Péšávaru jich tak demonstrovalo jen asi 500.

Protitalibanská opozice jedná s Ruskem o případné podpoře

Ministr obrany protitalibanské opozice v Afghánistánu generál Muhammad Fahím zahájil dnes v hlavním městě Tádžikistánu Dušanbe rozhovory s šéfem generálního štábu ruské armády generálem Kvašninem. Jak satelitním telefonem hlásí zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Štětina, předmětem jednání je ruská vojenská podpora protitalibanské opozice.

Podle zdrojů afghánského velvyslanectví v Tádžikistánu, oba generálové vedou intenzivní jednání o možné vojenské spolupráci v afghánském konfliktu, především o vytvoření afghánského opozičního týlu v bývalých sovětských republikách Tádžikistánu, Uzbekistánu a Turkmenistánu. Předpokládá se, že rozhovory skončí zítra a generál Fahím odletí vrtulníkem do Pandžšírského údolí v centru Afghánistánu, které se nachází nedaleko Kábulu a je ovládáno protitalibanovskou opozicí. Podle našich pozorování na jihu Tádžikistánu např. ve městě Barchan, kde se nachází jedna z vrtulníkových základen generála Fahíma, zesílil pohyb vrtulníků afghánské opozice z území Tádžikistánu do Afghánistánu. Podle pozorovatelů tento pohyb souvisí s prudkými boji Talibanu s opozicí v severoafghánské provincii Tachar.

V USA se už začínají ozývat protiválečné hlasy

Záchranáři v New Yorku zatím odklidili pouhá 2 % trosek, které zbyly ze zničených věží Světového obchodního centra. O tomto víkendu se ve městě koná řada vzpomínkových akcí. Jak ale zaznamenal zvláštní zpravodaj Radiožurnálu v New Yorku Miroslav Konvalina, mezi Američany se už také ozývají protiválečné hlasy.

Skandovali včera na newyorském baseballovém stadionu diváci i hráči při vzpomínkovém programu na památku více než 6000 obětí katastrofy ze Světového obchodního střediska. Před prvním zápasem baseballové profesionální ligy po osudném úterý pozvali hráči New York Mets na zelený trávník policisty, hasiče i zdravotníky. Hrdinou večera byl nejpopulárnější muž ve městě - starosta New Yorku Rudolph Giuliani. Pochodem na Times Square mezitím vyvrcholila v centru Manhattanu jedna z prvních větších protiválečných demonstrací. Asi 5000 lidí šlo pod transparenty se slovy Mahátmy Gándhího: Oko za oko a svět bude slepý. Americký student Stephan Golags Českému rozhlasu řekl:

Stephan Golags, student: Důvod, proč demonstrujeme, je mír, proti vojenské intervenci a vojenským přípravám. Válka je chybou etickou, morální, taktickou i strategickou.

Počet Čechů pohřešovaných po útoku na USA klesl na 51 osob

Na 51 klesl počet českých občanů pohřešovaných po událostech minulý týden ve Spojených státech. Pohřešované české občany rozdělilo ministerstvo zahraničí do tří skupin. Příbuzným 11 lidí, kteří se mohli stát obětí útoku, už americké úřady kvůli dalšímu pátrání zaslaly k vyplnění formuláře. O další části nezvěstných nemá ministerstvo přesné informace, a mohli tedy být v tu dobu v New Yorku. Třetí skupinu tvoří Češi, kteří při útoku nepobývali v New Yorku, Washingtonu, ani jejich okolí. V jejich případě je podle ministerstva malá pravděpodobnost, že se jim mohlo něco stát.

V Berlíně začala pátrací akce po teroristech spojených s útokem na USA

Po vyšetřování v Hamburku začala dnes v Berlíně rozsáhlá pátrací akce po teroristech spojených s americkými atentáty. Podrobnosti má berlínský zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský.

Berlínský zemský kriminální úřad prověřuje pobočky policejní registrace občanů a také vysoké školy. Z americké FBI dostal totiž úřad informace o 14 podezřelých Arabech, kteří by měli být měli být činní v tajných teroristických organizacích a kteří by se měli maskovat jako obyčejní studenti podobně jako sebevražední únosci letadla, jež narazilo do budovy Světového obchodního centra. Ti studovali na hamburské technice. Německo také stále výrazněji skloňuje potřebu mezinárodní solidarity, nasazení německé armády dnes otevřeně podpořili Zelení. Jejich předsedkyně Rothová navíc věří, že doposud uvážlivá reakce Spojených států posílí i široké spojenectví proti terorismu.

EU prověřuje podezřelé finanční převody v souvislosti s atentáty v USA

EU pečlivě prověřuje podezřelé finanční převody v souvislosti s atentáty v USA. Ministři financí dnes pověřili vyšetřovací orgány všech zemí patnáctky, aby vypracovaly do 16. října společnou zprávu, která má ukázat, zda někdo před útoky nespekuloval s akciemi pojišťoven a zbrojovek. Z Bruselu se hlásí zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

EU přitvrzuje kvůli terorismu své finanční zákony. Ministři financí se dohodli, že členské státy budou mít v budoucnu právo zablokovat bankovní účty lidem a organizacím, které jsou podezřelé z terorismu. Unie o zavedení stejných pravidel požádá okamžitě také kandidátské země. Představitelé Německa a Belgie už na dnešním jednání v Lutychu přišli s tím, že jejich úřady zjistily podezřelé převody peněz a nákupy akcií před atentátem. Ministři financí se samozřejmě zabývali také tím, jak pomoct leteckým společnostem, které utrpěly ohromné ztráty po teroristických útocích. Pokud začne rozsáhlá vojenská odveta proti Afghánistánu, mohou se tyto firmy dostat do dalších potíží. Ministři tvrdí, že státy unie by měly aerolinkám ručit za bankovní úvěry. Pokud by došlo k válce, která by letecký provoz postihla, měly by tyto úvěry uhradit státy EU.

Nepovolená demonstrace v Bohumíně se obešla bez jakýchkoliv problémů

Desítky policistů byly připraveny zasáhnout proti účastníkům nepovolené demonstrace v Bohumíně. Shromáždění pravicových radikálů zakázala zdejší radnice, a to kvůli nebezpečí útoku na místní Romy. Více Martin Knitl, Český rozhlas Ostrava.

Před bohumínským železničním nádražím bylo od 16. hodiny v pohotovosti asi 80 policistů z pořádkového a zásahového útvaru. V červnu tohoto roku tady totiž došlo ke střetům mladých republikánů s Romy, kteří bydlí nedaleko nádraží. Do této chvíle přijela nakonec jen malá skupina asi deseti radikálů, kteří, když zjistili policejní přesilu, okamžitě odjeli linkovým autobusem mimo město. Ani v posledním vlaku, který přijel od Ostravy, nebyl žádný účastník demonstrace. Nepovolená akce se tedy obešla bez jakýchkoliv problémů.

České dráhy při příležitosti Dne železnic poskytují cestujícím 50 % slevu

Cestování vlakem je dnes levnější. České dráhy totiž při příležitosti Dne železnic neúčtují zpáteční jízdné, a cestujícím tak poskytují 50 % slevu. Téma pro reportéra Radiožurnálu Dušana Valentu.

Železničáři si tak připomněli historicky první jízdu osobního vlaku, uskutečnila se v roce 1825 v Anglii. Na většině českých nádraží se proto konaly nejrůznější propagační akce. Někde jezdily drezíny, jinde se předvádělo zabezpečovací zařízení.

Miloš Krátký, přednosta nádraží Praha-Braník: Takže je takovým nějakým cílem zpropagovat tu železnici, tzn. ukázat i něco víc, než co normálně člověk vidí.

Říká přednosta nádraží Praha-Braník Miloš Krátký.

Miloš Krátký, přednosta nádraží Praha-Braník: V posledních zhruba dvou, třech letech je trošku nárůst cestujících, takže jezdí víc.

Nejlepší službu při popularizaci drah dělají bezpochyby parní lokomotivy. Dvojka, nebo čtyřkolák jezdil takřka nepřetržitě mezi pražskými nádražími.

Jak rychle jede tahleta mašina?

Strojvedoucí: Šedesát kilometrů.

Jak je stará?

Strojvedoucí: Od roku 1917.

A bylo složité tuhletu mašinu nějakým způsobem udržet v provozu?

Strojvedoucí: Bylo, bylo, velmi je to složitý, i v dnešní době je to složitý jako.

V září příštího roku provede Český Telecom přečíslování telefonních čísel

Kompletní přečíslování telefonních čísel provede v září příštího roku Český Telecom. Půjde o operaci, která se bude týkat najednou všech 140 ústředen. V takovém měřítku ji firma dosud neprováděla. Změna je nutná s ohledem na harmonizaci se zeměmi EU, druhým důvodem je vytvoření podmínek pro další liberalizaci trhu a uvolnění některých číselných řad novým operátorům. Co v této souvislosti čeká zákazníky, o to se zajímala Pavla Dluhošová.

Klíčovým datem bude noc z 21. na 22. září roku 2002. Během ní bude muset Telecom změnit všechna čísla u více než 3 800 000 pevných telefonních linek. V té době by na nich mělo dojít k přerušení provozu, maximálně ale na tři hodiny. Protože i u mobilních operátorů postupně probíhá přečíslování, Telecom s nimi svůj postup koordinuje tak, aby v čase výpadku pevné sítě neměli lidé problém dovolat se na mobily, říká viceprezident firmy Petr Slováček.

Petr Slováček, viceprezident Českého Telecomu: Koordinace s mobilními operátory je zajištěna tak, že mobilní síť bude plně funkční v té době a přečíslování v té době neproběhne.

Všechna nová čísla budou devítimístná, žádné z nich nebude začínat nulou a budou už zahrnovat směrové číslo telefonního obvodu. Při meziměstských hovorech tedy nebudeme muset vytáčet tzv. předvolbu. Navíc se počet telekomunikačních obvodů výrazně sníží, upozorňuje generální ředitel Telecomu Přemysl Klíma.

Přemysl Klíma, generální ředitel Českého Telecomu: Chtěl bych říct, že to je i dobrá zpráva pro zákazníky, že počet místních volání se zvětší, protože těch nových obvodů bude 13-15, zatímco těch stávajících obvodů je kolem stovky. Čili počet těch místních volání, nebo poměr těch místních volání se zvětší.

Nová telefonní čísla sice začnou platit až v noci z 21. na 22. září 2002, po celý rok, který do tohoto data zbývá, chce ale Telecom své zákazníky na změnu připravovat. Jejich nové číslo jim proto sdělí se značným předstihem.

O nových číslech budou zákazníci Telecomu informováni zejména prostřednictvím účtů za telefon. Poprvé se ho tak dovědí už příští měsíc v zářijovém vyúčtování služeb. Nová čísla jsou k dispozici i na internetové adrese www.telecom.cz/precislovani, příp. mohou zájemci volat na zpoplatněnou infolinku 14 111.

Skupina vědců z Baťovy univerzity si vyzkoušela boty z doby kamenné

Skupina vědců z technologické fakulty Baťovy univerzity si ve Zlíně vyzkoušela boty z doby kamenné. Výzkumníci v nich v rakouských Alpách vystoupali až k místu nálezu pozůstatků známého pračlověka Edsiho. Podrobnosti má náš spolupracovník Roman Verner.

Po šesti letech bádání vyrobili zlínští vědci věrné repliky obuvi, kterou před více než 5000 lety nosil muž nazvaný Edsi. Jeho zachovalou mumii našli turisté v ledovci Hauslabioch v roce 1991. V botách vyrobených z lýkové sítě, kozí, medvědí a hovězí kůže dosáhli vědci výšky 3200 metrů nad mořem. Autor projektu Petr Hlaváček popsal vlastnosti prehistorické obuvi:

Petr Hlaváček, autor projektu: Velmi dobré tepelně-izolační vlastnosti, a to nejen v podmínkách suchých, ale i na vlhkém sněhu, zejména taky ale na podmínkách suchého sněhu a nízkých teplot. Prakticky nevykazuje při nošení vůbec žádné lokální tlaky.

Jako ideální izolační vložka posloužilo experimentátorům seno. O Edsiho boty projevila zájem řada světových muzeí.

Meteorologové i nadále čekají oblačné, deštivé a nepříliš teplé dny

O nedělní noci přesně v jednu hodinu pět minut středoevropského letního času začíná astronomický podzim, z babího léta se však zatím radovat nebudeme. Meteorologové nadále čekají oblačné, deštivé a nepříliš teplé dny. Navíc už dnes je jisté, že září bude srážkově nadnormální. Za prvních 20 zářijových dní napršelo asi 160 % srážek, které jinak spadnou za celý měsíc.

autoři: jkr , všt
Spustit audio

Více z pořadu