Ozvěny dne 19. září 2008

19. září 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Česká republika a Spojené státy dnes v Londýně podepsaly smlouvu SOFA

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Česká republika a Spojené státy dnes v Londýně podepsaly i druhou klíčovou smlouvu, týkající se stavby amerického radaru v Brdech. Takzvaná dohoda SOFA upravuje pobyt Američanů na českém území. Řeší třeba i to, jaké daně budou americké firmy v Česku platit. Kromě toho podepsaly obě strany deklaraci o spolupráci. Ta má pomoci jak českým vědcům v oblasti obrany, tak České armádě.

Vojtěch BERGER, redaktor:
Je to milník v českoamerických vztazích, nešetřil superlativy americký ministr obrany Robert Gates. Než k dokumentu připojil svůj podpis spolu se svojí českou resortní kolegyní Vlastou Parkanovou. Hlavní smlouvu o radaru podepsaly Česko a USA už v červenci. Na smlouvu SOFA se čekalo do teď.

Vlasta PARKANOVÁ, ministryně obrany /KDUČSL/:
Myslím, že to stvrzuje jeden fakt, že ta jednání byla tvrdá, korektní a že obě strany si dokázaly prosadit své požadavky.

Vojtěch BERGER, redaktor:
A jaké požadavky Česká republika měla? Třeba, aby se smlouva vztahovala jenom na personál základny a ne na všechny americké vojáky přítomné eventuelně v České republice. Znění smlouvy je až do příštího pondělí tajné. Zatím se o ní ví několik detailů. Vnitřní bezpečnost na základně obstarají USA, za bezpečnost odpovídají Češi. Americký personál bude až na výjimky podléhat českým soudům. V klíčové otázce daní je smlouva kompromisní, daň z příjmu nebudou platit jenom ty americké firmy, které ji už platí ve Spojených státech. Hlavní smlouvu i smlouvu SOFA, musí ještě schválit český Parlament. V něm ale radar nemá jistou podporu. Poslanci se smlouvami začnou zabývat v říjnu, rozhodnou o něm nejspíš v prosinci. Vojtěch Berger, Radiožurnál.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
A jaké jsou reakce na české politické scéně?

Nikola BOJČEV, redaktor:
Výhrady k načasování podpisu měli zelení, kteří chtěli počkat na novou americkou vládu. Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra se ale nebojí případných komplikací v jednání se zelenými.

Alexandr VONDRA, vicepremiér pro evropské záležitosti /ODS/:
Ta smlouva byla projednávána ve vládě, zelení o tom vědí a také drtivá většina z nich ve vládě pro ni hlasovala. Co bude po amerických volbách, je projednávání v Poslanecké sněmovně a v Senátu. Tato smlouva i hlavní smlouva o radaru budou muset býti schváleny v Parlamentu.

Nikola BOJČEV, redaktor:
Není ale jisté, jestli obě klíčové smlouvy, tedy ta hlavní a SOFA, parlamentem projdou. Vláda nemá většinu jistou. Sociální demokracie například kritizuje fakt, že dosud nezná obsah dohody SOFA. To potvrzuje stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Lubomír ZAORÁLEK, stínový ministr zahraničí /ČSSD/:
Především další krok je to v tom postupu bez nás, protože nejenom tedy tato smlouva SOFA, o které nemáme informace a neznáme její podobu, ale dokonce i dialog o strategickém partnerství, o kterém slyšíme, že o něm vede ministerstvo obrany a česká vláda se Spojenými státy, tak to je další položka, o které nemáme informace. Pro celý tento postup a další kroky je nejcharakterističtější to, že o nich prakticky nic nevíme.

Nikola BOJČEV, redaktor:
Proti výstavbě americké základny je také KSČM. Ministerstvo obrany zveřejní text SOFA v pondělí. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

Rusko kvůli radaru v Brdech znovu nepřímo pohrozilo namířením raket na české území

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Rusko kvůli plánům na postavení amerického radaru v Brdech znovu nepřímo pohrozilo namířením raket na Českou republiku. Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin to dnes uvedl jako jednu z možných reakcí. České ministerstvo zahraničí ale vůbec nepovažuje za nutné na to reagovat. Jak Českému rozhlasu potvrdila mluvčí Zuzana Opletalová.

Zuzana OPLETALOVÁ, mluvčí ministerstva zahraničí:
Rusko velmi dobře ví, že systém protiraketové obrany není namířen proti němu, protože je to ze samé podstaty systém obranný a sami Rusové říkají, že jejich rakety už v tuto chvíli jsou schopné dokonce i ten systém překonat, takže oni skutečně nemají důvod se obávat a jde o virtuální a spíše mediální hru.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Americký radar na českém území bude i tématem Radiofóra. Už za pár minut.

George Bush před hodinou oznámil plán masivní finanční podpory finančního trhu

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Americký prezident George Bush před hodinou oznámil plán masivní finanční podpory finančního trhu. Jeho součástí je založení speciálního fondu, který má skupovat špatné hypotéky a cenné papíry kryté hypotékami od finančních institucí. Burzy reagovaly oživením obchodování.

Vít POHANKA, redaktor:
Americká ekonomika čelí bezprecedentním problémům a my odpovídáme bezprecedentními opatřeními. Říká prezident Bush. Americká vláda proto podle něj začne za peníze daňových poplatníků skupovat dluhy jištěné hypotékami. Musíme řešit problém tam, kde jsou jeho kořeny, řekl také prezident Bush v odkazu na skutečnost, že současné potíže finančních trhů mají původ v hypoteční krizi, kdy banky poskytovaly úvěry, které klienti nemohli být schopní splácet. Podrobné informace o plánu americké vlády budou teprve zveřejňované. Vyžádají si navíc legislativní změny, na kterých se musí spolu s vládou a Centrální bankou podílet také Kongres. Burzy už nicméně reagovaly oživením. Down Jonesův index poskočil v první hodině obchodování v New Yorku o necelá čtyři procenta. Analytici ale varují, že zatím není vyhráno, dokud se nestabilizují ceny nemovitostí především ve Spojených státech a ve Velké Británii, může se situace na burzách začít opět zhoršovat. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Severní Korea začala obnovovat provoz v jaderném závodě v Jongbjonu

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Severní Korea začala obnovovat provoz v jaderném závodě v Jongbjonu. Oznámila to státní tisková agentura v Pchojngjangu. Komunistický režim tímto krokem pohrozil už minulý měsíc, když Spojené státy odmítly vyškrtnou Severní Koreu ze seznamu zemí podporujících mezinárodní terorismus. Severokorejské úřady dnes prohlásily, že o vyškrtnutí z tohoto seznamu už neusilují a ani ho od Američanů neočekávají. K tomuto tématu podrobněji v dnešním Radiofóru.

Policejní manévry chystají ode dneška až do neděle v německém Kolíně nad Rýnem

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Policejní manévry chystají ode dneška až do neděle v německém Kolíně nad Rýnem. Sraz si tam na takzvaném antiislamizačním kongresu dali krajněpravicoví radikálové z celé Evropy. Proti jejich akci chtějí protestovat až desetitisíce přívrženců opačného pólu názorového spektra. Už dnes bylo v ulicích města rušno.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Tři tisícovky policistů z celého Německa musely řešit první šarvátky, při kterých vzduchem létaly jako pěst velké kameny a pytlíky naplněné barvou. Sedm výtržníků z obou táborů skončilo za mřížemi. Sraz pravicových populistů pořádá kolínské sdružení Pro Khöln, které se snaží zabránit výstavbě mešity v tomto západoněmeckém městě. Podle názorů expertů je kongres to tom, jak se postavit údajné plíživé islamizaci Evropy pouhou zástěrkou. Ve skutečnosti se má v Kolíně připravovat půda pro vznik nadnárodní sítě krajně pravicových sdružení, která by měla úzce spolupracovat před volbami do evropského parlamentu v příštím roce. Především se ale v ulicích města očekávají o víkendu ostré střety mezi pravicovými extrémisty a příslušníky krajní levice. Těch by mohlo do Kolína přijet z celé Evropy dokonce několik desítek tisíc. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Průměrná hodinová mzda vzrostla v Česku za posledních sedm let o jedenačtyřicet procent

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Průměrná hodinová mzda vzrostla v Česku za posledních sedm let o jedenačtyřicet procent. V zemích Evropské unie se platy zvýšily jen o osm procent, vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu. Průměrná mzda, na kterou ovšem nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců, byla ve druhém čtvrtletí třiadvacet tisíc sto osmdesát dvě koruny. Ve výši platů tak Česko podle Dalibora Holého ze statistického úřadu stále významně zaostává za západní Evropou.

Dalibor HOLÝ, Český statistický úřad:
Platy v Česku rostou relativně rychle, pokud se srovnáváme se západní Evropou, která vlastně stagnuje, dá se říct, že v Německu vzrostly za posledních sedm let mzdy reálně jenom o jedno procento, tak u nás to je podstatně více a dá se říci, že je jakoby doháníme, i když ta jejich úroveň je samozřejmě pro nás strašně vzdálená. V roce 2000 jsme měli průměrnou mzdu na úrovni jenom šestnácti procent německého průměru a dneska už máme dvacet pět procent.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Při zohlednění cenových hladin v obou zemích se české platy pohybují asi na úrovni padesáti procent německých.

Všichni prvňáci ze Středočeského kraje by měli být očkováni proti žloutence typu A

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Všichni prvňáci ze Středočeského kraje by měli být očkováni proti žloutence typu A. Nemoc špinavých rukou se nebývale šíří po celé republice. Epidemie hrozí i na severní Moravě. Nemocní se objevují také na Pardubicku. O možnostech, jak epidemii zarazit už jednala i bezpečnostní rada Středočeského kraje. Zatím navrhuje očkovat asi deset tisíc dětí. Vakcinace bude dobrovolná a částečně hrazená. Jaký je aktuální počet nemocných, to řekl Radiožurnálu šéf středočeských hygieniků Ivo Krýsa.

Ivo KRÝSA, šéf středočeských hygieniků:
Skutečně těch případů máme v tuto chvíli osmdesát jedna. Ten stav je oproti včerejšku nezměněn, neboť dva případy nám ubyly, dva případy nám přibyly, ale musím zase současně říci, že epidemii máme pod kontrolou. Ten vývoj se dá velice obtížně předvídat. V tuto chvíli děláme všecko pro to, všecka opatření pro to, abychom zamezili co nejdříve tomu dalšímu rozvoji.

Pražský činoherní klub je jediným českým divadlem, které může dávat hru Milana Kundery Ptákovina

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Pražský činoherní klub je jediným českým divadlem, které může dávat hru Milana Kundery Ptákovina. Světově uznávaný spisovatel žije dlouhá léta ve Francii, mnoho svých textů přestal v Česku publikovat a pozornosti médií se přísně straní. Autorská práva udělil pouze inscenaci režiséra Ladislava Smočka. Šéf činoherního klubu Vladimír Procházka doufá, že Ptákovinu časem budou moci dávat i jiná česká divadla.

Vladimír PROCHÁZKA, šéf činoherního klubu:
To je veliká příležitost udělat, v divadle se to nemá říkat dopředu, ale udělat prostě velmi dobrou inscenaci, protože ta hra je mimořádně kvalitní a dokonce mám pocit, že žila v takovém povědomí, že to je opus šedesátých let, který zestárl. My jsme naopak dospěli k tomu, při důkladném studiu té hry, že, nebo myslíme si a Smoček si tím je jist, že je ještě mnohem /nesrozumitelné/ než byla na tom konci šedesátých let a dneska vyniknou jiné její kvality, než tak jak byla třeba politicky vnímána na tom konci šedesátých let.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu