Ozvěny dne 19. října 2006

19. říjen 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Zapletení Jiřího Paroubka do podvodu s penězi z Evropské unie

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dobrý večer, začínají Ozvěny dne. Vítá vás u nich Tereza Tomášková. Bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová vypověděla při výslechu policii, že do podvodu s penězi z Evropské unie měl být zapleten i expremiér a současný předseda ČSSD Jiří Paroubek. První o tom informoval internetový server iDNES. Radiožurnál disponuje stejnými informacemi. Jourová působila ve funkci náměstkyně v době, kdy byl Paroubek ministrem. Podrobnosti přidává reportér Českého rozhlasu Jan Hrbáček.

Jan HRBÁČEK:
Podle Jourové měl šéf ČSSD přes svého prostředníka Martina Vlastu tlačit na to, aby byl zvýhodněn projekt starosty Budišova Ladislava Péti. Toho policie považuje za organizátora třicetimilionového podvodu. Obhájce Jourové Karel Brückler nechtěl informace své mandantky potvrdit ani vyvrátit. Brückler tvrdí, že Jourová se ve své práci vždy striktně držela zákona. Advokát Radiožurnálu naznačil, že se obává toho, že může být jeho klientka obviněna z dalšího trestného činu.

Karel BRÜCKLER, obhájce Věry Jourové:
Rozhodně nebudu hodnotit ani komentovat obsah informací, které výslech mé klientky obsahuje. Paní magistra Věra Jourová nemá nic společného s ostatními spoluobviněnými a jejich obviněními. Výslech magistry Jourové obsahuje pro obhajobu řadu významných poznatků. Vyčkám na průběh vyšetřování, za které odpovídá policie a státní zástupce.

Jan HRBÁČEK:
Paroubkův asistent Martin Vlasta si výroky Jourové podle iDNES vysvětluje tlakem, kterému je nyní vystavena. Předseda ČSSD Jiří Paroubek v Ostravě vyloučil, že by projekt ovlivňoval. Požádá státního zástupce, aby únik informací z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu přezkoumal a hodlá z celé záležitosti vyvodit právní důsledky.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Dvakrát před volbami předvedli naprosto stejný scénář, to přeci není náhodné. Já myslím, že i ti, řekněme nejméně bystří lidé, si toho museli povšimnout.

Jan HRBÁČEK:
Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka v Praze část policie přímo obvinil z toho, že se snaží ovlivnit výsledky politického boje.

Bohuslav SOBOTKA, místopředseda ČSSD:
To by potom ÚOOZ mohlo stát v čele této země a mohli bychom si ušetřit parlamentní volby. Jestliže tuto zemi má řídit speciální policejní útvar, pak si myslím, že můžeme rozpustit Poslaneckou sněmovnu, rozpustit Senát a ve vedení této země může být speciální policejní útvar, který bude rozhodovat o tom, kdo bude na jakém místě, kdo povede kterou politickou stranu a kdo vyhraje volby.

Jan HRBÁČEK:
ČSSD proto vyzvala ministra vnitra Ivana Langera, aby úniky informací prošetřil a Langer přikývl. Podotkl ale, že to nic nemění na tom, co Jourová u výslechu řekla. Sociální demokraté se podle něj snaží pouze odvést pozornost od vyšetřování závažného případu. Kromě Jourové policie stíhá někdejšího šéfa kabinetu premiérů ČSSD Zdeňka Doležela, starostu Budišova Ladislava Péťu a úředníka z ministerstva zemědělství Miroslava Řehulku.

Jednání prezidenta a Strany zelených

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na Pražský hrad dnes přišli za prezidentem zástupci zelených. Jsou předposlední stranou, se kterou Václav Klaus probírá, jak řešit pat na politické scéně poté, co menšinový kabinet Mirka Topolánka nezískal důvěru sněmovny. Zatímco podle zelených kabinet nemusí dostat důvěru parlamentu, prezident počítá s tím, že by se vláda opírala o podporu poslanců. Zelení ale tvrdí, že takovou představu naplňuje pouze velká koalice ODS a ČSSD, kterou oni odmítají. Jak dodává zpravodajka Milada Richterová, prezident přesto označil i tuto politickou konzultaci za užitečnou.

Milada RICHTEROVÁ:
Odmítl přitom, že by po jednání se zelenými byla jeho takzvaná politická Rubikova kostka na hledání souladu mezi stranami nějak více zadrhnutá.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Naopak se ukazuje, že přes velmi odlišnou a daleko silnější rétoriku mediální cestou možnost nějakého složení té kostky v klidu toho jednacího sálu, možná spíše je tím větší, než se na první pohled zdá.

Milada RICHTEROVÁ:
Za důležité sdělení od zelených prezident považuje to, že mají jasné názory a především že nevidí jako svou prioritu žádný pokus o nějaké klopotné vládnutí při současném rozložení politických sil. Šéf strany Martin Bursík také prezidenta ujistil, že se nesápou po funkcích a budou konstruktivně spolupracovat na dohodě o přechodové vládě expertů do předčasných voleb.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Ať už vláda získá důvěru, jakákoliv, která povede zemi k předčasným volbám, nebo nezíská, tak budeme posuzovat kroky takové vlády, jednotlivé předklady, koncepce, zákony z pohledu věcného.

Milada RICHTEROVÁ:
Prezidentovi Václavu Klausovi zbývá ještě poslední konzultace se stranami zastoupenými v Poslanecké sněmovně. Názory komunistů na hledání východiska ze zablokované situace vyslechne v úterý.

Systém mýtných bran začne fungovat podle plánu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Systém elektronického mýta pro kamiony začne fungovat podle plánu, tedy od 1. ledna příštího roku, slíbila firma Kapsch. Dodržení termínu prý neovlivní ani to, že se práce musely na týden zastavit kvůli žalobě neúspěšné firmy Autostrade, říká redaktorka Eva Kézrová.

Eva KÉZROVÁ:
Zatím je dokončeno sedmdesát pět ze sto jednasedmdesáti mýtných bran. Ale díky přeorganizování prací by do konce listopadu měly být všechny dokončeny, přestože nebýt nucené přestávky stálo by jich už o zhruba čtyřicet více. O finančním vyrovnání ale firma Kapsch podle svého generálního ředitele Karla Feixe zatím neuvažuje.

Karel FEIX, generální ředitel firmy Kapsch:
Měníme teď ten scénář, počítá trošku s jiným způsobem výstavby, s jinými termíny tak, aby se zajistil k 1. 1. 2007. Pokavad by došlo ke zdržení, které by bylo prokazatelně způsobeno tím týdenním přerušením, samozřejmě že bychom se bránili jakémukoli pokutování.

Eva KÉZROVÁ:
Mýtné je ze zákona povinné pro všechny automobily nad dvanáct tun. Už teď probíhají předregistrace a od listopadu si dopravci mohou začít pořizovat palubní jednotku, a to za podle neoficiálních informací kauci patnácti set padesáti korun. V nejbližších dnech to upřesní ministerstvo dopravy. Podle vládního rozhodnutí bude průměrné mýtné čtyři koruny pět haléřů za kilometr, což se podle Martina Felixe z ČESMADu projeví i v cenách dopravy.

Martin FELIX, ČESMAD:
Máme spočítáno, že firma s deseti kamiony ročně zaplatí zhruba tři miliony korun. Doteďka za dálniční známky platila sto čtyřicet tisíc korun.

Condoleezza Riceová na cestě po Asii

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová je na cestě po Asii kvůli severokorejským jaderným pokusům. Chce přesvědčit sousedy Pchjongjangu, aby vůči němu uplatňovali sankce, které v rezoluci schválila Rada bezpečnosti OSN. Riceová shrnula body, o kterých jednala.

Condoleezza RICEOVÁ, ministryně zahraničí USA:
Měla jsem například příležitost projednat, jak důležité je zabránit Severní Koreji v obchodování se zbraněmi hromadného ničení nebo jinými podobnými materiály. Vyjádřila jsem také naši prosbu pokračovat i nadále v jednáních, jak tento závazný slib uskutečnit. Hlavním cílem rezoluce není izolovat Severní Koreu, jak se někteří lidé domnívají. Jde ale o to, aby všechny státy dodržovaly své závazky a zabránily tak výše uvedenému obchodování.

V Rusku přestaly pracovat nevládní organizace

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Rusku přestaly pracovat desítky nevládních organizací ze zahraničí. Je to důsledek kontroverzního zákona, který velmi výrazně omezil jejich činnost. Nevládní organizace se museli do včerejška přeregistrovat. Řada z nich to ale kvůli byrokratickým překážkám nestihla. Jak dodává moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška, svou činnost tak musela přerušit například známá organizace Lékaři bez hranic.

Petr VAVROUŠKA:
Novelu už několik měsíců kritizují přední ruští ochránci lidských práv a viní zejména Kreml.

Sergej KOVALJOV:
Snaží se teď škodit hlavně nezávislým strukturám a nový zákon o registraci je toho jen důkazem. Značně omezuje občanskou společnost v Rusku.

Petr VAVROUŠKA:
Řekl Českému rozhlasu Sergej Kovaljov. V Moskvě tak dočasně přerušily činnost například Amnesty International či Human Rights Watch. Čekají, jak ruské orgány jejich žádosti podané na poslední chvíli posoudí.

Ludmila ALEXEJEVA, šéfka moskevské Helsinské skupiny:
Je to cílený tlak a tendence a myslím si, že nás čekají ještě horší časy. Může to skončit daňovými kontrolami anebo uzavíráním účtů.

Petr VAVROUŠKA:
Domnívá se Ludmila Alexejeva, šéfka moskevské Helsinské skupiny. Některé zahraniční organizace, jako například Greenpeace, tak raději založily místní pobočky a staly se ruskými právními subjekty. Na ty se totiž nový zákon nevztahuje.

V Srbsku vybuchl vojenský sklad

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Srbsku vybuchl vojenský sklad. První exploze se ozvala ve čtyři hodiny ráno u města Paračin, asi sto dvacet kilometrů na jih od srbského hlavního města Bělehradu. Následovala další série výbuchů vojenského materiálu. Jak dodává redaktor Martin Ježek, nebezpečí stále trvá.

Martin JEŽEK:
Vojenský sklad leží nedaleko železnice a dálnice z Bělehradu do Makedonie a Bulharska. Úřady obě dopravní tepny uzavřely. Kasárna u Paračinu byla evakuována hned po prvním výbuchu. Žádnému vojákovi se nic nestalo. Většina domů v přilehlých městech má rozbitá okna. Někteří tak přišli ke zraněním od střepů. Ministr obrany Zoran Stankovič rozhlasu a televizi Srbska řekl, že nikdo při neštěstí nepřišel o život.

Zoran STANKOVIČ, srbský ministr obrany:
Vojáci včas opustili objekt, takže můžeme tvrdit, že nikdo nebyl zraněn a nikdo nepřišel o život. Byli to vojáci z povolání, teď se nacházejí přímo v Paračinu.

Martin JEŽEK:
Dnešní exploze připomněly obyvatelům Paračinu rok devadesát devět, kdy armádní sklad bombardovala letadla Severoatlantické aliance. Někteří prohlásili, že dnešní výbuch byl ještě horší než před sedmi lety.

Pět ukrajinských ministrů podalo demisi

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pět ukrajinských ministrů, kteří v parlamentu zastupují stranu Naše Ukrajina prezidenta Juščenka, podalo demisi. Udělali to poté, co ztroskotala jednání o vládní koalice. Prozápadní strana Naše Ukrajina se původně snažila zformovat vládní tým se soupeři z proruské Strany regionů premiéra Janukoviče.

Srážka rychlovlaku s dodávkou

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na železničním přejezdu mezi Pardubicemi a Kostěnicemi se odpoledne srazil rychlovlak Pendolino s dodávkou. Při nehodě se nikdo nezranil. Viníkem havárie je podle drážní inspekce zřejmě řidič auta. Výstražná světla fungovala a závory byly spuštěné.

Rozhodnutí soudu o části Berdychova gangu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Za únos a smrt zlatníka Václava Tomana, za vydírání podnikatelů a za ozbrojená přepadení mají jít členové jedné části gangu kolem Davida Berdycha a uprchlého Jaromíra Prokopa na osm až na čtrnáct let do vězení. Rozhodl tak středočeský krajský soud, který v první části mnohaměsíčního procesu potrestal dvanáct z celkem šestatřiceti obžalovaných.

Jak správně vyplnit volební lístek

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zítra ve čtrnáct hodin se otevřou volební místnosti. Občané budou hlasovat ve více než čtrnácti tisících volebních okrscích. Tentokrát to bude složitější než na jaře, protože budeme vybírat kandidáty do obecních a městských zastupitelstev a do třetiny Senátu. Aby naše volba byla platná, musíme dodržet všechna pravidla. Redaktorka Lucie Weissová připomíná, jak správně vyplnit hlasovací lístek.

Lucie WEISSOVÁ:
Když půjdeme volit, musíme mít s sebou občanský průkaz nebo cestovní pas. Hlasovací lístky, zapomenemeli je, nám volební komise vydá nové. Volit do Senátu je jednoduché.

Václav HENYCH, Státní volební komise:
Každý volič, kde se konají senátní volby, obdrží hlasovací lístky jednotlivých kandidátů, jeden z nich si vybere, vloží ho do úřední obálky za zástěnou a poté, co to učiní, tak může vhodit tu obálku do volební schránky.

Lucie WEISSOVÁ:
Říká Václav Henych ze Státní volební komise. Hlasování do obecních a městských zastupitelstev můžeme provést třemi způsoby.

Václav HENYCH, Státní volební komise:
Ta první možnost je volit jednu volební stranu. Prostě zakřížkuje před názvem té strany čtvereček, co tam je, a tím pádem dává hlas všem členům v této volební straně. Druhá možnost je, že si sestaví to zastupitelstvo sám průřezově přes všechny nebo přes většinu volebních stran.

Lucie WEISSOVÁ:
Neplatný bude náš hlas, pokud zakřížkujeme více kandidátů, než kolik je členů zastupitelstva.

Celosvětové turné nositelů Nobelovy ceny

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Praze začalo celosvětové turné nositelů Nobelovy ceny. Přednášky světových vědců oceněných prestižní cenou mají studenty vysokých škol seznámit s nejnovějšími výzkumy v oboru. O nanotechnologiích v Praze přednáší americký fyzik německého původu Horst Störmer, nositel Nobelovy ceny za rok 1998. Varuje, že v nanotechnologiích jsme teprve na začátku výzkumu. Klade si přitom otázku, jestli jim rozumíme natolik, abychom je bezpečně užívali například v medicíně.

Horst STÖRMER, fyzik, nositel Nobelovy ceny:
Vědci si musí být jisti, že ta zjištění jsou opravdu bezpečná pro použití v medicíně. Proto musíme provádět v ten samý čas i výzkum. Právě ve Spojených státech tento výzkum zdravotních dopadů nanotechnologií a nanovědy vůbec je prováděn v národním vědeckém centru, kde věnují deset procent ze svého rozpočtu na výzkum těchto nanotechnologií v medicíně. Takže ano, je to určitě důležité, aby se tento obor i nadále rozvíjel.

Divadelní festival Miraculum

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Českém Krumlově začíná druhý ročník mezinárodního divadelního festivalu Miraculum. Jak už název napovídá, festival oslavuje Krumlov jako divadelní zázrak a živoucí divadelní muzeum. "Z toho vychází i dramaturgie festivalu.", říká Jan Dvořák z organizačního výboru.

Jan DVOŘÁK, organizační výbor:
My programově jediní se otáčíme dozadu a hledáme v těch osvědčených, nejtradičtějších a nejklasičtějších formách to, co přežilo staletí a o čem jsme přesvědčeni, že by mohlo být zajímavé i pro divadlo budoucnosti, zejména tedy v té současné fázi, kdy to divadlo hledá nějaké konstanty, a ta historie jich nabízí poměrně hodně, ale my si jich nevšímáme.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Mezi hlavní lákadla krumlovského festivalu Miraculum patří novodobá premiéra opery Antonia Caldary V barokním divadle nebo rekonstrukce Komedie dell´art, která byla objevena v českokrumlovském zámeckém archivu.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu