Ozvěny dne 19. prosince 2008

19. prosinec 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Podmínky sociální demokracie pro toleranci vlády

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Předčasné volby na konci příštího roku a ratifikace Lisabonské smlouvy do konce února. To jsou některé podmínky sociální demokracie pro toleranci vlády během českého předsednictví Evropské unii. Pro šéfa KDUČSL Jiřího Čunka je to ale nepřijatelné. S podmínkami nejsilnější opoziční strany nesouhlasí ani předseda Legislativní rady vlády lidovec Cyril Svoboda.

Cyril SVOBODA, předseda Legislativní rady vlády /KDUČSL/:
Můj názor je, že předčasné volby škodí, vždycky škodily a nebude pro ně většina, a to ústavní většina, v obou dvou komorách parlamentu. Je třeba počkat do řádných voleb, navíc, mluvíli se o podzimu roku 2009, když řádné volby mají být v červnu 2010, tak to se mi zdá už uhozené jako celkově.

Poslanci stále jednají o působení českých vojáků v zahraničních misích

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Poslanci stále ještě jednají o působení českých vojáků v zahraničních misích. Proti prodloužení jejich mandátu a dalším investicím do vojenské techniky jsou komunisté. Sociální demokraté, kteří byli proti až do dneška, přišli s podmínkami, za kterých by případně mise mohli podpořit. V této souvislosti se mluví také o možné výměně podpory misí za ústupky koalice u regulačních poplatků ve zdravotnictví. Jak to ve sněmovně vypadá právě teď a co se už od rána vyjednává, to se přímo do sněmovny ptám redaktorky Radiožurnálu Věry Masopustové. Dobrý večer, Věro.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Dobrý večer. Tak, poslanci už zhruba třetí hodinu ještě stále diskutují o zahraničních misích. Já se proto vrátím k podmínkám, za kterých by byla ČSSD pravděpodobně ochotná je podpořit. Sociální demokraté nechtějí zvyšovat počty vojáků v Afghánistánu, no a do konce příštího roku by také měla vláda stáhnout speciální jednotku, která válčí s Talibanem. Ale jak už jsem říkala, ještě stále probíhá obecná diskuse. V té opozice argumentuje například i neúspěchem spojenců v Afghánistánu, a tím pádem prý malou efektivitou našeho tamního působení. No a například šéf komunistů Vojtěch Filip označil případné posílení našeho kontingentu za vietnamizaci situace. No a koalice to vyvrací.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Věro, s podporou misí se spojují ústupky koalice při schvalování pozměňovacích návrhů u regulačních poplatků. Je to tak?

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Je to tak, a to koalice, nebo respektive koaliční poslanci, velmi kritizují, nelíbí se jim kupčení mise za poplatky. Tedy životy našich vojáků versus třicet korun. No a jsou tady v této hře tedy velké změny. ČSSD navrhuje úplně zrušení poplatků, no a pokud to neprojde, tak osvobození dětí do osmnácti let, seniorů nad pětašedesát let, invalidních důchodců a mluví se i o snížení limitů a o tom, co všechno by se do nich mělo započítat. No a pak jsou tu obdobné návrhy lidovce Ludvíka Hovorky a Jiřího Carbola. Do jaké míry se s nimi ztotožní ostatní koaliční poslanci, to bude záležet na tom, jak dopadnou, jak jsem říkala, celodenní kuloárová jednání. Například podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka by, pokud návrh opozice s podporou některých koaličních poslanců projde, nemělo další trvání vládní koalice smysl. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Více se dnešnímu jednání sněmovny bude už za chvíli věnovat Radiofórum.

Výroba ve Škodě Auto se dnes zastaví

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Výroba ve Škodě Auto se dnes zastaví na víc než tři týdny. Automobilka tak reaguje na výrazný pokles poptávky, hlavně na klíčových západoevropských trzích. Odstávka oficiálně začíná večer, ale například ve svařovnách, nebo na některých montážích se nepracuje už od středy. Prodeje nových aut kvůli ekonomické krizi klesly v listopadu v Evropě o dvacet šest procent. Česká republika, Finsko a Polsko jsou jediné země, kde stouply. Podle analytika společnosti Cyrrus Karla Potměšila se prodeje nových vozů v Evropě můžou zvednout až ke konci roku 2009.

Karel POTMĚŠIL, analytik společnosti Cyrrus:
Především první polovina příštího roku bude stále velmi slabá. A ostatně automobilky připravily úsporná opatření omezování výroby právě na toto období, to znamená celý trh očekává, že především první půlka roku 2009 nebude pro celý sektor, pro celý trh dobrá. Pokud bude docházet k nějakému viditelnějšímu oživení, tak spíše až na konci příštího roku.

Kopřivnická Tatra bude propouštět

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Kopřivnická Tatra bude propouštět. Vedení podniku dnes odborářům oznámilo záměr propustit skoro pět set sedmdesát zaměstnanců. Snižování stavů začne koncem ledna. Automobilka tak zeštíhlí celkem o tisíc čtyři sta pracovníků oproti stavu z letošního léta.

Petr HAVRÁNEK, redaktor:
Jako důvod k propouštění generální ředitel Tatry Ronald Adams uvádí, že musí přizpůsobit počet zaměstnanců objemu zakázek. Potvrzuje to mluvčí Vladimír Bystrov.

Vladimír BYSTROV, mluvčí, Tatra Kopřivnice:
Tatra si může dovolit v každém období zaměstnávat jen tolik lidí, kolik dokáže uživit prodáváním svých aut.

Petr HAVRÁNEK, redaktor:
Množství propouštěných zaměstnanců zaskočilo i odboráře, jak říká jejich šéf Pavel Baroň.

Pavel BAROŇ, šéf odborů, Tatra Kopřivnice:
To mě ani v těch nejčernějších myšlenkách nenapadlo, že by něco takového nás mohlo potkat v této fázi a dostat takovou zprávu před Vánocemi, to je jako něco šíleného.

Petr HAVRÁNEK, redaktor:
Novojičínskému pracovnímu úřadu zatím oficiální oznámení nepřišlo, nicméně jeho mluvčí Miroslav Kardačinský tvrdí, že mají v nabídce volných míst ještě rezervu.

Miroslav KARDAČINSKÝ, mluvčí, Úřad práce Nový Jičín:
Pořád máme zhruba tisíc míst volných, kam ti lidé by mohli teoreticky nastoupit.

Petr HAVRÁNEK, redaktor:
Kromě propouštění Tatra také plánuje během prvních měsíců roku 2009 omezit činnost v některých výrobních provozech na tři týdny v měsíci. Pro Radiožurnál Petr Havránek, Kopřivnice.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
O náladě v samotné Kopřivnici budeme za chvíli v Radiofóru mluvit se starostou města.

Šest onkologických center přijde o statut komplexní

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Šest onkologických center z celkových osmnácti přijde o statut "komplexní". Odebere jim ho ministerstvo zdravotnictví. Pro pacienty se podle ministra Tomáše Julínka v podstatě nic nezmění. Někteří nemocní ale budou muset za náročnější léčbou dojíždět.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Média původně informovala o tom, že se některá onkocentra zruší. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ale takové informace odmítl.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Není žádná redukce, ani kapacit lékařů, lůžek, ničeho. Jenom soustředění té nejdražší péče do těch komplexních onkologických center.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Ministerstvo odebere statut "komplexní" šesti onkocentrům po dvouměsíčním auditu, který ukázal, že některé nemocnice neposkytují péči v plné šíři pro všechny diagnózy. Stínový ministr zdravotnictví David Rath takové postupy přesto kritizuje.

David RATH, stínový ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Tady podle mě měl být dán nějaký čas těm pracovištím, aby, řekněme, odstranily chyby.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
O statut "komplexní" přijdou centra v chomutovské a pardubické nemocnici, v brněnské Fakultní nemocnici a Nemocnici u svaté Anny a ve Fakultní nemocnici Brno a v PrazeVinohrady a Všeobecná nemocnice. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Americké automobilky dostanou od státu finanční injekci

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Americké automobilky dostanou od státu finanční injekci. Půjde o krátkodobé úvěry, přesahující sedmnáct miliard dolarů, tedy asi tři sta dvacet miliard korun. Většinu z této částky uvolní vláda během prosince a ledna z už dříve schváleného sedmi set miliardového balíku na pomoc finančnímu sektoru. Autovýrobci ale budou muset do tří měsíců udělat úpravy, které je vyvedou ze ztrát, jinak o půjčku přijdou. Stát také získává právo zablokovat jakékoliv transakce, přesahující sto milionů dolarů. Podle prezidenta George Bushe vláda musí zasáhnout, protože pád automobilek by ještě víc prohloubil stávající krizi a připravil o práci statisíce lidí.

Ve Spojených státech zemřel Mark Felt

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Ve Spojených státech zemřel Mark Felt, bývalý vysoce postavený agent FBI, který pomohl objasnit aféru Watergate. Její zveřejnění deníkem Washington Post přinutilo v sedmdesátých letech k rezignaci tehdejšího amerického prezidenta Richarda Nixona.

Vít POHANKA, redaktor:
Richard Nixon byl v roce 1974 zatím jediným americkým prezidentem, který rezignoval v úřadě. Lví podíl na tom měl Mark Felt, bývalý druhý nejvýše postavený agent FBI, který včera zemřel ve věku pětadevadesáti let v Kalifornii. Pod podmínkou zachování anonymity předával tajně informace reportérům listu Washington Post Robertu Woodwardovi a Carlu Bernsteinovi. Ty jim v první polovině sedmdesátých let minulého století pomohly rozkrýt pavučinu nelegálního politického sledování a úplatkářství, známou jako aféra Watergate. Série jejich článků vedla ke kongresovému vyšetřování a nakonec k rezignaci prezidenta Nixona. Robert Woodward řekl agentuře AP, že on, jeho kolega Carl Bernstein a další zasvěcení v listu Washington Post chtěli jednoduše dodržet slovo, a proto identitu Marka Felta nikdy neprozradili. Teprve v roce 2005 Felt sám v rozhovoru pro časopis Vanity Fair oznámil, že oním informátorem je právě on. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Mezi Palestinci z pásma Gazy a Izraelem už neplatí příměří

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Mezi Palestinci z pásma Gazy a Izraelem už neplatí příměří. Šestiměsíční klid zbraní vypršel dnes ráno. K novým násilnostem zatím nedošlo. Vůdci palestinského hnutí Hamas ale v obavách z izraelských atentátů přešli v Gaze do ilegality. Izrael zase sleduje, jestli přibyde raketových útoků na pohraniční města a vesnice.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Palestinci během dne odpálili na Izrael tři rakety. Paradoxně je to ale výrazně méně, než jich na židovský stát dopadalo v posledních dnech platnosti příměří. Izraelský ministr infrastruktury Binjamin BenEliezer varoval, že jeho země použije všechny dostupné prostředky, aby útokům z Gazy zabránila. Anonymně ale vojenští činitelé uvádějí, že je zatím lépe vyčkávat, jak se situace vyvine. Izrael prý rázně odpoví, až když útoky překročí únosnou míru. Okolní svět prý tak jasně uvidí, kdo je odpovědný za vyprovokování nového kola bojů. Dosavadní příměří zprostředkoval v červnu Egypt. Dnes Káhira oznámila, že se žádostí o dojednání dalšího klidu zbraní se na ni zatím neobrátila ani jedna ze stran. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Posluchači rozhlasu splnili už podesáté stovky dětských přání

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Posluchači rozhlasu splnili už podesáté stovky dětských přání. Do Havlíčkova Brodu se sjeli zástupci dětských domovů a ústavů sociální péče, aby převzali dárky ze sbírky Daruj hračku s Českým rozhlasem.

Daniel BURDA, redaktor:
Přesně devatenáct set dva dárků si dnes z Havlíčkova Brodu odvezli svěřenci pětatřiceti dětských domovů a ústavů sociální péče.

Aleš MACELA, vychovatel, Holice:
Já jsem to průběžně sledoval na Internetu, to je opravdu úžasný, že lidi takhle přispěli.

Daniel BURDA, redaktor:
Jak naznačil vychovatel Aleš Macela z Holic, ve sbírce hrál podstatnou roli Internet. Děti nakreslily přání, rozhlas je vyvěsil na webové stránky a posluchači mohli jenom plnit dětská přání.

Pavel KLEMPÍŘ, spolupořadatel sbírky:
Dřív bylo hodně těch nekonkrétních dárků, teď skutečně i díky tomu Internetu je tady o mnoho větší nárůst těch konkrétních dětských splněných přání.

Daniel BURDA, redaktor:
S potěšením konstatuje spolupořadatel sbírky Pavel Klempíř ze společnosti Tango Havlíčkův Brod. A přidává se i generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík.

Václav KASÍK, generální ředitel Českého rozhlasu:
Charakterizuje to, jak jsou lidé v nitru vlastně dobří. Líbí se mi, že Český rozhlas tu dobrotu může takhle mobilizovat.

Daniel BURDA, redaktor:
Pro Radiožurnál Daniel Burda, Havlíčkův Brod.

Betlémské světlo ozáří opět české Vánoce

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Betlémské světlo ozáří už podevatenácté i české Vánoce. Z místa narození Ježíše ho už tradičně přivezli skauti a dnes oficiálně předali v pražské katedrále svatého Víta. Zítra pak plamen rozvezou vlaky do dalších koutů republiky. Podle kardinála Miloslava Vlka je toto světlo znamením kontinuity, protože vychází z Betléma a směřuje k ostatním lidem.

Miloslav VLK, kardinál:
To světlo také symbolizuje hodnoty, které Kristus přinesl. Ta základní hodnota je láska, solidarita, empatie, takže tohleto světlo betlémské symbolizuje, naznačuje všechny tyto hodnoty, které naše společnost velice potřebuje.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Zájemci si už tradičně mohou betlémské světlo vyzvednout i v budově Českého rozhlasu. Hoří tady od dnešního odpoledne do půlnoci Štědrého dne.

autor: haa
Spustit audio

Více z pořadu