Ozvěny dne 19. května 2007

19. květen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Kardinál Vlk zůstává v čele české katolické církve

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kardinál Miloslav Vlk zůstává v čele české katolické církve. Papež Benedikt XVI. ho potvrdil ve funkci na další dva roky. Kardinál Vlk bezprostředně po oznámení Vatikánu Radiožurnálu řekl, že to vnímá jako satisfakci. Jak dodává kolegyně Eva Hůlková, na počest kardinálových pětasedmdesátin se v katedrále svatého Víta konala slavnostní bohoslužba.

Eva HŮLKOVÁ:
Dneškem definitivně spadla z kardinála nervozita posledních měsíců. Rozhodnutí papeže Benedikta XVI. prodloužit jeho mandát v čele české katolické církve korunovala dnešní vpravdě velkolepá bohoslužba v katedrále svatého Víta. Zdálo se, že průvod biskupů katolické církve z různých zemí světa je nekonečný. K vidění byly i významné osobnosti, jmenujme Václava Havla nebo profesora Jana Sokola, ale politiků poskrovnu. Papež neposlal pražského arcibiskupa do důchodu a to znamená, že jej Vatikán bere vážně a stojí za jeho kroky, řekl Radiožurnálu profesor Tomáš Halík.

Tomáš HALÍK, profesor:
To rozhodnutí papeže vlastně znamená, že papež stojí za tou jeho církevněpolitickou linií i za tou linií, kterou má ve vztahu ke státu. Čili toto je důležitá informace. Ale samozřejmě biskup, kterému je pětasedmdesát let, který, zaplaťpánbůh, se těší dobrému zdraví, tak jistě se nebude v těch posledních dvou letech nějak prudce měnit. Takže jistě to bude období očekávání toho nástupce.

Eva HŮLKOVÁ:
Velká účast zástupců katolické církve z celého světa je podle kardinála důkazem, že tato církev je silná a umí to dát najevo.

Miloslav VLK, kardinál katolické církve:
Tato bohoslužba, to je ukázka, že my, příslušníci církve katolické v Čechách, nejsme někde v koutku, nejsme jen nějaký spolek, ale že máme světovou dimenzi.

Odboráři budou demonstrovat proti vládní reformě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Odboráři svolávají na 23. června do Prahy demonstraci proti vládní reformě veřejných financí. Shodli se na tom na dnešním celostátním shromáždění, kterého se zúčastnilo víc než sedmnáct set zástupců různých odborových organizací z celé republiky. Byla u toho i reportérka Marcela Krejsová.

Marcela KREJSOVÁ:
Odboráři se staví hlavně proti snižování daní, na které by podle nich doplatili lidé s nižším a středním příjmem. Také se jim podle místopředsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila nelíbí rychlost, s jakou je reformní batoh schvalován.

Jaroslav ZAVADIL, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Ten čas, ve kterém se všechno tohle odehrává, na takto důležité reformy je tak krátký, že to až je do nebe volající. Připravit takovéto reformy za pár týdnů, prohnat to parlamentem ve zrychleném čtení no, to může jenom někdo, kdo nemá vůbec trošku soudnost.

Marcela KREJSOVÁ:
Vyzývají proto politiky, aby reformu zastavili a oslovují i veřejnost, aby se zúčastnila plánované demonstrace.

Milan ŠTĚCH, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
23. 6. bude první výraznější krok demonstrace zde v Praze. Myslím si, že bude velká, pokud teda to, co bylo tady, se přenese mezi další skupiny občanů, tak ani demagogické protiargumenty, který se někdy chtějí používat, to nezvrátí. Bude to první krok, pokud tedy se forma jednání nezmění, přijdou další kroky. V tuto dobu je ale nebudeme naznačovat.

Marcela KREJSOVÁ:
Řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Počet demonstrantů by se podle něj mohl přiblížit počtu lidí, kteří se loni účastnili manifestací na podporu nového zákoníku práce. Tehdy se jich sešlo kolem čtyřiceti tisíc.

Do demonstrujících antifašistů najelo auto

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Severočeským Mostem prošly dvě stovky pravicových radikálů a asi padesát antifašistů. Neonacisté už poosmé vzpomínali na svého zabitého kamaráda Miloše Reha. Obě skupiny se sice přímo nestřetly, při jednom z incidentů ale byli zraněni dva lidé. Akci sledovala kolegyně Gabriela Hauptvogelová. Gábino, dobrý večer.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ:
Dobrý večer. Kolem čtrnácté hodiny vjelo osobní auto na chodník, kudy šla skupina antifašistů. Na místě jsem viděla dvě zraněné dívky. Ty už jsou nyní propuštěny z nemocničního ošetřování. Svědci popsali, že v autě byli neonacisté a úmyslně najížděli i do utíkajících lidí. Krátce nato policie auto i jeho řidiče zadržela. Obvinila ho z ublížení na zdraví a útoku na veřejného činitele a s největší pravděpodobností zítra podají návrh na vzetí do vazby. Než pravicoví radikálové odjeli pronajatými autobusy na mostecký hřbitov, tak na sebe obě skupinky skandovaly hesla. Pak neonacisté odjeli opět autobusy do Litvínova na autobusové nádraží, kde byl Miloš Reho před osmi lety ubodán. Při proslovu na nádraží pravicoví radikálové odsoudili rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem nad pachatelem tohoto činu. Ten byl v roce 2000 odsouzen na deset let do vězení za ublížení na zdraví s následkem smrti. Potom se vydali pochodem na litvínovské náměstí. Celou akci monitorovali policisté. Vše se dělo za dozoru těžkooděnců, někteří z nich byli i na koních. V šestnáct hodin právě na litvínovském náměstí oficiální akce skončila.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Gábino, jak to v Mostě vypadá teď a co se dá ještě čekat v dalších hodinách?

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ:
Tak vypadá to, že zhruba ta padesátka antifašistů se rozprchla. Neonacisté měli v úmyslu jet do restaurace. Tam ale byli tři z nich zatčeni policií. Nyní policisté zkoumají, jestli mají na své, na svých oděvech symboly, které by se daly označit za rasistické. Takže potom část těch neonacistů odjela vlaky domů. Policie bude samozřejmě i do nočních hodin dál v pohotovosti.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
To byla z Mostu aktuálně Gabriela Hauptvogelová.

Britský premiér Blair navštívil Irák

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Patrně na svou poslední návštěvu Iráku ve funkci britského premiéra nečekaně přiletěl Tony Blair. S tamními představiteli jednal hlavně o větším zapojení radikálních skupin do politického života. Zemí i čtyři roky od invaze zmítají krvavé násilnosti.

Hnutí Hamas a Fatah se dohodla na dalším příměří

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Palestinská hnutí Hamas a Fatah se dohodla na dalším příměří. Jde už o pátou dohodu od minulé neděle, kdy začala další vlna násilností, která si vyžádala životy přibližně padesáti lidí.

Čína hlásí další ohnisko ptačí chřipky u drůbeže

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Čína hlásí další ohnisko ptačí chřipky u drůbeže. U města Jüjang už nemoci podlehly tisíce ptáků, další desetitisíce nakázali veterináři zabít. Čína, kde lidé doma chovají miliony kusů drůbeže, je považována za klíčovou zemi v boji s ptačí chřipkou.

V Himalájích zahynul český horolezec

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Himalájích zahynul český horolezec. Byl ale členem jiné výpravy, než se kterou zdolával Mount Everest pražský primátor Pavel Bém. Sedmačtyřicetiletý lyžař, lékař z Brna se pokoušel slézt horu severní cestou. Bylo mu ale nevolno, tak se vrátil do tábora. Radiožurnálu to potvrdil český velvyslanec v Indii a Nepálu Hynek Kmoníček.

Hynek KMONÍČEK, český velvyslanec v Indii a Nepálu:
Víme, že měl zemřít na blíže nevysvětlitelnou slabost. Podle našich informací tělo bylo ve výšce osm tisíc tři sta metrů, a proto se výprava rozhodla z důvodů obtížnějšího přístupu k tělu, klimatických podmínek, dalších věcí, které si vyhodnotili oni, že tělo dolů neponesou.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Himalájskou velehoru ve středu zdolala vůbec první Češka Klára Poláčková a o dva dny později i pražský primátor Pavel Bém. Od prvovýstupu Novozélanďana Edmunda Hillaryho a šerpy Tenzinga Norgaye v roce 1953 už "střechu světa" zdolalo téměř patnáct set odvážlivců. Dvě stovky horolezců naopak za svůj sen zaplatily smrtí. Zájem však navzdory riziku neslábne. Jenom v letošní sezoně na Everest míří desítky expedic.

Pochod rovnosti se ve Varšavě obešel bez incidentů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Za asistence několika stovek policistů prošel Varšavou Pochod rovnosti. Jeho účastníci protestovali proti všem formám diskriminace. Pochodu se snažila zabránit radikální Celopolská mládež. Policisté pět jejich členů zadrželi. V ulicích polské metropole byl s mikrofonem i náš zpravodaj Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN:
Na prostranství před budovou polského Sejmu se shromáždili jak příznivci tolerance a jejího prosazování v polské společnosti, tak zastánci tradičních hodnot, to jsou zejména příslušníci Celopolské mládeže. Nesou také transparenty proti lesbám, proti gayům a proti různým, jak oni říkají, úchylkám.

Krzysztof BOSAK, poslanec za konzervativní Ligu polských rodin:
Jsem proti organizování pochodů homosexuálů v polských městech. Je to součást širší kampaně za privilegia. Já si myslím, že privilegia má mít rodina.

Martin DORAZÍN:
Řekl mi poslanec za konzervativní Ligu polských rodin Krzysztof Bosak. Účastníci Pochodu rovnosti namítají, že jim nejde o výsady, ale o právo na normální život.

Katarzyna, účastnice pochodu:
Přijela jsem z Berlína a jsem tady už potřetí. Myslím si, že v Polsku se mělo hodně změnit, aby to tu bylo alespoň tak jako v Německu, aby se homosexuálové nemuseli skrývat a mohli volně vyjít na ulice.

Martin DORAZÍN:
Zdůvodňuje svoji účast Katarzyna. Pochod rovnosti skončí večer galakoncertem ve varšavském klubu Skarpa. Tam vystoupí mimo jiné známá zpěvačka Kaya, která právě pro tuto příležitost připravila dvoudisk s písničkami pro gaye a lesby.

Rumuni hlasují o dalším osudu prezidenta Basesca

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Rumuni hlasují o tom, jestli se prezident Traian Basescu vrátí do čela státu, nebo bude definitivně sesazen. Pro jeho údajné porušování ústavy ho chtějí zbavit funkce rumunští zákonodárci. Ústavní soud s tím ale nesouhlasí, rozhodnutí je proto teď na voličích. Kampaň před referendem byla plná oboustranných útoků. Znepokojena je i Evropská unie. Rumunsko je jejím členem od Nového roku. V Bukurešti natáčel balkánský zpravodaj Martin Ježek.

Martin JEŽEK:
V bukurešťském metru visí billboardy, na kterých je prezident Basescu v kostkované košili, bez kravaty a zakrývá si oči. Myslí tím všudypřítomnou korupci, proti které Basescu vytrvale brojí. Ve stanici Univerzitní náměstí na metro čekal i fotograf jménem Sorin. Podle něj referendum o sesazení prezidenta jsou hlavně vyhozené peníze. Hlasoval ale pro jeho setrvání ve funkci. Traian Basescu mu je sympatický svou upřímnou rétorikou. Rumunsko se podle něj ale z politické krize nedostane, nic se nezmění. Aby byl prezident odvolán, musela by se pro to vyslovit nadpoloviční většina všech oprávněných voličů. To je považováno za nereálné.

Na jižní pobřeží Indonésie udeřily sedmimetrové vlny

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na jižní pobřeží Indonésie udeřily sedmimetrové vlny. Poničily sice jenom pár chatrčí a rybářských lodí, mezi lidmi ale vyvolaly paniku. Připomínaly totiž přívalové vlny tsunami, které o Vánocích před třemi lety připravily na tomto tichomořském souostroví o život okolo sto sedmdesáti tisíc lidí. Indonéské úřady se domnívají, že mohutné vlny vyvolaly neobvykle silné mořské proudy.

Někteří čeští farmáři přijdou o dotace

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Někteří čeští farmáři přijdou o dotace. Peníze nedostanou ti, kteří si založili jednostranná odbytová družstva. Na to, že je v Česku možné tyto organizace neomezeně zakládat, upozornila nedávno Asociace soukromého zemědělství. Jak dodává redaktorka Lenka Jansová, mohli neoprávněně, ale pohodlně čerpat státní dotace celých pět let.

Lenka JANSOVÁ:
Jde o to, že dotace mají sloužit skutečnému spojování farmářů, aby tak získali silnější pozici na trhu. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Stanislava Němce by takzvané jednočlenné odbytové skupiny, které se pokusily platná pravidla obejít, mohly odčerpávat českému zemědělství peníze, které budou potřeba jinde. O dotace má přijít skoro dvě stě takzvaně jednočlenných skupin, které nárokovaly zhruba sto třicet sedm milionů korun. Vyřazení všech těchto organizací potvrdil Českému rozhlasu ministr zemědělství Petr Gandalovič z ODS.

Petr GANDALOVIČ, ministr zemědělství /ODS/:
Žádná škoda v této chvíli nevzniká, protože v rámci přezkumného řízení standardně rušíme to rozhodnutí prvoinstančního orgánu.

Lenka JANSOVÁ:
Firmy, které umělé odbytové organizace vytvořily, se hájí tím, že se chovaly podle platných předpisů. Několik těchto skupin má například zemědělský gigant Agrofert. Ředitel zemědělské divize Jaroslav Faltýnek řekl, že podnik počká na to, až se rozhodnutí dozví oficiálně a zváží pak další postup. Vyřazení z dotačního programu je ale pro podnik vážný problém.

Jaroslav FALTÝNEK, ředitel zemědělské divize Agrofertu:
U nás ve skupině Agrofert fungují zhruba dvacet firem, které vyrábí drůbež a prasata. Samozřejmě toto byla jedna z dotací, jediná v podstatě dotace, která jim umožňovala přežít.

Lenka JANSOVÁ:
Každá z těchto firem přijde pravděpodobně o tři miliony korun.

Občané v okolí Radhoště se znovu postavili těžařům

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Občané v okolí Radhoště se znovu postavili těžařům. S valaškami v ruce se shromáždili na památném vrchu, aby takzvaně symbolicky uzavřeli zemi valašskou. Mají neustále strach, že společnost Ostravskokarvinské doly chce v jejich kraji těžit uhlí. Firma ale tvrdí, že v nejbližších dvaceti letech něco takového neplánuje. Tato doba ale přijde Beskydským velmi krátká, a tak se prý budou pravidelně ozývat podobnými akcemi, jako byla ta dnešní. Na ní nechyběl ani reportér Radiožurnálu Jiří Kokmotos.

Jiří KOKMOTOS:
Těžit jsme chtěli, ale už nechceme, tvrdí Ostravskokarvinské doly. Těžit chcete, zase tvrdí sdružení Naše Beskydy na adresu OKD. A tak Beskydští napsali symbolický dekret jako vzkaz pro další generace. Více už poví jeden z organizátorů Marián Žárský.

Marián ŽÁRSKÝ, organizátor, sdružení Naše Beskydy:
Tento dekret je vyjádřením o uzavření země valašské na sto roků. To znamená všichni tito starostové, všechny tyto spolky se vyjadřují k tomu tak, že uzamykáme zemi valašskou všem těžařům na sto let.

Jiří KOKMOTOS:
Pravdou ale je, že v Beskydech jsou strategické zásoby uhlí. Podle OKD na ně dříve nebo později dojde, ale rozhodně ne v následujících dvaceti letech. OKD ale nemělo zálusk jen na uhlí, jak potvrdí mluvčí Věra Breiová.

Věra BREIOVÁ, mluvčí OKD:
To, o co jsme usilovali, tak byl záměr těžby metanu z vrtů, které už byly udělány při geologickém průzkumu. Bohužel tento záměr byl pozastaven vzhledem k odporu místních zastupitelstev a místních ekologických iniciativ. Takže v této chvíli tam žádný záměr nemáme.

Baletní premiéra v Národním divadle

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Balet o Vladimíru Vysockém, Karlu Krylovi a Jacquesi Brelovi nabízí pražské Národní divadlo. Má název Sólo pro tři a dnes večer má svou světovou premiéru. Podrobnosti dodává redaktorka Michaela Vetešková.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Autorem námětu, choreografie a režie je šéf baletu Petr Zuska.

Petr ZUSKA, šéf baletu Národního divadla:
Já jsem v podstatě ten nápad spojit tyhlety tři zpívající básníky dohromady, ten už mně strašil v hlavě docela dlouho, už pár let.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Tři muzikanti žili v rozdílných kulturách, přesto měli hodně společného.

Petr ZUSKA, šéf baletu Národního divadla:
To ústřední téma samozřejmě vychází často z těch písní. Je to taková mozaika těch věcí tří lidí.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Jacquesa Brela, Vladimíra Vysockého a Karla Kryla považuje za nekompromisní bojovníky za pravdu a za důstojné bytí člověka.

Petr ZUSKA, šéf baletu Národního divadla:
Motiv toho večera je samozřejmě život, protože všichni tři zpívají o životě, o nejrůznějších problémech, s kterýma se všichni tři potýkali, o lidský duši. To je asi nejpodstatnější.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Představení začal připravovat ještě s hercem Borisem Rösnerem. Proto je taneční dílo Sólo pro tři Borisi Rösnerovi věnováno.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu