Ozvěny dne 19. 5. 2002

19. květen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Včerejší ekologickou havárii zavinil únik chemikálie z podniku Omia Vápenná

Chemikálie, která zabila stovky pstruhů v říčce Vidnávka u obce Vápenná na Jesenicku, unikla z podniku Omia Vápenná. Včerejší ekologickou havárii má zřejmě na svědomí nedbalost některého z pracovníků firmy. Mluvčí jesenické policie Alena Kudělová potvrdila, že už také znají složení látky.

Alena Kudělová, mluvčí Policie ČR: Zdrojem znečištění vodního toku byl zjištěn jemně mletý vápenec, v důsledku čehož došlo k úhynu ryb v délce tři kilometry vodního toku. Škoda je vyčíslena přibližně na 100 000 korun, ale protože celá havárie je v šetření, bude vyčíslena později.

Pokud se podaří vypátrat konkrétního viníka havárie, hrozí mu obvinění z trestného činu ohrožení životního prostředí.

Dětská jablečná přesnídávka Hami obsahuje nepovolené množství patulinu

Dětská jablečná přesnídávka Hami obsahuje nepovolené množství rakovinotvorné látky patulin. Karcinogen objevila při rozboru Česká zemědělská a potravinářská inspekce. Jak dodává redaktorka Českého rozhlasu Brno Gabriela Sahánková, výrobek může být nebezpečný především pro kojence a malé děti.

Patulin byl objeven konkrétně v jablečném ovocném příkrmu Hami prodávaném ve 190gramovém balení s datem výroby 4. března 2002. Vyhláška ministerstva zdravotnictví povoluje v případě výživy pro kojence a děti limit patulinu 0,02 miligramu na kilogram. V uvedené výživě však bylo zjištěno 0,085 miligramu na kilogram. Inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce zachytili závadnou kojeneckou výživu v prodejnách Carrefour a nařídili výrobek okamžitě stáhnout z prodeje.

V izraelském letovisku Netanja odpoledne vybuchla nálož

V izraelském letovisku Netanja odpoledne vybuchla nálož, kterou odpálil sebevražedný atentátník. Jedná se o další z útoků radikálních muslimských skupin proti civilnímu obyvatelstvu. Podrobnosti má spolupracovník Radiožurnálu v Izraeli Michal Kotyk.

Svědkové hovoří o tom, že atentátník přijel taxíkem a měl na sobě uniformu izraelské armády. Jeho cílem byla tržnice, v odpoledních hodinách plná lidí, čas podvečerních nákupů. Podle posledních informací byla jedna osoba zabita a skoro tři desítky zraněny, několik těžce. Síla výbuchu zdemolovala lehké konstrukce a mnoho lidí bylo zasypáno troskami. Přímořské město Netanja se stalo již několikrát cílem sebevražedných atentátníků. Zásluhu na tom má výhodná poloha. Hranice k palestinskému území je totiž vzdálená jen několik kilometrů. To je i důvod pro neustálou pohotovost všech bezpečnostních složek. Dnes byla dokonce místní policie varována, ale přes veškerou snahu se jí nepodařilo atentátu zabránit.

V Praze skončil 9. ročník festivalu vysokých divadelních škol Zlomvaz

V Praze skončil 9. ročník festivalu vysokých divadelních škol Zlomvaz. Od 16. května nabídl v divadlech Disk a Na zábradlí ve Studiu Damúza, Studiu Ypsilon, paláci Akropolis a v klubu Roxy 26 představení studentů z Prahy, Brna, Bratislavy a Moskvy. Putovní cenu diváků získala inscenace katedry Činoherního divadla pražské fakulty DAMU podle Dostojevského nazvaná Má nejdražší, má věčná přítelkyně, můj anděli.

Srazu sudetských Němců dominoval požadavek na zrušení Benešových dekretů

Požadavek na zrušení Benešových dekretů dominoval srazu sudetských Němců, který dnes skončil v Norimberku. Hlavním řečníkem na shromáždění zhruba devíti tisíc vyhnanců byl kandidát na úřad spolkového kancléře, bavorský premiér Edmund Stoiber. Velkou pozornost vyvolala také mše, kterou sloužil olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Průběh sudetoněmeckého sněmu sledoval zpravodaj Českého rozhlasu v Německu David Šťáhlavský.

Stoiber slíbil, že i jako kancléř bude klást důraz na sudetoněmeckou otázku, která už má podle něho celoevropský rozměr. Benešovy dekrety a vyhnání Němců považuje za bezpráví, jehož náprava je důležitá i pro členství České republiky v unii.

Edmund Stoiber, bavorský premiér: Evropská budoucnost bude dobrá, když se podaří zklidnit rozbouřenou historii. Vyhnání bylo od počátku bezprávím a právem spolkové vlády je ptát se, proč k němu došlo.

Podle Stoibera nejsou sudetští Němci hrozbou pro Českou republiku a nechtějí ji destabilizovat. Mohou se dokonce stát mostem z Čech do Evropy. Jistým mostem byla i celebrace hlavní mše srazu landsmanšaftu olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem. O svém příjezdu do Norimberka Jan Graubner Českému rozhlasu řekl:

Jan Graubner: O našem národě se stále říká, jak je to národ vzdálený od boha a od náboženství, a tady se trošku divím, že tento národ nebo představitelé chtějí církvi diktovat, s kým se má modlit a nemá modlit. Já si myslím, že máme svobodu, kterou je třeba k modlitbě umět využívat.

Na Graubnerovu cestu do Norimberka reagoval premiér Miloš Zeman. Uvedl, že nepomůže zlepšení vztahů mezi oběma národy, ale spíše přilije olej do ohně.

Tradiční terezínské tryzny se nečekaně zúčastnila také Laura Bushová

Památku obětí fašismu si na Národním hřbitově v Terezíně tradičně připomněla česká veřejnost i zahraniční hosté. Naši politickou špičku zastoupili premiér Miloš Zeman a předseda sněmovny Václav Klaus. Pietního aktu se zúčastnil i slovenský předseda vlády Mikuláš Dzurinda a zcela nečekaně také první dáma Spojených států Laura Bushová. Její návštěvu Terezína, která probíhala za přísných bezpečnostních opatření, sledovala spolupracovnice Radiožurnálu Věra Masopustová.

První dáma Spojených států Laura Bushová se po pietním aktu odebrala na prohlídku Malé pevnosti, bývalého vězení pražského gestapa. Zatímco novináři se k Lauře Bushové neměli šanci dostat, podařilo se to člence děčínského pěveckého sboru, která ji spontánně zastavila a darovala jí svoji šálu. Velký zážitek a společné foto si domů do Spojených států odveze i turista českého původu, který navštívil Malou pevnost. Přítomnost Laury Bushové na terezínské tryzně byla totiž překvapením nejen pro účastníky pietního aktu, ale především pro zahraniční návštěvníky. Nutno dodat, že američtí osobní strážci si svoji první dámu bedlivě a nekompromisně hlídali.

Lidé na celém světě si dnes připomínají osud nemocných AIDS

Lidé na celém světě si dnes připomínají osud nemocných s diagnózou HIV pozitivní. Také v Praze se večer uskuteční pochod nazvaný Světlo pro AIDS. Na všechny, kteří této zatím nevyléčitelné nemoci podlehli, si vzpomněli i účastníci stejnojmenné akce v Ústí nad Labem. Varovná čísla o nakažených virem HIV u nás upřesnil Jiří Daníček z ústeckého občanského sdružení Sokrates.

Jiří Daníček: V České republice je přibližně 551, podle údajů k 31. 12. 2001, a v ústeckém regionu je to přibližně 35 až 40 lidí.

Itálie se potýká se stávkou železničářů

Itálie se potýká se stávkou železničářů. Polovina vlaků však byla vypravena a situace není tak dramatická. Detaily římská spolupracovnice Radiožurnálu Vědunka Lunardi.

Stávka italských železničářů z velkého nezávislého odboru Orsa je celodenní a skončí teprve v devět hodin večer. Na stávku doplatily především regionální vlaky. Mezinárodní a dlouhá vlaková spojení byla ve velké míře zajištěna. Stávka železničářů uzavírá týden problémů v dopravě. Stávkovali letečtí dispečeři, městská doprava i kamiony. Napětí mezi odbory a vládou, která připravuje reformy pracovního trhu a systému důchodového zabezpečení, nepolevuje. Odbory proto hodlají ve stávkách pokračovat, i když by se mělo jednat o stávky kratší, aby působily menší problémy uživatelům.

Pobyt první dámy USA u nás provázejí přísná bezpečnostní pravidla

Lauře Bushové zítra začíná oficiální část návštěvy. Setká se s prezidentským párem a navštíví sídlo Rádia Svobodná Evropa v centru Prahy. Pobyt první dámy Spojených států u nás provázejí přísná bezpečnostní opatření. Zajímala se o ně Pavla Dluhoschová.

Ministr vnitra Stanislav Gross neupřesnil, která z nich přijala česká strana.

Stanislav Gross, ministr vnitra ČR: Bezpečnostní opatření jsou přijata, řekl bych, spíše nadstandardní nežli standardní a víc k tomu nechci asi komentovat.

Za ochranu prezidenta Spojených států a jeho rodinných příslušníků zodpovídá i na zahraničních cestách primárně americká tajná služba. Radiožurnálu to řekl šéf branně-bezpečnostního výboru sněmovny Petr Nečas. Na našem území vyžaduje samozřejmě americká strana součinnost s českou policií. Jak jsou jejich úkoly rozděleny?

Petr Nečas, poslanec za ODS: Principiálně jde říci to, že ta bezprostřední osobní ochrana je zajišťována orgány Spojených států amerických a zajištění některých prostorů, objektů a podobně, pokud nejsou výsostným územím Spojených států, jako je například ambasáda nebo rezidence, jsou zajišťovány Policií České republiky.

Rakouští odpůrci JETE protestovali se svými českými kolegy u našich hranic

Rakouští odpůrci jaderné energie protestovali se svými českými kolegy u našich hranic proti Temelínu. Nedaleko přechodu Wullowitz - Dolní Dvořiště připravili poklidné svatodušní setkání pod heslem Za slunnou budoucnost bez atomu. Jak dodává Ivan Mls z Českého rozhlasu v Českých Budějovicích, aktivisté hranici nezablokovali. Akce nesla znaky pouliční slavnosti.

Na tři stovky odpůrců Temelína z Rakouska i z Čech přišly podebatovat a pobavit se na improvizované slavnosti, kde nechyběla řízná dechovka ani občerstvení. Jak řekla představitelka hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí Matylde Hale:

Matylde Hale: Před rokem jsme zde blokovali, nyní slavíme. Skutečnost, že Temelín sice není zastaven, není důvodem k oslavám, ale přesto věříme, že časem dosáhneme svého.

Vedle protitemelínských hesel či podpisové akce za zákaz jaderných elektráren v Evropské unii zde aktivisté seznamovali s příklady využití alternativních zdrojů energie. Organizátoři akce nezapomněli ani na Eda Fagana. Účastníky setkání pozdravil ze zvukového záznamu.

Večer je na programu dražba večeře s americkým právníkem Edem Faganem, který rakouské aktivisty v boji proti Temelínu zastupuje.

Ve věku nedožitých 74 let zemřel operní a operetní pěvec Milan Karpíšek

Ve věku nedožitých 74 let zemřel v Praze po krátké těžké nemoci operní a operetní pěvec Milan Karpíšek. Svou uměleckou dráhu začal v Opavě, poté přešel do Ostravy a pak do pražského Hudebního divadla v Karlíně. Od roku 1958 byl 35 sezón sólistou Opery Národního divadla v Praze, kde hostoval ještě v polovině devadesátých let v Janáčkově Věci Makropulos.

V Kandaháru byl odvolán zákaz nočního vycházení

Afghánci se mohou po večerech opět volně pohybovat po ulicích někdejší bašty Talibanu, města Kandahár. Po 23 letech byl totiž ve městě odvolán zákaz nočního vycházení. Zákaz platil už od sovětské invaze do Afghánistánu v roce 1979.

Východní Timor vyhlásil formálně nezávislost

Východní Timor vyhlásil formálně nezávislost a stal se tak nejmladším státem na zeměkouli. Na slavnostním ceremoniálu nechal generální tajemník OSN Kofi Annan stáhnout vlajku spojených národů, které zemi od roku 1999 spravovaly. Východní Timor byl 350 let portugalskou kolonií, od roku 1975 pak Východotimořanům vládla železnou rukou Indonésie.

Reakce českých politiků na sraz sudetských Němců v Norimberku

Jakákoliv diskuse o zrušení Benešových dekretů je podle místopředsedy ČSSD Stanislava Grosse pro českou stranu nepřijatelná. Odmítl tak slova Edmunda Stoibera, podle kterého se Česká republika musí závazně zbavit Benešových dekretů.

Stanislav Gross, ministr vnitra ČR: Vůbec nepřipadá v úvahu, abychom se jakkoliv distancovali od dekretů prezidenta Beneše, respektive zákonů Národního shromáždění, které posléze byly přijaty, nevidím v tuhletu chvíli sebemenší prostor pro to, abychom vůbec o těchto věcech diskutovali.

Stoiberův požadavek na zrušení Benešových dekretů naprosto odmítá i šéf poslanců Unie svobody Karel Kühnl.

Karel Kühnl, předseda poslaneckého klubu Unie svobody: Také v Německu mají v letošním roce volby, a to se projevuje na neuvážených výrocích některých politiků tam, jako tady. Je samozřejmě naprosto vyloučené, abychom my se vzdávali určité části naší právní existence.

I komunisté podle svého místopředsedy Miloslava Ransdorfa považují požadavek na zrušení dekretů za zcela nepřijatelný.

Miloslav Ransdorf, místopředseda KSČM: Je nutné, aby vláda, která vzejde z voleb u nás v tomto roce, byla připravena pevně a tvrdě odrazit jakékoliv pokusy o revizi poválečného uspořádání a v žádném případě nesmíme dopustit, abychom měli, ať už cestou ekonomické anexe, nebo jakkoliv jinak, znovu někde hranice u Mělníka.

Zvlášť palčivým problémem je onemocnění AIDS v Rusku

Zvlášť palčivým problémem je onemocnění AIDS v Rusku. Jak uvádí moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Voldán, počty nakažených rostou nevídaným tempem.

V zemi je podle odhadů na milion registrovaných lidí s virem HIV. Jak dále tvrdí šéf ruského Střediska pro prevenci a boj s AIDS Vladimír Pokrovskij, jen za šest měsíců letošního roku bylo zaregistrováno 194 000 nově nakažených osob, ale tento počet je potřeba podle ruského specialisty násobit nejméně pěti, aby byl k dispozici alespoň přibližný obraz situace. Den památky obětí AIDS, který si Rusko připomíná od roku 1993, je dnes příležitostí připomenout si oficiálně udávaných 2 400 lidí, kteří onemocnění AIDS podlehli.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu