Ozvěny dne 19. 2. 2003

19. únor 2003
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Drama na nigerijské ambasádě v Praze

Nečekané drama se odehrálo dnes na nigerijské ambasádě. Krátce po jedenácté hodině dopoledne se ozvaly výstřely. K zemi se sesul mrtvý konzul Michael Lekara Wai. Další muž, třiceti sedmiletý recepční byl postřelen do ruky a záchranná služba ho vzápětí odvezla do nedaleké Střešovické nemocnice. Reportérka Pavla Kvapilová byla přímo na místě.

Redaktor (Pavla Kvapilová): Auto pohřební služby právě vyjíždí od budovy ambasády na náměstí Před Bateriemi. Uvnitř je tělo zastřeleného padesátiletého diplomata. Opodál postává jeho řidič. Dopoledne vezl konzula do práce, pak odjel na ministerstvo. Když se vrátil, Wai byl mrtvý.

Projev řidiče: Pracoval tady čtyry, pět let. Byl to hrozně hodnej člověk, jako bezproblémovej, absolutně pohodář. Si to nezasloužil prostě.

Redaktor (Pavla Kvapilová): Sousedka z vedlejšího domu paní Urbanová prý o ničem nevěděla.

Host (Urbanová): Ne, neslyšela jsem. Já jsem byla překvapená, co chtějí, jo. Hele, já musím jít vařit.

Projev cizinky: Zastřelili konzula? Přímo uvnitř? Můj Bože.

Redaktor (Pavla Kvapilová): Říká vyděšená cizinka, která bydlí opodál. Podle vedoucího výjezdu Otto Lakomého policisté střelce, dvaasedmdesátiletého důchodce zadrželi. Vzápětí ovšem zkolaboval a je v nemocnici. Motiv policie zatím nezná.

Host (Otto Lakomý): Jsou tam tři zúčastnění. Podezřelý, zemřelý a ještě jeden muž. Takže dva lidi máme, kteří byli bezpečně na místě a můžou nám v tom něco říct.

Redaktor (Pavla Kvapilová): Řidič úřadu naznačuje, že mohlo jít o případ takzvaných nigerijských dopisů. Podvodníci žádají ze zahraničí poskytnutí účtu, aby převedli větší sumu a slibují tučnou provizi. Z důvěřivce vymámí částku údajně nutnou pro transakci a tím to skončí. Jak řidič řekl v rozhovoru s dalším zaměstnancem ambasády, mohl to být tento případ.

Projev řidiče: Protože ho podfoukli, ne?

Jan Sokol prezidentský kandidát vládní koalice

Jan Sokol bude společným prezidentským kandidátem vládní koalice. Získal totiž plnou podporu zákonodárců ČSSD. Jejich hlasování nebylo tajné a chybělo při něm sedm sociálně demokratických poslanců. Zbylé vládní strany už dřív potvrdily, že se k podpoře Sokola, pokud ji získá od ČSSD, připojí. Naopak zklamáni nominací Sokola jsou komunisté. Občanští demokraté trvají na Václavu Klausovi. Jednání sociálně demokratických zákonodárců sledoval reportér Vít Dvořák.

Redaktor (Vít Dvořák): Jan Sokol prezidentem zvolen bude, tvrdí Vladimír Špidla. Jak velkou podporu a od koho získá, to si ale odhadovat netroufá.

Host (Vladimír Špidla): Odhad je jenom odhad, rozhodující bude výsledek volby.

Redaktor (Vít Dvořák): Kandidát na Hrad Jan Sokol říká. Vím, že na mém úspěchu závisí i další osud nynější vlády.

Host (Jan Sokol): Ano. Jsem řekl poslancům, že jsme do jisté míry na společné lodi.

Redaktor (Vít Dvořák): Schůzka sociálních demokratů a Jana Sokola probíhala za zavřenými dveřmi. I přes původní Sokolovy sliby, že vyjednávání budou veřejná. Hned zkraje svoje úvahy zúčastnit se prezidentské volby odvolal senátor ČSSD Richard Falbr. Prý bez ohledu na výsledek následující debaty se Sokolem.

Host (Richard Falbr): Pokud by někdo měl dojem, že bych s tím chtěl ovlivnit snad podporu Sokola, tak to jsem v žádném případě nechtěl.

Redaktor (Vít Dvořák): I přesto, že Jan Sokol nakonec plnou podporu od ČSSD získal, dvouhodinová debata s ním byla podle dostupných informací poměrně bouřlivá.

Host (Michal Kraus): Někteří řekli otevřeně svoje výhrady, on na ně reagoval a z toho hlasování se ukazuje, že zřejmě ty výhrady vyvrátil.

Redaktor (Vít Dvořák): Popisuje poslanec Michal Kraus. Nervozitu navíc vystupňoval i vzkaz Miloše Zemana. Šel by prý do přímé prezidentské volby, ale ne za nynějšího vedení ČSSD.

Host (Vladimír Špidla): Neznám tento výrok, a proto jej teď nebudu komentovat.

Redaktor (Vít Dvořák): Podporu Sokola od ČSSD zbylé vládní strany uvítaly a samy mu ji nejspíš prý také dají.

Host (Jan Sokol): Chtěl bych navštívit všechny poslanecké i senátorské kluby.

Redaktor (Vít Dvořák): Popisuje svoje další plány až do voleb příští pátek prezidentský kandidát šestašedesátiletý profesor Jan Sokol.

Ústavní soud jednal o transformaci Českých drah

Zákon o transformaci Českých drah je v některých ustanoveních v rozporu s Ústavou. Konstatoval to dnes Ústavní soud, který se normou zabýval na návrh skupiny poslanců a senátorů. Soud s platností k třicátému prvnímu říjnu některé klíčové částí zákona zrušil. Za nepřípustné označil především porušení principu rovnosti v tom, že České dráhy mají zákonem zaručeny výhodnější podmínky oproti konkurenci. Vadil mu i fakt, že mnohamiliardový majetek byl rozdělován mezi dvě nástupnické organizace aniž by byl předtím přesně oceněn. Jednání soudu sledoval redaktor Ivan Holas.

Redaktor (Ivan Holas): Zástupce skupiny senátorů Robert Kolář oceňuje, že Ústavní soud zrušil výsadní postavení akciové společnosti České dráhy oproti současné či potenciální konkurenci.

Host (Robert Kolář): Není možné, aby tu nezbytnou infrastrukturu jako jsou nádraží, jako jsou nástupiště a ty ostatní plochy vlastnily České dráhy, akciová společnost, které by de facto potom samozřejmě z logiky věci hodně komplikovaly přístup ostatním subjektům k této infrastruktuře.

Redaktor (Ivan Holas): Komunistický místopředseda Vojtěch Filip je však přesvědčen, že to základní Ústavní soud nezpochybnil.

Host (Vojtěch Filip): Zůstaly zachovány ustanovení, která se týkají založení akciové společnosti České dráhy i samotný princip zákona, to znamená částečného oddělení akciové společnosti a správy železniční dopravní cesty, takže ten model té transformace byl Ústavním soudem zachován.

Redaktor (Ivan Holas): Senátor Robert Kolář ale podotýká, že dnešní nález Ústavního soudu lze principiálně vztáhnout i na další dominantní provozovatele jakými jsou například Česká pošta či Český Telecom.

Host (Robert Kolář): Vyhověl těm stížnostem, které napadají vůbec logiku podnikání v určitém síťovém odvětví v České republice.

Krátké informace

Pražský městský soud dnes v odvolacím řízení definitivně osvobodil Jaroslava Davida. Bývalý prokurátor čelil obžalobě, že se v šedesátých letech podílel na zmaření trestního stíhání nacistického válečného zločince Wernera Tuttera.

Policie chce postavit před soud pražského exprimátora šéfa Evropských demokratů Jana Kasla. Podle vyšetřovatele se dopustil pomluvy, když v říjnu 2001 nařkl bývalého šéfa záchranné služby z podvodu.

Hydrologové a meteorologové nepochybují o tom, že na jaře přijdou povodně. Zatím ale nevědí, jak velké by mohly být. Do konce února prý ale velká voda určitě nehrozí.

Patnáctiletý trest pro marockého teroristu

Vynesením maximálního patnáctiletého trestu skončil v Hamburku celosvětově první proces s člověkem obviněným z účasti na útocích z jedenáctého září 2001. Soud shledal Maročana Munira Motasadeka vinným z podílu na vraždě více než tří tisíc lidí, kteří při atentátech zahynuli. Slovo má zpravodaj Českého rozhlasu v Německu David Šťáhlavský.

Redaktor (David Šťáhlavský): Předseda trestního senátu Albrecht Menz vyřkl nad osmadvacetiletým teroristou nejvyšší ortel. Důkazy předložené státní žalobou považuje za průkazné a usvědčující mladého Maročana, že byl členem organizace Al-Kádia a že se spolupodílel na přípravě úderu na Spojené státy jedenáctého září 2001. Tím je také zodpovědný za smrt více než třech tisíc lidí. V jeho hamburské buňce působili tři sebevražední piloti, kteří unesli letadla, jež zaútočila na Světové obchodní centrum a Pentagon. Pokud by byl Motasadek osvobozen, zhoršilo by to nesporně vztahy se Spojenými státy a zpochybnilo tvrzení německé vlády, že je pouze proti válce s teroristy, ale podporuje rozhodně jejich potírání. Generální tajemník SPD Olaf Scholz označil rozsudek na důkaz síly právního státu ve Spolkové republice.

NATO schválilo pomoc Turecku

NATO schválilo po několika týdnech vyjednávání vojenskou pomoc Turecku na obranu proti případnému iráckému útoku. Belgie, Německo a Francie nejprve obranný plán Turecka blokovaly. Vadilo jim, že se o těchto věcech mluví už teď, když ještě není jisté, jestli se válku nepodaří odvrátit. Více bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Redaktor (Milan Fridrich): Aliance poskytne Turecku radarový letoun Awax, který by sledoval dění kolem jeho hranic. Turecko navíc dostane protiraketové systémy Patriot, které se osvědčily během války v Zálivu na počátku devadesátých let minulého století, a specialisty na boj s chemickými a biologickými zbraněmi. Turecko žádalo o posílení své obrany, protože sousedí s Irákem a v případě amerického útoku by se mohlo stát terčem odvety. Vláda v Ankaře sice dostala vydatnou finanční pomoc a příslib vojenské ochrany od Spojených států, ale přesto zatím váhá s povolením, aby Washington rozmístil na turecko-iráckých hranicích své jednotky a otevřel tam v případě války druhou frontu.

Pravděpodobnost, že Spojené státy a Británie opravdu zaútočí na Irák, je podle analytiků citovaných agenturou Reuters stále velká. K vojenskému zásahu prý dojde na počátku března. Odborníci soudí, že od jejich plánu je neodvrátí ani rostoucí odpor ostatních členů Rady bezpečnosti OSN a dalších zemí. Nejnovější vývoj debaty o irácké krizi na půdě Organizace spojených národů shrnuje zpravodaj Českého rozhlasu v USA Miroslav Konvalina.

Redaktor (Miroslav Konvalina): Většina zemí světa je pro prohloubení a prodloužení inspekcí. Na stranu rychlé akce se přidaly jen Austrálie, Japonsko a Kuvajt. Možné použití síly připustili například zástupci Peru a Argentiny. Irán a Jihoafrická republika jsou nejcitovanějšímu zastánci dalších kontrol. Liga arabských států upozorňuje, že vedle Iráku má zbraně hromadného ničení také Izrael. Americký velvyslanec v OSN John Negroponte sice připustil, že názor ostatních zemí světa je důležitý při rozhodování o americké bezpečnosti, ale nebude určující. Spojené státy a Velká Británie stále pracují na brzkém předložení rezoluce, kterou by Rada bezpečnosti otevřela dveře vojenské akci proti Iráku. Pokud některá z oprávněných zemí pohrozí vetem, využijí dosavadní jednomyslně přijaté rezoluce, která poskytuje dostatečnou pravomoc k použití síly.

Nouzové přistání letadla Concorde

Civilní nadzvukový letoun Concorde musel nouzově přistát v kanadském Halifaxu. Důvodem byla závada na motoru. Bez dalších podrobností to uvedla agentura Reuters citující společnost Air France, které letoun patří. Stroj byl na cestě z Paříže do New Yorku. Air France a British Airways, jediní vlastníci concordů, jejich lety dočasně zastavili v červenci 2000 po havárii jednoho z letadel u Paříže, při které zahynulo sto třináct lidí. Concordy začaly znovu létat předloni na podzim.

Chřipka na většině území republiky

Chřipka postihla většinu našeho území. Odborníci mluví o plošné epidemii. Virovým onemocněním je zasažena celá Morava a část českých regionů. Na Ostravsku a Karvinsku je ode dneška do pátku kvůli chřipce zavřeno dvacet škol. Plošné prázdniny ale školáky v Moravskoslezském kraji podle tamního epidemiologa Josefa Matušky nečekají.

Host (Josef Matuška): Nějaká plošná opatření, myslím, že by v této fázi neměla úplně smysl, protože situace je rozdílná školy od školy. To znamená na dvou sousedících školách je třeba rozdíl v nemocnosti výrazný.

Podle odborníků zřejmě chřipka dosáhne vrcholu v příštím týdnu.

Zveřejněn návrh reformy maturitních zkoušek

Návrh reformy maturitních zkoušek je na světě. Dlouho očekávanou koncepci zveřejnilo ministerstvo školství. Cílem je zvýšit objektivitu a spolehlivost maturitních zkoušek. Jejich výsledky ze škol v celé republice budou srovnatelné. Jak by měla reforma vypadat v praxi, zjišťovala Pavla Dluhošová.

Redaktor (Pavla Dluhošová): Nové maturity budou mít dvě části. Společnou státní a druhou takzvaně profilovou. Obsah a kritéria hodnocení společné části stanoví stát, u profilové škola. Podle ministryně školství Petry Buzkové mají státní maturitu tvořit zkoušky ze tří předmětů.

Host (Petra Buzková): Bude to český jazyk, bude to cizí jazyk a pak to bude jeden předmět volitelný, kde si každý student bude moci vybrat ze čtyřech předmětů, které tedy budou předpokládány zákonem, mezi matematikou, přírodovědným oborem, z informačních technologií, anebo z občanského minima.

Redaktor (Pavla Dluhošová): Profilová část má prověřit, jak studenti zvládli znalosti a dovednosti, které sama škola považuje za důležité s ohledem na své zaměření. Tato část se bude skládat ze tří zkoušek. Vedení školy může vycházet z centrální nabídky, nebo do ní zařadit vlastní předměty. Kromě toho si ještě žáci mohou zvolit nejvýše čtyři nepovinné předměty. Poprvé by se měla nová zkouška dospělosti týkat studentů, kteří nastoupí do prvních ročníků až po schválení zákona v parlamentu.

Moderní technologie při operaci šedého zákalu

Ojedinělý druh operace šedého zákalu úspěšně provádějí lékaři očního oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně. Jak zjistil redaktor Roman Verner, díky moderní technologii snížili operační ránu zhruba na polovinu.

Redaktor (Roman Verner): Řez dlouhý pouhé dva milimetry nyní stačí k zavedení umělé čočky, která nahradí tkáň zničenou zákalem. Po několika měsících pokusných operací může lékař Pavel Stodůlka začít s běžnou aplikací nové metody.

Host (Pavel Stodůlka): Při té klasické metodě se ten řez dělá asi tři a půl milimetru velký a my dnes vystačíme s řezem menší než dva milimetry. Máme dnes k dispozici nitrooční čočky umělé. Přestože má rozměr dvanáct milimetrů, projde tím maličkým otvůrkem dvoumilimetrovým do oka a vevnitř v oku opět nabyde původního žádaného tvaru. Ten zásah je šetrnější a návrat zraku je rychlejší, už první den po operaci. Pacienti v podstatě hned když vstávají z toho operačního stolu, tak už začínají vidět.

Vyhlášeny nominace na ceny Thálie 2002

V Praze se dnes vyhlašovaly nominace na ceny Thálie 2002. V mužské části kategorie činohra byl vedle Jana Třísky za krále Leara na Pražském hradě a Jiřího Čapky za Shylocka v pardubickém Východočeském divadle nominován také Martin Stropnický za Howarda Katze v divadle Na Vinohradech. Ke svému navržení na Thálii nám řekl.

Host (Martin Stropnický): Je to přece jenom v kontextu, který není úplně tuctovej, řekněme je to vopravdu po tý strašně dlouhý pauze. Já vím, že třeba ten kontext Jana Třísky je v lecčems taky zcela mimořádnej, ale řekněme, že při vší své skromnosti, pan Tříska to divadlo hrál pořád. Čili v tomhletom to je pro mě docela taková vopravdu satisfakce toho, že ta investice pracovní teda nebyla vopravdu malá, takže nebyla zbytečná. Jenomže když člověk skutečně něco hodně chce a hodně pro to vloží, tak že si toho vostatní všimnou. To se v tomhle případě stalo a to je mi líto, nepopírám.

Thálie budou předány dvacátého druhého března v Národním divadle v Praze.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu