Ozvěny dne 17. ledna 2007

17. leden 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Miloslav Vlček zůstává předsedou Poslanecké sněmovny

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Ozvěny dne právě začínají, ničím nerušený poslech vám přeje Jana Lejpová. Sociální demokrat Miloslav Vlček zůstává předsedou Poslanecké sněmovny. Podle očekávání totiž dnešní program mimořádné schůze dolní komory nebyl schválen. Plánovaná převobla šéfa poslanců, kterou prosazovali sociální demokraté, se tedy nekonala. ČSSD o ni nakonec kvůli včerejším výrokům poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky i přestala stát a oba poslance vyzvala, aby se vzdali svého mandátu. Téma pro redaktorku Veroniku Hankusovou.

Veronika HANKUSOVÁ:
Oba poslanci se dnešní schůze nezúčastnili. To, že ale v pátek plánují umožnit vznik Topolánkovy vlády, sociální demokraty šokovalo. Podle šéfa poslaneckého klubu strany Michala Haška se klub proto jednomyslně shodl na tom, že by měli složit mandát, a to co nejrychleji.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Věříme, že umožní, aby v pátek jejich náhradníci, kteří nastoupí do sněmovny po jejich případné rezignaci, mohli hlasovat o důvěře vládě v souladu s volebním programem sociální demokracie.

Veronika HANKUSOVÁ:
Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek pak znovu zopakoval, že na oba poslance podá trestní oznámení pro podezření z úplatkářství. S oběma muži chce nicméně ještě komunikovat.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
A to prostřednictvím veřejného mínění. Předpokládám, že jim to budou také říkat lidé na ulicích a že to pánové pochopí, co je jejich morální povinnost.

Veronika HANKUSOVÁ:
Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek nechtěl výzvu ČSSD komentovat. Konstatoval jen, že kdyby v pátek opravdu na hlasování přišli jiní dva sociální demokraté, vláda by důvěru nejspíš nedostala. Jednání s Melčákem a Pohankou nicméně nepovažuje za přeběhlictví.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda ODS:
Já toto, co se stalo, nazývám korektní dohodou. Tam nepřeběhli odněkud někam, pouze realizovali svůj slib voličům. Nic víc. Nejsou vázáni žádným rozhodnutím strany.

Veronika HANKUSOVÁ:
Podobně i lídr zelených Martin Bursík neví, proč by měli oba poslanci teď skládat mandát.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Já myslím, že kdyby ti poslanci chtěli řešit tu situaci tímhle způsobem, tak jí řeší, ale nikoli poslední den na základě výzvy sociální demokracie, ale řešili by to tak sami.

Veronika HANKUSOVÁ:
Ještě před hlasováním o důvěře vládě bude zítra jednat předsednictvo ČSSD.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Špičky ODS právě teď diskutují se šéfy oblastních a regionálních organizací své strany o možné budoucnosti v pořadí už druhé vlády Mirka Topolánka. Očekává se, že jeho kabinet získá při pátečním hlasování Poslanecké sněmovny důvěru. Poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka zvolení za sociální demokracii totiž slíbili, že opustí jednací sál a umožní tak koalici přehlasovat levicový blok. Jednání v pražském Hotelu Olympik sleduje reportér Pavel Otto. Dobrý večer, Pavle, máš slovo.

Pavel OTTO:
Hezký večer. Topolánek před dvěma týdny slíbil, že jestli jeho vláda důvěru nezíská, nabídne svojí funkci stranického předsedy k dispozici. Přiměla ho k tomu ostrá kritika především středočeské a pražské ODS. Vadí jim, že jako premiér příliš ustoupil lidovcům, když jim přenechal vlivná ministerstva financí a pro místní rozvoj. Příliš spokojené ale nejsou ani některé další regionální organizace občanských demokratů. Jejich představitelé si vyměňují názory tady v Hotelu Olympik za zavřenými dveřmi a bude ještě následovat jednání výkonné rady. Po jejím skončení se ihned přihlásíme v dalším vstupu.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Tak to byl aktuálně v Ozvěnách dne z jednání ODS reportér Pavel Otto. Pavle, díky a zatím na slyšenou.

Pavel OTTO:
Na slyšenou.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
A ještě dodávám, že politické situaci se budeme věnovat v pořadu Radiofórum, ve kterém bude hostem od osmnácti hodin a dvaceti minut šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Vítr o síle vichřice znovu zasáhne Českou republiku

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Vítr o síle vichřice až orkánu znovu zasáhne území České republiky. Zesilovat začne zítra a večer už má dosahovat v nárazech rychlosti až sto deseti kilometrů za hodinu, na horách pak kolem sto pětačtyřiceti kilometrů za hodinu. Odpoledne a večer má na horách také vydatně pršet. Meteorolog Jan Šrámek doporučuje zabezpečit okna domů, ukotvit lehčí věci a nezdržovat se pod stromy nebo v okolí vyšších a starších budov. Bezpečnost zvýší i omezení venkovního pohybu a jízd autem.

Jan ŠRÁMEK, meteorolog:
Takto silný vítr je velmi nebezpečný. Na našem území se vyskytuje v průměru tak jednou za deset let. Ulamuje silné větvě, při nárazech o síle orkánu i celé stromy. Nelze vyloučit i pády drátů elektrických sítí nebo poškození anténních systémů a lze očekávat i jiné materiální škody na majetku, jako je poškození střech, omítek nebo oken. V kombinaci s vydatnými srážkami na horách lze v těchto oblastech očekávat i vyvracení stromů.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Intenzivní srážky, které silný vítr doprovodí, by mohly na některých místech zvedat hladiny řek. Například na východě Čech by mohly být dosaženy i třetí stupně povodňové aktivity. Podrobnosti zjišťoval redaktor Martin Pařízek. Martine, i vám dobrý večer.

Martin PAŘÍZEK:
Dobrý večer. Vodohospodáři Povodí Labe podle současné předpovědi počasí předpokládají, že by řeky mohly na území východních Čech výrazněji stoupat kvůli intenzivním srážkám ve čtvrtek večer a v noci ze čtvrtka na pátek. Hladiny východočeských řek by se mohly zvednout k prvním a druhým stupňům, v podhůří Orlických hor se předpokládá na některých tocích i dosažení třetího stupně povodňové aktivity. Záležet ale bude především na vývoji zítřejšího počasí.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
I za aktuální informace děkuji reportéru Martinu Pařízkovi. Na slyšenou.

Martin PAŘÍZEK:
Na slyšenou.

Trestní stíhání Boryse Tarasyuka

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Návštěva České republiky možná vynese ukrajinskému ministrovi zahraničí Borysi Tarasyukovi trestní stíhání. Premiér Viktor Janukovič chce vyšetřovat jeho cestu, při které v Praze několikrát zdůraznil zájem Ukrajiny o rychlou integraci do euroatlantických struktur. To se ale Janukovičovi, který je s Tarasyukem v dlouhodobém sporu, nelíbí. Na podporu Tarasyuka vystoupila i česká strana. Náš velvyslanec na Ukrajině Karel Štindl vyzval ukrajinskou vládu, aby se v konfliktu zdržela negativních kroků. Stanovisko ministerstva zahraničí tlumočila Českému rozhlasu tisková mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová.

Zuzana OPLETALOVÁ, tisková mluvčí ministerstva zahraničí:
Návštěva ministra zahraničních věcí Ukrajiny Boryse Tarasyuka v České republice byla dlouhodobě připravovaná a plánovaná, neobdrželi jsme v období přípravy návštěvy z ukrajinské strany žádnou oficiální informaci, která by jakkoliv zpochybňovala postavení Boryse Tarasyuka jako ministra zahraničních věcí Ukrajiny. Česká republika podporuje v rámci evropské sousedské politiky integraci Ukrajiny do evropských struktur, a to je taky důvod, proč se uskutečnily rozhovory s Ukrajinou právě teď, kdy v Evropské unii vrcholí diskuse s Ukrajinou o přípravě posílené dohody, která by měla spolupráci prohloubit.

Vítkovická nemocnice nemusí vyplácet odškodné

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Vítkovická nemocnice nemusí vyplácet odškodné ve výši jednoho milionu korun Heleně Ferenčíkové, která jí žalovala za nechtěnou sterilizaci. Vrchní soud v Olomouci dnes potvrdil rozsudek nižšího soudu v tomto případu nedobrovolné sterilizace ženy. Podle ostravského soudu, který první podanou žalobu kvůli tomuto lékařskému zákroku řešil, ale má žena právo na omluvu.

Pravidla pro přijímání do zvláštních škol nemají rasový podklad

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku dnes jednal o odvolání osmnácti mladých Romů z Ostravska proti odmítnutí jejich stížnosti na Českou republiku kvůli údajné diskriminaci při vzdělávání. Dospěl k závěru, že pravidla pro přijímání do českých zvláštních škol nemají rasový podklad.

Rusko dodalo Íránu protiletadlové střely

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Rusko dodalo Íránu nový systém protiletadlových střel za sedm set milionů dolarů. Jako první vysoký představitel Ruska to přiznal ministr obrany Sergej Ivanov. Spojené státy za tuto dodávku zbraní Moskvu kritizují.

Neustávající vlna násilí v Iráku

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Neustávající vlna násilí v Iráku si jen v hlavním městě Bagdádu vyžádala další stovku mrtvých a na dvě stě dvacet zraněných. Smrt dalších čtyř svých vojáků v bojové operaci oznámila americká armáda. OSN dnes zveřejnila znepokojivou bilanci, podle které v Iráku přišlo loni o život přes čtyřiatřicet tisíc civilistů.

Euroústava je klíčová pro úspěch Unie

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Evropská ústava je klíčová pro úspěch Evropské unie. S tímto prohlášením představila dnes německá kancléřka Angela Merkelová program německého předsednictví v Evropském parlamentu. Shrnutí nabízí zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Vít POHANKA:
"Evropská unie by se dopustila historického selhání, kdyby se jí nepodařilo euroústavu oživit.", uvedla mimo jiné kancléřka Merkelová před europoslanci. Proto je Německo odhodlané do června prosadit harmonogram, co dál s euroústavou. Německá kancléřka dále potvrdila, že bude chtít pomoci prosadit i novou energetickou politiku, která bude zároveň důležitým krokem k řešení klimatických změn, vyjednat strategickou dohodu s Ruskem, dát nový impuls blízkovýchodním mírovým rozhovorům a zapojit Evropu víc do spolupráce s Afrikou. Tak by se dalo ve výčtu cílů německého předsednictví pokračovat. Oficiálně většina představitelů Evropského parlamentu i Komise německé ambice vítá. Pozorovatelé však mluví o tom, že jsou možná až příliš smělé a v sedmadvacetičlenné Unii je bude ještě těžší prosadit, než tomu bylo dřív.

Rusku údajně hrozil teroristický útok

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Rusku dnes údajně hrozil teroristický útok. Informaci o možné agresi získala ruská strana od tajných služeb ze zahraničí. Maximálně byla proto v zemi zesílena bezpečnostní opatření, zejména se dotkla dopravy, jak nadzemní, tak i metra. Ke konci dne ale ruské protiteroristické centrum oznámilo, že možný útok se podařilo minimalizovat. Jak dodává moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška, podle všeho šlo jen o planý poplach.

Petr VAVROUŠKA:
Necelých čtyřiadvacet hodin žilo Rusko pod hrozbou teroristického útoku. Úřady ale nakonec oznámily, že informace zahraničních tajných služeb se nepotvrdily. Rusko přitom netušilo, kdy a jak by k útoku mělo dojít a které město či region byly v ohrožení. Média po celé zemi proto vyzývala občany k bdělosti. Rozsáhlá bezpečnostní opatření stále platí téměř v celé Ruské federaci. V Moskvě byla zesílena kontrola zejména v metru. Mobilní operátoři vypnuli až do půlnoci v moskevské podzemce telefonní síť, aby teroristé nemohli využít k odpálení nálože mobilní telefon. Politici reagovali na vzniklou situaci takto. "Každý by se měl dnes zamyslet nad tím, že existuje hrozba teroristického útoku a může se týkat každé rodiny v Rusku. Musíme se mít na pozoru.", dodal jeden z poslanců ruské státní dumy. Bezpečnostní složky posílily v zemi také ochranu letišť, elektráren a strategických vojenských objektů.

Opakovaná šikana na Přerovsku

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Přerovští policisté se zabývají případy opakované šikany v jednom z výchovných ústavů na Přerovsku, ke kterým došlo na přelomu roku. Vzhledem k věku násilníků je už teď jasné, že policie nebude moci zahájit trestní stíhání a případy po došetření odloží. Podle přerovské policejní mluvčí Michaely Sedláčkové vyšetřovatelé vyrozumí oddělení sociálněprávní ochrany dětí přerovského magistrátu o chování těchto mladíků.

Michaela SEDLÁČKOVÁ, přerovská policejní mluvčí:
Nutili jednoho z chovanců, aby se nechal tetovat, další podezřelý nutil jednoho z chovanců k obstarání peněz na cigarety. Dalšího případu se dopustili dva nezletilí a jeden mladistvý, nutili dalšího chovance, aby jim konal různé úsluhy. Když to chlapec odmítl, kopali ho do celého těla, tloukli židlemi, tloukli mu hlavou o hranu stolu a jeho zranění si vyžádalo hospitalizaci v nemocnici. Bude vyrozuměn samozřejmě magistrát města, oddělení sociálněprávní ochrany dětí, který se tímto případem bude rovněž zabývat.

Hasiči zlikvidovali čpavek v Pivovaru Rohozec

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Hasiči zlikvidovali čpavek, který unikl dnes po poledni v Pivovaru Rohozec u Turnova. Několik kilogramů chemikálie se rozptýlilo v jedné z výrobních hal. Hasiči v protichemických oblecích ji odvětrávali a zkrápěli vodou. Podle oddělení krizového řízení turnovské radnice lidem mimo areál nebezpečí nehrozilo. Příčinu havárie popsal Českému rozhlasu ředitel Pivovaru Rohozec František Jungmann.

František JUNGMANN, ředitel Pivovaru Rohozec:
Při manipulaci s ventilem došlo k jeho poškození a tím došlo k drobnýmu výronu vlastně čpavku, takže se nám podařilo zařízení odstavit, vedlejší ventil zavřít a samozřejmě nějaký čpavek se dostal do ovzduší, protože ten kapalnej čpavek kápnul na podlahu a odpařil se. Došlo k takovýmu drobnýmu úrazu toho člověka, který s tím manipuloval, toho pracovníka si odvezli do nemocnice na pozorování a ještě dneska bude propuštěnej do normálně domácího ošetřování.

Anonymní hrozba na ruzyňském letišti

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Letiště v pražské Ruzyni dnes odpoledne kvůli anonymní hrozbě bombou zastavilo letecký provoz. Žádná letadla nestartují, povolená jsou pouze přistání. Letadla po přistání musejí zůstat na vedlejší dráze a cestující čekají na palubách. Neznámý pisatel ohlásil výbuch na letišti redakci internetového serveru iDNES. Podle pražské cizinecké policie jsou uzavřeny terminály Sever 1 a 2. Cestující museli opustit veřejné prostory a čekají venku. Terminál Jih je už po kontrole a otevřený.

Výstava ilustrací Adolfa Borna

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Výstava ilustrací Adolfa Borna ke knize Golem byla za účasti našeho umělce i za velkého zájmu kulturní veřejnosti zahájena vernisáží v pařížské galerii Pont Neuf. Jak uvádí zpravodaj Jan Šmíd, Adolf Born, kterému byl udělen francouzský řád Rytíř umění a literatury, není v této zemi neznámý.

Jan ŠMÍD:
Po nádherných ilustracích La Fontainových Bajek, Tří mušketýrů a pohádek bratří Grimmů přichází téma staré pražské židovské legendy. Budou této knize Francouzi rozumět?

Adolf BORN, ilustrátor:
Možná, že pro ně je to zase tohle to takový trošku exotičtější, protože nakonec víte, já z našich panovníků na prvním místě uznávám Rudolfa II., protože ten z Prahy udělal vlastně velkoměsto umění.

Jan ŠMÍD:
Říká Adolf Born, který už přes rok pracuje na další knize, tentokrát na francouzském vydání Knihy džunglí.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu