Ozvěny dne 15. prosince 2009

15. prosinec 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Souostroví Mikronésie se obává emisí ze severočeské elektrárny Prunéřov. ČEZ tvrdí, že nemá čeho.

osoba:
Když si vezmeme, že každý týden se v Číně spouští zcela nová elektrárna, uhelná, která určitě ovzduší novými emisemi zatíží daleko více, pak se opravdu domníváme, že v Mikronésii nemají úplně přesné informace.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
ODS slíbila podporu úřednické vládě, pokud odmítne zákony, které by prohloubily rozpočtový schodek.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Očekáváme negativní stanovisko celé vlády vůči zrušení zdravotnických poplatků, k návrhu zákona o nemocenské, k novele služebního zákona.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Prezident Václav Klaus nepodepíše novelu, která garantuje Státnímu fondu rozvoje bydlení peníze ze státního rozpočtu.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
A počasí, zítřek bude oblačný až zatažený, v Čechách hlavně na horách i polojasný. Ojediněle slabé sněžení. Teploty 4 stupně až 0.

Tichomořské ostrovy chtějí bojovat proti české tepelné elektrárně

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dobrý večer přejí Veronika Sedláčková a Jana Lejpová.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Tichomořské ostrovy chtějí bojovat proti české tepelné elektrárně. Federativní státy Mikronésie po Česku chtějí, aby posoudilo dopad obnovy a prodloužení provozu největší hnědouhelné elektrárny Prunéřov na ostrovy na druhé straně zeměkoule.

David KOUBEK, redaktor:
Ostrovy v Tichomoří bijí na poplach. Globální oteplování a s ním spojené stoupání hladin oceánů totiž přímo ohrožuje jejich existenci. Rybáři ztrácejí obživu, s mizejícími korály mizí turisté a ostrovy bičují ničivější cyklóny než dřív. "Nechceme ztratit zemi našich předků, zvlášť ne kvůli tomu, co jsme nezpůsobili", řekl v Kodani ministr životního prostředí Království Tonga Ma'afu. Po průmyslových státech chtějí daleko přísnější limity emisí skleníkových plynů. Podle údajů Greenpeace vypouští elektrárna Prunéřov 40 tisíckrát více oxidu uhličitého než Mikronéská federace. Z Kodaně, David Koubek, Radiožurnál.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Žádost Mikronésie o účast na posuzování modernizace elektrárny Prunéřov už obdrželo české ministerstvo životního prostředí. Přišla ale podle něj pozdě, až po uzavření připomínkové části řízení. Takto odlehlý stát se do procesu před tím ještě nikdy nezapojil, řekla Radiožurnálu mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Petra ROUBÍČKOVÁ, mluvčí ministerstva životního prostředí:
My jsme většinou žádost o přeshraniční EIU obdrželi opravdu z těch okolních států jako je Německo, Rakousko nebo Polsko. Z takhle vzdálené země to je poprvé.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž je přesvědčený, že Mikronésie se nemá čeho bát a že obnova elektrárny prokazatelně sníží emise z Prunéřova.

Ladislav KŘÍŽ, mluvčí ČEZ:
My si nejsme zcela jistí, zda do Mikronésie dorazily úplně správné informace, protože chystaná komplexní obnova prokazatelně sníží veškeré emise, tedy i emise CO2 a to o několik desítek procent. Když si vezmeme, že každý týden se v Číně spouští zcela nová elektrárna, uhelná, která určitě ovzduší novými emisemi zatíží daleko více, pak se opravdu domníváme, že v Mikronésii nemají úplně přesné informace.

Klimatická jednání v Kodani se dostávají do dalšího kola

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Klimatická jednání v Kodani se dostávají do dalšího kola. Za jednací stoly zasednou vrcholní státní představitelé. Nové kolo rozhovorů zahájí dnes večer generální tajemník OSN Ban Kimoon. Podle něj utíká čas vyměřený summitu příliš rychle a dohoda je zatím v nedohlednu.

Pavel POLÁK, redaktor:
Bude zapotřebí velkého diplomatického taktu, aby se podařilo překonat rozpor mezi bohatými a rozvojovými zeměmi. Jednání mezi oběma tábory totiž v posledních dnech váznou. Do Kodaně už přijel britský premiér Gordon Brown a další vrcholní státníci. Ostatní přijedou v nejbližších dnech. Hlavní jednání se očekávají ve čtvrtek a v pátek. Jednat by se už mělo o konkrétních číslech. Kupříkladu Evropská unie oznámí svůj emisní závazek možná už ve čtvrtek večer. O úspěchu či neúspěchu summitu bude rozhodovat také to, s čím do Kodaně přijede americký prezident Barack Obama. Z dánské metropole Pavel Polák, Radiožurnál.

Náklady na pracovní sílu v Česku rostou

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Náklady na pracovní sílu v Česku rostou skoro nejrychleji ze všech zemí Evropské unie. Před námi jsou jen Bulhaři a Rumuni. Ukazují to data zveřejněná Eurostatem, tedy evropským statistickým úřadem. Vyplývá z nich i to, že v Česku v poslední době výrazně stouply platy.

Ondřej HOUSKA, redaktor:
Česká pracovní síla meziročně podražila skoro o 6,5%. Jedná se o údaje za třetí čtvrtletí letošního roku. Podstatnou část tohoto nárůstu představují mzdy, ty u nás rostly asi o 6%. To je samozřejmě příjemné pro občany, ale zároveň to znamená, že naše ekonomika ztrácí konkurenceschopnost. To snižuje její přitažlivost třeba pro zahraniční investory. Třeba na Slovensku náklady vzrostly jen o necelá 2%. Kvůli hospodářské krizi v některých zemích unie náklady na práci dokonce klesaly. Týká se to pobaltských států a Nizozemska. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Závěr schůzky Mirka Topolánka s premiérem

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Úřednická vláda bude mít podporu občanských demokratů, pokud odmítne návrhy levice, které by prohloubily schodek státního rozpočtu. Takový je závěr schůzky předsedy kabinetu Jana Fischera se šéfem ODS Mirkem Topolánkem.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Vyplacení takzvaného 13. důchodu, zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo hrazení prvních tří dnů nemoci. To jsou podle ODS levicové návrhy, kterým by vláda podle předsedy ODS Mirka Topolánka, měla říct jasné ne.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Premiér Fischer může počítat s naší absolutní podporou, pokud se rozhodne odvolat ty členy kabinetu, kteří se neztotožňují s jeho základní prioritou a to je právě boj proti deficitu.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by ale vláda měla šetřit jinde, například při zadávání veřejných zakázek.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Ve změně praxe těch státních zakázek, v odměnách managementu státních a polostátních firem.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Premiér Jan Fischer po schůzce s Topolánkem zopakoval, že ve své funkci chce podporu alespoň těch stran, které do vlády ministry nominovaly, tedy ODS, ČSSD a zelených.

Jan FISCHER, premiér:
Já jsem samozřejmě vyjádřil zájem, aby tato vláda, pokud má pokračovat až do termínu řádných voleb, pokračovala s nějakou zásadní nebo prostě podporou napříč politickým spektrem.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Václava Vařeková, Radiožurnál.

Méně peněz pro vědu

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Prezident Václav Klaus nepodepíše novelu, která má Státnímu fondu rozvoje bydlení zaručit peníze ze státního rozpočtu podle schváleného objemu nevratných dotací. Normu před dvěma týdny prosadila Poslanecká sněmovna proti vůli Senátu. Ten navrhoval, aby se dotace odvíjely podle objemu uzavřených smluv. Václav Klaus dnes také na sněmu Akademie věd uvedl, že škrty ve financování vědy jsou v době hospodářské krize přirozené. Prezident zdůraznil, že kvůli celosvětovému hospodářskému poklesu bude méně peněz na všechny rozpočtové kapitoly.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Nejhorší by byl krátkozraký pohled, který by preferoval, aby v příštích volbách nevznikla vláda, která by se odvážila s rozpočtovým deficitem konečně bojovat. Já bych si takovou vládu samozřejmě přál, protože zbavení se velkého rozpočtového deficitu pokládám za absolutně nezbytné a nevyhnutelné.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Sněm Akademie věd kritizoval vládní Radu pro výzkum, vývoj a inovace za změnu systému na podporu vědy. Podle akademiků je nevyvážený, protože podporuje aplikovaný výzkum na úkor základního. Jak se na celou věc dívá ministryně školství Miroslava Kopicová a jaké argumenty předloží předseda Akademie věd Jiří Drahoš? Dozvíte se v Radiofóru.

Jiří Paroubek prohrál u soudu

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice se Jiřímu Paroubkovi omlouvat nemusí. Pražský vrchní soud dnes potvrdil červnové rozhodnutí městského soudu v Praze a zamítl i odškodné 50 tisíc korun, které předseda ČSSD požadoval. Celá kauza tím ale zřejmě nekončí.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Předseda ČSSD Jiří Paroubek totiž trvá na omluvě za údajné pomluvy, které se v takzvané Kubiceho zprávě objevily a na očištění svého jména.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Nic z těch věcí se neprokázalo, já bych očekával, že soud v normální demokratické zemi mně dá satisfakci. Tohle je ještě na léta.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Jan Kubice nepochybil, a proto se nemusí omlouvat ani platit odškodné, konstatoval Vrchní soud v Praze. Za únik tajné zprávy před volbami v roce 2006 nenese vinu. Kubice takové konstatování soudu přivítal.

Jan KUBICE, bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu:
Samozřejmě, že ten rozsudek prostě reflektuje tu skutečnost, že jsem byl ředitelem pro Útvaru pro odhalování organizovanýho zločinu, reflektuje to jakým způsobem jsme tu zprávu předali Branně bezpečnostní komisi, to znamená v režimu důvěrném.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Proti rozhodnutí Vrchního soudu v Praze není odvolání. Předseda ČSSD ale nejspíš podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Kauzu by nakonec mohl posuzovat až Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Vedení automobilky Hyundai se dohodlo s odboráři

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vedení automobilky Hyundai se dohodlo s odboráři. Ve firmě tak končí stávková pohotovost. Management souhlasil s požadavky odborářů na zrušení přesčasů. Účastníci spontánní stávky ze začátku prosince nebudou potrestáni, což byl jeden z nejdůležitějších důvodů dlouhého vyjednávání, potvrdil šéf odborů KOVO Josef Středula.

Josef STŘEDULA, šéf odborů KOVO:
Budou ochráněni ti lidé, kteří vyvolali tu stávku. Je zrušen přesčas, plus tam bude nějaká ta, ten jeden nějaký přesčas na dohotovení té výroby a potom ta bude to, že příští, v podstatě příští taková akce, že už by teda byla jako stíhána ze strany firmy a že s tím každý "souhlasí". No ale to uvidíme.

Výstava Emy Srncové v Hradčanské galerii Josefa Kalouska

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Až do 7. ledna můžete navštívit výstavu české výtvarnice Emy Srncové v Hradčanské galerii Josefa Kalouska. Barevné pohádkové obrázky a nové litografie se shlukují pod jedním názvem Vánoční sen. Ale jak sama malířka přiznává, nejde o díla s vánoční tématikou.

Ema SRNCOVÁ, výtvarnice:
Na pozvánce je obrázek Vánoční sen, jmenuje se to pak Soumrak nad Prahou. To myslím, že je obrázek, kterej má takovou vánoční atmosféru. Jinak tam budou moje nové litografie. Já moc si Vánoce, musím říct, že nemusím. Nemám na to dobré vzpomínky a tím pádem jako mě to spíš stresuje, ale snažím se z toho vymalovat.

autoři: jal , ves
Spustit audio

Více z pořadu