Ozvěny dne 15. července 2008

15. červenec 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Kamiony rozhádaly vládní koalici

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Hezký podvečer. Kamiony rozhádaly vládní koalici. Odchodem zelených z kabinetu hrozí vicepremiér Martin Bursík, který tak reaguje na způsob předsedy vlády Mirka Topolánka, tedy řešení problémů v kamionové dopravě. Detaily má Květa Moravcová.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Šéfa zelených a ministra životního prostředí Martina Bursíka rozčílily závěry jednání premiéra a ministra dopravy s vedením sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia. Po jejich setkání totiž premiér řekl, že stáhl z programu vlády projednávání návrhu omezení pátečních jízd kamionů z dílny ministra Bursíka.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda vlády /ODS/:
Dohodli jsme se, že materiál do vlády nepůjde.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Martin Bursík to ale považuje za porušení programového prohlášení vlády.

Martin BURSÍK, ministr životního prostředí /SZ/:
Kamiony omezeny v pátek budou a když nebudou, tak zelení půjdou z vlády, a tohle je prostě definitivní věc, která není žádné vyhrožování, to je pouze citace programového prohlášení vlády.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Autodopravce naopak premiérova zpráva potěšila.

Martin ŠPRYŇAR, generální tajemník sdružení ČESMAD Bohemia:
Pro nás je pozitivní, že příští týden ve středu nepůjde na vládu materiál k zákazům jízdy.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Řekl generální tajemník sdružení ČESMAD Bohemia Martin Špryňar. Martin Bursík označil chování autodopravců za vydírání a bude na téma omezení kamionové dopravy iniciovat politická jednání. Vedení ČESMAD Bohemia ale říká: "Naše firmy jsou v krizi a pokud vláda nesplní naše požadavky, rozhodneme o protestech. S premiérem se autodopravci sejdou třetí týden v srpnu. Do té doby vypracují obě strany analýzy dopadu současné situace na podnikání autodopravců.

Vicepremiér Jiří Čunek se angažoval v získávání zakázek pro vsetínskou Zbrojovku

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Vicepremiér Jiří Čunek se angažoval v získávání státních zakázek pro vsetínskou Zbrojovku. Takový je další ze zveřejněných závěrů auditu jeho financí, podle které to Čunek neměl v popisu práce.

Nikola BOJČEV, redaktor:
Odměny za lobování dostával Jiří Čunek hotově jako nedanitelné cestovní náhrady, uvádí zpráva. Tehdy byl na ministerstvu obrany náměstkem zodpovědným za nákup majetku a rozpočet současný ministr financí Miroslav Kalousek. Ten ale odmítá, že by s Čunkem v minulosti o zakázkách jednal.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDUČSL/:
Já jsem v polovině devadesátých let Jiřího Čunka letmo znal jako řadového člena celostátní konference své strany a nikdy, zdůrazňuji nikdy jsem s ním nehovořil o žádných zbrojních zakázkách.

Nikola BOJČEV, redaktor:
Audit Čunkových financí pokračuje, firma Kroll musí prostudovat ještě sedm set stran, které ve spisu chyběly, přesto pro vicepremiéra a předsedu zelených Martina Bursíka celá věc skončila.

Martin BURSÍK, ministr životního prostředí /SZ/:
Z mého pohledu to uzavřené je. Já k tomu už nemám co říkat. Myslím, že ty spekulace o možném odchodu Karla Schwarzenberga z vlády, případně o odchodu zelených, ty jsou také za námi, ale zároveň, že Jiří Čunek by ještě dále měl vysvětlovat, to je pravda.

Nikola BOJČEV, redaktor:
Předseda KDUČSL prý o chybějících stránkách ve spisu nevěděl, zbytek materiálu si chce vyžádat. Zadavatel šetření, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zároveň nechá prověřit auditem i postup policie a žalobců.

Prezident si pozval na zámek do Lán některé členy vlády

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Prezident Václav Klaus si dnes na zámek do Lán pozval některé členy vlády. Chtěl si ujasnit programové priority během našeho předsednictví v Evropské unii. Víc informací už má teď živě reportérka Václava Vařeková, přeji hezký podvečer.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Hezký podvečer. Tak schůzku, jak jste řekla, uspořádal prezident Václav Klaus. Ten sem do Lán také pozval zástupce vlády. Kdo tu tedy byl, předseda vlády premiér Mirek Topolánek, vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a také ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Hlavním tématem tedy bylo blížící se české předsednictví, protože my staneme v čele Evropské unie za šest měsíců. Politici tak na ani ne dvouhodinové schůzce řešili hlavně rozvržení pravomocí mezi premiérem a vicepremiérem pro evropské záležitosti právě v době našeho předsednictví. Samozřejmě byla řeč také o budoucnosti Lisabonské smlouvy poté, co Irsko tento dokument odmítlo. Účastníci toho dnešního jednání vlastně došli k závěru, že teď je na tahu Irsko a další členské země Evropské unie by neměly v žádném případě na Irsko v této otázce vyvíjet tlak.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Tolik z Lán Václava Vařeková.

Premiér Topolánek pojede na letní olympijské hry do Pekingu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Premiér české vlády Mirek Topolánek dnes řekl, že pojede na letní olympijské hry do Pekingu. Ještě na jaře svou účast odmítal kvůli událostem v Tibetu. Dnes ale premiér řekl, že české sportovce na místě podpoří. Nezúčastní se tedy slavnostního zahájení, ale přicestuje do Číny až 13. srpna. O podporu ho požádal Český olympijský výbor.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda vlády /ODS/:
Obdržel jsem žádost, abych podpořil naše sportovce na olympijských hrách a chci na této tiskové konferenci říct, že jsem této žádosti vyhověl. Myslím si, že sportovci, kteří se připravují pět let na tento největší sportovní svátek, na letní olympijské hry, si zaslouží, aby jejich premiér tyto reprezentanty České republiky v zahraničí podpořil, a proto jsem to pozvání přijal.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ještě v dubnu byl premiér Topolánek ale rozhodnutý, že na olympiádu do Pekingu nepojede. Radiožurnálu tehdy řekl:

Mirek TOPOLÁNEK, předseda vlády /ODS/:
Moje účast byla velmi diskutabilní od začátku a teprve poté, co pan prezident oznámil, že nepojede, tak jakoby ten rozhodovací proces zůstal na mě. Já předpokládám, že do Pekingu nepojedu.

Sarkozy je pro nové irské referendum o Lisabonské smlouvě

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy je pro nové irské referendum o Lisabonské smlouvě. V Elysejském paláci před poslanci vládní strany pro lidové hnutí řekl, že to je jediný možný způsob, jak se dostat ze současné krize.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Sarkozy se také jednoznačně vyslovil pro zastavení dalšího rozšiřování Unie, dokud nebude Lisabonská smlouva schválena. Francouzský prezident už před týdnem naznačil, že bude usilovat o dohodu s irskou vládou, jak dále postupovat. Dnes potvrdil, že jediným řešením bude druhé referendum s tím, že s irskou vládou budou konzultovány některé dílčí ústupky, například počet zástupců v Evropské komisi. Po úspěchu nově vzniklé Unie pro Středomoří je Sarkozy odhodlán v době francouzského prezidentství Evropské unie udělat všechno pro ratifikaci lisabonského dokumentu. Do Irska pojede francouzský prezident v pondělí.

Evropská komise si posvítí na ceny SMSek ze zahraničí

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Posílání zpráv z mobilů ze zahraničí by mohlo být levnější, ale až od příštího léta. Po nařízení snižujícím ceny roamingových hovorů v rámci Evropské unie se Evropská komise chystá zaměřit i na ceny posílání zpráv SMS a mobilního připojení internetu. Zjištění, ke kterému došla Evropská komise v případě cen účtovaných mobilními operátory za zprávy posílané z ciziny, bylo zdrcující.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Až osmdesát eurocentů za jednu zprávu si účtují telefonní operátoři v Belgii u svých zákazníků, kteří vyjedou za hranice. Průměrná cena SMSky bez DPH je přitom v Evropské unii necelých třicet centů. Podle komisařky pro informační společnost a média Viviane Redingové musejí mít Evropané možnost posílat zprávy přes hranice, aniž by se cítili jakoby je někdo oškubal. "Mám v úmyslu na konci září nebo na začátku října předložit mým kolegům v Evropské komisi návrh na druhý balíček regulace cen mobilních služeb." Redingová také vyzvala předsedy příslušných výborů Evropského parlamentu, aby se návrhem intenzivně zabývali a přijali je ještě před volbami příští rok. Nižší ceny SMS zpráv by tak museli začít operátoři účtovat už napřesrok 1. července.

Podnikatelé mohou žádat o dotace v rámci tří nových programů

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Podnikatelé mohou od dnešního dne žádat o dotace v rámci tří nových programů, jde o programy Inovace, inovační projekt, ICT v podnicích a program Spolupráce technologické platformy. Celkem je na tyto dotace připraveno více než tři miliardy korun. Podniky mohou získat až sedmdesátipětiprocentní financování projektů. Žádosti přijímá vládní agentura CzechInvest. Její mluvčí Lucie Králová vysvětlila, že podnikatelé mohou podávat žádosti pouze elektronicky.

Lucie KRÁLOVÁ, mluvčí, CzechInvest:
A to formou aplikace eAccount, která je k dispozici na internetových stránkách agentury CzechInvest na adrese www.czechinvest.org. Největší výhodou této elektronické aplikace je čtyřiadvacetihodinová dostupnost, její rychlost a šetření administrativních nákladů. A na základě celé té registrační žádosti se vůbec hodnotí, zda podnikatel dobře zvolil program, do kterého poslal svoji žádost o dotaci.

Řidič, který zavinil autobusovou nehodu, nebude podmínečně propuštěn

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Městský soud v Brně dnes zamítl žádost odsouzeného řidiče z Nažidel o podmínečném propuštění z výkonu trestu. Pavel Krbec si odpykává trest za tragickou havárii autobusu u Nažidel, při které zemřelo dvacet lidí. Více k verdiktu mluvčí soudu Soňa Vyplašilová.

Soňa VYPLAŠILOVÁ, mluvčí Městského soudu v Brně:
Neboť nebyly splněny podmínky, neboť zákon předpokládá nejdříve to, že odsouzený musí vykonat polovinu trestu, to splnil, musí být zřejmé nějaké polepšení, to ze zprávy vazební věznice vyplývá, avšak není splněna ta třetí podmínka, a to, že bude v budoucnu vést řádný život, tedy ten předpoklad, neboť již v minulosti byl za obdobnou trestnou činnost odsouzen. Dle vyjádření předsedy senátu tak neprojevil nějakou účinnou lítost za ten svůj trestný čin. Může opakovaně požádat zase o propuštění z výkonu trestu.

Na pražské radnici zasedal poradní sbor pro kulturu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Je to pár dní, co na pražské radnici zasedal poradní sbor pro kulturu a už se objevují problémy. Podle některých nemůže fungovat správně, když mnoho jeho členů pracuje v organizacích, které žádají o granty. Druhá strana na to reaguje s tím, že práce sboru teprve začala a konkrétní výstupy, které se pak dají kritizovat, budou až v říjnu.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
K prvnímu setkání poradního sboru se zástupci magistrátu zatím nechtějí vyjadřovat. Uvádějí, že jeho práce teprve začala. Podrobnosti o lidech, kteří jsou jeho členy, jsou ale k dispozici na webových stránkách Magistrátu hlavního města Prahy. Ty si pročetl také divadelní publicista Vladimír Just.

Vladimír JUST, divadelní publicista:
Prostě nepovažuju za normální, aby lidé, kteří požívají výhod veřejných dotací, sami rozhodovali o pravidlech, podle kterých ty peníze oni sami mají dostávat.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Ve sboru pracuje dvacet devět lidí, mezi nimi Jan Hrušinský z Divadla na Jezerce, ředitel Činoherního klubu Vladimír Procházka i ředitel Divadla na Fidlovačce Tomáš Töpfer, tedy zástupci organizací, které o kulturní granty žádaly. Primátor Prahy Pavel Bém na webových stránkách magistrátu uvádí:

redaktor /vyjádření Pavla Béma/:
"Chci nalézt takový koncept kulturní a grantové politiky města, který dlouhodobě umožní pražskou kulturu financovat."

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Názory na řešení problémů s koncepcí kulturní politiky má publicista Just ale odlišné.

Vladimír JUST, divadelní publicista:
Ono se ten problém jenom odsunul kousek dál.

Spustit audio

Více z pořadu