Ozvěny dne 15. března 2006

15. březen 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Poslanci začali projednávat zákon o registrovaném partnerství homosexuálů.

Sytém mýtného na českých silnicích zavede rakouská společnost Kapsch. Potvrdil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Bývalý sportovní manažer fotbalové Viktorie Žižkov Ivan Horník dostal za korupci podmínku, pokutu 900 tisíc korun a zákaz činnosti na 10 let.

Bývalý jugoslávský prezident Slobodan Miloševič bude pohřben v sobotu v rodném městě Požarevac.

U Ozvěn dne vás vítá Tereza Tomášková.

Znovu projednávání zákona o registrovaném partnerství

Poslanci začali projednávat zákon o registrovaném partnerství lidí stejného pohlaví. Protože prezident republiky Václav Klaus předlohu vetoval, musí zastánci svazků homosexuálů najít mezi poslanci nejméně 101 hlasů. V parlamentním studiu Radiožurnálu je Lucie Husárová. Lucie, najde se pro zákon dostatečná podpora?

Lucie Husárová: Otázka podpory zákona je složitější, objevily se pochybnosti o tom, zda se povede najít mezi poslanci 101 těch, kteří budou hlasovat pro ten zákon. Každopádně výsledek hlasování bude určitě zcela těsný. Situaci částečně napjala ODS, někteří její poslanci, kteří v minulosti tento návrh zákona podporovali, totiž zvažují, že tentokrát svůj postoj přehodnotí. Zcela jasně to už deklarovala občanská demokratka Kateřina Dostálová, řekla, že jí vadí nátlak vyvíjený premiérem a volebním lídrem Sociální demokracie Jiřím Paroubkem na poslance ČSSD.

Kateřina Dostálová: Druhý moment je ten, že já považuju za absolutně nehorázné výroky pana vicepremiéra Sobotky, který říká, že poslanci jsou zvolení za stranu a ne za svoje náboženské přesvědčení a cítění. Každého z nás víra je tak intimní součást každého člověka a občana, do kterého si myslím, že nemá právo mu sahat nikdo, ani pan vicepremiér. To považuji za naprosto nechutné.

Lucie Husárová: Předseda vlády nařčení opoziční strany odmítá, Jiří Paroubek je přesvědčený, že ODS drží stranické barvy a chce podporovat stanovisko prezidenta Klause. Podle Paroubka je to naopak ODS, která ze zákona o svazcích gayů dělá politikum.

Jiří Paroubek: Já se k tomu nebudu vyjadřovat, to je takový blábol, nikde nikdy nepadlo, že by byl někdo vyškrtnut z kandidátky, ani nepadl žádný jiný nátlakový prostředek v rámci Sociální demokracie, to si musí pánové srovnat se svým svědomím a jestli chtějí držet basu s prezidentem Klausem, tak je to jejich věc, ať to nesvádí na mě.

Lucie Husárová: Zástupce Gay a lesbické ligy Slavomír Goga řekl, že pro zákon by samozřejmě bylo lepší, kdyby se pro něj našla podpora napříč celým politickým spektrem. Já teď ještě stručně připomenu, že návrh zákona o registrovaném partnerství chce upravit vznik a zánik svazku partnerům a partnerkám má například zaručit nárok na informace o zdravotním stavu protějšku a počítá i se vzájemnou vyživovací povinností.

Spor o neziskových nemocnicích

Zásadní spor o to, jak by měla vypadat síť nemocnic a za jakých podmínek by měly dostávat peníze od pojišťoven se vrací do Sněmovny. Senát totiž návrh zákona o neziskových nemocnicích tak, jak jej sepsali levicoví poslanci, odmítl. Senátorům hlavně vadí, že předloha upřednostňuje 140 předem vybraných nemocnic, které by měly tvořit základ budoucí sítě lůžkové péče. Ty ostatní, pokud odmítnou být neziskovým zařízením, by měly smůlu. Peníze by totiž dostávaly jen za akutní péči. Ze Senátu se přihlásil náš zpravodaj Vít Dvořák.

Vít Dvořák: Pro ty nemocnice, které do sítě vybrány nebyly to znamená jediné, velké znevýhodnění a nejspíš i konec, tvrdí většina senátorů i nestranička Jitka Seitlová.

Jitka Seitlová: Nerovné podmínky a postavení pro zařízení, která jsou v seznamu a pro ty, která v seznamu nejsou.

Vít Dvořák: Jeden z mála, kdo vytvoření sítě neziskových nemocnic hájil, byl senátor za ČSSD Ladislav Macák.

Ladislav Macák: Já bydlím v okrese, kde je konkurz, nikoho nezajímá, jak daleko se ti pacienti vozejí, že jsou i 60 kilometrů, nikoho nezajímá, kolik to VZP stojí a přitom mluvíme o úsporách.

Vít Dvořák: Nestraničce Heleně Regnerové ale vadí i pravidla pro fungování neziskových nemocnic.

Helena Regnerová: Proboha, jak chcete tu nemocnici řídit, když vám bude nějaká dozorčí rada říkat, koho máte a nemáte odvolat.

Vít Dvořák: Tvrzení zastánců návrhu, že nemocnice by měly být neziskové, což je jinde ve světě prý běžné, senátoři odmítají.

Tomáš Julínek: Ve Francii je už 20 procent privátních nemocnicí fungujících podle obchodního práva, prostě není to vůbec pravda, že to je evropský trend, je přesně opačný trend.

Vít Dvořák: Tvrdí Tomáš Julínek z ODS. Pokud by i přesto teď poslanci zákon prosadili, pravicoví senátoři si chtějí stěžovat u Ústavního soudu.

Nejvyšší trest za korupci ve fotbale

Za korupci ve fotbale padla dnes dosud nejvyšší pokuta, 900 tisíc. S ní, desetiletým zákazem činnosti a podmíněným trestem odešel od Obvodního soudu pro Prahu 3 bývalý sportovní manažer Viktorie Žižkov Ivan Horník. Spolu s ním soud potrestal i desítku rozhodčích a delegátů, kteří měli ovlivňovat výsledky utkání. Pokračuje redaktor Filip Zvolský.

Filip Zvolský: Obhájci dnes zpochybňovali právoplatnost policejních odposlechů. Řešilo se i to, zda na nahrávkách hovoří skutečně Horník, ale jednou ze zásadních připomínek byla skutečnost, že za korupce lze v českém právním řádu soudit pouze pokud jde o obecný zájem. Soudkyně Markéta Polanecká považuje za obecný zájem i právo diváka na fair play. Jiný názor má obhájce Ivana Horníka Tomáš Sokol.

Tomáš Sokol: Divák si koupením lístků nezajišťuje a nezískává právo na to, aby mu byl předveden férový zápas, aby mu byl předveden zápas, který je naplno, on si to nemůže nijak nárokovat.

Filip Zvolský: Soud nakonec uznal všechny obžalované vinnými. Ivan Horník dostal 7 měsíců podmíněně, zákaz činnosti a pokutu 900 tisíc korun. Rozhodčím a delegátům soud také vyslovil zákaz činnosti. Vyměřil peněžité pokuty kolem 40 tisíc a podmíněné tresty.

Systém mýtného vyřešen

Systém mýtného na českých silnicích zavede rakouská společnost Kapsch. Původního vítěze tendru potvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Jeho předseda Martin Pecina případ znovu šetřil po odvolání dvou vyřazených firem. Podrobnosti od Jaroslava Skalického.

Jaroslav Skalický: Tendr na mýtné vyhlásil loni ministerstvo dopravy. Přihlásili se do něj 4 zájemci, dva z nich, firmy Autostrade a Mytia ministerstvo vyřadilo, podle Peciny právem.

Martin Pecina: Společnost Mytia, protože nenabídla služby v plném rozsahu tak, jak byly zadavatelem požadovány, společnost Autostrade byla vyloučena z několika důvodů, z nichž asi nejzávažnější je, že nedodala doklady vyžadované zákonem a vyžadované zadavatelem v plném rozsahu, a proto byla vyloučena oprávněně.

Jaroslav Skalický: Firmy se ještě mohou obrátit na Krajský soud v Brně. Jakékoliv jeho rozhodnutí ale nemá odkladný účinek. Firma Autostrade si už stěžovala na průběh soutěže u Evropské komise, a to z důvodu poskytnutí nepovolené veřejné podpory. Martin Pecina je ale přesvědčen o tom, že ministerstvo dopravy evropské právo neporušilo.

Martin Pecina: V okamžiku, kdy se postupuje podle zákona o zadávání veřejných zakázek, a ten není porušen, je vybraná nejvýhodnější nabídka ze všech možných, čili je ti naprosto tržní princip a neobáváme se toho, že by to rozhodnutí mohlo být napadeno komisí z pohledu veřejné podpory.

Jaroslav Skalický: Firma Kapsch vyhrála s nabídkou pozemního mikrovlnného systému, který má na dálnicích a vybraných silnicích sledovat a zpoplatňovat kamiony nad 12 tun.

Milan Šimonovský: Pro nás teď začínají jednání s firmou Kapsch, abychom se připravili na podpis smlouvy, abychom neztratili ani den. Úkol, který je před námi, je úkol obrovský, vlastně se ztrátou tří měsíců realizovat celý systém tak, aby mohl fungovat od 1.1.2007.

Jaroslav Skalický: Dodává ministr dopravy Milan Šimonovský.

Přehled dalších zpráv

Stát by měl více finančně pomáhat dětem, na které jeden z rodičů neplatí alimenty. Výživné má v některých takových případech vyplatit z veřejných peněz a pak ho také vymáhat na dlužníkovi, počítá s tím návrh zákona, který dnes schválila Sněmovna.

Obvodní soud pro Prahu 9 vyměřil dvouletou podmínku někdejšímu šéfovi Republikánské strany Miroslavu Sládkovi. Podle zatím nepravomocného rozsudku předlužil svou stranu. Soud Sládkovi uložil peněžitý trest ve výši půl milionu korun, pokud nezaplatí, čeká ho roční vězení.

Pekárny budou s největší pravděpodobností zdražovat pečivo. Většina pekáren je totiž kvůli rostoucím nákladům ve ztrátě. Pekaři si představují zvýšení cen až o čtvrtinu, to ale situace na trhu podle odborníků pravděpodobně nedovolí.

Rozhodnutí o posledním odpočinku Slobodana Miloševiče

Po třídenních spekulacích kolem data a místa posledního odpočinku zesnulého Slobodana Miloševiče je rozhodnuto. Bývalý jugoslávský prezident bude pohřben v sobotu v rodném městě Požarevac. Miloševič zemřel minulou sobotu ve vazební věznici Haagského trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Čelil obvinění z genocidy a válečných zločinů. V Bělehradu máme zvláštního zpravodaje Radiožurnálu Pavla Nováka.

Pavel Novák: Slobodan Miloševič nespočine na novém bělehradském hřbitově, jak se původně předpokládalo. Podle představitelů jeho socialistické strany se tam pro něj nenašlo důstojné místo. Rakev s Miloševičovými ostatky přivezl do Bělehradu pravidelnou linkou z Amsterodamu právní zástupce rodiny Zdenko Tomanovi. Delegace Srbské socialistické strany rakev na letištní ploše zakryla státní vlajkou a odvezla do márnice. Před letištěm na kolonu s rakví čekala asi stovka Miloševičových stoupenců. Od zítřka by mělo být Miloševičovo tělo vystaveno, zatím ale nepadlo rozhodnutí, kde. V sobotu v poledne se má před budovou Srbsko-Černohorského parlamentu v Bělehradě konat poslední rozloučení. Zúčastníme se pohřbu, ačkoli bude v Požarevci, pojedeme tam, řekla Českému rozhlasu důchodkyně paní Desanka. V Požarevci, kde se Miloševič v roce 1941 narodil, má být pochován na zahradě domu, patřícího jeho rodině.

Stávka strojvůdců

Zítra se na půl hodiny zastaví některé vlaky. Federace strojvůdců tak chce upozornit, že nesouhlasí s nově připravovaným Zákoníkem práce. Jak bude zítřejší stávka na železnici vypadat, zjišťovala reportérka Radiožurnálu Lenka Šumová.

Lenka Šumová: Vlaky nepojedou mezi 12 hodinou a 12 hodinou a 30 minutou. Podle mluvčího strojvůdců Libora Poláčka ale nezůstanou stát na tratích.

Libor Poláček: Pokud to budou vlaky na trati, tak musí dojet do nejbližší stanice, aby bylo zabezpečeno nástup, výstup strojvedoucích, stejně tak budou soupravy vytápěny.

Lenka Šumová: Českým drahám se podařilo strojvůdce přesvědčit, aby umožnili provoz rychlovlaků Pendolino, kde obsluha vlaku jen přečte prohlášení o solidaritě s protestem. Vzhledem k tomu, že stávka je naplánovaná mimo dopravní špičku, neměla by podle mluvčího Českých drah Aleše Ondrůje výrazně ohrozit plynulost železniční dopravy a zpoždění vlaky brzy doženou.

Aleš Ondrůj: Srovnání bude opravdu otázkou pouze řekněme několika málo minut nebo hodin.

Lenka Šumová: Strojvůdcům se nelíbí část připravovaného Zákoníku práce, podle které by zaměstnavatel nemusel brát při kolektivním vyjednávání ohled na názor menších odborových svazů. Pokud takový paragraf Parlament schválí, chtějí strojvůdci vyhlásit stávku časově neomezenou.

Nehoda na železničním přejezdu

Na železničním přejezdu mezi Rakovníkem a Mladoticemi se odpoledne střetl osobní motorový vlak s kamionem. Jak Radiožurnálu potvrdil mluvčí drážní inspekce Zdeněk Nojsar, nákladní vůz zůstal z nejasných příčin stát na přejezdu.

Zdeněk Nojsar: Před blížícím se motorovým vlakem řidič kamionu stihl vyskočit, ale strojvedoucí střetu bohužel už nemohl zabránit. V současné době stále probíhají vyprošťovací práce. Při střetu bylo lehce zraněno 8 cestujících ve vlaku, ze kterých bylo 6 ošetřeno na místě a dva byli převezeni do nemocnice. Podle aktuálních informací je přibližná škoda jeden milion korun na kamionu a 450 tisíc na vlaku.

Místo havárie zůstane podle odhadů uzavřeno zhruba do 20 hodin.

Soud s Vladimírem Trýznou

Bývalý elitní policejní vyšetřovatelé Vladimír Machala a Petr Prokop chtějí pohnat před soud žalobce Vladimíra Trýznu z pražského Vrchního státního zastupitelství. Policisté tvrdí, že Trýzna zdržoval a komplikoval vyšetřování případů stamilionových daňových úniků, na kterých se podíleli. Podrobnosti přináší reportér Jan Hrbáček.

Jan Hrbáček: Mezi žalobcem Tryznou a policisty vypukl v průběhu vyšetřování zásadní spor, ten se vyhrotil ve chvíli, kdy Trýzna před 15 měsíci upozornil Inspekci ministra vnitra, že za problémy s vyšetřováním mohou právě zmiňovaní policisté. Inspekce ale Trýznův podnět na konci loňského prosince odložila, Machala a Prokop proto podali na Trýznu trestní oznámení pro křivé obvinění. Machala k tomu Radiožurnálu řekl.

Vladimír Machala: Státní zástupce, který je dozorující, tak má možnost se účastnit úkolu trestního řízení, jako výslechu svědků, výslechu obviněných a podobně a toto doktor Tržina v této věci činil, takže jednoznačně byl přesně informován o průběhu a dokonce mohl měnit aktuálně prostě své pokyny a podobně.

Jan Hrbáček: Státní zastupitelství ale trestní oznámení policistů překvapivě vyhodnotilo jako pouhé stížnosti na práci žalobce Trýzny. Machala se už kvůli tomu obrátil na ministra spravedlnosti. Policisté naznačují, že žalobci se mohou snažit svého kolegu krýt. Vladimír Trýzna argumenty policistů odmítá, a to přesto, že vyšetřování zmiňovaných případů osobně dozoroval od jejich počátku.

Vladimír Trýzna: Jestliže tohle někdo vypustí, tak s tím de facto se jaksi hodnotí kvalitu své práce. Oni byli ti, kteří to začali tyhle kauzy, který prostě se podepsaly tak zásadním způsobem na tom žalostným výsledku.

Soud se Saddámem Husajnem

Dnešní obhajoba bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna před bagdádským soudem se změnila v plamenný politický projev. Soudce v reakci na to vykázal veřejnost ze soudní síně. Husajn ve své předem připravené řeči vyzýval Iráčany, aby nebojovali proti sobě navzájem, zastavili krvavé sektářské násilí a místo toho útočili proti americké invazi. Před Husajnem u soudu více než 3 hodiny vypovídal jeho nevlastní bratr Barzán. Popřel jakoukoliv vinu na smrti lidí při zásahu proti šíitskému městu Dudžajl. Právě za tento čin je bývalý diktátor spolu s osmi obžalovanými souzen.

Soud palestinských vězňů

Pět prominentních palestinských vězňů, kteří se podíleli na vraždě izraelského ministra turistického ruchu Rechavama Zeeviho před 5 lety stanou před soudem v Izraeli. Řekl to úřadující izraelský premiér Ehud Omert v reakci na včerejší bezpečnostní operaci izraelských vojáků před věznicí v Jerichu. Z Izraele se přihlásil blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Jaromír Janev: Budou souzeni podle izraelského práva a spravedlivě potrestáni, dodal Ehud Omert. Ministryně spravedlnosti Cipi Livniová dodala, že nejprve musí být vyjasněn jejich statut, protože v židovském státě nesmí být nikdo potrestán dvakrát za stejný trestný čin. Pět členů Lidové fronty pro osvobození Palestiny zatkli včera izraelští vojáci při přepadu věznice v Jerichu v údolí řeky Jordán. Část z více než 300 zatčených vězňů a také zadržení strážci nápravného zařízení budou předáni do autonomie.

Rádio Česko

Zpravodajsko publicistická stanice Českého rozhlasu Rádio Česko od 8 hodin vysílá na všech frekvencích BBC. Dodnes ta její vysílání mohli poslouchat jen na internetu a v Praze, Brně a Ostravě také digitálně. Jak Radiožurnálu řekla šéfka Radia Česko Hana Hikelová, program můžete poslouchat každý den od 8 do 11 a od 13-16 hodin.

Hana Hikelová: Je to hlavně stanice pouze mluveného slova, takže v těch 6 hodinách vysílání nebude žádná hudba, posluchačům nabídneme každých 15 minut zprávy a dále rozhovory, analýzy a příspěvky reportérů k aktuálním událostem doma, ve světě, v ekonomice a ve sportu. V 15,35 a pak každý všední den bude Studio Česko, aktuální dvaceti pěti minutová publicistika, na víkend připravujeme analytické souhrny hlavních událostí.

Daruj krev s Českým rozhlasem

Právě v tuto chvíli skončilo 44. pokračování akce Daruj krev s Českým rozhlasem. Z rozhlasového vestibulu v Praze na Vinohradech se hlásí Světlana Popovičová.

Světlana Popovičová: Rozhlasová výzva se i tentokrát setkala s příznivým ohlasem, protože k nám na Vinohradskou třídu přišlo 222 dárců, z toho poprvé 64. Také v Brně, Plzni, Pardubicích, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Písku a Třebíči dnes uvítali dárce. Celkem jich bylo 488, z toho prvodárců 98. Důležité je, že registr dárců se opět zaplnil novými jmény, kteří budou novými dárci, kteří budou opět pravidelně chodit k odběrům, takže pokud jste to k nám dnes nestihli, těšíme se na vás ve středu 14. června.

Přehled hlavních zpráv

Poslanci začali projednávat zákon o registrovaném partnerství lidí stejného pohlaví. Po prezidentském vetu je pro schválení zákona potřeba najít mezi poslanci nejméně 101 hlasů.

Systém mýtného na českých silnicích zavede rakouská společnost Kapsch. Původního vítěze tendru potvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Zítra proběhne půlhodinová stávka na železnici. Federace strojvůdců protestuje proti nově připravovanému Zákoníku práce.

Bývalý jugoslávský prezident Slobodan Miloševič bude pohřben v sobotu v rodném městě Požarevac. Jeho rakev dnes byla letadlem dopravena do Bělehradu.

To byly Ozvěny dne, které připravila Tereza Tomášková a zpravodajská směna Igora Maňoura.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu