Ozvěny dne 15. 7. 2001

15. červenec 2001
Ozvěny dne

Přepis pořadu Ozvěny dne z 15. července 2001 18 hodin.

Nový majitelem společnosti LET Kunovice se stal otrokovický Moravan

V LETu Kunovice se budou dál vyrábět letadla. Majitelem podniku se totiž dnes stal Moravan Otrokovice, který slíbil, že letecká výroba zůstane zachována. Podrobnosti má Roman Verner, Český rozhlas Brno.

Od zítřka začnou v LETu inventury a vedení Moravanu bude dokončovat definitivní znění kupní smlouvy. Jak potvrdila správkyně konkurzní podstaty Zlatava Davidová, fyzicky se stane Moravan majitelem až po složení celé kupní částky. Tu však po dohodě s majitelem nesmí zveřejnit. K podpisu smlouvy by podle Davidové mělo dojít okolo 15. srpna. Kunovický LET se do konkurzu dostal 24. října loňského roku, kdy jeho dluhy vůči Konsolidační bance, zaměstnancům a dalším věřitelům přesáhly 2 mld. Kč. Po celozávodní dovolené by se mělo do LETu vrátit téměř všech 1200 zaměstnanců. Zlatava Davidová je s výsledkem svého pátého konkurzního řízení spokojena. Vedení Moravanu svou reakci na vítězství zveřejní až zítra na tiskové konferenci.

Střední Evropu čeká náhlá změna počasí

Střední Evropu čeká náhlá změna počasí. Dosavadní tropické teploty vystřídají oblačné a deštivé dny. Meteorologové varují, že změna počasí bude prudší a budou ji provázet silné bouřky. Hustě prší už na východě Moravy a oblačnost postupuje dál na sever. Aktuální situaci nám přiblížila Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Marie Odstrčilová, Český hydrometeorologický ústav: V současné době se vytvořily poměrně silné bouřkové oblasti v povodí Bečvy, v okolí Hranic na Moravě a také v oblasti Jeseníků, také není vyloučeno krupobití. Tyto bouřky se přesunují dále k severu a vypadá to, že by měly začít postupně slábnout. Není vyloučeno, že se nějaké bouřky silnějšího charakteru ještě vyskytnou na Ostravsku a v Beskydech.

Podrobnější informaci o počasí uslyšíte tradičně v závěru zpravodajské relace.

V jihozápadním Švédsku havaroval autobus s českými turisty

V jihozápadním Švédsku havaroval autobus s českými turisty. Všichni cestující jsou ale v pořádku. Plně obsazený český autokar se převrátil časně ráno na dálnici jižně od města Göteborgu. Jak Radiožurnálu potvrdil Zdeněk Lyčka z naší ambasády ve Stockholmu, nehoda si nevyžádala hospitalizaci nikoho z pasažérů.

Zdeněk Lyčka, česká ambasáda ve Stockholmu: Asi tři osoby byly lehce zraněné, takže byly ošetřeny. A nikdo nezůstal v nemocnici a všichni lidi pokračují dále v cestě do Norska. Tam měli poslat náhradní autobus, takže všechno by mělo být v pořádku a nyní nikdo nezůstává ve Švédsku. Byli to starší lidi a většinou čeští občané.

Izraelské bezpečnostní síly jsou v pohotovosti kvůli hrozbě atentátů

Izraelské policejní síly včetně protiteroristické jednotky vyhlásily pohotovost. Reagují tak na hrozby palestinských radikálních skupin, které vyhrožují dalšími atentáty. I přes vyhrocenou situaci v oblasti probíhají politická jednání. Izraelský ministr zahraničí Šimon Peres a palestinský vůdce Jásir Arafat se setkali v egyptské metropoli Káhiře. Během jednání se zaměřili hlavně na zastavení vlny násilí. Klid zbraní totiž považuje izraelský kabinet za podmínku dalších mírových rozhovorů. Z Tel Avivu se hlásí spolupracovník Radiožurnálu Michal Kotyk.

Tak jako již při minulých krizových situacích to byl egyptský prezident Husní Mubarak, který vytvořil předpoklady pro setkání v Káhiře. Dnešní setkání s Šimonem Peresem však bylo jen předehrou pro rozhovor izraelského ministra zahraničí s Jásirem Arafatem. Šimon Peres se omezil jen na konstatování, že hlavním cílem je hledání cesty, jak zastavit již několik měsíců trvající vlnu násilí a teroru. Mj. však Šimon Peres zdůraznil, že opravdu není v zájmu izraelské vlády plánovat atentát na palestinského vůdce Jásira Arafata.

Čtvrtá zkouška americké protiraketové obrany skončila úspěšně

Čtvrtá zkouška americké protiraketové obrany skončila podle Pentagonu úspěšně. Odpůrci armády ale tomuto testu nepřikládají velkou váhu. Podle nich rozhodně nesvědčí o tom, že by kontroverzní projekt Bushova kabinetu byl proveditelný. Z Washingtonu telefonuje severoamerická zpravodajka Českého rozhlasu Olga Krupauerová.

Po dvou testech, které skončily fiaskem, se Pentagon raduje ze zkoušky, během které zachytila obranná střela navedená radary nepřátelskou raketu. Podle Pentagonu bude vyhodnocení testu trvat dva měsíce. Zkouška, která přišla americké daňové poplatníky na 100 miliónů dolarů, proběhla nad Tichým oceánem. Pentagon nejprve vypálil mezikontinentální balistickou raketu s maketou jaderné hlavice ze základny v Kalifornii, o 21 minut později vzlétla z atolu v Tichomoří obranná střela, které se podařilo zlikvidovat cíl ve výši 200 kilometrů nad mořem. Zkouška byla mírně pozdržena kvůli demonstrantům z organizace Greenpeace, kteří protestovali u základny v Kalifornii. Vláda prezidenta George Bushe hodlá urychlit vývoj protiraketového štítu i přes protesty Ruska a výhrady spojenců.

Rusko odsoudilo poslední americký test protiraketového systému

Rusko odsoudilo poslední americký test protiraketového systému. Kreml se netají tím, že má výhrady i k celkové obranné koncepci Bushovy vlády. Právě americký protiraketový systém bude jedním z klíčových témat návštěvy čínského prezidenta Ťiang Ce-mina v Rusku. Zítra ho čeká sekání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a také podpis nové dohody o přátelství a spolupráci. Více od našeho spolupracovníka, zpravodaje Slovenského rozhlasu v Moskvě Romana Kebíska.

Očakáva sa, že prezidenti Ťiang Ce-min a Vladimir Putin podpíšu nielen novú rusko-čínsku základnú medzištátnu dohodu o dobrom susedstve, priateľstve a spolupráci, ale aj tzv. moskovské politické vyhlásenie. Ťiang Ce-min prichádza v čase, keď Rusko a Čína označujú svoje vzťahy takmer za ideálne. Nová dohoda by mala udať tón rusko-čínskym vzťahom na nasledovných 20 rokov a mala by tiež naplniť konkrétnym obsahom pojem tzv. strategického partnerstva Pekingu a Moskvy, ktorý prvý raz použil Boris Jelcin v roku 1996. Podľa ruských pozorovateľov obe krajiny zblížilo najme bombardovanie Juhoslávie letectvom NATO v roku 1999 ako aj snaha USA vybudovať nový protiraketový systém NMD.

V Rakousku pokračuje vyšetřování nočního vlakového neštěstí

V Rakousku pokračuje vyšetřování nočního vlakového neštěstí, při kterém bylo zraněno přes 20 lidí. Po několikahodinovém výpadku je úsek západní železnice nedaleko Vídně opět v provozu. Informuje zpravodajka Radiožurnálu v Rakousku Marie Woodhamsová.

Podle nejnovější statistiky bylo při vlakovém neštěstí, k němuž došlo blízko Purkersdorfu nedaleko Vídně, zraněno 21 osob, z toho tři těžce. Dvě z nich jsou už mimo nebezpečí života a zdravotní stav jedné ženy je velice kritický. Přestože šlo o regionální vlaky, bylo mezi cestujícími poměrně dost cizinců. České velvyslanectví ve Vídni však nemá žádnou informaci o tom, že by mezi nimi byl někdo z českých turistů. Pravděpodobně až v úterý bude vyšetřování příčiny čelní srážky dvou vlakových souprav známo. Nevylučuje se, že strojvůdce přehlédl signál k zastavení. Naštěstí ale fungoval spolehlivě automatický brzdící systém, což podle expertů zabránilo daleko vyššímu počtu obětí.

Novou bulharskou vládu sestaví bývalý car Simeon II.

Bulharský prezident Petar Stojanov pověřil bývalého cara Simeona II. sestavením nové vlády. Jeho Národní hnutí totiž s převahou zvítězilo v červnových parlamentních volbách. Premiér Simeon Borisov by měl svůj kabinet a jeho program představit parlamentu na jeho mimořádném zasedání, které je plánováno na 24. července.

Chorvatský parlament bude hlasovat o důvěře vládě premiéra Račana

Za několik hodin bude chorvatský parlament hlasovat o důvěře vládě premiéra Račana. Ústavní krizi v zemi vyvolalo nedávné rozhodnutí kabinetu o spolupráci s trestním tribunálem v Haagu. Jugoslávští představitelé se zavázali vydat do rukou mezinárodní spravedlnosti stíhané válečné zločince, které část národa považuje za hrdiny. Podrobnosti telefonuje náš zvláštní zpravodaj v Chorvatsku Jan Bumba.

Rozhodnutí Račanova kabinetu o vydání dvou chorvatských občanů podezřelých ze spáchání válečných zločinů do Haagu rozdělilo politické strany i veřejné mínění. Podle vlády, kterou podpořil i prezident Stipe Mesič, nebylo možné rozhodnout jinak. Spolupráce s haagským trestním tribunálem je jednak součástí vládního programu, jednak podmínkou další spolupráce s mezinárodním společenstvím, především EU. Odpůrci tohoto kroku argumentují tím, že se Chorvaté ve válce jen bránili, a proto podle nich nemohli páchat válečné zločiny. Chorvatskou vládu teď čeká kromě personálních změn také souboj o další směřování země a pokračování ekonomických i politických reforem.

Podle NATO budou Radovan Karadžič a Ratko Mladič brzy zatčeni

Poté, co před haagským tribunálem stanul bývalý jugoslávský prezident Slobodan Miloševič, vyrojily se spekulace o brzkém zatčení předáků bosenských Srbů Radovana Karadžiče a Ratko Mladiče. Černohorský list Dan dnes zveřejnil zprávu, podle které se mělo komando britské speciální jednotky před dvěma dny pokusit zatknout bývalého prezidenta bosenské republiky srbské Radovana Karadžiče. Při akci mělo údajně přijít o život 10 britských vojáků. Mluvčí SFOR v Banja Luce zprávu vzápětí dementoval. Generální tajemník NATO George Robertson nicméně v pátek v Sarajevu prohlásil, že Karadžič a Mladič budou brzy předáni mezinárodnímu soudu.

Indie a Pákistán se snaží urovnat vzájemné vztahy na summitu v Ágře

Indie a Pákistán se snaží urovnat vzájemné vztahy. V indické Ágře kvůli tomu začal dlouho očekávaný summit. Hlavním tématem je otázka státu Kašmír, který formálně patří k Indii, ale nároky si na něj činí také Pákistán. Obě země vedly o Kašmír už dvě války a nyní je toto území fakticky rozděleno. Indie také obviňuje Pákistán, že podporuje kašmírské muslimské separatisty.

Norští potápěči zahajují práce na vyzvednutí ruské ponorky Kursk

V Barentsově moři začínají práce na vyzvednutí ruské jaderné ponorky Kursk. Na místo nehody už připlula norská loď Mayo. Během první fáze operace potápěči prozkoumají trup plavidla pomocí televizních kamer. Ihned poté začnou vyklízet bahno ze spodní části ponorky. Ve druhé etapě odborníci vyhloubí do ponorky otvory pro speciální ocelová lana, která pomocí hydraulického zařízení vyzvednou plavidlo na hladinu. Záchranné práce by měly skončit v polovině září. Kursk se potopil za dosud ne zcela objasněných okolností loni v srpnu poté, co plavidlo poškodily dva mohutné výbuchy. Při nehodě tehdy zahynulo všech 118 námořníků.

Hlavní volební zbraní ČSSD v předvolební kampani má být velký třesk

Hlavní volební zbraní sociálních demokratů v nadcházející kampani před parlamentními volbami má být Strategie posílení hospodářského růstu, mediálně známá pod heslem velký třesk. Předpokládá, že do podniků nateče ze státní pokladny 160 mld. Kč. Její autor a hlavní propagátor ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr ji považuje za nezbytnou pro náš důstojný vstup do EU.

Miroslav Grégr (ČSSD), ministr průmyslu a obchodu: Národohospodářský růst je vlastně úkolem naší strany a naší vlády před vstupem do EU a že chci, abychom do EU nevstupovali v 90stupňovém předklonu jako chudí příbuzní pouze s nataženou rukou, ale jako respektovaný partner.

Ekonomové Grégrův plán hodnotí střízlivě. Analytik Raiffeisenbank Ivo Nejdl si od něj příliš neslibuje.

Ivo Nejdl, analytik Raiffeisenbank: Samotný program je pouze shrnutím již schválených, či připravovaných různých programů různých ministerstev a velký třesk je pouze mediální pozlátko. Nakonec ale Poslanecká sněmovna může zmařit plán sociálních demokratů, protože konečné schválení plánu velkého třesku podléhá schválení rozpočtu. A pokud Poslanecká sněmovna neschválí státní rozpočet, tak padne také velký třesk.

O přijetí rozpočtu zřejmě ve sněmovně rozhodnou smluvně opoziční partneři ČSSD - občanští demokraté. Jejich stínový ministr průmyslu a obchodu Mirek Topolánek se netají tím, že cestu k blahobytu vidí zcela jinak než ministr Grégr.

Mirek Topolánek (ODS), stínový ministr průmyslu a obchodu: Pokud chceme nastartovat, jak chtějí sociální demokraté, ekonomický růst, musíme to udělat daňovými změnami, daňovou reformou a hledat škrty v té výdajové straně rozpočtu a reformami v té výdajové straně rozpočtu prostor pro to, aby ten rozpočet byl vyrovnaný a v té fázi oživení, ke které u nás došlo, se ten hospodářský růst nastartoval trvale.

Čtyřkoalice podle jejího lídra Karla Kühnla se bude snažit získat voliče především podporou soukromých investic.

Karel Kühnl (US), lídr čtyřkoalice: Čtyřkoalice podpoří soukromou iniciativu, podnikatelskou iniciativu tím, že sníží daně, sníží daňové zatížení práce, a tím vytvoří větší prostor pro vyšší zaměstnanost a vyšší výkon ekonomiky.

Nezávislý senátor Václav Fischer dnes nevyloučil rozpad čtyřkoalice

Nezávislý senátor Václav Fischer dnes nevyloučil rozpad čtyřkoalice. Jak uvedl v televizi Prima, čtyřkoalici by mohla opustit KDU-ČSL. Možný odchod lidovců vyvodil z toho, že jejich šéf Cyril Svoboda nabídl sociálním demokratům jednání o případné podpoře státního rozpočtu. Fischer naznačil, že sbližování obou stran by mohlo prodloužit vládu ČSSD, což by si jako pravicový politik nepřál.

Ve Velké Británii si připomněli vznik exilové československé armády

Na britských ostrovech si připomněli vznik exilové československé armády ve Spojeném království. Od této události už uplynulo 61 let. Pietního aktu v zámeckém parku Chomley v hrabství Cheshier se zúčastnili zástupci z Velké Británie i z bývalého Československa. Telefonuje k tomu náš spolupracovník Jaroslav Beránek.

Po kapitulaci Francie v červnu 1940 se podařilo většině československých vojáků a letců dostat do Spojeného království. A již v červenci téhož roku byla na území Velké Británie ustavena československá armáda. Tuto událost si proto tak jako každý rok připomněli přes nepřízeň počasí v zámeckém parku v Chomley v hrabství Cheshier, kde před 61 lety čeští a slovenští vojáci tábořili. Vzpomínky spojené s krátkou bohoslužbou se u pomníku zúčastnili naši legionáři žijící v Británii, příslušníci královské britské legie, zástupci českého i slovenského velvyslanectví v Londýně a také místní obyvatelé, z nichž mnozí dodnes na československé vojáky vzpomínají.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: jkr , ezi
Spustit audio

Více z pořadu