Ozvěny dne 14. května 2007

14. květen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Ženou se na nás bouřky a přívalové lijáky

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Tropické teploty vystřídají kroupy, nárazový vítr a přívalové srážky. Hrozí také nebezpečí krátkodobého rozvodnění menších řek a potoků. Jestli už očekávané bouřky na naše území dorazily, se ptáme do Českého hydrometeorologického ústavu Jana Havelky, dobrý večer.

Jan HAVELKA, Český hydrometeorologický ústav:
Dobrý večer.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Takže dorazily, pane Havelko?

Jan HAVELKA, Český hydrometeorologický ústav:
Ano, na Lounsku, Litoměřicku, Ústecku, Děčínsku, kam teďka zrovna jedna z těch bouřek dorazila, se vyskytují silné bouřky s intenzivními srážkami a kroupami, zrovna tak na Kolínsku, Mladoboleslavsku a mířící na, do Libereckého kraje, tam rovněž je další výrazná bouřka s horní hranicí kolem čtrnácti kilometrů a s možností krup a intenzivních srážek, zesíleného nárazového větru.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
A jak to bude vypadat v noci, na co se mají lidé připravit?

Jan HAVELKA, Český hydrometeorologický ústav:
Tak, tato bouřková činnost může nebo bude během první poloviny noci se slábnout a pomalu, ale jistě se stěhovat, stěhovat do oblasti Vysočiny. V té druhé polovině noci si myslím, že ta srážková i bouřková činnost bude slábnout a bude se vyskytovat již jen ojediněle. Zítra v těch poledních hodinách by měl od jihu začít opět, měla by začít tato bouřková činnost, ale to již v oblasti Moravy a Slezska.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
O vývoji počasí informoval meteorolog Jan Havelka, děkuji, na slyšenou.

Jan HAVELKA, Český hydrometeorologický ústav:
Pěkný den přeji všem.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Hasiči zas lidem vzkazují, aby se na bouřku připravili a všechny elektrické přístroje odpojili ze sítě. A jak dodává mluvčí Hasičského záchranného sboru Petr Kopáček, pokud to není nutné, při bouřce vůbec ven nevycházejte.

Petr KOPÁČEK, mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR:
Pokud už se nacházíme při bouřce v přírodě, tak určitě se neschovávat pod osamělými stromy nebo v nějakých menších staveních bez bleskosvodu. Největší nebezpečí zásahu bleskem hrozí při pobytu v otevřeném terénu a na vyvýšených místech, kde jsme vlastně my jediným takovým hromosvodem a můžeme přilákat tu atmosférickou elektřinu v podobě blesku.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Přes silným větrem bychom také měli dobře zabezpečit okna, skleníky, na stavbách ukotvit jeřáby a podobně. Při jízdě autem zpomalit nebo úplně zastavit na bezpečném místě.

Na rakouské blokády hranic si Plassnikové stěžoval Schwarzenberg

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Blokády hraničních přechodů s Rakouskem kvůli Temelínu narušují dobré sousedské vztahy. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na to dnes upozornil svou rakouskou kolegyni Ursulu Plassnikovou na okraji jednání šéfů diplomacií Evropské unie v Bruselu. Z místa se hlásí zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Vít POHANKA:
"Naše trpělivost má své meze," řekl ministr Schwarzenberg své kolegyni Ursule Plassnikové. Kvůli opakovaným blokádám českorakouských hraničních přechodů s ní mluvil odděleně od ostatních unijních ministrů půl hodiny.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničních věcí:
Ona mě upozornila, že dle rakouských zákonů pořádně ohlášené demonstraci nelze zabrániti.

Vít POHANKA:
To šéf české diplomacie prý chápe, přesto Ursule Plassnikové namítl.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničních věcí:
Kdyby demonstrovali ve Vídni, budiž jim to přáno, ale nevím, proč tedy na našich hraničních přechodech, že to právě opravdu přátelství škodí, že to není sousedská spolupráce, a tak dále.

Vít POHANKA:
Česká republika zatím nechce problém blokád na hranicích řešit na půdě Evropské unie. To se ale může změnit.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničních věcí:
Když tyto problémy zůstanou, tak nevylučuju, že to udělám v budoucnosti.

Vít POHANKA:
Varuje ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Představitelé Unie řešili hlavně zhoršující se vztahy s Ruskem

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Představitelé Unie dnes v Bruselu řešili hlavně zhoršující se vztahy s Ruskem. Jádrem sporu je mimo jiné loňské embargo na dovoz polského masa do Ruska. Kvůli němu polská strana blokuje jednání o nové smlouvě o strategickém partnerství.

Rozdíl mezi ODS a ČSSD už je jen jediné procento

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Rozdíl mezi dvěma nejsilnějšími stranami, ODS a ČSSD, už je jen jediné procento. Tvrdí to ve svém nejnovějším průzkumu agentura Median. Zatímco ČSSD si podle průzkumu připsala od března dvě procenta, ODS tři procenta ztratila. V dubnu tak zaznamenala nejhorší výsledek od loňských voleb. Na volební preference se zeptáme šéfa sociální demokracie Jiřího Paroubka, který bude hostem dnešního Radiofóra, začíná v osmnáct dvacet.

Policie už třetí den pátrá po třináctileté Aničce z Kuřimi

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Policie už třetí den pátrá po třináctileté Aničce z Kuřimi, která v noci na sobotu zmizela z centra Klokánek. Dívku hledají desítky policistů. Od včerejška je po ní vyhlášeno celostátní pátrání. Anička bydlela v rodině Kláry Mauerové, kterou minulý týden soud vzal do vazby kvůli týrání syna. Pokračuje redaktor Michal Záboj.

Michal ZÁBOJ:
Policisté teď prověřují především totožnost dívky, kromě jiného provádějí analýzy DNA. Letos v březnu brněnský soud zatím nepravomocně svěřil dívku do péče Kláry Mauerové. Soudkyně Jaroslava Rezová, která případ rozhodla, dnes promluvila o některých dosud neznámých faktech z dívčina života.

Jaroslava REZOVÁ, soudkyně Městského soudu v Brně:
Otec neznámý, matka zřejmě drogově závislá, spontánní porod někde doma bez jakékoliv dokumentace, dítě zaostalé, bez jakýchkoliv návyků.

Michal ZÁBOJ:
Policie teď pracuje se třemi verzemi zmizení dívky. Podle jedné utekla sama, nebo jí k útěku někdo pomohl, anebo byla unesena. Brněnský policejní ředitel Jaroslav Vaněk se přiklání k první a druhé variantě.

Jaroslav VANĚK, brněnský policejní ředitel:
To si myslím, že jestli je v Brně, tak jsou to hodiny, hodiny, kdy ji vypátráme, pakliže bude dál, tak to trošku bude trvat déle, ale každopádně ji vypátráme.

Michal ZÁBOJ:
Podle příbuzných dívky je také pravděpodobné, že se bude ukrývat někde v přírodě, cítila se v ní údajně lépe než mezi lidmi.

V Dolní Řasnici se stále likviduje požár skládky německého odpadu

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
V Dolní Řasnici na Liberecku hasiči stále likvidují požár skládky nelegálního německého odpadu. Slisovaný odpad složený z textilu, kůže a plastu hoří už od soboty. Aktuální situaci přímo na místě sleduje reportérka Ivana Bernáthová, dobrý podvečer.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Hezký podvečer. Tak právě teď hasiči vyvážejí doutnající odpad ze zničeného skladu na betonovou plochu a prolévají ho vodou. Podle jejich mluvčího Jaromíra Lebedy se jedná o závěrečné hasební práce, které budou ovšem pokračovat až do noci. Pak si přeberou službu místní dobrovolní hasiči, kteří budou požářiště hlídat.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
A už se můžou domů vrátit lidé, kteří kvůli toxickému kouři odešli k příbuzným?

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Podle hasičů není už riziko intoxikace velké, lidé se tudíž domů mohou vrátit. Měli by mít ale neustále zavřená okna. Hasiči varují případné zvědavce před vstupem do trosek areálu. Opravdu tam hrozí smrt. Sem do Dolní Řasnice se blíží obrovský vítr a krupobití a ty trosky by na ně mohly spadnout.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Za informace děkuji Ivaně Bernáthové, na slyšenou.

V případu údajného tunelování OKD padlo nečekané rozhodnutí

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
V případu údajného tunelování OKD padlo nečekané rozhodnutí. Hradecký soud zastavil stíhání ostravských uhlobaronů Viktora Koláčka, Petra Otavy a Jana Przybyly. Bývalí majitelé společnosti byli obžalováni z toho, že se řadou nevýhodných smluv obohatili o více než dvě miliardy korun.

Krádež dokumentů k případu Radovana Krejčíře byla náhodná

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Krádež dokumentů k případu uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře byla podle policie náhodná. Kriminalisté dnes vyloučili možnost, že by si krádež objednal sám Krejčíř.

Černín neměl nárok na zachování československého státního občanství

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Hrabě Eugen Černín neměl po II. světové válce nárok na zachování československého státního občanství. Rozhodl Nejvyšší správní soud. Jeho potomci tak nemohou žádat o rozsáhlé polnosti, rybníky a nemovitosti v Čechách, včetně zámku v Jindřichově Hradci.

Američtí experti znovu přijeli do vojenského újezdu Brdy

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Američtí experti znovu přijeli do vojenského újezdu Brdy, aby zkoumali, nakolik je lokalita vhodná pro vybudování radarové základny. Podle ministerstva obrany je zajímají hlavně hydrologické a geologické podmínky, kvalita inženýrských sítí a dopravní dostupnost. Další informace má reportér Pavel Otto.

Pavel OTTO:
Američané teď jezdí do Česka opravdu často, první skupina expertů navštívila Brdy před měsícem. Zajímala se o to, nakolik by radar omezil příjem televizního a rozhlasového signálu a jaký vliv na jeho provoz by tato zařízení měla. Zbyněk Škvor z ČVUT ujišťuje, že lidé nemusejí mít obavy, dodává, jak intenzivní bude záření pět kilometrů od radaru.

Zbyněk ŠKVOR, České vysoké učení technické:
Například v blízkosti mikrovlnné trouby v kuchyni bude pole silnější, pokud telefonujeme mobilním telefonem, tak exponujeme část svého hlavy elektromagnetickým polem podstatně silnějším.

Pavel OTTO:
Místní lidé mají strach o své zdraví. Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek přiznává, že na posudky hygieniků se stále čeká.

Andrej ČÍRTEK, mluvčí ministerstva obrany:
V tuto chvíli ještě nejsou oficiální analýzy státních institucí v České republice zpracovány.

Pavel OTTO:
Usilovně vyjednávají i diplomaté. První kolo rozhovorů skončilo minulý pátek, pokračuje náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar.

Tomáš POJAR, náměstek ministra zahraničí:
My jsme předložili americké straně rámcově přehled toho, co obsahuje náš právní řád, jaké jsou naše právní zvyklosti, jak funguje náš ústavní pořádek.

Pavel OTTO:
Jednání mají trvat asi rok, pak bude příslušné smlouvy posuzovat parlament a hlava státu.

České telekomunikace mají nového hráče

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
České telekomunikace mají nového hráče. Společnost Mobilkom dnes spustila síť U:fon. Lidem by měla nabídnout hlavně rychlé mobilní připojení k Internetu, nebo telefonování přes bezdrátovou pevnou linku. Co to znamená pro český trh, zjišťovala redaktorka Veronika Hankusová.

Veronika HANKUSOVÁ:
Rychlý a levný Internet v podstatě kdekoliv, tak na takové služby by chtěl U:fon nalákat své zákazníky. Valná většina z nich si ale bude muset ještě počkat. V současnosti je síť dostupná jen v části Prahy, v Pardubickém a Hradeckém kraji. Na konci roku by ji ale mohli využívat už skoro všichni. Podle obchodního ředitele Mobilkomu Marka Sláčika je U:fon cílený hlavně na běžné domácnosti.

Marek SLÁČIK, obchodní ředitel Mobilkomu:
Manželský pár, jedno, dvě děti, kteří prostě chtějí žít moderním způsobem, chtějí telekomunikovat, chtějí mluvit se svojí rodinou a chtějí se připojovat k Internetu.

Veronika HANKUSOVÁ:
Podobné služby jako U:fon u nás nabízí Telefónica O2 nebo TMobile. Jejich ceny by se se vstupem nového operátora na trh mohly snížit, říká expert na mobilní komunikaci Jan Lodl.

Jan LODL, expert na mobilní komunikaci:
Můj odhad je, že v okamžiku, kdy síť U:fona dosáhne dostatečného pokrytí, budou konkurenční operátoři reagovat snížením cen svých neomezených připojení přes EDGE nebo GPRS.

Veronika HANKUSOVÁ:
Nic takového ale zatím neplánuje TMobile. Potvrdila to jeho mluvčí Martina Kemrová.

Martina KEMROVÁ, mluvčí TMobile:
V tuhle tu chvíli, kdy ta nabídka působí trošku nezralým dojmem, tak zatím k žádným cenovým krokům my přistupovat nebudeme.

Veronika HANKUSOVÁ:
Společnost Telefónica O2 pak věc nechce vůbec komentovat.

Itálie a Česká republika se neshodnou na budoucnosti Evropské unie

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Itálie a Česká republika se neshodnou na budoucnosti Evropské unie. Názory příliš nesblížilo ani dnešní setkání českého premiéra Mirka Topolánka a jeho italského protějšku Romana Prodiho, který dnes přijel do Prahy na pracovní návštěvu. Obě země mají podle Mirka Topolánka podobný pohled na základní cíle Unie, zásadně se ale liší nástroje, kterými chtějí těchto cílů dosáhnout. Především jde o evropskou ústavu nebo jinou formu základní smlouvy evropské sedmadvacítky. Pokračuje redaktor David Koubek.

David KOUBEK:
Romano Prodi přijel s jasným italským stanoviskem budoucí základní smlouva Unie má být založena na současné euroústavě navržené v roce 2004.

Romano PRODI, italský premiér:
Je správné vzít v potaz zájem těch zemí, které smlouvu neratifikovaly, ale zároveň je nutné brát zřetel i na osmnáct zemí, které ji schválily.

David KOUBEK:
Český premiér Topolánek ale považuje euroústavu za minulost.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda vlády /ODS/:
Ratifikace smlouvy osmnácti státy je pro ně politováníhodná, ale další diskuse o tom dokumentu je zbytečná.

David KOUBEK:
Funkci ministra zahraničí Unie, kterou Řím prosazuje, označil Mirek Topolánek za kvazisymbol a odmítl i další ústavní prvky v budoucí smlouvě. Podle českého premiéra by se na jejím znění mohly členské země shodnout už na červnové mezivládní konferenci. Státy by tak mohly dokument ratifikovat do začátku roku 2009, kdy Česko přebírá předsednictví Unie.

Svět obletěla zpráva o Kaddáfího smrti

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Blízký východ dnes obletěla informace, že čtyřiašedesátiletý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí utrpěl mozkovou mrtvici, je v kómatu a k jeho lůžku se prý sjely ze zahraničí jeho děti. Zprávu poté během návštěvy Prahy vyvracel i italský premiér Romano Prodi, který s Kaddáfím včera i dnes telefonicky mluvil. Podrobnosti připravil redaktor Břetislav Tureček.

Břetislav TUREČEK:
Informaci o Kaddáfího kritickém stavu přinesla palestinská agentura Maan. Ačkoliv byla později vyvrácena, připomněla tato zpráva, že v Libyi vládne už osmatřicátý rok jeden člověk. Libyjská vládní agentura zprávu o vůdcově mrtvici označila za lež vytvořenou zrádnými médii. Kaddáfí se na domácí půdě několikrát stal i terčem pokusu o atentát. Řadu nepřátel má ale i v okolním arabském světě. Kaddáfí se chopil moci pučem v září 1969. Postupně zlikvidoval opozici a za nejnadějnějšího nositele změny je tak dnes považován opatrný kritik režimu, Kaddáfího šestatřicetiletý syn Sajfal Islám. Právě tento pragmatik bývá zmiňován při spekulacích o nástupnictví, až Muammar Kaddáfí dobrovolně, či nedobrovolně odejde z čela ropného státu.

Maturantům začal takzvaný svatý týden

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Maturantům začal takzvaný svatý týden. Mají posledních několik dnů na zopakování nebo získání vědomostí potřebných k maturitní zkoušce. Pedagogové radí, aby se připravili spíš psychicky, protože co se nenaučili za čtyři roky, teď za pár dnů nestihnou. Jak dodává redaktorka Blanka Číhalová, studenti na to ale mají většinou jiný názor.

Blanka ČÍHALOVÁ:
Svatý týden prožije většina maturantů v knihách.

maturant:
Budeme se učit celý týden.

maturantka:
Každý den od rána do večera.

maturant:
Jsem si nechal všechno až na poslední chvíli, tak začnu od neděle a do neděle se budu učit od rána do večera.

Blanka ČÍHALOVÁ:
Říkají studenti Střední zdravotnické školy v Ostravě. Maturitní zkoušky začnou přesně za týden a potrvají do 20. června. Učitelé opakují, že co v hlavě není za čtyři roky studia, nebude tam během jediného týdne. Před komisí radí studentům mluvit pomalu a vše si dobře rozmyslet. Naopak někomu může stres vyhovovat a jeho výkon zlepšit. V každém případě maturita je velikou zkouškou v životě a i starší ročníky na ní vzpomínají.

osoba:
Nechtěla bych to zažívat znova, bylo to skoro horší jak státnice. Písemka z účetnictví, to bylo něco strašnýho, ale jinak teda v pohodě.

osoba:
Nervy určitě tak týden před maturitou, když jsem zjistil, že co všechno neumím. Když jsem to měl za sebou, bylo to v pohodě.

Blanka ČÍHALOVÁ:
Letošní maturity budou ještě postaru, státní podoba zkoušky dospělosti by mohla být až v roce 2010. Takovou možnost podporují vládní strany, definitivní podobu dá parlament. Studentům ale nejistota vadí, před několika dny kvůli tomu protestovali.

student:
Protože nevíme vlastně, jak to bude, co bude, nikdo neví, jak ty státnice proběhnou, no.

studentka:
I sami profesoři u nás neví, jak by se to opravovalo a mají z toho sami strach a natož my, že jo.

student:
Jsme taky pro státní maturitu, ale pro připravenou.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu