Ozvěny dne 14. března 2010

14. březen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Police v Bratislavě zatím nemusela zasáhnout proti pochodu neonacistů. Exministr vnitra Langer tvrdí, že jeho nástupce Pecina ovlivnil vývoj trestní kauzy vysokého policejního úředníka. 150 tisíc stoupenců bývalého premiéra demonstruje v centru thajské metropole. A počasí, zítra nás čeká proměnlivá oblačnost se sněhovými přeháňkami, postupně zataženo se sněžením. Teploty do 4 stupňů.

Neonacisté se setkali v Bratislavě

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
U hrobu popraveného válečného zločince Josefa Tisa v Bratislavě se sešlo několik set neonacistů ze Slovenska, Rakouska, Polska a České republiky. Připomněli si válečný slovenský stát, který vznikl přesně před 71 lety. Policie jejich shromáždění na hřbitově pouze monitorovala, ale nezasáhla. Celou akci sleduje také zpravodaj Českého rozhlasu Lubomír Smatana. Lubomíre?

Lubomír SMATANA:
Dobrý večer. Tak nacionalisté si zazpívali hymnu Slovenského štátu a pozdravili gardistickým heslem Na stráž. Policisté v uniformách přímo na hřbitově nebyli, a tak ani nezasáhli. Projev hlavního řečníka a vůdce Slovenské pospolitosti se změnil v předvolební politickou agitaci, nechyběly ani protižidovské a protiromské výroky. Těch 500 policistů sice obklíčilo hřbitov, ale v podstatě neměli nic na práci, pouze během dne zadrželi 6 extremistů kvůli podezření z nošení nacistických symbolů. Kromě holohlavých nacionalistů se shromáždění u hrobu Josefa Tisa účastnili už jen plešatí staříci. Lubomír Smatana, Český rozhlas, Bratislava.

Lenger obvinil Pecinu ze zasahování do trestní kauzy

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Šéf resortu vnitra Martin Pecina údajně zasahoval z pozice ministra do trestní kauzy vysokého policejního úředníka. Televizi Prima to řekl jeho předchůdce v čele resortu Ivan Langer. Podle něj šlo o jednu ze služeb, kterou Pecina vykonal pro sociální demokracii, aby se dostal na kandidátku strany. Pecina to ale popřel.

Tomáš MEDEK:
Podle Ivana Langera ministr Pecina ovlivnil vývoj trestní kauzy vysokého policejního úředníka Petra Židka. Ten čelil podezření, že si řekl o dvoumilionový úplatek. Vyšetřování ale korupci neprokázalo. Langer tvrdí, že je nepřípustné, aby ministr vnitra organizoval a vedl jednání, které vyústilo nepodloženým obviněním.

Ivan LANGER, bývalý ministr vnitra:
Považuji za nepřijatelné, aby ministr vnitra, který není orgán činný v trestním řízení, se zabýval konkrétní trestní kauzou, jejíž výsledkem je křivé obvinění jednoho člověka. Ten člověk byl zavřený, jeho život je zničený a pro mě z toho vyplývá vlastně závěr, tak kam až ty služby pana ministra Peciny za to, aby se dostal na kandidátku, mohou jít?

Tomáš MEDEK:
Ministr vnitra Martin Pecina obvinění odmítá. Skandální podle něj je, kde Langer informace vzal.

Martin PECINA, ministr vnitra:
Odkud vy máte informace o konkrétní trestní kauze, které nemám ani já? Na to se chci zeptat, jestli vy se scházíte se špičkami policejního prezidia vámi najmenovaného nebo se scházíte se špičkami policejní inspekce vámi najmenované...

Ivan LANGER, bývalý ministr vnitra:
Já jsem mluvil, pane ministře...

Martin PECINA, ministr vnitra:
A získáváte o nich informace o konkrétních trestních kauzách.

Tomáš MEDEK:
Případu by se podle Langera měl věnovat sněmovní výbor pro bezpečnost. Tomáš Medek, Radiožurnál.

Zimní sezóna končí pouze podle kalendáře

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Zimní sezóna podle kalendáře sice končí, počasí to ale nevzdává. Na horách na severu a východě Čech napadlo až čtvrt metru sněhu. Vozidla odvážející poslední prázdninové turnusy dětí se prodíraly skrz sněhové jazyky. Zítra má zase silnice v celé republice pokrýt ledovka. Vše ještě zhoršuje silný vítr, který foukal v Krušných horách, přehnal se přes Milešovku a v Krkonoších pak dosáhl síly orkánu. Do nejvyšších českých hor se teď živě podíváme s reportérkou Eliškou Pilařovou. Eliško, vítr už se uklidnil?

Eliška PILAŘOVÁ:
Dobrý večer. Ta prudká vánice se během dne zklidnila jen v podhůří. Sněžka nadále hlásí vichr v nárazech až 120 kilometrů v hodině. Na hřebenech byla po celý den značně snížená viditelnost a horská služba nadále varuje před hřebenovými túrami. Setrvale sněží, opatrnosti je třeba hlavně při jízdě v otevřených horských úsecích. Vichřice by měla večer znovu přechodně zesilovat i v nižších polohách hor. Z Krkonoš pro Radiožurnál Eliška Pilařová.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Provozovatelé zimních areálů jsou ale spokojení. Sezónu by chtěli udržet co nejdéle. Od zítřka v nich začnou navíc platit mimosezónní slevy. V Krkonoších na některých místech budou ceny nižší až o 30 procent.

Martin PAŘÍZEK:
To je například případ některých hotelů v Peci pod Sněžkou. Podmínky na sjezdovkách zůstávají stále perfektní. Lanovky a vleky se nezastaví ani v následujících týdnech. Potvrzuje to například Jiří Beran ze skiareálu ve Špindlerově Mlýně.

Jiří BERAN, skiareál ve Špindlerově Mlýně:
Pokaď vydrží podmínky, jaké jsou, tak na Horních Mísečkách 1. května oslavíme na sjezdovce.

Martin PAŘÍZEK:
Podle některých vlekařů patří letošní sezóna k těm lepším.

František VABMERA, vlekař:
Z pohledu sněhových podmínek, kvality sněhu a to všechno, tak určitě, ale co se týče tržeb, tak tam je to teda horší.

Martin PAŘÍZEK:
Říká za vlekaře v Peci pod Sněžkou František Vambera. Konec hlavní sezóny zřejmě uleví i záchranářům. Na sjezdovkách bude méně lidí, a tak se dá čekat i pokles počtu výjezdů.

Adolf KLEPŠ, krkonošská Horská služba:
Předpokládáme,že bude méně úrazů, nicméně dá se také předpokládat, že pokud bude slušné počasí, víkendy budou ještě poměrně silné, co se týče návštěvnosti, a to se samozřejmě odrazí v počtech úrazů.

Martin PAŘÍZEK:
Říká za krkonošskou Horskou službu Adolf Klepš. Martin Pařízek, Radiožurnál, východní Čechy.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Už za týden se má výrazně oteplit. Se začátkem astronomického jara, tedy 21. března, by podle meteorologů mělo být až 18 stupňů Celsia.

V Bangkoku demonstrují stoupenci expremiéra Šinavatry

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Bangkok zaplavilo na 150 tisíc stoupenců bývalého thajského premiéra Šinavatry. Demonstranti požadují odstoupení vlády ministerského předsedy Apchisita Vedžadžívy a vypsání nových voleb. K zajištění pořádku bylo do bangkokských ulic nasazeno na 50 tisíc vojáků a policistů. Bezpečnostní jednotky v metropoli jsou v pohotovosti. Premiér Vedžadžíva se v rozhlasovém projevu pokusil uklidnit atmosféru ujištěním, že nehodlá v zemi vyhlásit výjimečný stav, která by dal ozbrojeným silám pravomoc k tvrdém zásahu. Prohlásil ale zároveň, že požadavkům demonstrantů ustoupit nehodlá.

Robert MIKOLÁŠ:
Pokud vláda nevyslyší naše požadavky, protesty ještě zesílí, slibují předáci opozice. K pokračování odporu je ze zahraničí vyzval i expremiér Tchaksín Šinavatra. Podle analytiků se nyní rozhoduje o tom, zda současný kabinet vydrží do řádných voleb, které se mají konat až v prosinci 2011. Premiér Apchisit Vedžadžíva také kvůli současné situaci zrušil plánovanou návštěvu Austrálie. Před cestami do Thajska už své občany varovalo 35 zemí. Zároveň některé cestovní kanceláře, například z Hongkongu, přestaly zájezdy do thajské metropole prodávat. Robert Mikoláš, Český rozhlas, jihovýchodní Asie.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V 35 zemím, které varují své občany před cestami do Thajska, se přidala i Česká republika. Ministerstvo zahraničí doporučuje, aby se lidé až do 23. března důsledně vyhýbali místům demonstrací a cesty po Bangkoku omezili na minimum.

V Rusku se uzavřely volení místnosti

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V 76 ruských regionech se před malou chvílí uzavřely volební místnosti. Miliony obyvatel rozhodovaly o tom, kdo v příštích letech zasedne v místním a regionální zastupitelstvu. Očekává se, že volbám bude dominovat vládní strana premiéra Putina Jednotné Rusko. Právě tu v minulých volbách ruská opozice obvinila z četných volebních podvodů.

Lenka KABRHELOVÁ:
32 milionů ruských voličů rozhodovalo o obsazení radnic, ale také 8 regionálních parlamentů. I přesto, že jde o lokální hlasování, jsou volby považovány za další test ruské demokracie a odhodlání prezidenta Medveděva umožnit v zemi vlnou politickou soutěž. Nezávislí pozorovatelé během předvolební kampaně znovu upozorňovali na četná narušení zákona. Poukazovali také na to, že mnozí představitelé opozice do voleb úřadu vůbec nebyli vpuštěni. Ruská Ústřední volební komise ale stížnosti odmítá. Opakování volebních podvodů v té formě, jako při podzimním hlasování, by podle komentátorů mohlo rozproudit protivládní protesty. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Podle Janoty vyrovnají rozpočet úspory na straně výdajů

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Vyrovnat státní rozpočet mohou hlavně úspory na straně výdajů. Myslí si to ministr financí Eduard Janota a řekl to dnes v České televizi. Doporučuje, aby zvyšování daní přišlo především u nepřímých daní. Zdůvodňuje to tím, že zdanění přímo u nás je už teď vysoké, pokud započteme i odvody sociálního a zdravotního pojištění. I když je Janota zastáncem progresivního zdanění příjmů, myšlenka zvýšit je až ke 40 procentům tak, jak to prosazují sociální demokraté, by podle něj nepřinesla ekonomice očekávané zisky.

Eduard JANOTA, ministr financí:
Není to žádná rozpočtová záchrana. Bavíme se prostě o minimu takto zdaňovaných platů, čili jestli v tom někdo hledá nějaké miliardové přínosy do rozpočtu, je to hrubý omyl. Bavíme se někde o částkách někde mezi půl miliardou, možná miliardou korun.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově by se mohlo stát chráněnou technickou památkou

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Otáčivé hlediště v Českém Krumlově by se mohlo stát chráněnou technickou památkou. Usiluje o to majitel točny, město České Budějovice. Radní tak chtějí čelit snahám některých úředníků ministerstva kultury a Národního památkového ústavu odstranit hlediště ze zahrady zámku. To požaduje UNESCO, které zámecký areál v Českém Krumlově vede na seznamu světového kulturního dědictví.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Jestli naše debaty půjdou stejně bezvýchodným směrem jako dosud, uděláme vše pro to, aby se otáčivé hlediště v Českém Krumlově stalo technickou památkou, potvrdil v telefonickém rozhovoru českobudějovický primátor. Snahy jihočechů ale nechápe prezident české sekce ICOMOSU Josef Štulc. Rada pro památky a sídla je hlavním poradním orgánem UNESCa v oblasti ochrany památek.

Josef ŠTULC, prezident české sekce ICOMOSU:
Samozřejmě návrh podat mohou, ale já bych to považoval za velice účelové.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Nejlepší by podle něj bylo, kdyby točna ze zahrady zmizela.

Josef ŠTULC, prezident české sekce ICOMOSU:
UNESCO bohužel tam má ten náš doklad. Tam je vyznačena žlutě ta točna a v legendě je uvedeno: Stavby, které budou bez náhrady odstraněny.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Podle svých slov byl dokonce u projednávání nominací na zapsání Krumlova na seznam UNESCa. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu