Ozvěny dne 12. listopadu 2006

12. listopad 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Zítra pokračují další jednání o nové vládě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Politici by měli funkční vládu sestavit co nejdřív, myslí si prezident Václav Klaus. Pět měsíců po volbách dal jasně najevo, že průtahy kolem povolebních vyjednávání vadí jak většině voličů, tak i jemu. Jak dodává reportérka Václava Vařeková, další schůzky s politiky ale zatím neplánuje.

Václava VAŘEKOVÁ:
Prezident Václav Klaus kritizuje hlavně sociální demokraty za to, že projekt duhové koalice, složené ze zástupců všech parlamentních stran kromě komunistů, odmítli. Sám nechce možnou podobu budoucího kabinetu komentovat, politikům ale vzkazuje, že by se měli dohodnout co nejdřív.

Václav KLAUS, prezident republiky:
U mě není otázka dojití trpělivosti. Já jsem prostě své pokusy vyčerpal, já jsem od voleb jsem udělal dvacet dva jednání a schůzek k tomu, to je docela vysoké číslo. Prostě já nevím, co by třiadvacátá teď pomohla.

Václava VAŘEKOVÁ:
Případné předčasné volby by podle Václava Klause sice odstranily současný pat, politické rozložení sil by ale nevyřešily. V pondělí se vedení ODS sejde se sociálními demokraty a zelenými. Jak ale v České televizi uvedl místopředseda ODS Petr Nečas, vláda nejspíš vznikne až po kongresu občanských demokratů, ten je za týden.

Petr NEČAS, místopředseda ODS:
Já v tomto zůstanu raději více skeptický, více při zemi. Bylo by to příjemné překvapení, kdyby se to řešení narýsovalo již do středy, ale spíše si myslím, že to bude vyžadovat ještě několik dní. Předpokládám, že k tomu řešení dospějeme v následujících dvou týdnech, budeli vůle všech relevantních politických sil.

Václava VAŘEKOVÁ:
Pokud by došlo na třetí pokus a kandidáta na sestavení vlády by vybírala sněmovna, prezident by rozhodnutí poslanců zřejmě respektoval.

Většina Čechů je znechucena neschopností politiků

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Drtivá většina Čechů je znechucena neschopností politiků domluvit se. Průtahy při sestavování kabinetu vadí skoro osmdesáti procentům lidí, zjistil průzkum agentury Median pro Českou televizi. Skoro čtyřicet procent občanů považuje za východisko z povolební krize předčasné volby, třetina lidí má opačný názor.

Elektronické mýtné začne fungovat 1. ledna

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministr dopravy Aleš Řebíček má už po neděli začít vyjednávat s firmou Kapsch o dalším dodatku ke smlouvě na systém výběru mýtného v Česku, který by měl odstranit nevýhodné postavení státu vůči firmě. Ani jedna strana zatím nezveřejnila termín ani obsah schůzky. Firma, která má skluz ve výstavbě mýtných bran, dnes oznámila, že systém elektronického mýtného stihne spustit včas. Podle jejího ředitele Karla Feixe má začít plnohodnotně fungovat 1. ledna příštího roku. Zatím ale jen na devíti stech kilometrech dálnic a rychlostních silnic tak, jak se firma zavázala v prvním dodatku ke smlouvě se státem. Kapsch ale nezveřejnil, jak se mu podaří vyřešit technické problémy s výstavbou mýtných bran. Chce ale podat žalobu na firmu Autostrade, která podala odvolání proti výsledku tendru k antimonopolnímu úřadu a zahájení výstavby mýtnic tak zdržela o tři měsíce.

BIS překazila záměr Severní Koreje

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Severokorejci, kteří se u nás loni snažili koupit speciální stroje využitelné i k jadernému zbrojení, byli pracovníci firem, ale i oficiálních institucí, uvedl mluvčí civilní kontrarozvědky Jan Šubert. Bezpečnostní informační služba tři takové pokusy o export překazila.

Zrušení amerických víz pro Čechy je možné

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
"Zrušení amerických víz pro Čechy je možné do dvou let," prohlásil ministr zahraničí Alexandr Vondra. Jak řekl v České televizi, je ale nezbytné, aby na tomto problému pracovaly středoevropské země společně a tlačily na americký Kongres.

11. listopad patří mezi nejtragičtější dny na silnicích

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sobota se zapíše mezi nejtragičtější dny na českých silnicích. Stalo se tři sta šedesát nehod, při kterých zemřelo devět lidí a dalších osm utrpělo těžká zranění. Počtem mrtvých je 11. listopad třetím nejhorším dnem letošního roku.

Indie vyhlásila pohotovost na letištích

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Indie vyhlásila pohotovost na letištích po celé zemi. Dostala totiž varování, podle něhož v nejbližší době hrozí únos letadla směřujícího do Evropy nebo do Spojených států. V nebezpečí je podle agentur hlavně letiště v jihoindickém Čennaí. Ve velkých městech už policie zablokovala silnice vedoucí k letišti. Podle úřadů je cestování nadále bezpečné, některé lety by se ale mohly zpozdit.

Další krvavé útoky v Iráku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Neděle přinesla Iráku další desítky obětí. Nejkrvavější útok postihl náborové policejní středisko v západním Bagdádu. Sebevrah opásaný výbušninami podle agentury Reuters zabil nejméně pětatřicet lidí a dalších téměř šedesát zranil. Budovu pak údajně neznámí útočníci ostřelovali z minometů. V Bagdádu pak zemřelo dalších šest lidí při explozi dvou náloží nastražených u silnice. Sunnité v poslední době znovu vystupňovali sektářské násilí. Jenom během tohoto víkendu si zatím vyžádalo skoro stovku obětí. Irácký premiér Núrí Málikí chce kvůli tomu kompletně přestavět svůj kabinet. Ohlas v parlamentu je podle něj příznivý. Jednotlivé bloky, které většinou mají v kabinetu zastoupení, samy volají po změnách.

USA vetovaly protiizraelskou rezoluci OSN

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Spojené státy vetovaly protiizraelskou rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Návrh, který podával Katar, požadoval urychlené stažení izraelských jednotek z pásma Gazy a odsuzoval nedávný útok v Bajt Hanúnu, při kterém zahynulo devatenáct civilistů. Podle Izraele a Spojených států je ale text rezoluce nevyvážený a ignoruje palestinský terorismus. Jak navíc uvedl americký velvyslanec při OSN John Bolton, Izrael se už za tragický omyl v Bajt Hanúnu několikrát omluvil.

John BOLTON, americký velvyslanec při OSN:
Vadí nám jazyk rezoluce, který je na mnoha místech zaujatý proti Izraeli a politicky motivovaný. Takový jazyk nepodporuje mír a je pro Spojené státy nepřijatelný, což je po hlasování o minulých rezolucích dobře známo.

V Polsku se konají volby do samospráv

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pozornost v Polsku se soustřeďuje na volby do samospráv. Hlasuje se o složení obecních, okresních i krajských rad. Volby sleduje varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN:
Státní volební komise oznámila údaje o volební účasti do dvanácti hodin. Do této doby odvolilo čtrnáct procent oprávněných voličů, což není příliš mnoho, ale vzhledem k tomu, že je dnes neděle, očekává se, že si polští voliči tak trochu přispali a většina si hlasování nechala až na nedělní odpoledne nebo podvečer. První výsledky budou k dispozici po uzavření volebních místností po dvacáté hodině. Volby jsou testem popularity současné vládní koalice. Komunální volby jsou ale důležité i z jiného důvodu, místní samosprávy budou v příštích letech rozhodovat o rozdělování dotací Evropské unie na konkrétní projekty. Hlavní pozornost se soustředí na hlavní město, volebního souboje se tady účastní bývalý premiér Kazimierz Marcinkiewicz a druhou nejsilnější opoziční Občanskou platformu zastupuje bývalá guvernérka polské národní banky Hana GronkiewiczWaltzová, a do třetice se voleb účastní sociální demokrat, šéf sociální demokracie Polska Marek Borowski. O primátorovi Varšavy se zřejmě rozhodne až ve druhém kole a se vší pravděpodobností půjde o souboj mezi vládním Právem a spravedlností a opoziční Občanskou platformou. Šance obou kandidátů jsou zhruba vyrovnané.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik aktuálně z Polska kolega Martin Dorazín.

Jižní Osetie v referendu pro nezávislost

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Jižní Osetie, mezinárodně neuznaná zakavkazská republika, se dnes v referendu opět vyslovila pro nezávislost. Malý region, který i přes krvavý konflikt v devadesátých letech považuje Gruzie za své území, totiž usiluje o připojení k Rusku. Moskva navíc velmi silně Jihoosetince podporuje. Dnešní referendum tak může vyostřit už tak dost napjaté ruskogruzínské vztahy. Hlasování přímo v Jižní Osetii sledoval náš zvláštní zpravodaj Petr Vavrouška.

Petr VAVROUŠKA:
Referendum a prezidentské volby v Jižní Osetii dnes lidé pojali jako národní svátek a většina z nich se rozhodla stejně jako tento důchodce.

Ivan Canakojev, důchodce:
Samozřejmě, že jsem hlasoval za nezávislost Jižní Osetie. Samostatně anebo společně s Ruskem se nám bude žít mnohem lépe.

Petr VAVROUŠKA:
Tvrdí sedmdesátiletý Ivan Canakojev. V malinké republice je cítit ruský vliv velmi silně. Devadesát procent obyvatel má ruský pas, na konfliktní region dohlíží ruští mírotvorci. Někteří voliči dnes šli po ulici Stalina k hlasování s tradiční sovětskou písní na rtech. Prezident nepřiznané republiky Eduard Kokojty má o budoucnosti Jižní Osetie zcela jasno.

Eduard KOKOJTY, prezident Jižní Osetie:
Chceme plnou nezávislost a referendum je jedním z kroků k tomuto cíli.

Petr VAVROUŠKA:
Tvrdí sebevědomě Kokojty. Mezinárodní společenství ale jeho optimismus krotí. Už dopředu oznámilo, že výsledek referenda respektovat nebude stejně jako gruzínský prezident Michail Saakašvili.

Michail SAAKAŠVILI, gruzínský prezident:
Gruzie nemá jiný plán pro Jižní Osetii než širokou autonomii. V žádném případě ale nepřipustíme úplnou nezávislost.

Petr VAVROUŠKA:
Vzkázal Saakašvili. Dnešní referendum tak nepřinese žádné změny stejně jako obdobné hlasování v roce 1992.

Masové protesty v Číně stále častější

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Čína má za sebou další nepokoje. O víkendu protestovali ochránci psů v Pekingu a ve čtvrtek musela policie rozehnat pětitisícovou demonstraci v jižní provincii Kuangtung. Teď se s čínskou policií střetly asi dva tisíce lidí v jihozápadní provincii S´chuan, kteří napadli tamní nemocnici. Jak dodává zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš, příčinou protestu byla smrt malého chlapce, kterou údajně zavinili lékaři.

Robert MIKOLÁŠ:
Podle organizací dohlížejících na ochranu lidských práv v Číně došlo k incidentu už v pátek v obci Kuangan poté, co starší muž žádal o ošetření svého tříletého vnuka. Doktoři ho však poslali pro peníze, aby léčbu zaplatil. Když se ale vrátil, chlapec už nebyl naživu. Rozzuřený dav následně vzal nemocnici útokem, rozbíjel okna i zdravotnická zařízení, zasáhnout museli přivolaní policisté. Při střetech s bezpečnostními složkami bylo zraněno nejméně deset osob, zapáleny byly i tři policejní vozy. Pět lidí bylo nakonec zadrženo. Policie ještě v neděli patrolovala v ulicích města a postavila i kontrolní stanoviště. Masové protesty jsou v Číně stále častější, jen letos jich bylo na dvacet tisíc.

První zimní sportovci na horách

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na našich horách se objevili první zimní sportovci. Už včera se lyžovalo v Krkonoších, dnes se první nedočkavci vydali i do Krušných hor. Po oblevě z počátku týdne na horských hřebenech opět sněžilo a foukal silný nárazový vítr. Jak říká náčelník Horské služby na Božím Daru Rudolf Chlad, zatím nesouvislé sněhové pokrývky využívaly hlavně děti.

Rudolf CHLAD, náčelník Horské služby na Božím Daru:
Na lyže to ještě není, pochopitelně vleky nejsou v provozu, ale přesto se objevili první skalní snowboardisté, kteří lyžovali na severu Klínovce, chodili pěšky nahoru, jsou to jednotlivci, nejsou to ani desítky a na běžkách zatím jsme nezaznamenali nikoho. Největší radost měly ze sněhové nadílky děti, který bobovaly a sáňkovaly v okolí Božího Daru a Klínovce.

Staroměstské náměstí ozdobí smrk z Krkonoš

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pracovníci Krkonošského národního parku už vybrali urostlý smrk, který bude o vánočních svátcích zdobit Staroměstské náměstí v Praze. Měří přes dvacet metrů a kácet se bude už za několik dní. Jak zjistil kolega Jakub Kaloč, do Prahy vánoční smrk dorazí v noci na 28. listopadu a rozsvítí se v sobotu 2. prosince.

Jakub KALOČ:
Více než stoletý smrk roste v oblasti Černého Dolu u Jánských Lázní. Právě z této lokality pocházel také loňský strom, který zdobil Staroměstské náměstí. Vzhledem k tomu, že před rokem značně zkomplikovaly poražení a přepravu stromu přívaly sněhu, jsou organizátoři tentokrát připraveni jeho pokácení zhruba o dva týdny urychlit. Dál je ještě nutné přezkoumat strom, zdali je vhodný pro instalaci na veřejném prostranství a to v souvislosti s tím, že město má za sebou neblahou zkušenost s pádem jiného urostlého smrku, který před několika lety zranil britského turistu.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu