Ozvěny dne 12. dubna 2008

12. duben 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Paroubek připravuje hlasování o nedůvěře vládě

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
ČSSD se pokusí odvolat vládu. Prohlásil to její předseda Jiří Paroubek po zasedání ústředního výkonného výboru strany. Důvodem je narůstající nespokojenost s politikou vlády, a to hned v několika otázkách. Radar a poplatky u lékařů vadí sociálním demokratům stejně jako to, že se podle nich vláda vyhýbá ať už veřejné, anebo parlamentní konfrontaci s opozicí. Jednání sociálně demokratických špiček sledoval pro Radiožurnál Jiří Kokmotos.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Jiří Paroubek také obvinil ODS z kopírování předvolebních hesel pro krajské volby.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
ODS rozjela s velkou pompou kampaň pro krajské volby, Náš kraj, náš domov. Toto heslo použila již před čtyřmi lety sociální demokracie.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Heslo používala ČSSD v Olomouckém kraji. I proto dostali poslanci ČSSD zelenou k hlasování o nedůvěře vládě.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Určité časové zarámování již máme připravené a dá se říct, že hlasování o nedůvěře vládě je otázkou týdnů, nikoli měsíců.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Čili hlasování by mohli poslanci stihnout ještě do prázdnin. I když ČSSD zatím nemá potřebné hlasy k vyslovení nedůvěry, tak Jiří Paroubek věří v úspěch v podobě Silvia Berlusconiho, který italské vládě Romana Prodiho ve dvou letech vyjádřil neúspěšně nedůvěru hned osmadvacetkrát, až po devětadvacáté se mu to podařilo.

Nečas označil politiku ČSSD za agresivní

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
První místopředseda ODS Petr Nečas označil politiku ČSSD za agresivní.

Petr NEČAS, 1. místopředseda ODS:
Vyvolávat hlasování o nedůvěře se již stává součástí stabilního politického folklóru v podání folklórního souboru České strany sociálně demokratické. Je to samozřejmě její právo, ale jenom to potvrzuje to, že sociální demokraté v posledním období nepřišli s jednou jedinou pozitivní myšlenkou, že znají pouze negaci a agresivní útoky na své politické protivníky.

Brazilský prezident na obchodní návštěvě v Praze

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Vzájemný obchod s Českem přijel do Prahy podpořit brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Na první oficiální návštěvě hlavy brazilské federace v Česku se setkal se svým protějškem Václavem Klausem. Za jejich asistence zároveň podepsali ministři zahraničí dohodu o ekonomické a průmyslové spolupráci mezi Českou republikou a Brazílií.

David KOUBEK, redaktor:
Brazílie podle světové banky šestá největší ekonomika na světě, je v hledáčku světových investorů především díky slibně se rozvíjejícímu trhu. Přestože obchodní výměna mezi Českem a Brazílií roste, na dovozech a vývozech České republiky se tento jihoamerický gigant podílí jen zlomkem procenta.

Václav KLAUS, prezident republiky:
Česká republika má eminentní zájem na maximálním rozvoji vztahů s Brazílií.

David KOUBEK, redaktor:
Uvedl prezident Václav Klaus a jeho brazilský protějšek Lula doplnil:

Lula da SILVA, brazilský prezident:
Představil jsem prezidentu Klausovi, kolik obchodních příležitostí skýtají vztahy mezi Českou republikou a Brazílií.

David KOUBEK, redaktor:
Na brazilském trhu mají podle českého zastoupení příležitost především dodavatelé strojírenských celků, například malých vodních elektráren, strojů, komponentů pro letecký průmysl nebo železnice.

Tragická srážka tramvají v Ostravě

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ostrava oplakává oběti včerejší tragédie na tramvajové trati. Zemřeli při ní tři lidé a desítky se zranily. Velká část těžce. Vše má na svědomí čelní srážka dvou tramvají na místní jednokolejné trati. Vyšetřování potrvá ještě několik dní, ale vše nasvědčuje verzi, že příčinou nehody je selhání lidského faktoru. Policie už zahájila trestní řízení a čtyřiadvacetiletého řidiče tramvaje podezírá z obecného ohrožení. Za to mu hrozí až deset let vězení. Události v Ostravě sleduje redaktorka Ivana Šuláková.

Ivana ŠULÁKOVÁ, redaktorka:
Lidé, kteří v okolí Vřesiny bydlí, nechápou, jak se mohlo něco podobného stát.

osoba:
Je to katastrofa.

osoba:
Jak se to mohlo stát, když je tam dvě tramvaje na jedné koleji? Když se mají vyhýbat v jedné zastávce?

Ivana ŠULÁKOVÁ, redaktorka:
Primátor Ostravy Petr Kajnar slíbil, že se město o pozůstalé, rodiny a příbuzné zraněných postará. Připustil, že město poskytne nadstandardní náhradu. O její případné výši budou podle něj radní ještě jednat.

Petr KAJNAR, primátor Ostravy:
Nakonec ale ztracený život lidský vrátit nemůžeme, takže pro město to bude jenom otázka jakoby výše finanční náhrady.

Ivana ŠULÁKOVÁ, redaktorka:
Dopravní podnik Ostrava už hledá techniku, která zajistí bezpečnost na jednokolejné trati, říká ekonomický náměstek podniku František Kořínek.

František KOŘÍNEK, ekonomický náměstek, Dopravní podnik Ostrava:
V každém případě dokud to nebude zajištěno, žádný vůz na tu trať nevyjede.

Ivana ŠULÁKOVÁ, redaktorka:
Vše zatím nasvědčuje tomu, že selhal lidský faktor. Jeden z řidičů údajně nedal druhé tramvaji přednost v místě pravidelného křížení. Viníkovi hrozí za trestný čin obecného ohrožení až několikaleté vězení. V pondělí podrobí znalci místo události dalšímu zkoumání a totéž čeká ve středu oba vraky tramvají.

Hasiči a energetici likvidovali následky nočních bouří

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Částí republiky se v noci na dnešek přehnaly silné bouřky. Na řadě míst následky větru, krupobití a přívalových srážek lidé odstraňovali ještě v průběhu dne. Na svědomí mají i jeden lidský život, v Jizerských horách po úderu bleskem zemřel šedesátiletý muž.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Neštěstí se stalo v osadě Jizerka na Jablonecku. Výboj blesku sjel přes rozsvícenou stropní lampu. Podle náčelníka Horské služby v Jizerských horách René Mašína byl muž na místě mrtev.

René MAŠÍN, náčelník Horské služby v Jizerských horách:
I přes první pomoc, kterou poskytli, se nepodařilo dotyčného zachránit.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Plné ruce práce měli v noci hasiči na Karlovarsku. Likvidovali několik popadaných stromů, utržených střech a čerpali vodu ze zatopených sklepů. Silný vítr připravil o střechu nad hlavou také šestnáct lidí z Krupky na Teplicku. Hasiči je museli evakuovat z horních pater obytného domu. V noci se ale nezastavili ani energetici, a to například na východě Čech. Potvrzuje to regionální mluvčí ČEZu Šárka Beránková.

Šárka BERÁNKOVÁ, mluvčí ČEZu:
Silná bouřka a vítr nám způsobily tři poruchy na vedeních vysokého napětí a kolem třicítky poruch na vedení napětí nízkého.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Silné bouřky zasáhly i Chomutovsko, Ústecko, Mostecko a další regiony na západě a severu Čech.

Italové půjdou k volbám

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Multimilionář a mediální magnát Silvio Berlusconi věří, že se potřetí stane premiérem. Už zítra ráno budou Italové rozhodovat o složení nového, už dvaašedesátého kabinetu v poválečné historii.

Klára STEJSKALOVÁ, redaktorka:
Poslední předvolební průzkumy favorizovaly Berlusconiho a jeho novou formaci Lid svobody. Bývalý starosta Říma Walter Veltroni v čele levicové Demokratické strany v závěru kampaně svým charismatickým projevem náskok mediálního magnáta stahoval. Programy obou leaderů se příliš neliší. Oba voličům slibují snížení daní. Konkrétní kroky k nastartování ekonomického růstu ale na mítincích nezazněly.

pan SCHEJBAL:
Není to vůbec jednoduchá situace. Itálie především ekonomicky je na tom teď docela špatně a jde to pořád hůř.

Klára STEJSKALOVÁ, redaktorka:
Říká pan Schejbal původem Čech.

pan SCHEJBAL:
Jediná možnost je si zacpat nos a jít volit.

Klára STEJSKALOVÁ, redaktorka:
Mnozí voliči ovšem váhají, zda mají tentokrát hlasovat. Vedle znechucení z politiky jsou rozladěni i tím, že pořadí na kandidátkách je předem dané a nemohou tak preferovat svého favorita. Volby se konají dva dny, v neděli a v pondělí.

Zástupci Tchaiwanu a Číny jednali na ekonomickém fóru

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Čína a Tchajwan potvrzují sbližování. Prezident Chu ŤinTchao se sešel s nově zvoleným tchajwanským viceprezidentem Vincentem Siaem. Oba představitelé jednali na okraj mezinárodního ekonomického fóra na ostrově Chainan. Jde o rozhovory na nejvyšší úrovni od roku 1949, kdy komunisté zvítězili v občanské válce a nacionalisté utekli na Tchajwan.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Tchajwanská strana mluví o vřelém jednání, které přineslo výsledky. Jaké konkrétní ale nikdo z delegace vedené nově zvoleným viceprezidentem, který do úřadu nastoupí dvacátého května, neuvedl. Chu ŤinTchao a Vincent Siao spolu mluvili asi dvacet minut a hlavním tématem byla ekonomická spolupráce v tchajwanské úžině. Právě díky větší orientaci na čínský trh a otevřením se Číně nacionalisté zvítězili v nedávných prezidentských volbách a po osmi letech porazili dosud vládnoucí demokraty. Tchajwanská společnost ale zůstává rozdělena v pohledu na sbližování obou zemí i v politické rovině. Přesto o prolomení ledů mezi Pekingem a Tchajpejí mluví i hlavní spojenec Tchajwanu Spojené státy.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Čínský prezident Chu ŤinTchao se na ekonomickém fóru vyjádřil i k současné kritice Pekingu kvůli Tibetu a dodržování lidských práv. Podle Chu ŤinTchaa je Tibet vnitřní záležitostí země, jak po setkání s australským premiérem Kevinem Ruddem dodal, otázka Tibetu není problémem náboženským či etnickým, ale problémem udržení jednoty země.

Posádka unesené plachetnice byla osvobozena

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Francie řeší velký otazník. Bylo za propuštění posádky zaplaceno únoscům výkupné? To je otázka, kterou si dnes pokládá francouzský tisk po včerejším vysvobození posádky francouzské luxusní plachetnice, kterou piráti unesli před týdnem nedaleko somálských břehů.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Francouzským jednotkám se podařilo zadržet polovinu pirátů bez ostré střelby a obětí. I když somálské úřady tvrdí, že zabito bylo až pět lidí, piráti byli dopadeni poté, co vstoupili na pevnou zem. Francouzští činitelé popřeli, že by s únosci vyjednávali o výkupném a za propuštění posádky zaplatili. Výkupné údajně zaplatil pouze majitel lodi, ale část prostředků měl při dopadení pirátů získat zpět. Ve Francii se jedná o opatření, která by riziko útoku ze strany pirátů snížila na minimum. Nebezpečná je zejména část u somálských břehů. Zvažují se různé možnosti ozbrojeného doprovodu.

Výstava vypráví o historii čokolády

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
S čokoládou a její historií se mohou o tomto víkendu seznámit návštěvníci Muzea Třineckých železáren. Je tam k vidění originální výstava nazvaná Čokoláda, nápoj bohů a její sladká historie. Představuje nejen minulost, ale také současnost a třeba i tuzemské výrobce a jejich čokoládové speciality. Co mohou návštěvníci výstavy ještě vidět, to upřesňuje vedoucí muzea Eva Zamarská.

Eva ZAMARSKÁ, vedoucí muzea:
Mohou se seznámit s formami, do čeho se nalévaly čokolády, z čeho kdysi pili v době osmnáctého století čokoládu, do čeho se nalívalo. Já myslím, že ono se to dobře povídá, ale lepší to vypadá, když se člověk na to přijde podívat.

Spustit audio

Více z pořadu