Ozvěny dne 12. července 2010

12. červenec 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:

ODS, TOP 09 a Věci veřejné by měly v těchto okamžicích podepisovat koaliční smlouvu.

Petr NEČAS, premiér ODS:
Všichni ministři této koaliční vlády budou povinni plnit koaliční program, nikoliv hájit partikulární zájmy své politické strany.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:

Evropu stále svírá vlna veder, i česká města hlásí nové teplotní rekordy.

osoba:
Zatím nejvyšší teplota byla naměřena v Kopistech v okrese Most s hodnotou 36,5 Celsia.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:

Režisér Roman Polanski uspěl. Švýcarsko ho nevydá Spojeným státům.

redaktor:
Žena, která byla tehdy objektem Polanského zájmu, v poslední době několikrát žádala americkou justici, aby od stíhání upustila.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:

Také zítra bude skoro jasno, jen místy přeháňky a teploty do 33 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:

Ozvěnami dne vás provedou Veronika Sedláčková a Jana Veselovská.

ODS, TOP 09 a Věci veřejné by měly v těchto okamžicích podepisovat koaliční smlouvu

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
V tuto chvíli už by měli lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných podepisovat koaliční smlouvu. Dokument, který má několik desítek stran, stanoví v sedmi programových kapitolách například zavedení školného na vysokých školách, zrušení poplatků za položku na receptu, nebo zprůhlednění zadávání veřejných zakázek. Před Hrzánským palácem máme zpravodajku Věru Masopustovou. Věro, jaký závazek na sebe lídři koaličních stran podpisem tohoto dokumentu berou?

Věra MASOPUSTOVÁ:
Dobrý podvečer. Tak ten závazek je zcela jasný, podpis pod koaliční smlouvou znamená, že ministři a poslanci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných budou od této chvíle prosazovat dohodnutý společný program, nikoliv své dílčí stranické programy, i proto je koaliční smlouva tak podrobný a obsáhlý dokument. Potvrdil to i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Miroslav KALOUSEK, místopředseda TOP 09:
Ta vysoká míra detailu, byť byla velmi složitá v dohodě, dává šanci, že se pak koaliční partneři nebudou překvapovat.

Věra MASOPUSTOVÁ:
I proto dnes musela koaliční smlouvu posvětit širší stranická vedení, zůstaňme u TOPky, její výkonný výbor i vedení Hnutí starostové a nezávislí jí podpořili jednomyslně, stejně to dopadlo i na výkonné radě ODS. Potvrdil to lídr strany a premiér Petr Nečas.

Petr NEČAS, premiér ODS:
Bylo dosaženo rozumného koaličního kompromisu, tento kompromis zahrnuje drtivou většinu programových požadavků Občanské demokratické strany.

Věra MASOPUSTOVÁ:
U Věcí veřejných se ke koaliční smlouvě vyjadřovali takzvaní "véčkaři" prostřednictvím internetového referenda. Toho ze 17 tisíc registrovaných se zúčastnila zhruba pětina. Podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna je to dost.

Radek JOHN, předseda strany Věci veřejné:
Tým našich "véčkařů" si myslím, že ukázal, že český národ je politický, že do politiky mluvit chce a když dostane tu možnost, že se toho zodpovědně zhostí.

Věra MASOPUSTOVÁ:
S podepsanou koaliční smlouvou půjde premiér Petr Nečas za malou chvíli na Pražský hrad. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Václav Klaus zítra jmenuje novou vládu

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
A už zítra dopoledne jmenuje prezident Václav Klaus vládu složenou ze zástupců ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Úřednický kabinet tedy definitivně končí. Ministři v čele s Janem Fischerem, kteří měli zemi původně dovést k předčasným volbám, odcházejí po 14 měsících.

Václava VAŘEKOVÁ:
Příprava podkladů pro penzijní reformu, to je podle končícího premiéra Jana Fischera jeden z hlavních úspěchů jeho vlády. Po posledním zasedání vlády ocenil také vzájemnou komunikaci a profesionalitu jednotlivých členů kabinetu.

Jan FISCHER, končící premiér:
Jestli se ohlížím a vidím tam něco, kde jsme asi mohli být, ale co je mi trošku líto, možná, že jsme mohli být někde dál, pokud jde o reformu státní nebo veřejné, nemyslím v nějakém dramatickém smyslu, ale v organizaci státní služby, jejího efektivnějšího chodu.

Václava VAŘEKOVÁ:
Vláda odborníků například dokončila české předsednictví Unii nebo při rekordním deficitu veřejných financí připravila úsporná opatření, takzvaný Janotův balík. Zhruba polovina ministrů se vrací na svá původní místa. Jan Fischer v září nastoupí jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Hostem publicistické části Ozvěn dne bude premiér Petr Nečas.

Uplynulé dva týdny byly na českých silnicích nejtragičtější za dva roky

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Uplynulé dva týdny byly na českých silnicích nejtragičtější za dva roky. Při nehodách zemřelo 73 lidí. Denně tak zemřelo třikrát víc lidí, než od ledna do května, jak potvrdil Petr Sobotka z policejního prezidia.

Petr SOBOTKA, Policejní prezidium ČR:
Průměr do konce května byl 1,44 usmrcené osoby na den. V současné době za těch 17 dnů je 4,29. Takže už z tohoto čísla je vidět obrovský nárůst těch tragických následků nehod, které se staly během těch prvních 17 prázdninových dnů.

V Česku opět padají teplotní rekordy

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
V Česku opět padají teplotní rekordy. Například v Českých Budějovicích naměřili 33,4 stupně, čímž byl překonán rekord starý 102 let. Počasí ale přidělává práci záchranářům. Častěji vyjíždějí hlavně ke kolabujícím lidem. Množí se i požáry trávy a lesních porostů. A extrémní teploty trápí i skláře v Lindavě na Českolipsku. U sklářských pecí se teplota vzduchu pohybuje okolo 50 stupňů Celsia. Management sklárny proto vyšel zaměstnancům vstříc a posouvá po dobu tropických dní pracovní dobu.

Eva MALÁ:
Skláři ze sklárny A je to můžou do práce přijít o půl hodiny dříve, tedy v půl 6 ráno. I přes posunutou pracovní dobu jsou podmínky u sklářských hutí náročné. Zaměstnanci si proto v bezprostřední blízkosti pecí instalovali sprchu. V novoborské sklárně Slávia zašli o krůček dál, můžou tu pracovat i v noci. Ke sklářským pecím přicházejí ve dvě nebo ve tři ráno a domů odcházejí po odpracovaných 8 hodinách. Sami se můžou rozhodnout, jestli k práci využijí příjemnějších nočních teplot. Pro Radiožurnál Eva Malá, Lindava na Českolipsku a Nový Bor.

Kvůli vedrům už v Evropě zřejmě zemřely stovky lidí

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Extrémně horké počasí trápí i další evropské státy. Například britské nemocnice zaznamenaly nadprůměrný počet úmrtí a zatím odhadují počet obětí veder na několik stovek. Ani v dalších zemí není situace o moc lepší.

Ondřej BOUDA:
V Polsku vedra údajnou můžou za přemnožení zmijí a v nemocnicích leží řada uštknutých dětí. Ve Švýcarsku bouřky z vedra způsobily bleskové záplavy, sesuvy půdy a výpadky elektřiny. Německé dráhy musely o víkendu evakuovat tři vlaky poté, co v nich selhala klimatizace a teploty ve vagonech přesáhly padesátku. Teploty ale nekomplikují život jen lidem. Němečtí rybáři hlásí úhyn ryb. Zvýšený růst řas způsobuje nedostatek kyslíku. Proto do některých rybníků o víkendu němečtí hasiči pumpovali čerstvou vodu. Ptáci pro změnu trpí dehydratací. Teplota v hnízdech dosahuje často až padesát stupňů. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Pátrání po doktoru Shahramu Abdullahu Zadeh

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Radiožurnál dnes odvysílal zprávu o tom, že dubajské úřady pátrají po českém občanovi, doktoru Shahramu Abdullahu Zadeh v souvislosti s jeho údajnými obchodními kontakty s Íránskými revolučními gardami. Vycházeli jsme ze zavádějících informací dubajských úřadů a médií. Kauza pravděpodobně souvisí s tím, že se český občan dostal v rámci svého podnikání v Dubaji do soudního sporu se členem panovnické rodiny, a to ve sporu, jehož hodnota činí přibližně 1,9 miliardy amerických dolarů. Shahram Abdullah Zadeh se volně pohybuje po České republice a libovolně cestuje do zahraničí. Podle našich informací po něm netrápí Interpol. Z jeho vyjádření pro Radiožurnál vyplývá, že nikdy neměl žádný kontakt s Íránskými revolučními gardami a nebyl ze spolupráce s nimi nebo z jiného zločinu obviněn. V nejbližších dnech poskytneme Radiožurnálu informace k celému případu.

Izrael zveřejní vyšetřovací zprávu o zásahu proti humanitární flotile

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Izraelské námořnictvo se při květnovém zásahu proti mezinárodní flotile dopustilo řady chyb, nikoliv ale nedbalosti nebo selhání. K takovému závěru došel vyšetřovací výbor, který se krvavým incidentem zabýval. Izraelští vojáci při zásahu zabili 9 tureckých aktivistů, proti mezinárodní kritice se hájili argumentem, že jednali v ohrožení vlastních životů. Mezinárodní vyšetřování incidentu Izrael odmítl.

Břetislav TUREČEK:
Úlohu objasnit incident alespoň v rámci vnitroizraelského vyšetřování nakonec převzal tým vedený generálem ve výslužbě Giorou Eilandem. Ten zdůraznil, že námořnictvo nebylo připravené na obsazení lodí s násilnými aktivisty. V rámci daných možností prý ale vojáci postupovali správně. Vyšetřovatelé naopak podrobili kritice velící struktury a například skutečnost, že námořnictvo málo spolupracovalo s tajnými službami. Právě kvůli tomu prý zasahující vojáky zaskočila tvrdost, s níž se jím postavili turečtí aktivisté. Izrael má dodatečně zjišťovat i to, na kolik byl zásah v souladu s mezinárodním právem. Toto vyšetřování je ale teprve na začátku. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

V Ugandě finále fotbalu přehlušily exploze nejméně 74 mrtvých

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Na 74 už stoupl počet mrtvých při pumových útocích ve dvou restauracích v ugandském hlavním městě Kampale. Podle televizní stanice Al Džazíra se dnes k útoku přihlásilo somálské islamistické hnutí Šabáb. Dva radikálové se včera odpálili mezi lidmi, kteří sledovali finále fotbalového mistrovství. Podrobnosti v publicistické části Ozvěn dne.

Švýcarsko nevydá režiséra Polanského k soudu do USA

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Švýcarsko nevydá režiséra Romana Polanského do USA. Dnes to oznámila švýcarská ministryně spravedlnosti. Americký soud požadoval vydání Polanského kvůli tomu, že měl v roce 1977 sex s nezletilou dívkou.

Jan POKORNÝ:
Slavný režisér se tak po několika měsících může volně pohybovat. Polanského zatkli loni v záři ve Švýcarsku, kde zůstal v domácím vězení ve své horské chatě. Polskofrancouzský režisér v roce 1977 v Kalifornii přiznal soulož s tehdy třináctiletou dívkou. Strávil 42 dní ve vězení. Pak ale musel odejít do Francie, protože mu hrozil další soud. Žena, která byla tehdy objektem Polanského zájmu, v poslední době několikrát žádala americkou justici, aby od stíhání upustila. Ta jí ale nevyhověla. Na podporu Romana Polanského vznikla i petice, kterou inicioval známý francouzský myslitel BernardHenri Lévy. Jan Pokorný, Český rozhlas, Francie.

Na zámku Moravský Krumlov dnes zazní koncert pro Slovanskou epopej

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Na zámku Moravský Krumlov dnes zazní koncert pro Slovanskou epopej. Město a blízké okolí se tak rozloučí s obřími plátny Alfonse Muchy, které jsou vystavena na tamním zámku. Podle starosty Jaroslava Mokrého se město nechce epopeje vzdát a nevylučuje, že někteří lidé zorganizují proti odvozu epopeje do Prahy protesty.

Jaroslav MOKRÝ, starosta, Moravský Krumlov:
Moravský Krumlov epopej vlastně zachránil. A epopej je u nás tím pádem 60 let, od roku 1950 až do současnosti, kdyby nebyla v Krumlově, myslím si, že by neexistovala již vůbec.

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
V pátek vyprší městu Moravský Krumlov smlouva na dlouhodobou zápůjčku obrazu. Ta budou od září vystavena ve Veletržním paláci.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A co vám nabídneme? Koalice podepisuje společné prohlášení. My vám za okamžik nabídneme rozhovor s premiérem Petrem Nečasem. Na 70 lidí zahynulo při atentátech v Ugandě během sledování fotbalového šampionátu. Stojí za útokem opravdu somálští bojovníci. A komentátor Petr Fischer se ohlíží za působením úřednické vlády Jana Fischera.

Koalice podepisuje společné prohlášení

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Budoucí vládní koalice definitivně uzavřela hledání programových kompromisů a lídři středopravých stran právě teď podepisují koaliční smlouvu. Situaci na poslední chvíli nezkomplikovalo ani referendum Věcí veřejných. Podporu jim vyjádřilo něco kolem tří tisíc lidí. Oddechnout si tak mohl i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který, jak se vyjádřil, kvůli internetovému hlasování prý hrůzou nespal. Rozšířené vedení strany, kterou budoucí ministr financí zastupuje, potvrdil záměr vyjednavačů vstoupit do vlády. A potom, co se obdobně vyjádřila taky ODS, jsem se zeptala jejího předsedy a premiéra Petra Nečase, jestli byly na jednání ke koaliční dohodě nějaké výhrady.

Petr NEČAS, premiér, předseda strany ODS:
Bavili jsme se například o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu i na hospodaření samosprávy, jak již obecních městských nebo krajských a pak také samozřejmě, samozřejmě byla diskuse o přímé volbě starostů, tady především naši politici z řad komunálních politiků oprávněně poukazovali na některá rizika, to znamená, že se nemůže jednat o pouhou změnu způsobu volby starosty, ale také o zásadní úpravu zákonů, které se týkají obecního zřízení u těchto menších obcí, že se musí jasně definovat, jak je starosta odvolatelný, jaký je vztah s místostarosty, jaký je vztah jeho pravomocí, jaký je vztah mezi starostou, radou a zastupitelstvem a podobně, že to prostě není jednoduchý problém a vyžaduje si velmi pečlivé zpracování.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Co vy osobně považujete za největší úkol kabinetu, který zítra jmenuje prezident Václav Klaus?

Petr NEČAS, premiér, předseda strany ODS:
Klíčovým úkolem bezesporu je zastavení zadlužování této země, a to je možné pouze, pokud provedeme hluboké strukturální reformy, především na výdajové straně státního rozpočtu a tady ty z hlediska financí nejvíce objemné finance jsou v oblasti důchodového systému a zdravotnictví, to znamená, bez hluboké důchodové reformy a také reformy zdravotnictví, není možné mít trvale udržitelné veřejné finance a také konkurenceschopnou Českou republiku.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Věci veřejné se rozhodly o vstupu do vlády až potom, co ji odsouhlasili lidé v referendu, takzvaní "véčkaři", počítáte s tím, že tímto způsobem budou postupovat Věci veřejné taky u jiných důležitých oblastí, které bude kabinet řešit?

Petr NEČAS, premiér, předseda strany ODS:
Každá ze stran, které se účastní tohoto koaličního projektu, má své vlastní procedury z hlediska schvalování jednotlivých kroků, takže my sice můžeme pozvednout obočí nad způsobem hlasování uvnitř jedné koaliční strany, ale na druhé straně to plně respektujeme. Platí však ale také, že si nedovedeme představit, že by standardní chod vlády a vládní koalice mohl být nadále ovlivňován nějakým internetovým klikáním, to by popřelo Ústavu České republiky, protože nedělitelná osobní odpovědnost je na poslancích a ministrech a ta nejde odevzdat prostřednictvím internetového klikání.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak se připravujete na spolupráci s opozicí, tedy především se sociální demokracií, věříte, že se v těch zásadních bodech, pokud se týká především reforem, dokážete shodnout?

Petr NEČAS, premiér, předseda strany ODS:
Mohu říci to, že já osobně i koaliční vláda mnou vedená bude usilovat o dialog s demokratickou opozicí v klíčových oblastech, jako je zahraničněbezpečnostní téma, jako je téma důchodové reformy, i reformy zdravotnictví a že se budeme zodpovědně snažit naleznout co nejširší možný programový průnik. Na druhé straně ale platí, že zodpovědnost za exekutivu a za kroky realizace reforem nese tato vládní koalice, nese ji vláda, čili ten dialog nebude samozřejmě možný vést tak, že by sociální demokracie měla jakési právo veta, ale my skutečně stojíme o komunikaci s nejsilnější opoziční stranou a tuto komunikaci určitě budeme realizovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dodává předseda ODS a taky premiér Petr Nečas. A na lince je místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Dobrý den.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR /ČSSD/:
Dobrý večer přeji.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane místopředsedo, slyšeli jsme z úst Petra Nečase, že vláda bude stát o komunikaci a spolupráci s opozicí, tedy hlavně se sociální demokracií, víte už teď, které z bodů budete ochotni podpořit v Poslanecké sněmovně?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR /ČSSD/:
No, my jsme to řekli opakovaně, že pokud se týká bodů, které se týkají například boje s korupcí, eliminace nebo kontroly hazardu a podobně, pokud se týká zavádění přímých voleb a posilování demokracie, třeba formou přímé demokracie, tak to jsou věci, na kterých jsme připraveni spolupracovat. A myslím si, že jedna věc je, že vláda skutečně má kompetence a dostatečnou sílu na prosazování těch krátkodobých věcí, třeba i v rámci rozpočtu a podobně. Nicméně já jsem přesvědčen, že pokud se jedná o rozhodnutí, která míří dál, než za horizont tohoto volebního období čtyř let, jako je třeba reforma důchodového systému a zdravotnictví, tam si myslím, že by bylo rozumné, kdyby opozice byla součástí té debaty a těch reforem a v tomto smyslu vítám, že v preambuli je řečeno, že ta vláda bude usilovat o shodu s demokratickou opozicí v Parlamentu České republiky. Na druhé straně přiznám se, že u některých těch věcí, jako je třeba, když se mluví o přímé volbě prezidenta a zároveň slyším Karla Schwarzenberga, jak mluví o tom, že je třeba také mluvit o kompetencích, tak si nejsem jist, jestli se tady zároveň nekonají kroky, které budou jakoukoliv dohodu poměrně vážně komplikovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy jste řekl, pane místopředsedo, že sociální demokracie by se chtěla podílet na přípravě těch důležitých reforem, důležitých pro každého občana České republiky, jakým způsobem, na půdě parlamentu nebo třeba i jinak.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR /ČSSD/:
To si myslím, že by měla být, když se jedná o důchodový systém, zdravotnictví, tady v tom materiálu, v té koaliční smlouvě, například co se týče důchodového systému, se nenašel podrobnější, tam se říká, že se budou respektovat závěry Bezděkovy komise a podobně, ale nicméně důkladněji to tam rozpracováno jsem prozatím nenašel. Takže já myslím, že tohle je ještě záležitostí odborné debaty, která by se měla vést a které bychom se chtěli účastnit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Třeba i na úrovni expertů, nejen politiků.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR /ČSSD/:
Ano, ano, myslím si, že by to mělo být na úrovni expertů, protože tady je podle mě ještě celá řada otázek. A Bezděkova komise připravila závěry, které jsou velmi radikální a podle mě by dost zatěžovaly, výjimečně zatěžovaly nízkopříjmové a středněpříjmové skupiny. To je mimochodem také věc, která mi připadá vážná na tom materiálu na té koaliční smlouvě, vám ocituji jednu větu: "Vláda nechce zvyšovat progresi daně z příjmu fyzických osob." To znamená, celý ten materiál, ta koaliční smlouva potvrzuje naše podezření, že se nebude šahat na příjmy nejbohatších, ale že skutečně ty náklady reformy z velké části nejvíce ponesou ti nízkopříjmové ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tedy v nepřímých daní.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR /ČSSD/:
Ano.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A proti tomu sociální demokracie ...

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR /ČSSD/:
Proti tomu samozřejmě jsme, a to jsou věci, proti kterým rozhodně budeme vystupovat, ten materiál mi vůbec hodně připomíná materiál ještě Topolánkovy vlády před 4 roky. A já jsem si uvědomil, myslím, že ty formulace, který mi připadali, že je odněkud zná, že vlastně do velké části ten materiál psali ti, kteří psali ten materiál před 4 roky, ať je to pan Kalousek, Zdeněk Zajíček nebo Petr Nečas. Takže já tam vidím velikou analogii toho, co předkládala vláda Topolánkova před 4 roky. A bohužel teda je tím pádem i naše argumentace vůči tomu materiálům bude zřejmě v řadě věci velmi podobná.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říká místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Díky, za vaše odpovědi. Na shledanou.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR /ČSSD/:
Děkuju taky, na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Poslouchal ho komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček. Dobrý den.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Hezký den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Petře, napadá mě otázka, teď Lubomír Zaorálek řekl, že v řadě věcí je ten materiál, který předkládá v koaliční smlouvě vláda Petra Nečase, podobný tomu, na čem se shodla předchozí koaliční vláda Mirka Topolánka. Vidíte to podobně?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Tak pan předseda má nejspíš namysli tu koaliční dohodu, jejichž první obrysy se rodily v srpnu roku 2006, byla podepsána, tuším, 8. srpna 2006, ano, samozřejmě částečně to byli titíž lidé, řekl bych, že tato koaliční smlouva, tak se to jmenuje, tentokrát smlouva, i když to smlouva není, tak jde dále, rozvíjí některé, některá ta témata, která byla už v té koaliční smlouvě Topolánkovy vlády. Ale je tam velký rozdíl, protože v té Topolánkově koalici, tak jak posléze vznikla v lednu roku 2007, byla zastoupena Strana zelených, tak tam byl výrazně jiný pohled na řadu věcí týkající se enviromentálních otázek, než je v této koaliční smlouvě. Je to markantní například pasáží, které s týkají energetiky, včetně toho nejznámějšího bodu, o který byl dlouho spor a který zelení blokovali, tedy, že se bude pokračovat ve výstavbě jaderných elektráren nebo modernizaci Dukovan.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Kde podle vás se najdou ty nejkritičtější body společného vládnutí tří stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
V tom, do jaké míry si ty strany budou věřit a budou v sobě navzájem skutečně loajální, to, co před chvílí ve zprávách říkal Miroslav Kalousek, a potvrzovali další, totiž, že ta koaliční smlouva znamená, že od této chvíle ministři za jednotlivé ty tři koaliční strany přestávají vlastně uskutečňovat dílčí volební programy těch stran, ale budou vázáni společným koaličním programem obsaženým v té smlouvě, tak to je jenom část pravdy. Koaliční smlouva je politická proklamace, to není smlouva v reálném slova smyslu, je nevymahatelná podobnými, takovými nástroji, jako smlouvy právního charakteru, stojí pouze na důvěře mezi zúčastněními stranami. A pokud ta důvěra by nevydržela, pokud jedna z těch stran by začala, abych tak řekl, trošku odskakovat, pošilhávat trošku někam jinam, a to se může stát, protože přijdou věci, pokud budou, bude chtít koalice splnit to, co naznačuje velmi i velmi nepopulární, tak pak samozřejmě celá koaliční smlouva je k ničemu, protože, kde nyní dobrá vůle neplatí, ani politická proklamace o tom, že jednak /nesrozumitelné/ a spolu půjdeme.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Petře, máme ještě krátkou chvíli, jak může zamíchat kartami přístup Věcí veřejných, ptala jsem i premiéra Nečase, ten tedy říká, obavy nemá, ale ta jejich referenda, jakým můžou být problémem?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Referenda patří k institutu přímé demokracie a samozřejmě pro výrazně pravicové strany, jako je TOP 09, ale i pro ODS, je to něco zcela cizorodého a obtížně přijatelného. Však si také vzpomeňme, kolikrát sociální demokracie překládala ve sněmovně zákon o obecném referendu a kolikrát ho plamenně poslanci ODS odmítali. V každém případě má premiér Nečas pravdu v tom, že naše Ústava mluví jasně, byly volby, z těch voleb vzešla Poslanecká sněmovna, která jaksi obsahuje, jaksi kterou tvoří 200 poslankyň a poslanců, ten mandát, z toho mandátu jaksi vyplývají určité povinnosti a také odpovědnost, to nemůže žádné klikání přes Internet nahradit. Já jsem ale pevně věřil, že to referendum takhle dopadne, jinými slovy, byl jsem přesvědčen o tom, že i kdyby nedopadlo, tak bychom se stejně dozvěděli, že dopadlo dobře a tak si myslím, že to bude i nadále, protože kdyby to mělo být jinak, tak Věci veřejné nemají ve vládě co dělat, protože by byly zcela nespolehlivým a nevypočitatelným koaličním partnerem.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A to si myslí náš komentátor Petr Nováček. Díky, na shledanou.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Děkuju za pozvání, přeju hezký večer.

Na 70 lidí zahynulo při atentátech v Ugandě během sledování fotbalového šampionátu

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tragicky skončila fotbalová noc v ugandské metropoli Kampale. Deset minut před koncem finálového zápasu světového šampionátu se na dvou místech v ragbyovém klubu a v etiopské restauraci ozvaly výbuchy. Usmrtily víc než 70 lidí a dalších sedm desítek jich zranily, včetně mnoha cizinců, mezi nimiž pravděpodobně nejsou žádní čeští občané. K útoku se podle televize Al Džazíra přihlásili příslušníci somálských povstaleckých jednotek Šabáb. Do vysílání zvu afrikanistu Otakara Hulce, dobrý den.

Otakar HULEC, afrikanista:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Příslušníci somálských povstaleckých jednotek Šabáb Ugandě už dřív útokem vyhrožovali a navíc ugandské jednotky působí v somálském Mogadišo, tam chrání prozatímní vládu. Podle vás je pravděpodobné, že za útokem opravdu stojí Somálci?

Otakar HULEC, afrikanista:
Zatím to není potvrzeno, i když Al Džazíra nějakou informaci už přinesla, ale je to velice pravděpodobné, už podle toho, jak ten útok byl proveden, je to vlastně sadistický islamistický teroristický útok, který známe z jiných zemí a Šabáb má podle svého přesvědčení důkazy, že ugandští vojáci tam proti nim bojují, samozřejmě to je záležitost zjevná.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Kdo vůbec k těmto jednotkám Šabáb patří a jakou moc mají v Somálsku?

Otakar HULEC, afrikanista:
No, tak Somálsko už je delší dobu zcela rozvrácený stát, poté, co tam skončila nadvláda jednoho z diktátorů, od té doby tam vládnou jednotliví náčelníci nebo vedoucí klanů, rodinných klanů, ti mají spoustu zbraní a ti si tam dělají, co chtějí, ti hlavně vystupují proti Evropanům i proti místní vládě, která nemá vůbec žádnou sílu, která sice sídlí v Mogadišu, ale jenom v několika blocích a právě bez ochrany těch zahraničních vojáků, kde většinu tvoří Uganďané nebo také Rwanďané, by vůbec ta vláda nemohla existovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Když se ještě na chvíli vrátím do Ugandy, jaká je tam bezpečnostní situace v současnosti?

Otakar HULEC, afrikanista:
No, Uganda vždycky patřila mezi bezpečné země, říkalo se o ní, že to je africké Švýcarsko, a já si myslím, že to platí dodnes, tohle je první taková strašná událost, která se tam odehrála, a už z toho množství Evropanů, kteří tam jezdí a kteří se bohužel stali taky oběťmi, tak je vidět, že ta země je bezpečná, že přitahuje nejen turisty, ale i obchodníky a další zájemce.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Popisuje afrikanista Otakar Hulec. Děkuji za vaše odpovědi. Na shledanou.

Otakar HULEC, afrikanista:
Na shledanou.

Působení úřednické vlády Jana Fischera

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
V Poslanecké sněmovně právě teď finišují poslední přípravy na slavnostní večeři, která se koná na rozloučenou s odcházející vládou Jana Fischera. Dnes jednali ministři naposledy a zítra má prezident Václav Klaus jmenovat nový kabinet pod vedením Petra Nečase. Působení někdejšího předsedy Českého statistického úřadu Jana Fischera v čele české vlády hodnotí většina lidí i odborníků kladně. Čím to, že je tak populární. Nad tím se zamýšlí Petr Fischer z České televize.

Petr FISCHER, Česká televize:
Když při zahájení letošního filmového festivalu v Karlových Varech sklidil premiér Fischer několikanásobně větší potlesk, než prezident Klaus, zarazilo to nejvíce samotného předsedu vlády. Byl natolik v rozpacích, že se dopustil teatrálního gesta je mu tak cizího. A začal se publiku klanět s rukou na srdci. Možná, že se v té chvíli v duchu ptal sám sebe, proč ho vlastně lidé mají tak rádi. Čím si jeho kabinet, který dnes končí, získal srdce národa. Odpověď se nabízí. Fischerova vláda měla za úkol odstranit z politického prostředí politiku. A to se jí víceméně dařilo. Voliči jsou podle průzkumu spokojeni s odcházejícím kabinetem zejména proto, že se až na výjimky staral výhradně o státnické úkoly a provoz státu a nepouštěl se do politických diskutací. Právě to je v očích lidu obecného to, co je tím nejvlastnějším úkolem politiků. Konsensuální zpráva země, z níž je vymýcen politickoideologický střet. Politik je dle této představy více manažerem v budově státu, než nositelem ideí, pro něž chce žít a za něž hodlá veřejně bojovat. Tento zvláštní postoj české veřejnosti k politice je z velké části reakcí na předchozí táhlý a nelítostný boj mezi oranžovými a modrými. V nechutnostech a demagogii překračující snesitelné a akceptovatelné meze. Není ale vyloučeno, že jde o mnohem dlouhodobější alergickou reakci na pojetí politiky, které se v Česku prezentovalo od obnovení demokracie v roce 1989. Mimořádná přízeň projevena Fischera může tedy být jen výrazem odmítnutí mocenských tahanic, jež za sebou, jak se velmi rychle ukázal už v polovině 90. let, nemají kromě boje o vliv a peníze nic víc, než právě tyto tahanice sami. Politika je ale konflikt. Je to její živel. Bez něj nemá cenu o politice vůbec mluvit. Střet nemusí být nutně ničivý a ubíjející, ale také, a to především tvořivý. Polemické napětí mezi nesouhlasným silami demokracii nerozkládá, nýbrž kultivuje. Pokud si ovšem strany konfliktu uvědomují, že jedna bez druhé nejsou nic, tak jako tětiva nevystřelí šíp bez /nesrozumitelné/ luku. Poklona Fischerovi a jeho vládě má i tuto odvrácenou tvář. Symbolizuje zapomnění na podstatu politiky, z něhož se po odchodu Fischerových žen a mužů budeme muset rychle probrat. Ne snad, že by to bez boje nešlo. Bez boje se však nerodí ideje, pro něž by občanům a státu stálo za to žít. Proto je také nikdy nepřinášejí milí a oblíbení údržbáři státu sklízející potlesk za to, že se jako politici vyhýbali politice.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Podotýká komentátor Petr Fischer.

Podepsání koaliční smlouvy

Jana VESELOVSKÁ:
Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných před chvílí podepsali koaliční smlouvu. V Hrzánském paláci tomu přihlížela i naše reportérka Věra Masopustová.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Dobrý večer. Tak pod koaliční smlouvu se nepodepsal, dnes se podepsali tedy nejen lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, ale i další hlavní vyjednavači těchto stran, kteří sedm týdnů dokument větu po větě sestavovali, tedy celá K9. Předsedové stran pak krátce vystoupili. Podle Petra Nečase tímto podpisem odstartovali společný projekt zakotvený hlavně na odpovědnosti. Nečas připomněl i to, že podpisu smlouvy předcházela tvrdá, ale kvalitní debata nad dokumentem, za který se nemusí stydět. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg připomněl, že práce teprve začíná a že to bude práce velice tvrdá a strany koalice na ní doplatí, protože kroky vlády nebudou oblíbené. A bude to cesta strmá, která ale povede do kopce. Podle šéfa Věcí veřejných Radka Johna stačí teď už jen koaliční smlouvu naplnit a on prý věří, že se to povede. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Pravidla fungování obecně prospěšných společností budou od příštího roku jednodušší

Jana VESELOVSKÁ:
Pravidla fungování obecně prospěšných společností budou od příštího roku jednodušší. Také jejich služby mohou být financovány z více zdrojů. Počítá s tím novela, vládní novela, kterou podepsal prezident Václav Klaus. V Česku teď funguje sedmnáct set těchto společností.

Utahování opasků má podporu Evropanů

Jana VESELOVSKÁ:
Evropané jsou ochotni šetřit. Rozpočtové škrty a další utahování opasků má podporu velké většiny občanů hlavních evropských zemí. Ukázal to průzkum pro deník Financial Times. Ten se ptal na názory Němců, Francouzů, Britů, Italů a Španělů.

Ondřej HOUSKA:
Dluhy nám přerostly přes hlavu a nastal čas uskromnit se. Tak se dá shrnout postoj velké většiny obyvatel hlavních zemí Evropské unie. Podle nich by vlády měly škrtat především v rozvojové pomoci pro chudý svět a ve výdajích na obranu. Britové upřednostňují omezení podpor v nezaměstnanosti. Podle Financial Times by se politici neměli bát nepopulárních kroků, protože veřejnost je teď přijme. Na druhou stranu ale nikdo neví, jestli se nálada lidí nezmění v momentě, až se úspory dotknou i jejich vlastních peněženek. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Máme ještě necelou půlhodinu. Co v ní uslyšíte? Režisér Roman Polanski je na svobodě. Rozhodl o tom švýcarský soud. Náš zpravodaj má podrobnosti. Španělsko zažilo rušnou noc, slaví vítězství na světovém šampionátu ve fotbale. V diskusi se zaměříme na možné využití televizních záznamů při rozhodování fotbalových sudí. A dozvíte se taky, že i když úmorná vedra vás možná vyčerpávají, naopak prospívají klíšťatům.

Švýcarsko nevydá Polanského do USA

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Francouzský režisér polského původu Roman Polanski je na svobodě. Švýcarské úřady dnes rozhodli, že ho nevydají do Spojených států, které žádají, aby tam stanul před soudem kvůli sexuálnímu deliktu z roku 1977. Polanski, mimo jiné držitel Oscara za film Pianista, mohl po víc než půl roce opustit domácí vězení, tedy chatu v Gstaadu ve švýcarských Alpách. Já zdravím zpravodaje Českého rozhlasu ve Francii Jana Pokorného. Dobrý den.

Jan POKORNÝ:
Dobrý den do České republiky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak vůbec švýcarský soud zdůvodnil, že Polanského nevydá do Spojených států?

Jan POKORNÝ:
Tak oni říkali, že tohle rozhodnutí je vydané na základě toho, že nebylo možné s jistotou vyloučit chybu v žádosti Spojených států amerických o vydání Romana Polanského. Takhle to alespoň zdůvodnila na tiskové konferenci dnes po 14 hodině švýcarská ministryně spravedlnosti Eveline WidmerováSchlumpfová. Zároveň řekla, že podle ní se nemůžou proti tomuto švýcarskému rozhodnutí Spojené státy odvolat a tohle rozhodnutí švýcarského soudu se ale netýká toho, jestli byl Polanský byl v Americe vinen nebo nevinen, týká se tolik o té žádosti Spojených států amerických o vydání slavného režiséra k soudu do Spojených států.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Můžeme krátce připomenout, proč vůbec má nyní Roman Polanski potíže kvůli tomu případu z roku 1977, co se tehdy stalo?

Jan POKORNÝ:
Tak v roce 1977 měl sexuální styk s tehdy třináctiletou dívkou, ta vypověděla, že jí údajně před tím nasypal nějaké tišící léky do alkoholu, pak došlo k čemu, k tomu, k čemu došlo. Roman Polanski se k činu přiznal, ale tam došlo také k nějaké dohodě mezi soudem a Romanem Polanski, kdy si měl odsedět jenom tři měsíce, on byl tenkrát ve vězení, tuším, 42 dní, pak ale se zjistilo, že soudce nechce tuto dohodu dodržet, že mu hrozí dokonce snad až 50 let podle amerických zákonů za mřížemi, no, a tak Polanski se prostě sebral a odjel do Evropy, no, a od té doby se ve Spojených státech amerických neukázal, což uznáte sama, že pro filmaře takového formátu, jako je Roman Polanski, je docela handicap, že si ani nemohl přijet převzít toho Oscara. Samozřejmě žil tady ve Francii, žil na té své chatě ve Švýcarsku. No, a Švýcarsko nakonec ho po tom, když Roman Polanski zaplatil kauci, neboť Spojené státy americké znovu žádaly o jeho vydání, tak ho internoval na jeho chatě Gstaadu, nasadil mu elektronické náramky, takže byl hlídán tím elektronickým systémem. No, a dnes mu ty náramky pravděpodobně zase sundal, protože tady už se píše v novinách a na serverech, že Roman Polanski tu svoji chatu opravdu opustil dnes odpoledne.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dá se čekat, že odjede co nejdřív do Francie nebo jinak, vyjádřil se už nějak k tomu rozhodnutí soudu?

Jan POKORNÝ:
Kromě jeho právníků jsem nezaznamenal zatím, ani tady v médiích, že by Roman Polanski k tomu učinil nějakou poznámku, pravděpodobně do Francie pojede, proč ne, protože tady mu nic nehrozí. Francie totiž nemá pro tenhle druh trestné činnosti se Spojenými státy americkými dohodu o vydávání lidí, kteří se něčeho takového dopustili, takže ve Francii mu nic takového nehrozí, jestli bude ve Švýcarsku, ve Francii, to asi ví v tuto chvíli jenom Roman Polanski a jeho rodina.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Aktuální informace nám zprostředkoval pařížský zpravodaj Jan Pokorný. Já za ně děkuji, na shledanou.

Jan POKORNÝ:
Hezký večer.

Španělsko slaví vítězství na světovém šampionátu ve fotbale

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Noví mistři světa ve fotbale. Španělský reprezentační tým už v je v Madridu. Takto ho dnes odpoledne vítali fanoušci, kteří jejich vítězství ve finálovém zápase nad Nizozemskem 1:0 slavili dlouho do rána a v oslavách pokračují i dnes. Co dělají hráči v červených dresech právě teď, to je otázka pro Davida Koubka, který návrat vítězů Světového poháru z Jihoafrické republiky sleduje krok za krokem. Dobrý večer.

David KOUBEK:
Hezký večer. Tak teď jsou v paláci Oriente, 18 hodin je tam přijal král Juan Carlos, před chvílí jim poděkoval za jejich výkon, dlouho objímal hlavně trenéra del Bosqua. Pak by měl jít k premiérovi a pak vyrazí v otevřeném autobusu na cestu po Madridu. Celé město je už doslova oblečené do španělských vlajek a na té konečné té trasy má být prý až 150 tisíc lidí. Z vysílání televize i rozhlasu to vypadá, že se opravdu neděje ve Španělsku ani ve světě nic jiného, zkrátka Španělé dnes mají opravdu velký svátek.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale ve Španělsku nejsou všichni, kdo sdílejí toto nadšení, pro nás je to asi těžko představitelné, jak bychom třeba nepřáli moravskému týmu úspěch na nějakém ze světových šampionátů nebo pohárů, ale Katalánci, to je ten problém, ti prý přáli vítězství komukoliv jinému, než právě španělskému národnímu týmu.

David KOUBEK:
Asi jak kteří, musíme být opatrní, už jenom, když říkáme Španělsko, pro nás zvenku viděno je to opravdu jenom jedna země, ale především Bosqua a Katalánci velmi oddělují Španělsko od těch svých regionů, kterým říkají spíš národ nebo země. Katalánsko má dokonce vlastně internetovou doménu a samozřejmě i fotbalovou reprezentaci a samozřejmě funguje obrovská řevnivost mezi fanoušky Barcelony a Realu Madrid. I teď někteří Katalánci tvrdili, že to první místo na mistrovství je zásluha katalánských hráčů a reprezentaci například proti Německu hrálo sedm, fanoušci z Madridu zase v internetových diskusích polemizují o tom, jestli /nesrozumitelné/ může vůbec hrát za španělský výběr, když se tak často halí do katalánské vlajky. A prý i někteří pískali, když dal hlavičkou ten gól proti Německu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale abych byla spravedlivá, na druhou stranu tentokrát v tomto nebo během tohoto světového šampionátu prý vlály španělské vlajky i v Baskicku nebo v Katalánsku. Můžeme říct, že aspoň na těch pár týdnů se ze Španělska stal jediný národ?

David KOUBEK:
Tak řekl bych, že to nebylo úplně sjednocený pro tu španělskou fotbalovou reprezentaci, z počátku dost kritizovanou, třeba v Barceloně se zápasy v barech nejdřív moc nepromítaly, ta sledovanost nebyla tak velká v tomto regionu, ale při těch posledních zápasech, to už byla skutečná španělská, celošpanělská euforie. A i když v Barceloně o víkendu vyšlo do ulic možná až milion lidí demonstrovat za autonomii, tak o den později už v ulicích slavili vítězství, jinak tak opovrhované španělské reprezentace. A i většina politiků, kromě těch nacionalistických, zdůrazňovala jednotu týmu, který z počátku nepředváděl tak dobrý výkon. A dokonce i trenér Vicente del Bosque prohlásil, že celý národ by si z fotbalistů měl vzít příklad a sjednotit se, ale jestli neudělal fotbal ze Španělů bez výjimky, jeden národ, společný národ, tak rozhodně dal zapomenout aspoň na chvíli na tu skutečně hlubokou hospodářskou krizi.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Kromě toho, že tým držel při sobě, čemu ještě Španělé připisují to vítězství své reprezentace, jaké příčině?

David KOUBEK:
Tak mluvil jsem včera se Španěly při sledování finále, říkali mi, že bez reprezentace nejdřív tolik nevěřili, nakonec ale všichni fandili, možná mi to trochu připomíná ten náš tým na letošním mistrovství světa v hokeji, ale když zůstanu u hodnocení laiků, obyčejných lidí i politiků, tak vyzdvihují hlavně to, že se hráči nepovyšovali, oni ani moc nemohli, ty klíčoví mají do 180 centimetrů, ale kladně hodnotili i to, že se skutečně semkli, byli pracovití, vytrvalí, pokorní, ale zároveň si udrželi dobrou náladu a ta se určitě teď projeví při těch oslavách.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Shrnuje David Koubek za zahraniční redakce Radiožurnálu. Díky za to, na shledanou.

David KOUBEK:
Hezký večer.

Využití televizních záznamů při rozhodování fotbalových sudí

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Zlatou sošku bohyně Niké slavili Španělé tedy ve velkém stylu. Experti na fotbal s úrovní finálového zápasu už tak spokojení nejsou. Souboj o třetí místo mezi Uruguayí a Německem údajně nabídl kvalitnější podívanou, nedělní mač překvapil hlavně příliš tvrdou hrou. Zákroky na hranici pravidel, následně i velkým množstvím žlutých karet. Nejen výkony hráčů, ale taky výkony rozhodčích vyvolaly diskusi o změně pravidel na hřišti. Myslíte si, že by bylo dobré používat kamery při rozhodování o sporných okamžicích zápasů nebo ne? Pište nám buď na mailovou adresu ozvenydne@rozhlas.cz nebo SMS ve tvaru OD mezera a váš text na číslo 9077704. Diskutovat budou český fotbalový trenér Miroslav Soukup, který působí jako hlavní trenér první FC Slovácko. Dobrý večer.

Miroslav SOUKUP, fotbalový trenér:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A bývalý mezinárodní rozhodčí Evžen Amler. Dobrý večer.

Evžen AMLER, bývalý mezinárodní rozhodčí:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Amlere, nejdřív vy, vraťme se k finálovému zápasu Nizozemsko Španělsko. I vás, jako některé z odborníků, které jsem citovala, zklamala jeho úroveň?

Evžen AMLER, bývalý mezinárodní rozhodčí:
Tak já myslím, že nebyla tak špatná, očekával jsem, že to bude víc taktický a ten zápas byl poměrně bojovný, bylo tam i dost šancí. Góly nepadly, to je pravda, jistě to mohlo být lepší, ale taky to mohlo být horší. A samozřejmě už tady bylo naznačeno, bylo tam spoustu zákroků, které byly unfér, byly za hranicí pravidel a jistě se o nich bude ještě dlouho diskutovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Myslíte si, že všeobecně fotbal se mění a že hra těchto současných fotbalistů je agresivnější, stále víc, že se tam objevuje snaha vyřadit soupeře za každou cenu doslova?

Evžen AMLER, bývalý mezinárodní rozhodčí:
Myslím si, že ano, myslím si, že to, jak se včera vyvíjel zápas a byl to zápas, který byl v podstatě v těch nefér zákrocích, více na straně Holandska, takže to mohlo být i součástí taktiky toho týmu, který do zápasu takto šel.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Soukupe, vy pracujete s fotbalisty přímo na hřišti jako trenér, čím to podle vás je, že stoupá agresivita, je to větší soutěživostí, větší snahou dosáhnout titulů za každou cenu?

Miroslav SOUKUP, fotbalový trenér:
Tak já se domnívám, že celkově vůbec úroveň a kvalita a rychlost se zvyšuje, jsou tam kladný větší nároky na technickou kondici, ty týmy jsou v podstatě dneska všechny dobře připravený a samozřejmě taková, takové akce, jako mistrovství světa, mistrovství Evropy, je samozřejmě hodně o výsledku, protože to je zúročení práce, řekněme, čtyřletý generace a ten tlak na ten výsledný výsledek je obrovský a samozřejmě obrovská motivace, protože tím, ti všichni hráči hrají o budoucí kariéru, je to životní úspěch, takže samozřejmě některý ty souboje jsou hraný až za hranicí pravidel, ale samozřejmě od toho jsou rozhodčí, aby to dokázali, dokázali správně posoudit. A včera si troufnu říct, že minimálně dvě červené karty za některé zákroky uděleny mohly být.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pan Amler vrtí hlavou při slovech, že je to na rozhodčích, aby posoudili, co už hráč by si dovolit neměl, proč?

Evžen AMLER, bývalý mezinárodní rozhodčí:
Tak jsem to, kvůli tomu jsem hlavou nevrtěl, já si to myslím, že samozřejmě fotbal je sport a přestože ten fotbal, souhlasím s panem Soukupem, je dneska více o ekonomice a o penězích, stále více, tak by tam to gentlemanství mělo zůstat a nepokládám to za věcí pouze rozhodčích a řeknu hnedka důvod, protože ty zákroky neudělali rozhodčí, to udělali hráči. A opravdu jsem přesvědčen o tom, že některý zákroky byly daný taktikou zastrašit toho soupeře.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy jako trenér, pane Soukupe, máte někdy podobnou taktiku, říkáte svým svěřencům, jděte do toho naplno, buďte třeba i tvrdí, protože se to může vyplatit a potom můžeme být svědky podobných utkání?

Miroslav SOUKUP, fotbalový trenér:
Tak ono něco jinýho být tvrdý, a něco jiného je být zákeřný. Já si troufnu říct, že žádný, žádný trenér nebo aspoň jsem se já s tím nesetkal, aby nabádal hráč, aby úmyslně zranili svého protihráče, protože já jim vždycky říkám, to není, to není nepřítel, to je soupeř na hřišti a my toho soupeře chceme porazit, samozřejmě, že v nějaký taktice, v takový tý přípravě, se přiznám, že jsou třeba hráči soupeře, kteří, kteří třeba jsou více techničtí a nesvědčí jim jakoby taková tvrdší agresivnější hra, ale to neznamená, že když ten hráč má chodit jakoby do soubojů o míč, jo, víc zdůraznit, to neznamená, že je nabádaný k tomu, aby hráče zranil nebo to, co jsme viděli včera, ty zákroky, kdy to připadalo spíš jako z kungfu neob z karate, takže to si troufnu zase na obranu trenérů říct, že trenéři v tomhle tom duchu určitě nenabádají hráče, aby svého protihráče zranil.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Amlere, ale přece jenom zůstaňme chvíli u sudích, protože to je také diskutované téma po tom šampionátu, který právě skončil, vy sám, co říkáte na úroveň, která se objevovala v Jihoafrické republice, úroveň rozhodčí?

Evžen AMLER, bývalý mezinárodní rozhodčí:
Tak už tady bylo poznamenáno, že fotbal se stává stále rychlejším. A já jsem příznivcem výkladu rozhodčího, nikoliv jako automatu, ale jako sportovce, je to člověk, který musí vydržet na této úrovni, běhat s těmi hráči a je to obrovská fyzická zátěž. A v rámci této zátěže ještě vykonávat velice kvalitní rozhodnutí. A já sám jsem svým povoláním vědec a zabývám se celou řadou prostě témat a dokážu, dokážu zcela jednoznačně posoudit, co už je na hranici lidských možností a co už je za její hranicí. A myslím si, že v té rychlosti samozřejmě rozhodčí jako takoví chybu udělají, pro mě je rozhodčí stejný sportovec jako třeba biatlonista, rozhodčí fotbalu, a musíme se na něj koukat tak jako, že biatlonista občas mine, anebo hráči dá penaltu, prostě ty chyby k tomu rozhodčímu patří, tak jako patří k hráčům a tak jsem se na ně díval. Pokud jsem se na ně díval takto a srovnám to s tou rychlostí tý hry, která je stále větší, tak já si myslím, že celkově, když porovnáme chyby hráčů a chyby rozhodčích, že se rozhodčí nemají za co stydět.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy jste řekl, že je to velmi náročné dělat rozhodčího, také jsme slyšeli, že ta hra se zrychluje, že se mění, myslíte si, že je na čase uvažovat o tom, co by mohlo rozhodčím pomoci, tedy to nasazení televizních kamer do hry?

Evžen AMLER, bývalý mezinárodní rozhodčí:
To je častá otázka. Myslím, že se bude po tomto šampionátu opět přetřásat, ale ono to má spoustu nevýhod, víte, ono je potřeba vždycky říct, člověk vždycky řekne horší to být nemůže, může. Vždycky ta situace prostě může být horší a otázka zní, jakým způsobem nasadit ty kamery nebo tu techniku do rozhodování tak, abychom tý hře pomohli a aby nedocházelo k tomu, že ta hra bude mít hluchá místa, bude přerušována a budou analýzy těch situací zneužity, ať už hráči, kteří budou chtít nějaký oddechový čas nebo kýmkoliv jiným k tomu, aby se takticky teda využilo té situace.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Soukupe, co vy si myslíte o možnosti využití televizních záznamů ve hře při práci rozhodčích, myslíte si, že by to mělo svoje opodstatnění, nebo že by, jak se domnívá pan Amler, to mohlo tu hru zbrzdit?

Miroslav SOUKUP, fotbalový trenér:
Tak já v mnohém s panem Amlerem souhlasím, protože se domnívám, že pokud si řekneme, že chceme, chceme zapojit nějaké technické prostředky na to, abychom eliminovali možné chyby rozhodčích, tak si musíme jakoby říct, jakým způsobem a přesně si dát kritéria, jak by to mělo fungovat. Na druhou stranu, na druhou stranu se domnívám, že ty vrcholné šampionáty, jako je mistrovství Evropy, mistrovství světa a třeba finále, semifinále, Champions League a podobné akce, že tam určitě je to opravdu sportovní tragédie, pokud, pokud je třeba regulérně uznán, regulérně vstřelená branka není uznaná, protože tam samozřejmě na mistrovství světa se hraje jednou za čtyři roky, takže je to zničená práce celé generace, takže tam si myslím, že tam jde opravdu o hodně, a já si myslím, že v této podobě by se o tom měl přemýšlet, minimálně začít na těchto vrcholných akcí a postupně, pokud to přinese ty kýžený výsledky, tak potom to přenést třeba do ligy, ale liga si myslím, že je o něčem jiném, protože jeden prohraný zápas nebo jeden gól vám neovlivní celou ligu, ale mistrovství světa, finále, semifinále, tam jde opravdu o hodně a tam si myslím, že by tyto sporné momenty minimálně při vstřelení, nevstřelení branky, při offsideovém, neoffsideovém postavení, že by měl, řekněme, nějaký videorozhodčí nebo někdo, někdo na to reagovat a ten, ten výrok toho rozhodčího, řekněme, změnit nebo obrátit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Amlere, chcete se vyjádřit k tomu, že by třeba alespoň na těch důležitých utkáních neměly kamery chybět a potažmo i videorozhodčí?

Evžen AMLER, bývalý mezinárodní rozhodčí:
No, já už jsem tady říkal, že je potřeba zvážit taky pozitiva a negativa. Já jenom řeknu jedno jediný, já principiálně proti jistýmu zavedení kamer nic nemám, nebo techniky, pokud by to nevyrušilo vlastně to rozhodování nebo nenarušilo rozhodování a diváci to nepoznali, ale řeknu jediný příklad, víte, ono když budete se spoléhat na nějaký rozhodování z kamery, tak a do tý doby, než půjdete tam na mistrovství světa a s tím praxi nebudete mít, tak je to velice obtížný, ten rozhodčí může být v tom psychickým, v tý psychický přípravě ten zápas tak vyrušen, tak vykolejen, že ho udělá jiný chyby, a je opravdu otázkou, zad skutečně toto pomůže. Já netvrdím, že ne, ale myslím si, že je to velice složitý a že ty negativní otázky se tady neprobírají, že tady se neustále probírá jenom ta jedna jediná věc, videorozhodčí tomu pomůže. Nejsem si úplně tak jist. A do tý doby, dokud existují alternativy s lidskou, s lidskou participací, s lidskou účastí, která by stačila na tu situaci, což existují, dneska nový principy řízení utkání, který implementovala UEFA, tak já jsem příznivcem toho lidského faktoru.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Co byste říkal třeba na to, že by byli dva hlavní rozhodčí, každý by měl na starost jednu polovinu hřiště?

Evžen AMLER, bývalý mezinárodní rozhodčí:
Paní redaktorko, vy jste zkušená, skutečně toto už bylo, to už se tady zkoušelo, ale má to jeden, jeden háček, totiž ta jednoznačnost výkladu, i když jsou ti dva lidi velice blízcí v tom svým nařízení utkání, tak přece jsou si odlišní a spousta těch výsledků nebo těch verdiktů může být odlišná, zkoušelo se to a odešlo se od toho jako od neúspěšného pokusu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Soukupe, myslíte si, že by mohl ten lidský faktor nahradit techniku, tedy videokamery?

Miroslav SOUKUP, fotbalový trenér:
Tak já se obávám, já se obávám tak, jak jsme se bavili o tý rychlostí a o těch sporných momentech, který proběhnou v podstatě hrozně rychle, tak i udržet pozornost, jednoho třeba toho rozhodčího na konkrétní situaci, že je asi velmi složité a v tuhle chvíli si myslím, že ta technika dneska tak, jak jí známe, třeba i z tenisu nebo z hokeje, tak opravdu dokáže jednoznačně vyřešit ty sporný momenty. Atletice už je to jakou dobu, že v podstatě tam dobíhají tam závodníci na stejně a musí rozhodovat, v dostizích, v jiných sportech, samozřejmě souhlasím v tom, že fotbal je fenomén, který řadu let neprodělal žádné podstatné změny v pravidlech a proto je tak unikátní z tohohle pohledu. Takže já bych souhlasil s takovým určitým hybridem. Já souhlasím s panem Amlerem, že pro mě je úloha rozhodčího nezastupitelná a prioritní a berme ho a souhlasím s tím, že ho ... berme ho i s jeho pozitivy, jeho s negativy, ale na druhý straně, na druhý straně, když by, troufnu si říct, a teď to neberte jako nějaký můj návrh, ale jenom takový zamyšlení, když by někdo seděl, tak jako sedíme u tý televize a díváme se a do toho mikrofonu tak jako pomezní rozhodčí zasignalizuje případný faul, a ten rozhodčí na to třeba dá a odpíská ten faul, protože je ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Že by to mohla být jistá varianta ...

Miroslav SOUKUP, fotbalový trenér:
Tak. A že by se díval na to a řeknu mu, do toho, do toho mikrofónku mu řekne, sporný moment, sporný moment a branka nemá být uznaná, nebo je tam offsideový postaven a zahlásí mu to, tak jako on se jde radit k tomu pomeznímu, on by mohl toho využít, pokud by ten signál dostal a tu hru přerušit třeba, to je jenom takový nápad.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A je to nápad českého fotbalového trenéra Miroslava Soukupa, který působí jako hlavní trenér FC Slovácko. A za to, že přišel do studia, děkuji taky bývalému mezinárodnímu rozhodčímu Evženu Amlerovi. Pánové, díky. Na shledanou.

Evžen AMLER, bývalý mezinárodní rozhodčí:
Na shledanou.

Miroslav SOUKUP, fotbalový trenér:
Díky, na shle.

Vysoké teploty prospívají klíšťatům

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Kvůli horku kolabují lidé i zvířata. Vysoké teploty ale svědčí klíšťatům. Rozšiřují svá teritoria a objevují se i vysoko v horách, kde dřív nebyla. Odborníci je pozorovali i ve výšce tisíc metrů nad moře, což prý bylo ještě před dvěma lety nepředstavitelné. A poslední téma rozeberu se zoologem Správy Krkonošského národního parku Janem Maternou. Dobrý den.

Jan MATERNA, zoolog Správy Krkonošského národního parku:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Materno, klíšťata v kilometrové nadmořské výšce pozorovali odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu na Božím Daru, jak vysoko jste je viděli vy v Krkonoších?

Jan MATERNA, zoolog Správy Krkonošského národního parku:
My jsme během našeho sedmiletého sledování zjistili, že klíšťata v současnosti běžně žijí v tisíci sto, až dvanácti stech metrech a dokonce na některých místech se vyskytují i do třinácti set metrů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak rychle se rozšiřují?

Jan MATERNA, zoolog Správy Krkonošského národního parku:
Jak rychle se rozšiřují? Píše se do vyšších horských poloh, šíří zhruba od poloviny 90 let, my jsme pro ověření této hypotézy uskutečnili takový terénní experiment, kdy jsme vysadili klíšťata v různých nadmořských výškách za různých teplotních podmínek a právě výsledky tohohle pokusu nám pomohly odhalit příčiny a i rychlost pronikání klíště do vyšších horských poloh.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ty příčiny mohl byste alespoň stručně ty hlavní?

Jan MATERNA, zoolog Správy Krkonošského národního parku:
Velmi stručně. Ta příčina tkví v tom, že když uvedu příklad, tak za posledních 50 let stoupla průměrná teplota v tisíci metrech v období od května do srpna zhruba o dva a půl stupně Celsia. A právě toto oteplení umožnilo klíšťatům se zde vyvíjet a nalézt zde příhodné podmínky i životu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tedy lidé by si měli dávat i při vysokohorských túrách pozor na klíšťata.

Jan MATERNA, zoolog Správy Krkonošského národního parku:
Určitě by si měli dávat pozor, ale na druhou stránku je nutno říci, že ta klíšťata tam nedosahují takové početnosti, jako v podhůří hor a bude hodně záležet na dalším vývoji klimatu, zda ta jejich početnost stoupne, či pokud přijde několik chladných let, tak i ta jejich početnost zase naopak může klesnout a ta klíšťata se z těch vyšších poloh mohou ztratit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Upřesňuje zoolog Správy Krkonošského národního parku Jan Materna. Děkuji, na shledanou.

Jan MATERNA, zoolog Správy Krkonošského národního parku:
Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ozvěny dne končí.


autoři: ves , jve
Spustit audio

Více z pořadu