Ozvěny dne 12. 7. 2001

12. červenec 2001
Ozvěny dne

Přepis pořadu Ozvěny dne z 12. července 2001 18 hodin.

Domácí násilí v České republice

Šestnáct procent obyvatel ČR přiznává osobní zkušenost s domácím násilím. Z toho 13 % jako oběti a 3 % v roli útočníka. Podle odborníků jsou nejvíce ohroženy ženy, přibývá však i týraných mužů. Pokračuje Dušan Valenta.

Domácí násilí má spoustu podob. Od nenápadného omezování až po fyzické napadání a sexuální zneužívání.

Zdena Prokopová, poradenské centrum Rosa: Má stupňující tendenci a opravdu to může končit i smrtí.

Upozorňuje Zdena Prokopová z poradenského centra Rosa.

Zdena Prokopová, poradenské centrum Rosa: Skutečně je potřeba o této situaci hovořit. Případně jít do manželské poradny, nebo vyhledat přímé pracoviště jako je to naše.

Proti hrubému násilí by měla zakročit policie. Problém je v tom, že chybí účinný zákon. Policisté vstupují do hry až pár minut po činu. Ludmila Čítková z Policejní akademie vysvětluje, co je v tu chvíli nejdůležitější.

Ludmila Čítková, Policejní akademie: Jak vytipovat oběť, jak vytipovat pachatele a jak psychologicky komunikovat.

V sousedním Rakousku věc vyřešili tak, že prioritou policie je ochrana obětí domácího násilí. Důležité je to hlavně pro ženy a děti. Takhle na dětství vzpomíná 19letý Vladimír.

Vladimír: Furt jsem se hádal s otcem. To byly vyloženě kraviny. Jemu vadilo třeba, jak držím příbor. Pak už mě vůbec nechtěl domů.

Činnost ostravského transplantačního centra

Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer má vyvodit věcné i personální důsledky z nedostatků, které zjistila komise poslanců pro vyšetření činnosti ostravského transplantačního centra. Komise, která začala svou práci v závěru roku 1999, měla potvrdit nebo vyvrátit spekulace, že by v ostravském centru byla v minulých letech porušovaná pravidla pro odběr lidských orgánů. Usnesení dolní komory, z něhož zároveň vyplývá požadavek na vládu, aby urychleně předložila transplantační zákon, je pro ministra Fišera přijatelné. Představu má také o tom, jak by se měla řešit otázka dalších personálních změn v ostravské nemocnici.

Bohumil Fišer, ministr zdravotnictví: Nový ředitel nemocnice na základě výběrového řízení, které proběhlo v době, kdy já už jsem byl ministrem zdravotnictví, a kterého jsem na základě výběrového řízení do funkce jmenoval, bude muset udělat určité další kroky. Ale jak já říkám, ta komise pracovala hodně dlouho. A během toho třeba už proběhla personální změna ve funkci přednosty chirurgického oddělení. A na chirurgickém oddělení spočívá hlavní tíže té transplantace, protože to je v prvé řadě chirurgický proces.

Hranice pro odškodnění klientů zkrachovalých bank

Poslanci dnes také schválili zvýšení maximální hranice pro odškodnění klientů zkrachovalých bank. Ti by napříště mohli získat až 90 % z vkladu, maximálně ale 25 tisíc eur, což je asi milion korun. Teď mohou dostat maximálně 400 tisíc korun. Norma počítá i s vypořádáním dosud neodškodněných klientů tří zkrachovalých bank. Pragobanky, Moravia Banky a Universal banky, a to až do 4 milionů korun.

Rozhodnutí NBÚ budou přezkoumatelná soudem

Rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu budou přezkoumatelná soudem. Lidé, kterým NBÚ nevydá osvědčení k práci s utajovanými skutečnostmi, budou moci požádat i o soudní přezkoumání tohoto rozhodnutí. Podle soudu není v rozporu s Ústavou fakt, že stát některé citlivé informace drží v tajnosti a vymezí jen velmi úzký okruh osob, které mají možnost se s nimi seznámit. Nesmí se ale přitom chovat svévolně a nadměrně zasahovat do základních lidských práv dotčených osob, což současná podoba zákona nezaručuje. Jednání soudu sledoval Ivan Holas.

Příliš obecně formulovaná pravidla bezpečnostních prověrek, nesdělení důvodů zamítnutí žadateli a vyloučení soudního přezkumu. To jsou hlavní výhrady Ústavního soudu. Závažný je například fakt, že neúspěšný žadatel se může odvolat pouze k NBÚ, který žádost předtím zamítl, říká soudce, zpravodaj Vojen Gütler.

Vojen Gütler, soudce: Dochází k velmi výrazné koncentraci moci v jistém smyslu jedné osobě personifikovaně.

Návrh na zrušení zákona podal spolu s bývalým pracovníkem BIS Janem Tomanem také Václav Rombald, bývalý vysoký státní úředník. Více jeho právní zástupce Aleš Pejchal.

Aleš Pejchal, právní zástupce: Od roku 1982 pracuje na Ministerstvu financí naposledy ve funkci ředitele odboru mezinárodních vztahů. Vyšel nový zákon. On znova se měl podrobit bezpečnostní prověrce, kterou už prodělal dle předchozích zákonů. Vždy vyhovoval a najednou nevyhovuje. Neví proč.

Doktor Gütler připouští, že soudní přezkum u některých osob, například u vybraných vojenských činitelů či pracovníků tajných služeb, ani nový zákon garantovat nemusí. Zvyšuje se tím riziko úniku informací.

Vojen Gütler, soudce: Musíme také brát v úvahu naše závazky vůči spojeneckým státům, ať už v rámci Severoatlantické aliance, nebo pro futuro vůči státům EU.

Rögnerová chce být ředitelkou motolské nemocnice

Helena Rögnerová se stále považuje za ředitelku motolské nemocnice a je připravena její řízení opět převzít. Současná senátorka to uvedla po dnešní schůzce s ministrem zdravotnictví Bohumilem Fišerem. Minulý měsíc rozhodl městský soud, že výpověď, kterou Rögnerová od nemocnice před časem dostala, je neplatná. Ani dnešní setkání ale definitivně neodpovědělo na otázku, kdo bude nemocnici řídit poté, co rozhodnutí soudu budu právoplatné. Podrobnosti má Helena Šulcová.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že v čele motolské nemocnice zůstane Miloslav Ludvík.

Otakar Černý, mluvčí Ministerstva zdravotnictví: Pan ministr stále trvá na tom, že jediným ředitelem, který vyhrál řádné výběrové řízení, je inženýr Ludvík.

Říká mluvčí ministra zdravotnictví Otakar Černý. Helena Rögnerová se ale nevzdává.

Helena Rögnerová, senátorka: Pan ministr nezpochybnil, naopak uznal moje působení v Motole. A uznal, že jsem velmi dobrým manažerem.

Rögnerová by si v případě, že se vrátí do čela motolské nemocnice, ponechala i senátorskou funkci. Také to odrazuje ministra Fišera.

Otakar Černý, mluvčí Ministerstva zdravotnictví: Tato varianta je pro něj nepřijatelná.

Senátorka čtyřkoalice ale věří, že ministr své stanovisko změní.

Helena Rögnerová, senátorka: Schůzka byla za přítomnosti mojí právničky i kanceláře pana ministra. A oni jednoznačně vysvětlili panu ministrovi, že v okamžiku, kdy nabude rozsudek městského soudu právní moci, tak že automaticky jsem dále ředitelkou Fakultní nemocnice v Motole.

Rögnerovou odvolal z ředitelské funkce na podzim 1999 tehdejší ministr zdravotnictví Ivan David. O několik týdnů později dostala definitivní výpověď a nemocnici musela opustit. Rozvázání pracovního poměru ale nebylo podle Městského soudu v Praze v pořádku. Celou kauzu teď posoudí ministerští právníci. Po jejich expertize ministr Fišer definitivně rozhodne.

Akcionářská práva v Komerční bance

Francouzská Société Générale by měla převzít akcionářská práva v Komerční bance do konce září, nejpozději v říjnu. Tvrdí to zástupci obou stran, kteří dnes podepsali smlouvu o prodeji 60 % akcií Komerční banky. Předseda představenstva Société Générale Daniel Bouton uvedl, že banka spolu s Fondem národního majetku sestavila harmonogram kroků vedoucích k převzetí práv. Komerční banka zůstane podle Boutona nadále českou bankou, která by měla poskytovat bankovní služby na globální úrovni.

Daniel Bouton, předseda představenstva Société Générale: Komerční banka bude co do služeb jednou z největších českých bank. Samozřejmě, že si ponecháme své jméno. Uděláme vše pro to, abychom poskytovali co nejkvalitnější služby, co nejkvalitnější produkty a co nejkvalitnější krytí rizik. Transfer našich zkušeností proto bude dokončen co nejrychleji.

Ukončení dlouholetého sporu o slavný obraz

Evropský soud pro lidská práva ukončil dlouholetý spor o slavný obraz Velká vápenka od nizozemského malíře Petera Van Larra. Štrasburský soudní dvůr zamítl žalobu lichtenštejnského knížete Hanse Adama II. proti Německu, ve které se Lichtenštejnsko domáhalo navrácení tohoto cenného výtvarného díla. Obraz patřil do majetku Lichtenštejnů, který po druhé světové válce vyvlastnily československé úřady. V roce 1991 ho Národní galerie zapůjčila na výstavu v Kolíně nad Rýnem a od té doby ho německé úřady kvůli lichtenštejnské žalobě nechtěly vydat zpět. Pokračuje naše zpravodajka v Německu Zita Senková.

Podle advokátů lichtenštejnského knížete německé soudy porušily práva Hanse Adama II. tím, že mu obraz zapůjčený v roce 1991 z Československa na výstavu v německém Kolíně nad Rýnem nechtěly vydat. Sedmnáct soudců evropského soudu pro lidská práva však jednomyslně dospělo k závěru, že německá justice právo knížete na vlastnictví, ani jeho právo na spravedlivé soudní přelíčení neporušila. Hans Adam II. se na štrasburský soud obrátil poté, co jeho žádost o zabavení obrazu postupně zamítly všechny instance německé justice. Ty se v roce 1998 odvolaly na dosud platné poválečné zákony spojenců, podle nichž německým soudům nepřísluší rozhodovat o případech souvisejících s válečnými událostmi a s výsledky druhé světové války.

Slobodan Miloševič usiluje o propuštění z věznice

Bývalý jugoslávský prezident Slobodan Miloševič usiluje o propuštění z vazební věznice mezinárodního tribunálu v Haagu. Miloševič požádal nizozemské soudy, aby posoudily, zda jeho vydání z Jugoslávie proběhlo podle práva. Podrobnosti od zpravodaje Českého rozhlasu v zemích Beneluxu Milana Fridricha.

Slobodan Miloševič zpochybňuje legálnost jeho vydání do Haagu a obrací se na několik různých institucí, aby ho dostaly z vězení. Případ si vzal na starosti kanadský právník Christopher Black, který je šéfem mezinárodního výboru pro obranu Slobodana Miloševiče. Black a jeho tým požádali nizozemský soud, aby prozkoumal, zda srbská vláda měla právo vydat Miloševiče do Haagu. Nizozemské zákony podle kanadského právníka dovolují tamní justici zkoumat oprávněnost některých případů v zahraničí, což dává Miloševičovi naději, že by mohl své věznění napadnout. Black zároveň zaslal oficiální protest proti držení Miloševiče ve vazební věznici Evropské komisi a valnému shromáždění OSN. Slobodan Miloševič by měl být propuštěn. Jeho zatčení a vydání do Haagu byl únos, prohlašuje Black.

Tradiční pochody oranžistů v Severním Irsku

V mnoha městech po celém Severním Irsku se konají tradiční pochody oranžistů u příležitosti výročí bitvy u Boin v 17. století. Tuto událost chápou protestanti jako historickou porážku katolíků. Akce jsou vyvrcholením sezóny protestantských pochodů, které se letos obešly bez rozsáhlých nepokojů. Telefonuje náš spolupracovník Milan Kocourek.

Tradiční pochody protestantů se konaly den před obnovením rozhovorů, jejichž záměrem je posunout z mrtvého bodu realizaci mírové dohody o Severním Irsku. Premiéři Británie a Irska ve středu po třídenním jednání vyjádřili naději, že klíčové otázky lze vyřešit. Hlavní sporné body jsou nadále o odzbrojení teroristických skupin IRA, reforma severoirské policie a demilitarizace britské armády. Letošní tradiční pochody oranžistů se obešly bez rozsáhlých nepokojů, které byly typické v minulých letech. Nicméně v Portadownu policie byla nucena použít vodního děla, když dav protestantů začal házet na policisty zápalné láhve. Policisté také zasáhli s obušky proti stovkám roajalistů v hrabství Armagh. Na ostatních z 19 míst, kde se pochodovalo, k výtržnostem nedošlo.

Situace mezi Palestinou a Izraelem

Násilí mezi Izraelci a Palestinci pokračuje. Životy dvou palestinských policistů si vyžádal útok izraelských tanků u města Nábulusu na západním břehu Jordánu. Předtím Palestinci postřelili izraelskou rodinu s dítětem nedaleko židovské osady Harbracha. Incidenty jen potvrzují, že izraelsko-palestinské příměří, které bylo za přispění Spojených států vyhlášeno v polovině června, má pouze formální platnost. Od jeho přijetí už bylo zabito 19 Palestinců a 10 Izraelců.

Novým bulharským premiérem bude Simeon II.

Novým bulharským premiérem se zřejmě stane bývalý car Simeon II. Jeho politická strana Národní hnutí, která zvítězila v červnových parlamentních volbách, ho dnes navrhla do funkce předsedy bulharské vlády. Simeon tento návrh akceptoval.

Na Floridě odstartoval raketoplán Atlantis

Z americké vesmírné základny na Floridě odstartoval raketoplán Atlantis. Jeho úkolem je dopravit na mezinárodní vesmírnou stanici ISS speciální komoru, která kosmonautům umožní výstup do vesmíru. Dosud mohli astronauti vystoupit do vesmíru jen tehdy, když ke stanici dorazil raketoplán.

Volby budou opět trvat dva dny

V příštích volbách budeme moci volit opět ve dvou dnech. Dohodli se na tom poslanci na návrh komunistů. Kromě toho, sněmovna rozhodla o pravidlech užívání státních symbolů. Informuje náš parlamentní zpravodaj Vladimír Hrubý.

Poslanci si myslí, že když budou volby ve dvou dnech, přijde je volit více lidí. Zuzka Rujbrová z KSČM, která změnu navrhla, říká, že podle zkušeností krajských voleb, poslanci udělali chybu, když volby omezili jen na jeden den.

Zuzka Rujbrová, poslankyně za KSČM: Projevilo se to jednak na malé účasti voličů. Ale především dopad, který byl velmi nepříznivý na dobrovolné členy okrskových volebních komisí i profesionální aparát v souvislosti s nedělním termínem voleb, které končily pozdě večer. Následující ráno tito lidé museli do práce.

V příštích volbách budeme tedy moci opět volit v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. A budeme si moci vzít s sebou i státní vlajku. Poslanci se totiž dohodli na tom, kdy je vhodné a kdy je nevhodné užívání státních symbolů. Podle sociálního demokrata Vladimíra Cisára je například vhodné.

Vladimír Cisár, poslanec za ČSSD: Jestliže opravdu někdo bude mít narozeniny, na zahradě vyvěsí vlajku.

Nebo když fanoušci mávají vlajkou na podporu národního mužstva, případně mají vlajku na tričku. Naopak až 10 tisíci může být pokutován člověk za hanobení či pálení vlajky. Ale nejenom za to.

Vladimír Cisár, poslanec za ČSSD: Domnívám se, že by asi nebylo právě vhodné, aby se objevovala, řekněme, na některých erotických záležitostech. To si myslím, že je přesně to nevhodné.

Co je vhodné a co nevhodné, o tom bude ještě ale diskutovat Senát.

Kraje si stěžují na reformu veřejné správy

Většina krajů si stěžuje na reformu veřejné správy. Hejtmanové se potýkají s tím, že s nimi vláda téměř nespolupracuje. Jednotlivá ministerstva krajské samosprávy spíše ignorují a spoustu problémů způsobuje zejména převod majetku. Pokračuje František Lutonský.

Regionální vlády říkají, že reforma veřejné správy byla připravena velmi špatně. Hejtmanům stěžuje práci především převod škol. Zhruba polovina z nich je zadlužená a navíc ministerstvo diktuje krajům, jak mají s přebíraným majetkem zacházet.

Petr Bendl, hejtman Středočeského kraje: Jsme omezováni na možnostech pronájmů. Musí s námi vyslovit souhlas Ministerstvo školství.

Říká hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

Petr Bendl, hejtman Středočeského kraje: Některé kraje podaly na ministerstvo žalobu. Myslíme si, že toto omezování nakládání s majetkem není účelné a není ve prospěch fungování krajů.

Samosprávy nemají prakticky žádnou možnost, jak nakládat s penězi. Pracují tak jen na základě požadavků Ministerstva financí. Navíc narážejí na to, že vláda krajům většinou nevychází vstříc. Bendlův zástupce Antonín Podzimek v této souvislosti připomněl třeba velký třesk ministra Grégra.

Antonín Podzimek: V celém tom materiálu se pojmy jako kraj nebo samospráva neobjevujou ani jednou. Ten pojem prostě Ministerstvo průmyslu a obchodu nezná.

Kraje i přesto doufají, že se spolupráce s vládou začne zlepšovat. Současné problémy i přes množství podaných žalob, přirovnávají k porodním bolestem.

Rozsudek v případě havárie centrifugy

Okresní soud v Tachově dnes vynesl rozsudek v případě havárie pouťové centrifugy. Ta se před dvěma lety zřítila ve Stříbře a zranila 17 lidí. Z toho 5 vážně. Soudní jednání sledoval Lubomír Smatana z Českého rozhlasu Plzeň.

Předseda senátu Josef Junek uznal vinným jak provozovatele centrifugy Jana Palduse, tak soudního znalce Jiřího Sedláčka. Oba se dopustili trestného činu obecného ohrožení. Soudce uvedl, že Jan Paldus věděl o závadách pouťové atrakce, neměl k ní příslušnou dokumentaci a přesto ji provozoval. Soudní znalec pak vydal pro centrifugu technický průkaz přesto, že neznal její stav, ani technickou dokumentaci. Soud odsoudil provozovatele Palduse k 18 měsícům s podmínkou na dva roky a zákazem činnosti na 5 let. Dvacet dva měsíců s podmínkou na dva roky a zákazem činnosti na 7 let pak potrestal soudního znalce Sedláčka. Státní zástupkyně se odvolala. Odsouzení stejně, jako rodiče postižených dětí, si vzali čas na rozmyšlenou.

Mezinárodní soutěž vín

Do Prahy se dnes sjela dvacítka vinařských odborníků z 10 zemí světa. Jejich úkolem bude z více než čtyř stovek vzorků evropských i exotických zámořských vín vybrat držitele titulu "Šampión roku". V pražském hotelu Adria totiž začal jubilejní 10. ročník mezinárodní soutěže vín "Vinofórum 2001". Více Dana Jaklová.

Vedle českých a slovenských vinařských odborníků přijeli degustátoři například ze Španělska, z Itálie, Rakouska, Libanonu, Nizozemí a samozřejmě i z kolébky vín, z Francie. Posuzovat budou vzhled, intenzitu a kvalitu vůně a chuti, podle technického ředitele přehlídky Pavla Kršky, nejušlechtilejšího z nápojů.

Pavel Krška: Vlastní "Vinofórum" se řadí mezi prvních 20 soutěží dle hodnocení OIV, což je mezinárodní úřad pro vinařství a vinárnictví v Paříži.

Prezident mezinárodní poroty, profesor slovenské technické univerzity v Bratislavě Fedor Malík vidí v soutěži především povzbuzení našich výrobců a obchodníků s vínem, a doporučuje.

Fedor Malík, prezident mezinárodní poroty: Učit se od těch, kteří vyrábí takové krásné vína, že my je jen obdivujeme.

Mezinárodní soutěž vín v pražském hotelu Adria pokračuje až do soboty. Zítra odpoledne si na 50 vzorků bílých a červených vín mohou ochutnat i zájemci, kteří si za 1500 korun zakoupí vstupenku a zúčastní se tak hodnocení odborné veřejnosti.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Karlovy Vary už sedmým dnem hostí 36. ročník MFF. Město samo má na organizaci festivalu svůj podíl. Dokonce na něj pamatuje i ve svém rozpočtu. Také proto založilo nadaci Film festival Karlovy Vary. Její tajemník Jaroslav Dolina potvrdil, že letošní ročník filmového svátku je absolutně profesionální.

Jaroslav Dolina: Je zase dalším pokračováním těch předchozích. To znamená, že pořád laťka festivalu běží nahoru. Podařilo se nám to město příjemně zklidnit, je pohodový. Lidi se baví ve všech podnicích, klubech a tak dále. Já si myslím, že to je smysl festivalu chodit do kin a příjemně se bavit.

Obchodování s cennými papíry

Dnešní obchodování na BCP Praha probíhalo v poklidné atmosféře. Konečné ceny většiny titulů se prakticky nelišily od těch včerejších. Index PX50 si nepatrně polepšil, přesto zůstal pod hranicí 400 bodů. Další podrobnosti z burzy pro Český rozhlas komentuje Jan Pavlík z Wood& Company.

Jan Pavlík, Wood& Company: Za zmínku stojí další pokles akcií Komerční banky a Českých radiokomunikací, které klesají nepřetržitě celý tento týden. Hlavním důvodem poklesu u těchto dvou titulů je absolutní nezájem ze strany domácích, ale i zahraničních investorů. Ostatní tituly byly obchodovány při velice nízkých objemech. Za zmínku ještě možná stojí nárůst o 1,5 % Českého Telecomu, kde naopak zahraniční i domácí investoři stáli spíše na nákupní straně.

Česká měna dnes posílila o 10 haléřů, když v poklidném obchodování končila před 17. hodinou na 33 korunách a 80 haléřích za euro. Na eurodolarovém trhu byl dnes poměrně klid, takže domácí měna se po úvodu na 39 korunách a 68 haléřích za dolar posunula jen mírně na závěrečních 39 korun a 64 haléře za dolar.

Rozšíření mobilních telefonů

Mobilní telefony se stávají nezbytnou výbavou. Jen za první pololetí letošního roku se počet jejich uživatelů u nás zvýšil o více než milion a sto tisíc lidí. Tři mobilní operátoři měli v pololetí dohromady 5 milionů 440 tisíc aktivních zákazníků. Doktora Jana Jiráka z katedry masové komunikace Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity v Praze se ptá Jaroslav Skalický.

Příjemný podvečer, pane Jiráku.

Jan Jirák, Fakulta sociálních věd Karlovy univerzity v Praze: Dobrý podvečer.

Pořizují si lidé mobilní telefony proto, aby mohli víc komunikovat, být sobě blíž?

Jan Jirák, Fakulta sociálních věd Karlovy univerzity v Praze: Zcela určitě proto, aby mohli více komunikovat. Vždyť mobil nám dovoluje předávat si celou řadu informací v situacích a v okamžicích, kdy je to nejvhodnější, nejaktuálnější nebo nejvíc potřeba. Myslím, že mobil skutečně dokázal zkvalitnit komunikaci mezi lidmi, alespoň takovou tu provozní.

Někdy se ale zdá, když slyšíme telefonovat lidi po mobilním telefonu, že říkají naprosto zbytečné věci.

Jan Jirák, Fakulta sociálních věd Karlovy univerzity v Praze: To zcela nepochybně. Ale to myslím, že lidé říkali a říkají v běžné konverzaci. To je součást stýkání mezi lidmi. My přece mnohdy spolu mluvíme proto, abychom se navzájem ujistili, že se vnímáme, že o sobě víme, a ne proto, abychom si sdělovali nějaké zásadní poznatky.

Nedochází pak k tomu, že když se lidé setkají tváří v tvář, nemají si už o čem povídat?

Jan Jirák, Fakulta sociálních věd Karlovy univerzity v Praze: Spíš dochází k tomu, že setkají-li se tváří v tvář, musí současně telefonovat s celou řadou lidí, které nevidí. Myslím, že každý z nás už zažil v restauraci u stolu dvojici, která spolu sedí, ale každý telefonuje s někým jiným. Nebo milence, kteří se vedou za ruku a současně telefonují s dalšími účastníky. Myslím si, že tohleto odvádění trošku od toho být s tím, s kým zrovna jsem, je takovou jednou zápornější stránkou celého toho přechodu k té mobilní komunikační kultuře.

Jak je to s používáním mobilních telefonu u dětí?

Jan Jirák, Fakulta sociálních věd Karlovy univerzity v Praze: Zdá se mi, že jako všechno, i mobilní telefon je dobrý sluha, ale zlý pán. Myslím, že možnost rodičů komunikovat s dětmi, je velmi užitečná. Stejně tak, jako je užitečná možnost starších lidí vědět, že se kdykoliv dovolají pomoci, kdyby bylo třeba. Na takové věci je mobil užitečný. Stane-li se ovšem pánem a stane-li se měřítkem všech věcí, tak se stává zlem. Tak je to se zneužitím všech vynálezů a všech technologických inovací.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: jkr , všt
Spustit audio

Více z pořadu